Beste lezers,

De oudste zus van mijn Thaise vrouw heeft een zoon. Deze zoon heeft samengewoond met zijn vriendin. Beiden hebben een baan. Uit die relatie is een kind geboren. De zoon is als vader geregistreerd op de geboorteakte. De zoon heeft niet het ouderlijk gezag. Sinds kort na de geboorte woont het kind bij zijn overgrootouders (van vaders kant) die ook de verzorging doen, tezamen met andere familieleden. De relatie tussen de zoon en zijn vriendin is verbroken. De zoon heeft een nieuwe vriendin.

De moeder van het kind heeft recent het kind willen ophalen bij de overgrootouders. Deze hebben geweigerd het kind aan haar af te geven. Daarop heeft de moeder aangifte willen doen bij de politie. De politie heeft haar verteld dat aangifte niet kan en geadviseerd met de familie te gaan praten.

Ter informatie: ook mijn vrouw en ik hebben een dochter maar zijn niet getrouwd. Nog voor de geboorte heb ik ons ongeboren kind officieel erkend en sta ik als vader op de geboorteakte. Om ook het ouderlijk gezag over ons kind te hebben heb ik (met een advocaat) het ouderlijk gezag aan de rechtbank Nakhon Ratchanima gevraagd en gekregen. Voor mijn rechten en plichten maakt het dus niet uit of wij wel of niet getrouwd zijn.

Mijn vraag op dit blog is of er lezers zijn die uit de eerste hand weten van een gelijksoortige situatie als die van de zoon en zijn ex-vriendin (beiden Thai) met een kind waarbij het kind NIET door de moeder wordt verzorgt en de vader GEEN ouderlijk gezag heeft en wat de consequenties daarvan zijn (geweest) en hoe dat is opgelost.

Met vriendelijke groet,

Frans Nico.

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Consequenties als Thaise moeder niet zorgt voor haar kind en vader geen ouderlijk gezag heeft?”

 1. ruud zegt op

  Ook in Thailand bestaan instanties als bijvoorbeeld kinderbescherming.
  Ik zou contact opnemen met de Amphur of de Tessaban.

 2. Ger-Korat zegt op

  Er is er maar 1 welke de zeggenschap en het ouderlijk gezag heeft en dat is de moeder. Vriendin zorgde voor een nieuwgeboren nichtje, 4 jaren lang, totdat deze uit de kostbare periode van luiers en babymelk was en daarna kwam de moeder haar ophalen, geen verweer mogelijk. Wees voorzichtig want misschien neemt de moeder familieleden mee om het af te handelen en ja ze heeft het volste recht daartoe. Misschien is haar situatie nu anders en kan ze nu wel voor het kind zorgen, vrij gebruikelijk in Thailand om dan het kind welke elders ondergebracht was weer onder haar hoede te nemen.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Ger,

   Dank voor jouw info. De moeder heeft vrijwel niet voor het kind gezorgd. Het kind is ook vervreemd van de moeder en gaat spontaan huilen als de moeder op zeldzame momenten komt. Moeder heeft inderdaad met haar familie het kind komen opeisen, maar het kind is niet meegegeven. Politie weigert moeder bij te staan om het kind aan de verzorgende familie te onttrekken.

   Moeder heeft wettelijk gezien wel het ouderlijk gezag, maar heeft zich vrijwel vanaf de geboorte daaraan onttrokken. Dat de moeder “het volste recht” heeft is nog te bezien. Ik heb geadviseerd een advocaat in de arm te nemen en de rechtbank te verzoeken het ouderlijk gezag over te dragen aan de vader.

   Frans Nico

   • Ger-Korat zegt op

    Net als jij heb ik als ongehuwde vader een erkenningsprocedure voor mijn dochter doorlopen in Nakhon Ratchasima. Daarbij ook een onderzoeksgesprek gehad bij de kinderwelzijnsinstantie, misschien kun je daar informeren welke advocaat jullie kan helpen, maar ik denk dat het moeilijk wordt want ook dev
    vader zorgt niet voor het kind maar de overgrootouders schrijf je. Punt is dat ook de moeder stappen kan of gaat indernemen en dan staat elke overheidsinstantie achter haar, ook omdat verzorging door overige familieleden vrij gebruikrlijk is en dan als de situatie verbetert het kind terug wordt “genomen”.

