Lezersvraag: Bouwen van een woning

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
17 juli 2017

Beste lezers,

Hierbij een schets van de situatie: mijn vrouw en ik hebben een stukje grond in Thailand dat staat op de naam van mijn vrouw. Wij zijn sinds 4 jaar getrouwd en wonen en werken beide in Nederland. Toen wij de grond kochten, 2 deuren naast onze zwager en zusje van mijn vrouw, was het idee dat we er na mijn pensioen gingen wonen. Hoe we dit verder zouden doen dat lieten we in het midden. In ieder geval zouden we ons huurhuis in Nederland aanhouden.

Nu is het inmiddels zo dat mijn gezondheid niet echt overhoud. Idee nu is, of de grond verkopen, of een huis van twee etages bouwen en dit in 2 appartementen verdelen. Zus nr 2 zou met haar man eigenaar voor 50 procent worden van de grond en eigenaar van het appartement op de begane grond. Voordeel hiervan hoop ik: ons appartement staat niet onbeheerd en leeg als wij er niet zijn. Samen bouwen lijkt mij goedkoper, we betalen samen voor de bouw we hebben maar 1 waterput nodig. Ik wil wel een aparte elektriciteitsaansluiting hebben.

Verder is het zo dat mijn vrouw absoluut niet meer voorgoed in Thailand wil wonen, ze vindt het er te gevaarlijk tegenwoordig, maar zou zo wel een plekje houden om te verblijven mocht ik ooit wegvallen. Mijn zwager die op het stukje grond verderop woont is technicus heeft onder eigen beheer zijn woning laten bouwen en zijn oom is aannemer.

Nu mijn eigenlijke vragen: Kun je zomaar een woning laten bouwen en deze in twee appartementen opsplitsen? Krijg je dan bijvoorbeeld nr 1a en nr 1b? Is het wel mogelijk om een stuk grond met 2 mensen te bezitten?

Qua eigendom recht begrijp ik dat e.a. lastig ligt. Hiervoor wil ik zowiezo informatie en advies vragen bij een advocaat in Phuket. Dat de grond niet en nooit aan mij behoort weet ik al en hierover hoeft u mij niet te informeren. Er is wel iets van appartement/condo recht en hier relateer ik aan als ik het over eigendom recht schrijf.

Ik wil ieder bedanken voor het lezen en voor de eventuele antwoorden en adviezen. Advies over een goede betrouwbare advocaat zijn zeker welkom.

Vriendelijke groet,

Chris


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersvraag: Bouwen van een woning”

 1. Erik bkk zegt op

  Zolang het plan is om niet meer in Thailand te gaan wonen zou ik er niet aan beginnen de plannen die je beschrijft uit te voeren. Die grond loopt niet weg en je vrouw kan altijd nog iets gaan bouwen als jij er niet meer bent.

  • piet zegt op

   Juist verwoord ,waarom zou je nu al huis bouwen? probeer eerst eens huren ter plaatse mischien bevalt het helemaal niet ?
   Succes !

 2. harry zegt op

  Moderator: Alleen een reactie op de lezersvraag svp.

 3. Khun Yan zegt op

  Op de “chanot” ofte eigendomstitel van de grond kunnen meerdere namen voorkomen, personen, bank of venootshap. Een farang zal er evenwel nooit op voorkomen omdat die geen grond kan bezitten. Voor wat het “gebouw” aangaat, indien geregistreerd als appartementsgebouw, is het mogelijk om dit op te splitsen waarbij maximum 49% op farangnaam kan komen en minimaal 51% op Thaise naam. U gelieve vooreerst te checken bij de Land Office of de grond in dit geval zich ertoe leent, want ook dit is niet overal gelijk.

  • Chris zegt op

   Bedankt dit is informatie waar ik iets mee kan. Volgende maand gaan we op vakantie naar Thailand en dan gaan we eens op bezoek bij een landoffice. Voor wat betreft de meeste andere reacties, ik zou zelf graag nog wat gebruik maken van het huis/appartement. Dit dan in plaats van steeds in een hotel te verblijven.
   In het dorp waar de familie van mijn vrouw woont zou ik of mijn vrouw ook niet snel een geschikt huurhuis voor korte periodes weten te vinden. We hebben al wel bij zus en zwager gelogeerd en dat beviel prima. Ik denk en hoop nog zeker wel een paar jaar gebruik van ons eventuele appartement te kunnen maken. Lijkt mij gevoelsmatig gewoon fijn om iets te hebben waar ik altijd naartoe kan gaan.

   Vriendelijke groet

   Chris

 4. Fransamsterdam zegt op

  Uw idee is nu, zoals u zelf aangeeft, om òf de grond te verkopen òf een huis te bouwen.
  Ik zou de grond verkopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website