Lezersvraag: Condo kopen met of zonder makelaar?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 juli 2014

Beste lezers,

Ik ben Eddy en ben van plan weldra een appartement in een condo te kopen in Pattaya. Velen van jullie zullen er al geweest zijn.

Nu zijn er verschillende van die ‘makelaars kantoren’ met in het groot op het raam: Ja, als buitenlander kan je kopen in Thailand! Dat klopt wel zoals ik in een Condo.

Maar zijn die nu wel betrouwbaar? Heeft daar iemand al een slechte ervaring mee? Of is het beter dat je naar zo een kantoor gaat met een Thaise advocaat of een of andere notaris. Zij moeten toch ook iets kunnen voorleggen zoals een document dat ze voor de verkoop mogen onderhandelen en geld verhandelen!

Hopelijk weet iemand er meer over en kan mij wat goede tips geven?

Bedankt !

Met vriendelijke groet,

Eddy

No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Lezersvraag: Condo kopen met of zonder makelaar?”

 1. Sjaak S zegt op

  Je zou eens op Youtube moeten kijken. Het is niet gemakkelijk een betrouwbaar iemand te vinden, tenzij je dat via een kennis kunt doen. Ik ken een echtpaar dat door hun eigen landgenoten in de loer gelegd waren. Je zou als nieuweling graag je eigen landgenoten of een andere Farang meer willen vertrouwen dan een Thai waarvan je de helft niet verstaat. Niets is minder waar. Juist omdat je dan zo lichtvaardig iemand vertrouwt, kun je slachtoffer van fraude worden.
  Dan is er nog de kwestie van een appartement kopen, dat nog niet gebouwd is. NOOIT doen. Ook daar wordt vaak bedrog mee gepleegd. Je betaalt dan netjes een paar termijnen, maar als het opgeleverd moet worden, is de “bouwfirma” opeens nergens meer te bekennen, mét je spaarcenten.
  Wat je ook kunt doen, is in de lokale Farangtijdschriften te zoeken. Daar staan veel advertenties in en ook adressen van makelaars en advocatenkantoren…

 2. Rinus zegt op

  Fair Propperties in pattaya eigenaar Nl zins 15 jaar
  Heb daar goede ervaring mee.

 3. David H. zegt op

  Goede zoekmachine voor allerlei ook voor condo , maar opgelet de” wolven” adverteren hier ook , en je kan aan adverteerder mailen met vragen i.v.m. , maar heb je meer kans om recht van eigenaar te kopen , je kan de prijsklasse , buurt enz zelf instellen in je zoekcriteria

  http://www.bahtsold.com/quicksearch2?co=Thailand-1&s=Keyword+%7C+Ad+No&keyword_type=2&ca=17&c=11&pr_from=NULL&pr_to=NULL&show_qs=1

 4. Ad Koens zegt op

  Ahoi Eddy, ik heb destijds een condo/aparttement gekocht in Pattaya/Jomtien. (Ik vertegenwoordig Bangkok Pattaya Hospital in Nederland en zit er dus geregeld). Ik heb via een goede (bekende) Nederlandse vriend gekocht. (Geen makelaar, maar bemiddelaar). Als ik weer zou moeten kopen en dan via een makelaar, dan zou ik het zo snel niet weten, welke makelaar. Ook over “de goeden” doen slechte verhalen. Zoals over alles in Thailand. De vraag is of je vaker al gehuurd hebt ? Zo nee, dan adviseer ik eerst een paar keer te huren. En zorgvuldig de markt te bestuderen. Er is nogal wat te koop. (Bestaand en heel veel nieuw). Kijk ook goed waar je wilt zitten en zo. Ik ben redelijk bekend in Pattaya en Jomtien. Mocht je meer willen weten dan kan je me mailen op info @ bphospitaal . nl . Succes. Ad Koens. (P.S.: ik heb uiteindelijk in Jomtien gekocht. Veel leuker dan Pattay !!

 5. Jac Valentijn zegt op

  Eddy
  onderstaande link is van een makelaar in pattaya.
  hij is een Nederlander en is betrouwbaar.

  http://www.pattayaprestigeproperties.com/contact.php

  Jac

  • Johannes zegt op

   Ja beste Eddy. Ik ken hem ook redelijk goed. Hij is absoluut geen verkeerde. Je moet zelf maar eens met hem kennis maken.
   Ad Koens zei dat je eerst is moet huren en de kat uit de boom kijken. Want eerlijk gezegd……..Dit is ‘n TOTAAL andere wereld. Het is HEEL belangrijk de juiste mensen te kennen. En geen haaien of krokodillen………
   Misschien kun je mij eens mailen of ev bellen.

