Een nieuwe of tweedehands auto kopen in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
31 december 2018

Beste lezers,

Ik verblijf ongeveer 10 maanden per jaar in Thailand (Pattaya) en ben van plan hier een auto te kopen. Ik heb wel een Belgisch rijbewijs doch veronderstel dat dit niet geldig is. Kan iemand me advies geven in verband hiermee? Maar ook hoe ik een verzekering & nummerplaat kan bekomen voor die (2e hands) wagen.

Moet er ook hier rijbelasting betaald worden en bestaat autocontrole?

Groet,

Bob (BE)

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Een nieuwe of tweedehands auto kopen in Thailand?”

 1. lung addie zegt op

  Beste Bob,
  als U in ‘zoeken’, hier links boven intypt:’aankoop van een nieuwe wagen lung addie’ dan zal je de te volgen procedure terugvinden.
  antwoorden op een paar van uw vragen:
  Belgisch rijbewijs: met een Belgisch rijbewijs mag je hier NIET de baan op. Dat mag enkel met een Internationaal rijbewijs, zowel met de wagen als met een motor, en dit gedurende 3 maanden na aankomst in Thailand. Wil je langer dan heb je een Thais rijbewijs nodig. Een Thais rijbewijs kan je bekomen door voorlegging van het internationaal, vergezeld van het Belgisch. Het internationaal mag niet ouder dan 1jaar zijn. De voorwaarden en eisen kan je bekomen bij Transport en Land Office of ook hier via de zoekacties op het blog.
  Verzekering: JA je moet een verzekering hebben en daar zijn natuurlijk veel verschillende mogelijkheden. Bij aankoop van een nieuwe wagen wordt meestal voor het eerste jaar de verzekering bij de wagen meegeleverd. Tweedehands moet je het zelf regelen indien een aankoop van een particulier, of laten regelen door de verkoper indien in een verkooppunt aangekocht.
  Rijtaks: JA en deze betaal je op het Land and Transport Office. (bij aankoop van een nieuwe wagen regelt ook dit de garage). Hier moet je trouwens ook de verzekeringsdocumenten voorleggen bij het betalen van de taks.
  Keuring: iedere wagen ouder dan 5j moet gekeurd worden, alsook bij aankoop van een tweedehands wagen
  Nummerplaat: een tweedehandswagen wordt verkocht met de originele nummerplaten, dus de nummerplaten blijven steeds bij de wagen. In Belgie is dat niet zo, in Nederland geloof ik van wel. Bij een nieuwe wagen vraagt de garage zelf de nummerplaten aan en in afwachting krijg je een RODE nummerplaat. ( hier zijn wel enkele beperkingen aan verbonden)
  Dit alles staat beschreven in mijn artikel van een paar jaar geleden.

  PS.Tweedehandswagens zijn wel relatief duur in Thailand, toch vergeleken met wat je voor hetzelfde in Belgie zou betalen.
  Bij aankoop van een tweedehandswagen: zie dat je zeker het originele groene boekje van de wagen hebt!!!

  • Bob Verhoeven zegt op

   Hartelijk dank voor deze uitleg. Bob

  • tooske zegt op

   Even een aanvulling op bocenstaande betreffende de nummerplaat bij een gebruikte auto deze kan je behouden indien gewenst of je laat in je woonplaats deze wijzigen voor een nieuwe.
   b.v. je koopt een 2e handsje in bangkok en je woont in Udon Thani dan kun je de nummerplaat in Udon thani laten wijzigen. De naam van de woonplaats staat namelijk ook onderaan op de plaat.
   Verzekeren van een gebruikte auto, vaak is het zo dat auto’s worden aangeboden met de nog lopende verzekering, het is dan een kwestie van de verkoop melden bij de verzekeringsmaatschappij en de verzekering op je eigen naam laten zetten.

  • RobN zegt op

   Beste Lung Addie<

   "Keuring: iedere wagen ouder dan 5 jaar moet gekeurd worden". Is er sinds kort iets veranderd dan? Mijn Toyota Fortuner is van 2012 en moet inderdaad dit jaar voor het eerst gekeurd worden. Ik dacht dus dat wagens pas vanaf 7 jaar gekeurd moesten worden.

  • HarryN zegt op

   Ik neem aan dat U het BLAUWE boekje bedoelt. Het groene is voor motorbikes.

 2. l.lagemaat zegt op

  Begin eerst met een Thais rijbewijs te halen.

  Dan pas kan een auto op uw naam gesteld worden.

