Beste lezers,

Momenteel verblijf ik al 2,5 jaar in Thailand, telkens met een 6 maanden Multiple Entry Tourist Visa (METV). Ik ben 33 jaar en werkzaam als online marketeer en werk vanuit mijn eigen appartement voor een Nederlands bedrijf (welke ook enkel in Nederland is gevestigd). Je zou mij dus een ‘digital nomad’ kunnen noemen.

Nu is het zo dat mijn werkgever graag zou willen uitbreiden naar Thailand, dit i.v.m. de goedkope krachten. We zaten te denken om een kantoorruimte te huren waarin ik en (startende met) twee Thaise werknemers kunnen werken.

Ik ben benieuwd in hoeverre dit is toegestaan zonder enige bedrijfsregistratie. Het korte antwoord is natuurlijk: ‘Nee, niet toegestaan’. Toch is het zo dat, zover mij bekend de ‘digital nomads’ nog in een grijs gebied verkeren en daar nog niet heel veel regels over zijn. Dus naar mijn mening zou het voor mij niet uitmaken of ik dit werk vanuit mijn appartement uitvoer of hier een simpele kantoorruimte voor huur. Vervolgens zit je met de Thaise werknemers, zij worden rechtstreeks vanuit Nederland betaald en wanneer het voor hen niet uitmaakt dat ze zwartwerken in hun eigen land lijkt mij dit geen probleem.

Ook omdat het nog een proef is, zouden we het eerst op deze manier willen uitproberen en mocht het goed werken dan zouden we het alsnog kunnen registreren.

Graag hoop ik reacties te krijgen van mensen welke zelf een bedrijf hebben opgestart (dan wel ongeregistreerd) of op een andere manier nuttige informatie hebben.

Met vriendelijke groet,

Bas

24 reacties op “Lezersvraag: Als ‘digital nomad’ een bedrijf starten in Thailand”

 1. stevenl zegt op

  Digital nomad zijn in Thailand is geen grijs gebied maar zwart. Je werkt zonder werkvergunning dus illegaal. Maar ertegen optreden is moeilijk voor de overheid, plus of ze dat echt willen? Dus het wordt oogluikend toegestaan momenteel.

  Als je nu vanuit een kantoorpand gaat werken in plaats vanuit huis ben je veel meer zichtbaar, en is naar mijn inschatting de kans veel, veel groter dat je gepakt zult worden. Die kans wordt nog veel groter als er ook nog andere werknemers zijn, Thai dan wel andere buitenlanders.

  Ik zou dit dus ontraden, dit is vragen om problemen.

 2. henry zegt op

  U bevind zich nu al in de illegaliteit, en met uw plannen gaat u dit alleen maar erger maken. U riskeert nu al een onmiddelijke deportatie.

 3. Kees 2 zegt op

  Ik heb geen ervaring maar genoeg verhalen gehoord, die eindigden in het betalen van forse bedragen aan de politie/immigration en 1 geval van ook nog uitzetting….

  Een kantoortje? En daar werkzaamheden verrichten? Tezamen met 2 Thais?
  Ik denk dat je heel snel de klos bent en het land uitgeschopt wordt.

  Je zou op z’n best die Thai gewoon in hun eigen woonruimte kunnen laten werken.
  Maar dan loop je nog het volgende risico: stel je zet een Thai aan het werk en die presteert niet goed. Je ‘ontslaat’ hem (= geeft hem geen opdrachten meer)… hij boos en geeft je aan bij de politie/immigratie.
  Misschien op te lossen door het contact tussen hen en je werkgever niet via jou te laten lopen, maar dan nog… Als je hier nagenoeg permanent werkt ben je geen ‘digital nomad’ meer en ben je vrijwel zeker de klos als een boze Thaise ex-medewerker je aangeeft.

  Laat je werkgever maar met geld over de brug komen en richt een bedrijfje op volgens de regels.

  • Kees 2 zegt op

   Correctie: “verhalen gehoord”, dat betrof niet ‘digital nomads’, maar mensen die onbenullige dingen in hun bar deden of inkopen deden voor hun bar

 4. jowe zegt op

  U wilt dus iets gaan doen met Thaise mensen in de IT en deze mensen moeten natuurlijk ook de Engelse taal redelijk onder de knie hebben.

  Ik zou eens eerst op zoek gaan naar deze mensen.
  Een proef/periode met deze mensen doen in een tijdelijke “kantoorruimte”.