   Veel geluk bij ons in ‘t paradijs………..H

 6. dyna zegt op

  betrouwbare real estate zijn er – bijvoorbeeld koh agency ( wordt nederlands gesproken )
  +66 890950264 . ben met eerdere schrijver eens -koop niet gauw iets wat nog niet af is .

  • dyna zegt op

   en nog iets condo/apartementen/flat kun je 100 percent op je naam krijgen . huizen en grond moeilijker

 7. eugeen zegt op

  Als je via een makelaarskantoor of een bemiddelaar koopt, dan zit in de verkoopprijs de % commissie voor dat kantoor.
  Als je rechtstreeks van de bouwheer kunt kopen, dan kan je een grotere korting bedingen omdat het verkoopkantoor niet moet betaald worden.
  Met de extra korting die je kunt bedingen (de % voor het makelaarskantoor), kun je een goede advocaat/notaris inschakelen de alles controleert en paparassen regelt.

  • dyna zegt op

   notarissen zijn er niet in thailand . comissie is meestal 3 %

   • bob zegt op

    Correctie meestal 5%

 8. Piet zegt op

  Hallo Eddy, ten 1e waarom kopen? er staat genoeg te huur.
  Mischien eerst huren en dan kopen indien het je niet bevalt kun je anders gaan huren en optie tot koop.

  Let wel ff kijken is prima ,maar je weet nooit wat er loos kan zijn, b.v. veel rumoer op de gang/ lift die slecht werkt, onderhoud en schoonmaak slecht geregeld,zwembad niet goed onderhouden enz.

  Huur bv. eerst voor 6 maand met koopoptie dan kun je het beter weten allemaal.

  Kijk ook naar lokatie ;hoe druk in de topmaanden met verkeer, parkeerplaatsen e.d. je komt er vanzelf achter.

  Veel succes en plezier gewenst,maar eerst huren lijkt mij het beste ook eigen ervaring !!!

 9. eduard zegt op

  en ook niet onbelangrijk, kijk of er het goede chanod (eigendomsbewijs) bij zit andere kleur stempel betekent dat op het huis nog een schuld zit. Naar mijn mening is een rode stempel o.k betaal NA het bezoek aan landoffice en overschrijving, ervoor betalen is vragen om problemen.gr. ( ik heb het hier over een condo ) huis met land is ingewikkelder maar NOOIT op je meisje der naam zetten en richt een company op en meer als 49 % aandelen kun je hier niet krijgen,maar met meerdere aandeelhouders behoud je al je zeggenschap en blijft de baas

  • janbeute zegt op

   Waarom ingewikkeld doen met een company .
   Om aan de eisen te voldoen om een company te beginnen in Thailand , moet je ook een bepaald bedrag investeren in die company .
   Hoeveel dat is ben ik inmiddels alweer vergeten .
   Maar is meestal meer dan het appartement of grondstuk kost .
   Maar ook dan ben je nog steeds niet de baas 49 % tegenover 51% in handen van de Thais . Gewoon simpel een 30 jaar lease kontrakt afsluiten afsluiten op je Chanot , kun je doen zelfs zonder de hulp van een lawyer , op het plaatselijke land office .
   De lawyer eet namelijk ook je spaarcentjes .

   Jan Beute .

   • bob zegt op

    Wat praat men toch een onzin. Een company oprichten kost geen vermogens en zeker niet meer dan de waarde van de condo. In de toekomst bij verkoop is het makkelijker en goedkoper door de company door te verkopen kosten van de verkoop company tussen 10 en 20 duizend baht. Komt geen landoffice aan te pas. Het risiko met Thais is niet zo groot mits u er maar voor zorgt dat het er meer dan 2 zijn: respectievelijk 1 en 2 en 48% en dat zij elkaar niet kennen. Meestal zijn ze totaal onbekend als u via een correcte lawyer werkt. Uiteraard is verkennen middels huren verstandig. Houdt het kort en wissel veel. Goedkoop tussen maart en oktober. En zoek eerst in de buurt waar je wilt gaan kopen. Een 30 jarige lease betekend ook dat je er 30 jaar aan vast zit en wordt meestal voor grond gebruikt.