  Autoverzekering is zeker aan te raden, b.v. Southeast Insurance public company limited.
  Deze komt voor uw belangen op bij een evt. aanrijding

  Wegenbelasting vindt gelijk met de keuring plaats; een sticker komt daarvoor op de voorruit.
  Bij een controle moet dat zichtbaar aanwezig zijn.

  • lung addie zegt op

   Beste Lodewijk,
   Jij zou moeten weten dat deze zin totaal onjuist is:

   ‘Begin eerst met een Thais rijbewijs te halen.
   Dan pas kan een auto op uw naam gesteld worden.’

   Het hebben van een rijbewijs heeft niets te maken met het bezitten van een wagen. Je kan zoveel wagens kopen, op eigen naam, als je wil zonder een rijbewijs te bezitten. Je kan zelfs een vliegtuig kopen zonder vliegbrevet. Het enige is dat je er zelf, als bestuurder, niet de openbare weg mee op mag. Op priveterrein mag je er wel mee rijden. Bij het aankopen en het inschrijven van een wagen wordt NIET naar een rijbewijs gevraagd. Wel bij het afsluiten van een verzekering want de maatschappij kan je niet verzekeren als je geen rijbewijs hebt.

   • Coastsailor zegt op

    Ik rij al 15 jaar met motorfietsen en auto’s in Thailand.
    Deze voertuigen stonden of staan ingeschreven op mijn naam. De eerste 10 jaar verbleef ik meer dan 11 maanden per jaar in Thailand. Ik heb hier steeds rondgereden tussen HuaHin e Chiang Rai enkel met een internationaal rijbewijs dat in sommige gevallen al bijna 3 jaar liep. Al verschillende keren gecontroleerd geweest en nog nooit enige opmerking gehad. Heb al die jaren een “omnium” verzekering gehad bij verschillende verzekeraars. Nog nooit werd daarbij naar mijn rijbewijs gevraagd. Zelfs al enkele schadegevallen geclaimd!

    • l.lagemaat zegt op

     In Chonburi met name Pattaya /Jomtien kijkt de politie daar iets anders tegenaan!

    • Lung addie zegt op

     Geef de vraagstellers een correct antwoord en niet enkel afgaand op eigen ‘ervaringen’. Volgens de wetgeving mag je 3 maanden met een internationaal rijbewijs rijden, langer niet. Dat gaat allemaal goed tot op het ogenblik je eens gecontroleerd wordt door een agent die kan lezen en de wetgeving kent en die je geen theemoney geeft. Erger, tot je betrokken geraakt bij een ernstig ongeval, dan ben je wel de pineut want je rijd rond met een niet geldig rijbewijs. Mag die man dan bij jou komen aankloppen omdat hij jouw raad opgevolgd heeft?
     Dat ze je bij het verzekeren nooit naar je rijbewijs vroegen? Ja, die willen alleen maar verkopen en op de officiele documenten is het best mogelijk dat ze een fictief rijbewijs ingevuld hebben om toch maar te verkopen….. ja ja, dat gaat allemaal heel goed tot …..dan kan je komen klagen dat de verzekeringen niet betrouwbaar zijn in Thailand…. goed bezig….en kunnen we bezig blijven.

     PS. dat een internationaal rijbewijs niet ouder dan 1jaar mag zijn is enkel in het geval je het wil omzetten naar een Thais rijbewijs. Er 3 maand mee rijden mag zolang het rijbewijs geldig is.

     • RobN zegt op

      Beste Lung Addie,

      mijn vraag was of het nu 5 of 7 jaar is wanneer een auto gekeurd moet worden alvorens er een verzekering kan worden afgesloten en wegenbelasting betaald. Mijn Honda City uit 2007 en mijn Toyota Fortuner waren na 7 jaar aan de beurt om gekeurd te worden.

      Dit om misverstanden te voorkomen.

      • Lung addie zegt op

       Beste RobN
       mijn excuses maar het is 7jaar voor een eerste keuring. Ik zat even fout. Het is ook het blauwe boekje voor een wagen en niet het groene, dat is idd voor een motorbike…. hier met hun kleurboekjes…..ik heb ze beiden daar ik zowel een eigen wagen als motorbike heb…

   • l.lagemaat zegt op

    Of dit totaal onjuist is, zullen we maar in het midden laten.

    Ik denk dat je met de auto op de openbare weg wilt rijden.
    Bovendien kun je zonder rijbewijs geen verzekering afsluiten!

    En of dat verstandig is in Thailand???

    Probeer later zonder rijbewijs de auto te verkopen!

    Verschillende problemen langs zien komen door overlijden of terugkeer naar Europa.

    Mogelijk zelfs dat dit kan afwijken per provincie zoals wel met meerdere zaken in Thailand, zie postings over immigratie.