  Pas daarna zou ik mij gaan verdiepen in een pand en registratie.

  Betaling via Nederland kan eventueel met Paypal.

  M.vr.gr.

  • henry zegt op

   Dit plan is de kar voor de paarden spannen

   Als u een zaak wil opstarten moet u minimaal 2 miljoen investeren, en 4 Thaise werknemers in dienst nemen. Van deze zaak kan u voor maximaal 49% eigenaar zijn. Als u zelf in de zaal wil werken, moet men een werkvergunning aanvragen en uzelf een loon van minimaal 50 000 baht uitkeren waarop u belastingen en sociale bijdragen moet betalen.

  • Bas zegt op

   Jowe,

   Bedankt voor uw reactie. De Thaise werknemers zijn al gevonden, spreken de Engelse taal en voldoen aan ons opgestelde profiel.

   Wat verstaat u onder tijdelijke “kantoorruimte”?

   Bedankt voor uw tip over Paypal. Uiteraard ben ik bekend met Paypal, maar wat geeft dit verder voor voordelen?

   • jowe zegt op

    Indien ongeregistreerd:

    Met die kantoorruimte bedoel ik een ruimte buiten het zicht. Kippenschuur mag ook.

    Betaling via paypal of westernunion kan een voordeel zijn i.v.m. de anonimiteit, dit in geval dat het nadelig uit de hand loopt.

    M.vr.gr.

 5. KhunFlip zegt op

  Hoi Bas,

  Grappig, ik zit sinds ongeveer een jaar in het zelfde schuitje als jij, althans, met dezelfde plannen, maar fysiek zit ik nog steeds in Nederland. Dit heeft alles te maken met het feit dat ik een eigen huis, 2 kinderen heb en de oudste al 7 is en naar de basisschool gaat.

  Sinds vorig jaar laat mijn werkgever mij volledig thuiswerken. Ik ben systeembeheer/ICT helpdesk manager voor een internationaal klein maar succesvol Nederlands telecombedrijf en communiceer met alle dealers wereldwijd via email en chat portals. Ook de systemen die ik beheer betreed ik remote, al mijn werk doe ik op mijn laptop. Mijn werkgever heeft mij al vaker gevraagd waarom ik niet lekker met mijn vrouw terugga naar Thailand, omdat ik mijn werk ook prima vanuit daar kan doen. Wij willen dit eigenlijk heel graag en het zou voor mij nog makkelijker moeten zijn dan voor jou, omdat ik al 10 jaar getrouwd ben met een Thaise, maar Nederland kent ook veel voordelen voor kinderen; onderwijs en zorg voor kinderen is in Nederland gratis, maar in Thailand niet.

  Toch wil ook ik me hierop de komende maanden serieus voorbereiden, dus ik volg vanaf nu nauwlettend de ontwikkelingen van jouw post op dit forum. Mijn werkgever heeft mij namelijk gevraagd om een 7/24 helpdesk op te gaan starten in Thailand, wegens de lagere loonkosten, dus ik moet dan om te beginnen sowieso minimaal 3 mensen aan gaan nemen om in 3 shifts het klokje rond te gaan werken. De bedrijfsvoertaal is Engels, dus of ik nu expats, backpackers of Thai in dienst neem, dat is me om het even. Het werk dat ik uitbesteed is ook niet supermoeilijk; het gaat om de bereikbaarheid van 24/7 support en bemannen van de chatportal. Mijn werkgever heeft mij gevraagd om met een plan de campagne/draaiboek te komen hiervoor. Hij laat volledig aan mij over of ik dit zwart of wit ga doen. Hij wil gewoon dat ik het regel en gaat daar maandelijks een bedrag voor overmaken. Nu heb ik me dit hele jaar in beide scenario’s verdiept:
  1. De ‘zwarte’ variant is vrij simpel en snel geregeld: ik zorg dat mijn mensen een goede laptop, telefoon en snelle, stabiele internetverbinding thuis hebben en geef ze wekelijks/maandelijks een vergoeding van bijvoorbeeld THB 800 per dag.
  2. De ‘witte’ variant lijkt me ook eigenlijk niet zo ingewikkeld. De Thaise wet maakt het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijk om een ‘Representative Office’ te openen in Thailand. Je hoeft zelfs geen belasting te betalen. Er zijn enkele voorwaarden, zo moet je 5 miljoen Baht in 5 jaar tijd op tafel kunnen leggen, waarvan je in het eerste jaar meteen over 2 miljoen Baht voor de eerste 2 jaar moet beschikken. Dit geld ben je niet kwijt, dit mag je gebruiken om je overhead (loonkosten, pandhuur, zakenreizen, catering e.d.) van te kunnen bekostigen. Daarnaast is het verboden om geld te verdienen in Thailand zelf. Er mag dus alleen geld Thailand binnenstromen en niet uitgaan. Je mag voor buitenlandse personeelsleden werkvergunningen aanvragen, maar je moet ook Thai in dienst nemen. Ik heb twee interessante artikelen hierover gevonden:
  https://www.hg.org/article.asp?id=19370
  https://www.hg.org/article.asp?id=22252
  Laat me weten wat jouw zoektocht oplevert, ik ben ook zeer geïnteresseerd! Succes met alles!

