Lezersvraag: Drank op straat gooien voor geluk?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
5 december 2017

Beste lezers,

Ik zie regelmatig dat Thaise mensen drank op straat gooien voor goed geluk of zo iets, heb ik begrepen. Maar kan iemand mij eens uitgebreid uitleggen hoe dat precies werkt/gaat? Moeten ze dit 1x per dag doen of bij elk drankje?

Is het bijvoorbeeld raar als ik dit als toerist ook zou doen? En wat voor geluk brengt het? Voor die dag of voor altijd?

Groet,

Rick

7 reacties op “Lezersvraag: Drank op straat gooien voor geluk?”

 1. Alex zegt op

  Drank op straat gooien? Nou het zal wel een vingerhoedje vol zijn…
  Mijn Thaise partner doet dit alleen als hij een nieuwe fles whisky o.d.opent. Hij giet dan het dopje van de fles vol, en giet dit bij een plant terwijl hij een soort gebed opzegt voor zijn overleden grootouders en andere familieleden, om samen met ons te drinken op ons geluk.
  Ik vermoed dat u ook iets dergelijks bedoelt?
  Het gebedje wordt overigens niet hardop gezegd, ze mijmeren in zichzelf met de overledenen.

 2. Tino Kuis zegt op

  Inderdaad. Ik heb het even aan mijn zoon gevraagd want die weet alles af van Thaise gewoonten 🙂

  Als je de geesten gunstig wilt stemmen dan offer je wat whiskey (geen bier! dat lusten geesten niet) in een geesteshuisje of uit een glaasje voordat je zelf een teugje neemt. Wanneer, hoe vaak, met welk gebedje of bedoeling je dat doet is verder heel persoonlijk. Het moet niet maar mag wel. Mensen offeren natuurlijk het meest als ze problemen ervaren in hun dagelijks leven.

  Je mag dat zelf ook doen, niets op tegen. Of het helpt hangt af van de stemming van de geest. Als die geest toevallig een geheelonthouder is dan zit je goed fout!

 3. henry zegt op

  Waar heeft U dat gezien. Ikzelf heb op 40 jaar Thailandervaring het nog nooit gezien

 4. Alex Ouddiep zegt op

  Ik heb dit in Thailand nog nooit gezien, wel vaak in Afrika.
  In Mozambique gaat het gepaard met de spreuk: para os antepassados, oftewel: voor de voorouders.
  Nadere uitleg gaat gepaard met gelach, alsof men het een gebruik vindt dat wel gevolgd maar niet serieus hoeft te worden genomen.
  Bij de inwijding van mijn Thaise huis “offerden” de werkers op het altaartje een kleine fles drank niet zij maar ik moest betalen. Na een kwartier werd de onaangebroken fles teruggenomen onder het uiten van een spreuk in het Pali: Gij hebt het nodige tot u genomen, nu is de beurt aan ons, en de inhoud verdween in menselijke kelen.
  Ik heb de neiging me aan te sluiten bij de interpretatie van prof. dr Frits Staal: het ritueel is zinledig, men zegt wat in de kraam te pas komt.

 5. Frank zegt op

  als dat bij ieder glaasje gebeurde, waren er niet zoveel ongelukken.

 6. MrMikie zegt op

  Heb dit zelf ook mee gemaakt in CM. Hier ging toch een aardig scheutje de straat op, ik vroeg waarom is dit? De vrouw zei toen, zo krijgen de geesten ook wat te drinken.. vond het overigens wel leuk/grappig om te zien, en zo weet je dat wij in het hiernamaals niet droog hoeven te staan

 7. Fransamsterdam zegt op

  Bij bijvoorbeeld de Wonderful 2 Bar wordt dagelijks door de Mamasan, zodra zij haar dienst begint, de gehele grens van de bar met de weg besprenkeld met whiskey, uit een fles. 1 x daags is daar de norm, de meisjes bemoeien zich, enkele malen per dag, met de drank- en voedselvoorziening en bewierooking van de geestenhuisjes.
  In bijvoorbeeld soi 7 is het meer gebruikelijk dat zodra er bij een bar een nieuwe shift dames is aangekomen, deze zich in rotten van twee opstellen vóór de bar, terwijl één van de collega’s de inhoud van één of twee glaasjes whiskey tussen de rijen doorgooit, als ware het een ingooi bij het rugby, waarbij het kennelijk de bedoeling is wel wat van de whiskey aan te raken.
  Als er mensen zijn die dit na 40 jaar Thailand nog nooit gezien hebben, vermoed ik dat het een geografisch of branche-gebonden ritueel is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website