    • janbeute zegt op

     Wat een onzin Bob .
     Zeker jij praat uit ervaring .
     Er komt zelfs geen landoffice ( in Nederland heet dit het kadaster ) aan te pas .
     Misschien ben ik iets vergeten , maar ik woon en leef al een paar jaren in een land dat Thailand heet .
     En dan het verhaal over Thaise aandeelhouders mits zij elkaar niet kennen .
     Ga eerst eens informeren naar de regels om te kijken hoeveel het minimale investerings kapitaal is om een company op te richten .
     Je richt hier geen legale company op hoor met een vermogen van bijvoorbeeld 500000 Thaise Bathjes .
     En dan nog lang leve de Thaise lawyers , als er een groep is dat zeker geintereseerd is in de money van de Farang zijn zij dat wel .
     Ik begrijp daarom uberhaupt niet dat deze reactie door de moderatie heen gekomen is .

     Jan Beute .

     • bob zegt op

      Hallo Jan,
      Ik weet niet meer waar je het over hebt. Maar een condo of huis koop je ook niet voor 500.000 Baht. Over het algemeen richt je een company op gebaseert op de waarde van je condo of huis. Uiteraard betaal je dan wat meer maar veel minder dan aan overdrachtbelasting, wat ook het geval is als je koopt van een projectonwikkelaar. (Iets wat deze je nooit vertelt maar wel in de kleine lettertjes staat). Later bij verkoop van de condo betaal je GEEN overdrachtbelasting meer betaalt hoeft te worden. Het betaalt zichzelf dus terug.

 10. Michel van Vliet zegt op

  Beste Eddy,

  Ik kan me goed voorstellen dat je heel voorzichtig te werk wilt gaan bij het kopen van een condo in Pattaya. Ik ben reeds enige jaren werkzaam bij een adviesbureau in Pattaya. Wij bestaan uit een team van NL, ENG, DE CAN, AUS en Thaise medewerkers. Wij geven advies aan mensen die geïnteresseerd zijn in het kopen van een appartement en werken niet op commissie basis omdat we samenwerken met de projectontwikkelaars. Wij kunnen je rechtstreeks in contact zetten met betrouwbare project ontwikkelaars.

  Het is helaas zeker het geval dat er vele “wolven” in Pattaya zijn die snel geld willen verdienen in het onroerend goed in Pattaya. Het is daarom heel belangrijk dat het appartement dat je eventueel koopt EIA gecertificeerd is en dat je checkt of de project ontwikkelaar al projecten heeft volbracht zonder problemen en tevens dat deze projecten ook met succes uitverkocht zijn.

  Mocht je advies willen dan kun je me mailen op michel@huiskopenpattaya.nl.

  Michel van Vliet

 11. bob zegt op

  allereerst een appartement heet hier condo. Het gebouw een condominium. Je hebt studio’s en 1, 2 of meer kamers. In een gebouw wordt de prijs mede bepaalt door uitzicht, grootte, aantal kamers en etages.
  Je kunt kopen als Farang (buitenlander) is het duurst. Of in Thai ownership (een thai vriend(in) is vereist. Of company met 49% aandelen en een aantal Thais, zoveel mogelijk: verdeel en heers.
  Ik kan u bijstaan en heb tevens een aantal condo’s in Jomtien te koop. Een makelaar is niet persé nodig maar ik raad wel een goede advocaat aan. info: +66874845321 of bob116@outlook.com

 12. colin de Jong zegt op

  Ik schrijf al 9 jaar over hoe je moet handelen bij aan en verkoop als journalist, en legal adviser in de Hollandse pagina van Pattaya People. Vaak goed advies gegeven en gratis geholpen,maar daarna toch naar de verkeerde mensen geluisterd, en komen dan vervolgens weer bij mij als het fout gaat.Mijn vrouw heeft al jaren een makelaarskantoor en heb haar geleerd uiterst correct zaken te doen, en hoe te handelen in de juiste volgorde. De meesten zijn alleen maar uit op de hoogste comissies. Zij krijgt diverse aanbiedingen van zelfs 10% comissie en heb haar daarvoor gewaarschuwd, want dan is er vaak een probleem en gaat er weer eens een projectontwikkelaar failliet.Koop een condo op je naam, en een huis in een company met jou als enig direkteur en met een preferent share. Dit om jezelf 100% te beschermen voor getructe aandeelhoeders.Ik heb soms dagwerk om farangs uit de problemen te halen. Eerlijk gezegd lukte dit ook altijd tot nu toe,want de Thaise rechters zijn zeer correct, en wijzen het onroerend goed bijna altijd toe aan de economisch en niet de juridisch eigenaar.Maar voorkomen is beter dan genezen. Voor meer gratis advies mail naar colindjpattaya@gmail.com en voorkom teleurstellinggen.Ik werk ook uitsluitend met erkende advokaten kantoren.