  • Bas zegt op

   KhunFlip,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie en inderdaad grappig en toevallig dat wij naar hetzelfde opzoek zijn. Hopelijk kunnen wij elkaar van tips en informatie voorzien.

   Bedankt voor je tip over een ‘Representative Office’. Ik had wel al gelezen dat er verschillende ondernemingsvormen zijn, maar mij hier verder nog niet in verdiept. Wat dat betreft is er ook best veel Nederlandse informatie beschikbaar. Zo heb je de website van het RVO waar deze ondernemersvormen kort staan toegelicht, zie: http://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht/thailand/investeringsregels (ongeveer in het midden op de pagina). Zij geven hierbij aan:

   – Representative office handelt namens de buitenlandse moedermaatschappij. Een lokale vertegenwoordiging mag geen inkomsten werven uit commerciële activiteiten en richt zich veelal op kwaliteitscontrole, informatievoorziening en advies.

   Zo is er ook nog een ‘Branch office’:

   – Branch office wordt opgericht om zaken te doen in Thailand namens een in het buitenland gevestigd bedrijf voor bijvoorbeeld de uitvoering van een bepaald project.

   Verder zou je je idee kunnen voorleggen aan de NL ambassade in Thailand, zij stimuleren het ‘Zaken doen’ in Thailand en hebben hiervoor een e-mailadres beschikbaar, zie: http://thailand.nlambassade.org/zaken-doen.
   Ik heb hen zaterdag middag al gemaild, maar wacht momenteel nog op reactie.

   Nu ben ik heel erg benieuwd of er meer mensen zijn met een ‘representative office’, maar misschien moet ik hiervoor een nieuwe lezersvraag inzenden, Verder ben ik dan benieuwd of er Nederlands sprekende juristen zijn in Thailand, of een kantoor in Nederland welke zaken doet in Thailand.

 6. Khun Peter zegt op

  Niet een erg goed doordacht plan. Even los van de risico’s en het ontduiken van de Thaise wet, zo gauw jij een van de Thaise werknemers ontslaat omdat hij niet geschikt is, of bij een conflict, verlinkt hij jou bij immigration. Dat kan ook anoniem. Immigration is dan verplicht om te komen kijken en dan heb je behoorlijk wat uit te leggen.

  Het feit dat een digitale nomad redelijk ongestoord in Thailand kan werken betekent niet dat het ook toegestaan is. En zeker als je ook Thais in dienst neemt ben je gewoon werkgever.
  Mijn advies: probeer niet slimmer te zijn dan de Thaise wetgever. Vroeg of laat hang je.

  • Bas zegt op

   Khun Peter,

   Bedankt voor uw reactie. “Niet echt goed doordacht”, dit ben ik niet helemaal met u eens, ik geef zelf namelijk al aan dat het nog maar een idee is en graag jullie mening zou willen horen. Ik geef nergens aan dat het al zo goed als rond is. Over dat Thaise werknemers je kunnen verlinken wordt hierboven al door ‘Kees 2’ opgemerkt.

   Volgens mij heb ik uw naam vaker voorbij zien komen, dus waarschijnlijk heeft u al veel ervaring in Thailand. Ben u toevallig bekend met de ondernemingsvorm ‘representative office’, en/of kent u toevallig Nederlands sprekende juristen of een Nederlands kantoor welke zaken doet in Thailand?

 7. James zegt op

  Waarom niet gaan het werk outsourcen aan een Thais bedrijf/ZZPers?
  Zo is het legaal en waarschijnlijk nog steeds vele malen goedkoper dan in Europa.

