Een testament of is een machtigingsbrief voldoende?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , , ,
4 augustus 2022

Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw, die nog aan het inburgeren is, ben ik in gemeenschap van goederen mee getrouwd. Zij is een kleine 11 jaar jonger dan ik, dus statistisch is de kans groot dat ik eerder kom te overlijden dan zij.

Om die reden heb ik een veel jonger familielid van mij gevraagd om namens haar behalve de uitvaart alle nodige zaken te regelen waartoe zij door haar gebrek aan maatschappelijke kennis van de Nederlandse administratieve cultuur wellicht tegen die tijd niet in staat zal zijn: bankzaken bijvoorbeeld, verzekeringen, abonnementen et cetera en heel belangrijk de verkoop van onze woning indien zij besluit om weer naar Thailand terug te gaan.

Uiteraard moet ik mijn familielid hiervoor machtigen en de eerste notaris met wie ik hierover mailcontact heb begon over een testament. Dat lijkt mij wat teveel van het goede aangezien ik niemand een gedeelte van mijn nalatenschap wil toebedelen. Tenslotte is mijn vrouw door ons huwelijk mijn enige erfgenaam omdat ik geen kinderen heb.

Wie heeft hier ervaring mee? Wellicht wordt mijn vraag ook wel gelezen door juristen en/of notarissen.

Volgens mij is een machtigingsbrief, mede ondertekend door een notaris, afdoende. Een testament is een prijzig product.

Alvast hartelijk bedankt voor iedere reactie.

Groet,

Arie

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

4 reacties op “Een testament of is een machtigingsbrief voldoende?”

 1. Erik zegt op

  Arie, zover ik weet vervalt iedere machtiging bij jouw overlijden behalve als die in een testament staat. Je was al bij de notaris dus vraag dat nog eens aan hem/haar.

  Je kunt in jouw testament een executeur aanwijzen die de boedel en alle formaliteiten regelt in overeenstemming met jouw wensen.

  Een eenvoudig testament kost 500 euro. De schade die jouw vrouw kan lopen als na jouw overlijden een puinhoop ontstaat kost meer.

 2. Tambon zegt op

  Beste Arie, er blijft in jouw geval geen andere optie mogelijk dan door middel van een testament een zgn ‘executeur testamentair’ aan te wijzen. Dat kan dan jouw jonger familielid zijn. Beschrijf in dat testament wat de executeur kan/mag/moet doen, en dat jouw echtgenote inderdaad enig erfgename is en niet andere familieleden. In dat testament is tevens de vermelding van een vergoeding voor de executeur gebruikelijk.
  Machtigingen passen niet in dit soort kwestie want door anderen aan te vechten want niet juridisch juist. Kosten van een dergelijk testament? Zie: https://www.notaris.nl/testament en https://www.degoedkoopstenotaris.nl/informatie/wat-kost-een-testament#

 3. Kees zegt op

  Krachtens de Nederlandse wetgeving, in casu erfrecht, is zijn vrouw enigste erfgename. Als er niemand in recht opgaande of neergaande lijn aanwezig is, kan dit recht niet worden betwist.
  Een executeur testamentair benoemen heeft geen zin als er geen testament is opgemaakt. Een machtiging opstellen, ondertekend door het betreffende familielid, degene die de machtiging geeft, mede ondertekend door 2 getuigen, zou voldoende moeten zijn. Alles hangt dan af van het vertrouwen dat partijen in elkaar hebben.

  • Erik zegt op

   Kees, zoals in dit item al is opgemerkt, een machtiging vervalt bij overlijden. Zie deze link van de consumentenbond.

   https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/bankrekening-en-overlijden#:~:text=Veel%20mensen%20denken%20dat%20ze,wordt%20vastgelegd%20in%20een%20levenstestament.

   Bovendien moet mevrouw na het overlijden van meneer toch al naar een notaris voor de verklaring van erfrecht anders kan ze niet aan het bankgeld en/of het huis verkopen. Ik adviseer dit soort zaken tijdig te regelen met de vakman die daarvoor is opgeleid: de notaris!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website