 13. Jos zegt op

  Beste Eddie,

  Ik woon zelf al bijna 15 jaar in Pattaya , en ik heb vele projecten zien starten en vele van deze projecten zijn nooit klaar gebouwd.
  Dus toen ik iets wilde kopen , ben ik veel rond gaan rijden om te kijken waar ik graag zou willen investeren , want ik wilde de condo’s verhuren dus de locatie was belangrijk.
  Ik heb toen bij de grootste Developer van Thailand gekocht, dit bedrijf is beurs genoteerd en kan zich geen misstappen veroorloven.
  Dit bedrijf heeft al meer dan 200 projecten klaar gebouwd in heel Thailand.
  Als je meer wil weten over deze projecten , dan kan je mij mailen.
  Lumpinirentals@yahoo.com
  En dan zal ik je een filmpje sturen van dit complex waar ik mijn 8 condo’s heb gekocht.

  Met vriendelijke groet,

  Jos .

 14. Loe zegt op

  Beste eddy,

  Ik heb ook condo,s gekocht en heb gelukkig nooit problemen bij de aankoop ondervonden. Mijn gezondheid gaat achteruit en ik wil enkele verkopen. Ze liggen allen in jomtien beach condominium in jomtien.
  Moccht je interresse hebben kun je altijd kontakt opnemen en eens een kijkje nemen.
  Sirisukdemert@gmail.com

 15. David H. zegt op

  Ben vooral verwonderd hoevelen hier op de blog in de “real estate” zitten….., ….maar ja vooral Pattaya en omliggende is nu eenmaal een preferent jachtgebied op zoek naar geldgewin …..,
  Ben ik even blij dat ik tevreden kan zijn met mijn pensioen onder me daarin te moeten begeven , ik zou zeggen tegen de vraagsteller dat er inderdaad goede betrouwbare onroerend goed bemiddelaars zijn , weliswaar tegen een prijs , en niet noodzakelijk Nederlandstaligen……. daar dit inderdaad meestal een vals vertrouwen geeft maar dat het een zoektocht is , zeker als nieuwkomer , de raad van eerst huren , eventueel met aankoop optie als hogerop aanbevolen lijkt mij het beste , dit sluit ook het snel beslissen uit wat de “wolven ” eigenlijk beogen , een goede eerlijke verkoper/ eigenaar zal een redelijk beslissingstijd je wel gunnen !

  Wat betreft op plan kopen jaaren wachten op oplevering terwijl heel Pattaya bomvol Condos staat , bekijk bvb de ViewTalay condo 5 maar eens en tel de ontelbare balcons daarvan ZONDER Aircos , of hebben die dure condos dat niet nodig soms , nee , empty shells nog na jaren,….. afblijven , ze gaan enkel met jouw geld investeren / bouwen , en weglopen dat geloof ik nu ook weer niet , ze hebben ingebouwde clausules genoeg om je te bedonderen , zo is er momenteel een project opgeleverd met een plastic zwembad op dak i.p.v. het mooie oorspronkelijke dat plots niet kon gebouwd worden omdat dat de structuur van het gebouw uit balans zou brengen …..dat jouw budget uit balans komt wegens minwaarde wordt niet gecompenseerd , en oh ja je kan gaan procederen in een vreemd land tegen kerels die wel over de nodige invloedrijke contacten beschikken .
  Rustig huren , Pattaya en zijn volk bekijken en evalueren en dan ben je al véél wijzer geworden

  • Davis zegt op

   We zijn hier op de blog om mekaar te helpen, daar waar we kunnen.