  • Bas zegt op

   James,

   Bedankt voor uw reactie. Het hele idee is juist ontstaan omdat ik hier al ter plekke ben en wij zo alles in eigen beheer kunnen doen. Wij hebben al meer ervaring met outsourcen bv. in India, maar willen het nu juist zelf doen, zonder tussenkomt van een extern bedrijf.

 8. eddy zegt op

  Je kan je vraag onderverdelen in 2 vragen.

  Vraag 1 : het werken als digitale nomad.

  Voor werken in Thailand, zelfs vrijwilligerswerk heb je een work permit nodig. Dus zelfs als digitale nomad in Thailand, heb je dit workpermit nodig.
  Om echter bestraft te kunnen worden, moet de overheid aantonen dat je werkt zonder workpermit. Als je dan achter je computer thuis zit, is dit heel moeilijk te bewijzen. En dat is de grijze zone waar men over spreekt.

  Probleem wat je kan krijgen is “jaloersheid”. Vrienden of kennissen van je, meestal de buitenlanders, zullen jaloers zijn op je inkomen en je “via via” gaan aangeven bij de lokale autoritieten. Is de meest voorkomende reden tot onderzoek voor fraude. Bij aangifte, moet een onderzoek gestart worden. Verklaren dan, ik werk niet, is meineed.

  Vraag 2 : Uitbreiden naar Thailand.

  Dit is in principe de beste oplossing voor iedereen.

  In functie van de taken dewelke het bedrijf wil uitvoeren heb je verschillende mogelijkheden.

  Dit gaat van Limited companies, Sole proprietor, joint venture, branch office en Representative office.

  Ik denk dat het bedrijf in aanmerking komt voor Branch office, of eventueel Representative office.

  Branch office wordt opgericht voor het uitvoeren van taken/projecten op vraag van het moederbedrijf in het buitenland.

  Representative office werkt ook voor een buitenlands moederbedrijf, maar de lokale vertegenwoordigers mogen geen inkomsten hebben uit commerciele activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn adviserende, informatieve of kwaliteitscontrole’s.

  Dus als je taak erin bestaat bvb een website ontwikkeld buiten Thailand te controleren, kan je moederbedrijf een representative office openen.

  Eventueel kan je ook ” Sole Proprietor” gebruiken, oprichten van een eenmanszaak.

 9. Jasper zegt op

  Er staat een hele grote olifant in deze porceleinkast. Er zijn bijzonder weinig capabele thaise ICT’er’s, en mocht je ze vinden is hun engelse taalvaardigheid minder dan pak hem beet een nederlands kind van 8.
  Voor het geval je wel iemand mocht vinden die aan deze eisen voldoet, is dit zeker niet voor 800 baht per dag.
  Tot slot: als je een kantoortje opent kun je binnen nu en 6 maanden rekenen op een bezoek van immigratie, en een flinke boete gevolgd door deportatie. Net als Nederland hebben ze hier in Thailand ook wetten en regels.

  • KhunFlip zegt op

   Hoi Jasper, bedankt voor de waarschuwing.

   Inmiddels heb ik in 15 jaar tijd een behoorlijk netwerk van familie, vrienden en kennissen in Thailand opgebouwd van wie ik weet op welk denk- en werkniveau zij ongeveer zitten. Als je regelmatig met ze Whatsappt en Facebookt dan krijg je een goede indruk van hun Engelse schrijfvaardigheid. Het werk waarvoor ik op zoek ben naar een paar remote ICT support mensen is absoluut geen “rocket science”. Het bestaat uit het beantwoorden van een mailtje en basistaken zoals het opzoeken van een account of user en verstrekken van contract eindatum informatie, resetten of unlocken van accounts, e.d., iets waarvoor ik allang handleidingen in “Jip & Janneke taal” heb gemaakt die je schoonmoeder zelfs kan volgen. 🙂 Dus dat is in een middagje uitgelegd. Ik gooi er 800 baht uit, omdat dit voor Thaise begrippen een goed startloon is. Laat eerst maar eens zien wat je kan. Mijn schoonvader heeft een textielbedrijfje in Bangkok en betaalt zijn nieuwe werknemers 300 baht startloon per dag.