 3. stevenl zegt op

  “Er is er maar 1 welke de zeggenschap en het ouderlijk gezag heeft en dat is de moeder.”
  Zowel vader als moeder hebben na geboorte ouderlijk gezag.

  TS schrijft “De zoon heeft niet het ouderlijk gezag. “, hetgeen waar kan zijn, maar daar is een gerechterlijke uitspraak voor nodig. Moeder heeft het volste recht het kind mee te nemen. Of dat voor het kind het beste is is mogelijk een ander verhaal.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Steven,

   Het is onjuist dat de vader en moeder van het kind beiden het ouderlijk gezag hebben als de ouders ongetrouwd zijn. De vader kan alleen het ouderlijk gezag krijgen bij een gerechtelijke uitspraak. Het is niet andersom.

   Frans Nico.

   • stevenl zegt op

    Je hebt gelijk, wist ik niet. Dank je.

 4. John Chiang rai zegt op

  Onder normale omstandigheden zou je in bovenstaand geval zeggen, dat de moeder recht heeft dat haar eigen kind ook bij haar woont.
  Alleen als de moeder geruime tijd niet voor haar eigen Kind beschikbaar geweest is,of om andere redenen misschien geen goede omgang voor het kind was,zodat daardoor de binding van het kind, en de betere omgang ten grote deels bij de grootouders gelegen heeft,vraag ik mij wel af,of men dan nog in het belang van het kind handeld.
  Dit laatste zou een psycholoog, kinderbescherming of een andere deskundige instantie, zover deze in Thailand voorhanden is,mee beoordelen moeten,waarbij het erg belangrijk is te weten, hoelang dat het kind reeds bij de grootouders woont,en welke binding het kind überhaupt nog met de moeder heeft.
  In bovenstaande vraag zijn laatstgenoemde gegevenheden,die ook voor het kind erg belangrijk zijn,helaas niet genoemd.

  • Frans Nico zegt op

   Beste John,

   Dit is mijn vraag:
   “Mijn vraag op dit blog is of er lezers zijn die uit de eerste hand weten van een gelijksoortige situatie als die van de zoon en zijn ex-vriendin (beiden Thai) met een kind waarbij het kind NIET door de moeder wordt verzorgt en de vader GEEN ouderlijk gezag heeft en wat de consequenties daarvan zijn (geweest) en hoe dat is opgelost.”

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Frans Nico, ik begrijp jou vraag,maar moet je helaas een antwoordt schuldig blijven.
    De reden waarom ik reageerde heeft met het feit te maken,dat velen meteen zullen denken dat een moeder het volste recht heeft om haar kind nu plotseling bij haar te laten opgroeien.
    Wettelijk gezien heeft ze misschien het recht aan haar kant,hoewel de vraag of dit voor het Kind dan ook de beste oplossing is,hier eigenlijk niet beantwoord word.
    Zoals jij in een latere reactie reeds schreef,heeft het Kind met de moeder haast geen enkele binding,en begint het onder bepaalde omstandigheden bij het zien van de moeder spontaan te huilen.
    Daarom vindt ik persoonlijk het doorzetten van haar misschien onvermijdelijke recht,de wreedste oplossing voor het Kind.
    Ik zou ik net zo jij dit reeds aanvoegend geschreven hebt, een advocaat consulteren,die met zekerheid ook de juiste weg kan wijzen naar een kinderbescherming of andere instantie,die ook op de rechten van het kind wijzen kan.

 5. chris zegt op

  Hier in mijn condo is sinds een maand een baby. De moeder zorgt niet voor het kind maar is alle dagen de hort op om een andere man te vinden (althans dat zegt ze). De natuurlijke vader is een getrouwde Thaise man (met kinderen bij zijn vrouw) die zich niet meer liet zien toen hij hoorde dat zijn ‘vriendin’ in verwachting was. Dat was blijkbaar niet de bedoeling.
  De baby wordt nu verzorgd door de grootmoeder, de moeder van de moeder en haar huidige echtgenoot. Geen centje pijn dus.

 6. Frans Nico zegt op

  Beste lezers,

  Dank voor jullie reacties.
  Gelukkig zijn er weinigen die iets soortgelijks hebben meegemaakt.
  De familie heeft contact opgenomen met mijn advocaat in Bangkok. Ze gaan maatregelen nemen om te voorkomen dat er aan het kind getrokken gaat worden.
  Nogmaals bedankt voor de reacties.

  Frans Nico.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website