Beste lezers,

Ik ben van plan om een aantal maanden bij vrienden in Thailand te gaan wonen. Als het me bevalt wil ik langer blijven.

In Nederland run ik mijn bedrijf via internet en kan dat ook in Thailand doen. Nu is het zo dat ik dit met twee desktop computers doe die volledig zijn ingericht voor de werkzaamheden die ik dagelijks doe. Ik neem wel een laptop mee maar vroeg me af of het een goed idee is om deze twee desktop computers ook mee te nemen? Desnoods met een tweede koffer.

Veel kleren e.d. zal ik vanuit Nederland niet meenemen, dus ruimte genoeg.

Iemand ervaring hiermee met het meenemen van een desktop computer?

Alvast bedankt.

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Wie heeft ervaring met meenemen van desktop computers naar Thailand?”

 1. fransamsterdam zegt op

  Lijkt me een goed idee van Jos. Nog beter (veiliger) is het denk ik om de ‘oude’ schijven gewoon in de computer in Nederland te laten en de inhoud hier al te kopieren op nieuwe, die je meeneemt.
  Niet vergeten een apparaatje dat de computer voor spanningsschommelingen (pieken) beschermt aan te schaffen, vòòrdat het te laat is.

  Je kunt ook een kopie maken van de back-up die je natuurlijk regelmatig maakt, hier een nieuw computertje kopen en dan net doen alsof die gecrasht is en de data van de back-up erop zetten. Kun je meteen zien of dat goed werkt.

 2. mark zegt op

  3 Jaar geleden heb ik een desktop PC meegenomen naar LOS. Vlucht AMS-BKK met China Airlines. Desktop in een harde Samsonite koffer en “gestut” met een weinig kleding boven onder en langs de zijwanden. Koffer niet op slot en met bagageriem errond.
  De koffer met desktop PC lag op de bagagecarrousel in Suvarnabhumi airport op kier geopend met de bagageriem er losjes rond.
  Blijkbaar was de lading op het scannerbeeld “interessant” genoeg om de koffer te openen en “de viso” te inspecteren.
  Later stelde ik vast dat de behuizing van de desktop PC ook opengemaakt was. Schroefjes zaten niet allen terug vast en enkele ontbraken zelfs.
  Geopend voor controle op Schiphol, op Swampy? Ik vermoed eerder op Schiphol omdat componenten van een desktop PC in een scanner kunnen verward worden met andere gevaarlijker spullen.
  Uit oogpunt van veiligheid vind ik het prima dat ze dergelijke “ongebruikelijke” ruimbagage goed controleren. De ontbrekende schroefjes heeft mijn stiefzoon in LOS keurig vervangen en hij heeft die PC ook laten “upgraden”. Een paar latjes erbij for peanuts money. De kleinkinderen gebruiken die PC nog dagelijks in LOS.
  Ik weet het wel, ik had ook voor veel bathjes en weinig euro’s een PC in LOS kunnen kopen. Maar dan is dat voor de kleinkinderen niet écht écht van Phoe Mark gekregen en misschien is Phoe Mark heimelijk ook wel een beetje welbewust kinneau 🙂

 3. BA zegt op

  Het valt en staat allemaal een beetje met het formaat van je desktop systeem. Voornamelijk het scherm. Heb je bijvoorbeeld 32″ beeldschermen oid dan is dat al een stuk lastiger in een koffer te proppen als een 22 inch schermpje. Ook je computerkast zelf, ligt er een beetje aan of je bijvoorbeeld een full size tower hebt of een thin desktop enz.

  Ik vind de meeste computersystemen hier nogal wat aan de prijs, dat is de reden dat ik er zelf ook wel eens over gedacht heb. Maar uiteindelijk heb ik mijn spullen gewoon in Nederland gelaten.

  Overigens, je reisverzekering dekt laptops en computerapparatuur in de regel niet als je ze als ruimbagage mee neemt volgens mij. Dus als het om dure systemen gaat dan neem je daar wel een risico mee.

  • Hans zegt op

   Dat de computers in een koffer kunnen heb ik natuurlijk al gechecked.