   En net als wat Bas net ook al aangeeft; we willen alles als het kan helemaal volgens de wet doen en kennen de risico’s die je loopt als je de regels negeert, maar dit forum is er nu juist mooi voor om te babbelen over de verschillende mogelijkheden die een ieder heeft, zonder dat je je vingers brandt. Ik persoonlijk zou alleen via de officiële wegen een kantoortje openen en dan ligt in mijn geval een “Representative Office” het meest voor de hand. Maar voordat je alles op poten hebt gezet, zul je toch van te voren geruime tijd in Thailand moeten doorbrengen om alles te regelen en dan ontkom je er niet aan om tegelijkertijd remote aan het werk te zijn. (Ik ben trouwens altijd al tijdens onze lange gezinsvakanties in Thailand aan het werk geweest voor mijn baas via telefoons en laptop. Ben ik dan al die tijd in overtreding geweest? Hahaha)

  • Kees 2 zegt op

   Als dat inderdaad zo is, die slechte taalvaardigheid, zelfs bij ICT-ers… persoonlijk zou ik zoiets dan in de Filippijnen opzetten.
   Niet voor niets heeft bijv Facebook (en vele andere ICT-bedrijven) daar heel veel personeel ingehuurd.

 10. Marcow zegt op

  Ga eens langs bij de BOI.
  Je kan een bedrijf starten via de BOI die 100% in buitenlandse handen is. Er is tevens een promotie on IT bedrijven naar Thailand te krijgen.

 11. Michael zegt op

  Hoi Bas,

  is het mogelijk om eens af te spreken om te bekijken naar welke diensten je opzoek bent ?

  Ik ben al enige jaren gevestigd in Thailand en ik werk ondertussen samen met een Thais bedrijf waar we dan ook al diverse werkzaamheden voor o.a. Nederlandse bedrijven uitvoeren op het gebied van SEO.

  Wellicht kunnen we wat voor elkaar betekenen en dan op basis van uitbesteding,

  mocht je interesse hebben zou je dan een telefoon nummer of mailadres kunnen achterlaten zodat ik contact met je kan opnemen ?

  mvg

  Michael

 12. Toon Siam zegt op

  Alle informatie over werken in Thailand, inclusief Thaise regelgeving. http://thailand.nlambassade.org/landeninformatie/thailand/werken-in-thailand.html.

 13. Steven zegt op

  Volgende link weerspiegelt voor mij de recentste update voor Digital Nomads in Thailand. Gezien je met de werknemers actief zou worden op de lokale arbeidsmarkt, veranderd je situatie echter, en ben je geen nomad meer.
  http://blog.glitterati.be/breakthrough-for-digital-nomads-in-thailand/

  • stevenl zegt op

   Even los van de situatie van de TS, die inderdaad Thai in dienst zou nemen dus geen nomad meer is, is de link die je hier geeft gebouwd op drijfzand.

   De standaard interpretatie van het advies van de Council is dat activiteiten van een buitenlander op vakantie, bijvoorbeeld het beantwoorden van een werkemail, niet als ‘effect hebben op de Thaise arbeidsmarkt’ wordt gezien, maar vanuit Thailand als ‘digital nomad’ werken wel.

   Dit artikel komt tot een andere conclusie, ik vermoed op onjuiste gronden. Maar zolang hierover niet dmv een rechtszaak duidelijkheid wordt verschaft zal dit onzeker blijven. En de Thaise overheid wil geen duidelijkheid over dit soort zaken.

 14. chris zegt op

  Op dit moment zijn alle regels en wetten in Thailand er op gericht de werkgelegenheid in Thailand en voor Thaise mensen te beschermen tegen de concurrentie van bedrijfjes van buitenlanders. (Grote bedrijven die veel investeren kunnen dispensatie krijgen). Ik zie dit voorlopig niet snel veranderen vooral omdat de Thaise werknemer al genoeg concurrentie te duchten heeft van inwoners van andere AEC-landen die vanaf 1 januari 2016 gemakkelijker aan de slag kunnen in Thailand, overigens niet in alle beroepen.
  Alle slimme, juridische constructies ten spijt: deze hebben allemaal de bedoeling de INTENTIE van huidige regels en wetten te omzeilen. Dat gaat goed tot het verkeerd gaat en dan gaat het ook goed verkeerd. En in dit collectivistische land weten ze dan niet alleen jou maar ook je (schoon)familie te vinden. Ik garandeer je dat hun activiteiten dan compleet worden doorgelicht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website