 3. maurice mondelaers zegt op

  beste , vraag in belgie een internationaal rijbewijs aan , dat is overal geldig , en is geldig voor 5 jaar , daarmee krijg je een thais rijbewijs

 4. Peter zegt op

  Beste Lodewijk,

  Nadat de auto gekeurd is krijg je na het afgeven van het keuringsbewijs en afgifte van een kopie verzekeringsbewijs een stempel in de car boek die je ook moet overhandigen en krijg je een sticker voor achter het raam.
  Dit gebeurt bij het department voor transport.

  Het keurings kantoor wil dat tegen vergoeding voor je doen. Zij gaan dan naar het department. Jij krijgt dan 1 dag later je car boek terug en een sticker.

 5. rori zegt op

  eh keuze tussen nieuw en gebruikt.

  wat is je budget? als je aan een kleine stadsauto denkt voor puur vervoer over afstanden tot een 200 km en hoodzakelijk in de bekende regios. bangkok, chonburi, petchaburi etc zou ik gaan vor een kleine stadsauto zijn al nieuw te koop voor een 450.000 bath.
  Een gebruikte is relatief duur in thailand.

  Als je echt groter wilt zou in voor een 4 deurs pickup kiezen. maar ja dan zit je op een 900.000 tot 1.400.000 bath.

  Keuze in overvloed, vaak veelal bij lotus-tesco, big-c en bv home-pro staan er veel autos te koop. Orienteer je net zoals je in belgie zou doen.

  Verder lung addie zijn verhaal is juist.
  Je kunt altijd en overal een auto kopen. Het ermee rijden is een andere vraag. Antwoord.
  1. Met internationaal rijbewijs.
  2. Met een thais rijbewijs na 3 maanden.
  Ik verblijf gemiddeld 7 a 8 maanden per jaar in thailand en doe alles met mijn internationaal rijbewijs.

  • mart zegt op

   he hallo …… een internationaal rijbewijs is normaal maar 3 maanden geldig in thailand ,,,, door de politie zelf bevestigt.. bij een ongeval kunnen er problemen op je afkomen als je deze regel niet respecteert…

 6. Caspar zegt op

  Heb enkele jaren terug een auto gekocht Toyota Vios met alles electrisch en automaat 52000 km op de teller en Toyota garage onderhouden met boekjes van een farang (hollander) in Pattaya een eerlijke man en een eerlijke auto koop je langs de weg dat zou ik niet aanraden.
  Kijk baht en sold of google 2 e handsauto kopen in Thailand en kentekenplaat niet houden moest hem in mijn woonplaats ingeleveren voor nieuwe platen van mijn woonplaats KK.

 7. Sjaak S zegt op

  Mijn vrouw en ik hebben in december een Toyota Corolla gekocht. Deze is al 12 jaar oud en heeft in Bangkok lange tijd als taxi dienst gehad. We hebben er 80.000 Baht voor betaald. Eergisteren kregen we hem en gisteren zijn we een stukje gaan rijden. Dat was de eerste keer in 7 jaar tijd. Je ziet dat ie al wat ouder is, maar toch een geweldige auto. Nadat wij al beiden in totaal zes keer met een scooter zijn gevallen (ik de derde keer met veel blessures), vond mijn vrouw dat we een auto moesten aanschaffen. Geen afbetaling, maar contante betaling, dus geen dure, nieuwe. De schoonbroer van mijn vrouw heeft in Bangkok een autogarage en deze auto was van hem. Hij heeft de auto dan ook helemaal opgeknapt en mede daardoor konden we de auto goedkoper krijgen. Ik zag op internet hetzelfde model (maar automatiek) voor 100.000 baht meer staan.

 8. Bob zegt op

  Ik raad u een kleine (parkeren) nieuwe auto aan. Ik rijd in een Mitsubishi mirage automaat (aan te bevelen in verband met schakelen met andere hand dan in Europa, op UK na). Ook geschikt voor lange afstanden. Betaal in 1 keer, de rente die berekend wordt is vrij hoog. Neem een autoverzekering all risk bij AA insurance in Hua Hin of Pattaya ( matt@aainsurance.net ) Deze heer spreekt nederlands wel zo gemakkelijk en levert desgewenst ook andere verzekeringen.

 9. Joost M zegt op

  Vergeet niet op de verzekerings papieren de naam in te vullen wie er met de Auto mag rijden..Kan een reden voor de verzekering om niet te betalen.
  Verzekeringen zijn kunstenaars om een reden te vinden om niet te betalen.
  Kijk dus allemaal uw verzekeingspapieren na.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website