 4. marcel zegt op

  Je kan ook het moederboard en hd (c schijf) er uit halen en vervolgens in een nieuwe of 2dehandse desktop kast met voeding in Th in laten in bouwen.
  Dan zijn al je settings van je programma’s behouden, ik weet niet waar je woont, ik wil je wel helpen hier in NL omgeving Alkmaar, in TH. kan je overal terecht hier voor 🙂

 5. boodhaa zegt op

  Ik heb in het verleden al3 desktop computers meegenomen naar Thailand. Ik schroef bovenop de kast een oud handvat van een koffer of koop er een bij Gamma of Praxis. Verder doe ik er niks aan en neem ze mee als handbagage, als gewone bagage is gevaarlijk in verband met gooien en trillingen. Nog nooit problemen gehad bij de security. Ik werk op een luchthaven en weet maar al te goed hoe daar met bagage wordt omgegaan.

 6. Frans Nico zegt op

  Niet erg slim, Jos, de hele HDD over te zetten in en andere PC. Windows herkent de nieuwe PC niet en vervolgens zal Windows niet meer werken. De fabrikanten kopen de Windows-licenties (OEM) van Microsoft onder bepaalde voorwaarden. De PC en Windows zijn aan elkaar gekoppeld. Windows werkt niet op een ander fabrikaat PC.

  Wat de vraagsteller wel kan doen is de data op een portable HDD meenemen en zonodig synchroniseren met een andere PC. Maar ik neem aan dat op zijn PC software is geïnstalleerd die hij in Thailand nodig heeft. Wat hij wel kan doen is een notebook in Nederland voorzien van de juiste software en de data daarmee synchroniseren. Natuurlijk kan hij ook desktop-PC’s meenemen, maar die in een koffer als ruimbagage mee te nemen lijkt mij niet bepaald raadzaam.

 7. rene23 zegt op

  Ik neem mijn Samsung Chromebook altijd mee.
  Plat en niet zwaar, past in elke handbagage tas.
  Alles in de cloud, geen harde schijven nodig, bijna 7 uur accuduur, alles werkt perfect.

 8. Ton zegt op

  Waarom kopen. Ik denk dat je hier net als overal op de wereld hosting kunt huren. Transfer je data daar naar toe en je bent klaar. Je kunt ook voor weinig een harddisk in NL kopen en alles meenemen. Ik denk zelfs dat je hosting in Nederland kunt huren en van hier daar op kunt inloggen. Moet je wel snelle connectie hebben en ik heb geen idee of ze hier glasvezel o.i.d. heben. Denk dat de tip om een ups te kopen een goede is om stroomstoringen op te vangen. Zou i wel hier doen want die dingen zin loeizwaar. Misschien online bestellen?

 9. Ton zegt op

  Nog iets: waarom 2 desktop: als je 2 schermen nodig hebt kun je extra videokaart plaatsen en scheelt een desktop. Evt. Kun je ook schijf splitsen.

  • BA zegt op

   Dat is normaal wel de eerste gedachte, maar kunnen veel redenen voor zijn.

   Oa:
   -Verschillende software pakketten op verschillende besturingssystemen gebruiken

   -Redundancy, als 1 systeem plat ligt kan je op de andere verder en vice versa, denk aan beurshandelaren bijvoorbeeld, die hebben vaak om die reden 2 of meer aparte systemen, met UPS en vaak ook nog verschillende internet verbindingen, bijvoorbeeld 1 kabel of glasvezel lijn en 4G als backup.

   -Verdeling van je processorkracht, als een applicatie een hoop van 1 systeem vraagt kan het voordelig zijn om de rest van je taken op een andere te doen.

   Zo kan je er nog wel wat verzinnen.

   Could achtige of online storage oplossingen zou ik overigens niet zo happig op zijn in Thailand, de internet verbindingen zijn hier niet van hetzelfde niveau als in Nederland. Ben er ook niet happig op ivm veiligheid van de gegevens maar dat is maar net hoe gevoelig je data is.

  • Hans zegt op

   Daar kan ik heel simpel op antwoorden.
   Apple en Windos pc.

 10. Johan zegt op

  Waarom zet u niet alles op een harde schijf die je mee kunt nemen?
  Een terrabyte kost tegenwoordig bijna niets meer. Bovendien kun je voor weinig geld (bijna gratis) de gegevens online kwijt.
  Bij Microsoft, Adobe enz. Alles meeslepen lijkt me niet raadzaam.

 11. Harry zegt op

  Als anderen al schrijven: neem enkel een HD met alle gegevens mee. En zorg voor een stroom-backup + spanning stabilisator. Niet de eerste keer, dat elektronica daar wordt opgeblazen door spanningsapieken.
  Hou ook rekening met een beduidend instabieler en trager internet. In Lumpini Ville, 600 mtr van On Nut skytrain station haalde ik ‘s avonds de 2 KILO bites. Knap langzaam als je + 10 MEGA bites gewend bent. Ik denk dus dat alle 1000+ condo-bewoners op slechts één draadje waren aangesloten.