   Heb onlangs 2 condo’s, een studio om uitsluitend te verhuren aan kennissen, en een zelf bewoond appartement 120 m² verkocht. Na overlijden van mijn Thaise vriend. Bedragen noemen is niet aan de orde, zou zelfs pronkerig overkomen. Aankoop van beide eigendommen in 1998.
   Wou er net de huidige marktwaarde van. Een buur in ons complex op Pratamnak, een Brit, waarmee goede vriendschap al jaren, deed in vastgoed met voornamelijk eigen middelen. Heb via hem de marktwaarde gehad + 5% commissie uitbetaald onder tafel. So far so good, immers, de marktwaarde oversteeg met 30% mijn investering tijdens de vastgoedcrisis bij aankoop in 1998.
   Ondertussen zocht ik terug iets aan te kopen, in een ander condomium, weg van de herinnering met overleden mijn Thaise partner. Tijdens die zoektocht heb ik mijn 2 verkochte condo’s op verschillende websites van vastgoedmakelaars te koop aangeboden gezien. Aan een prijs, ovoorstelbaar, 50% hoger dan de marktwaarde. Contact genomen, het gaan bezichtigen, en na veel over en weer gemail werden mijn ex-eigendommen aangeboden aan mijn verkoopprijs +30%. Strafste in dit verhaal was, dat na klein 2 maanden beide condo’s verkocht waren aan iets onder de vraagprijs van de makelaar. Die makelaar bleek nadien de Brit bleek te zijn, die ze van mij had gekocht… en opereert onder verschillende agenturen/vennootschappen. Dus kopen of verkopen via vrienden of zogenaamd betrouwbare personen, … Heb er in mijn geval aan verdiend, 30% op mijn investering. Maar de Brit 2 keer zoveel. En diegene die het gekocht heeft, heeft dat veel te duur betaald, daar komt ie nog wel achter.

   Koop verder en vooral een bestaande condo. En betaal de gangbare oppervlakteprijs, informeer je. Laat je niet misleiden door interieur, meestal zijn de voorgestelde kopen gemeubeld, daarop sluit je geen deal. Een studio van 30 m² @ 750.000 THB is ook te goed om waar te zijn, dat zijn de prijzen van 1998. Er zijn er maar heb je i.p.v. zeezicht, het containerpark van het condomium, of een nachtbazaar.

   Kan dan David H. volgen, ga rustig huren. En val je op een aantrekkelijke condo, laat merken dat je het niet per se hoeft. Onderhandel maar wat. Je krijgt dan uiteindelijk een lagere prijs, zo ken je de marktwaarde. Je wil een duurzame investering, ga dan ook duurzaam te werk ;~)

   Veel succes.

   • piet zegt op

    Tsja Davis dat noemt men handel 🙂 en wel beetje dom dat je gelijk de 1e beste buurman je condo laat kopen zonder verder marktonderzoek, niet leuk doch handel is handel zegt men

  • bob zegt op

   Even een antwoord op die vele condo’s zonder AIRCO’s. Dit zijn meestal zogenaamde ‘shells’ condo zonder enige afbouw. Deze zijn alleen maar in het condominium opgenomen om aan de 51% te komen; u weet wel de 51/49 % eigendom formule. Deze condo’s zijn in handen van de ontwikkelaar die daardoor ook het meeste stemrecht in de bestuursraad heeft. Soms wordt er één aan een Thai verkocht. (Of aan een Farang met Thaise partner). Deze condo’s zijn ook vaak veel goedkoper. Zelfs in de nieuwbouw. Vraag maar eens bij een project de Farang prijs of de Thai prijs.

   • David H. zegt op

    Kan best zijn , maar dat bewijst dan ook dat hij ze niet kwijtraakt aan de Thai of aan de “Company formule “, of aan de formule dat de farang het niet (meer) aandurft om op zijn vriendin naam te zetten (eindelijk slim geworden?)… dus ze blijven leeg onverkocht staan , voor welke reden ook , en zo zijn er velen , blijkbaar hoopten ze allen dat de onnozele farang zou blijven kopen aan gekke prijzen vergeleken met kwaliteit…., nu probeert men condos van 24 à22 m² met apparte slaapkamer (ruimte ) te verkopen om de prijs te drukken , maar je krijgt dan ook een slaapkamer alleen , en ik vindt ontbijt op bed wel een luxe , maar als je ook je lunch en avondmaal daar moet eten dan vindt ik dat wel wat teveel van dat goede …., reken dan ook nog eens dat al die lege shells géén bijdrage betalen voor de onderhoud van die gigantische blokken , dus ofwel gaan ze verloederenofwel betalen de farangs het gros !

    Ik zou ieder aanraden om te wachten met kopen tot er in Thailand meer klaarheid komt , prijzen zullen zakken , ik merk het al met verschillende , wel particulieren , die voelen de nattigheid eerst , en de makelaars en projecten blijven blufpoker spelen , ze kunnen moeilijk anders daar ze eigenlijk “toekomst” verkopen , toekomst die héél onzeker is hier in Thailand…….tenzij je de koop van je leven kunt doen ….afwachten maar !!