 12. Sjaak S zegt op

  Ik heb in 2012 mijn desktop pc meegenomen naar Thailand. In een grote koffer, met kleren aan zijkanten vastgepropt. En geloof me, mijn pc-kast is behoorlijk groot. Daarbij ook mijn monitor en de nodige kabels.
  Bij aankomst in Bangkok was ook mijn koffer geopend en heeft men waarschijnlijk de pc bekeken.
  Echter was er niks aan de hand en het is nu in 2015 nog steeds een goede trouwe dagelijkse begeleider.

  Natuurlijk kun je ook, zoals hier voorgesteld werd, een nieuwe harde schijf kopen. Als het alleen om je programma’s gaat en je zult over een paar maanden weer terug naar Nederland gaan, zou ik deze op een andere schijf kopiëren en mee naar Thailand nemen en hier een of twee nieuwe pc’s kopen. Desnoods kun je ook tweede hands kopen. Het hangt er maar van af hoe oud je systeem is. Ik had destijds mijn pc helemaal nieuw ingericht: moederbord, grafische kaart – duur en goed.
  Twee pc’s? Heb je verschillende systemen? Op een beetje fatsoenlijke computer kun je gemakkelijk alles wat je thuis op twee hebt staan laten lopen en als nodig twee monitoren aansluiten.
  Hier in Thailand kun je alles krijgen wat je nodig hebt en veel meer.

 13. Ype Strumpel zegt op

  Zorg in elk geval dat je een goede UPS hebt! En Back-up in Nederland!

 14. Cees zegt op

  Op beide desktops en laptop ‘Teamviewer’ installeren. Je kunt dan met je laptop, waar ook ter wereld, inloggen op je beide desktops, waar die ook staan. Werkt via internet dus reuze gemakkelijk. Is, als je het prive gebruikt, gratis !
  Tweede mogelijkheid is : alles op de cloud (online Google) zetten. Kun je er ook altijd bij.
  Derde mogelijkheid : Externe 2Tb schijf meenemen. Kost bijna niets meer en weegt ook niets.
  Ik zelf gebruik optie 1, Teamviewer. Klein laptopje mee waarin alleen een SSD zit van 64 Gb. Geen bewegende onderdelen die kapot kunnen gaan en heel licht. Heb er sinds kort ook nog een SSD stick van 256 Gb bij, ruimte genoeg.

  Groet, Cees

  • Hans zegt op

   Dat is wel een goede tip Cees. Had ik nog niet over nagedacht.

 15. bob zegt op

  Kleine waarschuwing. Als u geen werkvergunning heeft mag u in Thailand niet werken…… Ook niet vanuit Thailand want u genereert inkomsten die u aan een ander ontneemt.

 16. Hans zegt op

  Nee dat is geen optie. Precies wat Frans Nico zegt.
  Ik werk met veel verschillende programma’s zowel op apple als windows pc.
  Om dat allemaal opnieuw te installeren op een laptop is nogal een werk.
  Vandaar dus mijn vraag.
  Het gaat niet om de data maar om de programma’s die ik gebruik.
  Data staat allemaal op mijn dropbox account dus dat is het probleem niet.

 17. Erik bkk zegt op

  Ik heb de eerste maal dat ik een in Pan Tip in Bkk gekochte PC daar voor reparatie terugbracht inklusief de HD een hoop problemen erbij kado gekregen in de vorm van unwanted software en andere ongein. Ik ben een week bezig geweest dat te herstellen wat alleen mogelijk was dank zij een een andere PC van hetzelfde merk en type die ik tegelijk met de andere had gekocht. Als ik nu een hardware probleem heb dat ik niet zelf kan oplossen haal ik de HD er altijd eerst uit voor ie naar de reparatie gaat. Sofware problemen zou ik alleen laten oplossen zolang ik er zelf bij kan blijven.

 18. Lung addie zegt op

  Wie sleept er nu nog twee desktops met zich mee naar Thailand? Met alle respect maar ik denk dat uw “bedrijf” meer nood heeft aan een IT man dan aan die twee desktops. Ik vraag me werkelijk af wat een desktop meer kan dan een laptop. Ik zou nog stellen dat, indien er oudere randapparatuur moet gestuurd worden via de paralel-, centronics- of serielepoort er nog eventueel nood zou kunnen zijn aan een oudere lap-of desktop welke nog over deze poorten beschikken, doch ook hier voor zijn er oplossingen en zijn die desktops totaal overbodig. Wat de software aangaat, ook dat is geen enkele reden om nog desktops te gebruiken en deze dan te moeten mee slepen. Je kan dan even goed water naar zee brengen of cocosnoten naar Koh Samui brengen.
  lung addie

  • Frans Nico zegt op

   In grote lijnen ben ik het met jou eens. Maar er zullen specifieke redenen zijn waarom de vraagsteller zijn desktops wil meenemen. Ten eerste zal hij specifieke software op de PC’s kunnen hebben staan die hij nodig heeft. Ten tweede werkt hij met twee besturingssystemen (Windows en het Apple besturingssysteem). Ten derde werken desktops over het algemeen sneller en zijn de processoren vaak krachtiger dan de doorsnee notebooks. Om over te schakelen op een notebook kan de vraagsteller mogelijk voor hoge kosten komen te staan. Bovendien kan het overschakelen naar notebook veel tijd kosten. Zo kunnen legio redenen zijn waarom hij dan niet wil doen.

   Uitgaande van de vraagstelling lijkt mij de goedkoopste, snelste en veiligste oplossing dat hij eerst beziet of hij twee computers echt nodig heeft. Is dat niet het geval, dan wordt het al een stuk eenvoudiger. Indien hij kan volstaan met een Windowssysteem, dan kan hij overwegen, indien zijn huidige notebook niet krachtig genoeg is, een nieuwe krachtige notebook aan te schaffen en daarop zijn software te installeren met synchronisatie van zijn data of in Thailand een geschikte desktop aan te schaffen met hetzelfde fabrikaat moederbord van zijn computer thuis. In dat geval kan hij een image maken van zijn huidige schijf en die terugzetten op de nieuwe. Dat zal wel werken omdat Windows gekoppeld is aan het fabrikaat moederbord en dan geen nieuwe activatie nodig is. Wel zal hij de drivers moeten updaten. Hij zou dan die desktop bij vertrek naar Nederland in Thailand kunnen achterlaten voor later gebruik. Maar mogelijk spelen de kosten een rol waarom hij zijn desktop(s) mee wil nemen.

   Hij kan zijn huidige desktops wel als ruimbagage mee nemen, maar dan is het wel raadzaam de harde schijven eruit te halen en die als handbagage mee te nemen. Ook is het raadzaam het moederbord tegen schokken te beschermen, omdat het moederbord schade kan oplopen als de koffer bij het laden en lossen valt. Ook moet dan de CDROM-drive beschermd of eruit gehaald worden, omdat die niet tegen schokken kan.

   Als geld geen rol speelt, dan is het onzinnig twee desktops mee te slepen.

 19. boodhaa zegt op

  Waarom juist wel je desktop meenemen? 2 redenen zijn daarvoor
  1 zakelijk software is duur en kan niet zondermeer op meerdere computers worden geïnstalleerd.
  2 veel bestanden zijn lokaal opgeslagen dwz op de desktop.
  Velen van U hebben daar niet aangedacht in hun antwoord.

 20. Serge Franchois zegt op

  Er zijn reeds een aantal valabele oplossingen naar voor geschoven, maar virtualisatie dus nog niet.
  ‘k Geef toe, niet meteen voor beginners, maar wou het toch even aanhalen.
  Virtualbox of VMWare Player bij vb. zijn (gratis) te downloaden. Je (her)installeert alles binnen een virtuele machine tot je zeker bent dat je alles hebt en goed werkt. Vervolgens kopieer je de deze naar een externe hard disk en die neem je mee. Het is zelfs mogelijk een image te trekken van een draaiende desktop PC met alle software erop (voor gevorderden), dus zonder herinstallatie!

  Op je bestemming hoef je enkel de virtualisatie software te installeren en de image te importeren van je externe hard disk, of rechtstreeks te draaien vanaf deze schijf. De desktop hardware hoeft helemaal niet dezelfde te zijn, wel voldoende krachtig. Perfect draagbaar, en kost je feitelijk alleen de disk en wat tijd -hoewel daar dikwijls niet genoeg van is

  Je kan dit tegenwoordig zelfs helemaal in de cloud.

  Of wat dacht je van BackToMyMac, of LogMeIn?
  Die laten je toe te werken op je Mac resp. PC waar ook ter wereld die ergens in het stopcontact zit.
  Hangt er ook beetje aan af welke software er gebruikt wordt natuurlijk. Niet alle types lenen zich hiervoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website