    • bob zegt op

     David H: grote onzin. Er zouden geen condo’s meer gebouwd kunnen worden gezien de % beperking. Rijke Thais willen niet graag in dit soort, vaak armzalige, condo’s wonen en arme Thais kunnen het zich niet veroorloven. Rijken bouwen een huis want die mogen grond bezitten. Hieruit volgt dat er bewust zo gebouwd wordt. En met die kosten valt het wel mee. En die andere argumenten zijn erg persoonlijk.
     Verder kopen vooral Russen nu condo’s. Veel westerlingen komen niet meer sinds de crisis.

     • David H. zegt op

      Ok dus , worden die grote blokken gebouwd met de wetenschap en bedoeling om bijna half leeg te blijven staan ……rare redenering …., dan moet die 49 % het maar ophoesten om rendabel te zijn ….zegt genoeg zeker dat er iets schort van dat quota systeem … zelfde als rijstsysteem misschien …Blijft het feit dat algemeen leegstand probleem gaat blijven bestaan zoals je héél juist opmerkt dat de rijke Thai die niet lust om te kopen ,en dat men allicht aan die company truc ook ooit eens volledig paal en perk stelt omdat dat gewoon misbruik is van een systeem.Je onderbouwd hiermee mijn stelling dat er een overaanbod voor de markt is die niet opgelost zal worden , tenzij de westerlingen of Russen massaal company’s gaan oprichten of hun Thaise partners condo’ gaan “cadeau” doen , momenteel staat er op en forum een kas van een huis in company form te koop van markt waarde van 25 millioen bath , aan ettelijke milloenen lager aangeboden dringend….. omdat de Thaise echtgenote ziek en stervende is , zelfde persoon had kleine condo te koop, 32 m² is verkocht voor 600 000 baht (paniekverkoop )omdat eens vrouw dood het erfrecht volgens Thais gebruik in voege treedt …..
      OP Bhatsold.com staat een mooie ingerichte VT 1 condo 32 m² in company form te koop voor een 800 000 baht ….
      Deze constructies werken voorlopig nog, maar met groot risico !!
      Ik ga het hier maar bij laten dit iseinde mijn reactie !

      De clandestiene verkapte makelaars ( residenten zonder werkvergunning ) hebben hun argumenten al gebruiksklaar . Ieder heeft hier blijkbaar een condo wetende of beschikbaar ……. zegt wel iets vindt ik , och zal wel toeval zijn zeker .

      Koper wees op je hoede …

      • bob zegt op

       kort antwoord. Als er NIET gebouwd zou worden is er ook NIETS te koop. De Yingluck regering overwoog de percentages te wijzigen maar hoe het nu gaat?? Er komen nu wel meer Thais in de markt die wat meer geld te verteren hebben dus er wordt wel wat verkocht aan Thais. Overigens is het gebruik maken van een company geen oneigenlijk gebruik maar gewoon legaal. Iets wat in Nederland ook kan. Wat uw verdere verhalen aangaan die doen niet terzake op dit onderwerp. Dan weet ik u nog wel wat meer te zeggen.

 16. mertens l zegt op

  wel Eddy ben je belg,ik ben ook belg en ik kan je uitleg geven en u bezorgen,ik weet zelfs een condo ter bescikking voor u.
  Mvg.Lucien.

 17. janbeute zegt op

  In Thailand staan overal van Noord tot Zuid vele huizen en condos te koop .
  Velen kunnen ze aan de straatstenen niet kwijt raken .
  Ook land is er genoeg te koop .
  Als ik al het land kon kopen , wat mij al aangeboden werdt in de jaren dat ik hier leef .
  Veelal door Thai die snel geld nodig hadden , om de heen of andere reden .
  Had ik nu een grondstuk gehad , kwa omvang zo groot als de kop van de provincie Overijsel .
  Laat je echter niets wijs maken .
  Hier geld ook het zelfde verhaal als in Nederland .
  Makelaars – Lawyers en grond speculanten .
  Allen loeren op je in Holland en Belgie zuur verdiende spaargeld .
  Daarom kom hier eerst wonen of rond kijken , eventueel huur iets voor een korte periode .
  Kijk eerst eens om je heen, en leer de markt in onroerend goed kennen , en zoek een plek waar je daadwerkelijk wilt wonen .
  Na verworven kennis en verbeterd inzicht , ga dan pas handelen .
  Veel succes .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website