Beste lezers,

Als gepensioneerde Nederlander woon ik in België en ben daar voor wat betreft de Mutualiteit aangesloten bij de Liberale Mutualiteit.

Een groot deel van het jaar verblijf ik in Thailand en daarvoor heb ik een doorlopende reisverzekering afgesloten die een periode van een jaar dekt, twee periodes van 6 maanden.

Ik geniet een ABP pensioen en AOW wat in Nederland is belast – ik betaal dus geen belasting aan België. Door de SVB is België als mijn woonland erkent.

Van de mutualiteit kreeg ik zojuist een bericht dat gezien mijn status van gepensioneerde niet belastingplichtige in België er geen noodzaak is om lid te zijn van de Mutualiteit. Echter om in België een doorlopende reisverzekering te kunnen afsluiten moest ik aantonen dat ik aangesloten was bij een mutualiteit (als in België wonende Nederlander kan ik geen doorlopende reisverzekering in Nederland afsluiten?).

Mijn Belgische mutualiteit vergoed geen kosten buiten België dus bijvoorbeeld Thailand. Maar daar is dan weer mijn reisverzekering goed voor met een maximum van 6.000 000 € per jaar – jaar premie 232 €. (voor wat betreft Europa heb ik een EHIC kaart).

Ik ben zeer tevreden over de huidige regelingen maar heb toch twee vragen:

 1. Is er een mutualiteit in België die ook de kosten in bijvoorbeeld Thailand dekt?
 2. Is er in Nederland een doorlopende reisverzekering die in België wonende Nederlanders een doorlopende reisverzekering kan aanbieden op jaarbasis (bijvoorbeeld tweemaal 6 maanden)?

Groet,

Wim

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Ben Nederlander, woon in België en verblijf in Thailand heb vragen over mutualiteit en reisverzekering”

 1. Wim, je kan hier een Nederlandse doorlopende reisverzekering afsluiten, indien je in België woont: https://www.reisverzekering-direct.nl/speciale-reisverzekeringen/reisverzekering-woonachtig-belgie/

  Je bent maximaal 180 dagen aaneengesloten verzekerd. Dus je kan niet langer dan180 dagen in Thailand verblijven, maar als je dan weer terugvliegt naar België, kan je weer 180 dagen.

  • Wim zegt op

   Bedankt Peter, reeds contact opgenomen en inderdaad deze verzekering is de minder dan de helft van wat ik nu heb.

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Wat je 1ste vraag betreft.
  Er is geen enkele Belgische mutualiteit die een verblijf van 6 maanden in Thailand dekt.

  Wat verblijven van maximum 3 maanden betreft, dekt nu enkel nog de Socialistische mutualiteit (De Voorzorg en Bond Moyson) via Mutas dit verblijf. (Misschien ook wel de ziekenkas van de spoorwegen omdat die nogal gelijklopen met de SocMut))
  Al de andere mutualiteiten hebben o.a. Thailand uit hun dekking gehaald sinds 2016/2017 dacht ik. Daar is het nu meestal beperkt tot de Europa en de landen van de Middellandse Zee en enkel overzeese gebieden van Europese landen.
  zie als voorbeeld CM https://www.cm.be/media/Geografische-dekking-CM-reisbijstand_tcm47-24482.pdf
  (zelf Syrië…..)

  Volgens de website van de SocMut
  Terugbetaling medische kosten
  …….
  – je tijdelijk en om recreatieve redenen in het buitenland bent. De periode is beperkt tot een maximum van 3 maand over de periode van 1 jaar.
  https://www.devoorzorg.be/antwerpen/voordelen-advies/terugbetalingen-ledenvoordelen/In-het-buitenland/op-reis/Medische-zorgen-in-het-buitenland/Reisbijstand-Mutas/Pages/default.aspx#tab=ctl00_PlaceHolderMain_hreftab2

  En ook volgens de statuten van de SocMut met Mutas.
  2.2 Voorwaarden
  …..
  c. Het tijdelijk verblijf in het buitenland heeft een recreatief karakter en duurt niet
  langer dan 3 maanden
  https://www.devoorzorg.be/SiteCollectionDocuments/Formulieren/300/StatutenMutas.pdf

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Als het je interesseert.
   Mijn vrouw en ik hebben de AXA Assistance Exellence Gezin.
   Deze heeft standaard een dekking van 6 maanden ononderbroken verblijf, maar ik heb dit laten uitbreiden naar 9 maand ononderbroken verblijf.
   Ik heb wel enkele zaken laten verwijderen uit het standaard contract omdat ik daartegen al verzekerd ben (reisannulatie/bagage,…), of omdat ze nutteloos (doelloos) zijn (Auto).
   Dit maakt dat mijn vrouw en ik 9 maand ononderbroken in Thailand kunnen verblijven en hier jaarlijks 304 Euro voor betalen als gezin (inbegrepen de uitbreiding tot 9 maand = +75 Euro).
   Vanaf volgend jaar zal het wel oplopen, want ik laat het dan uitbreiden naar 11 maanden en dan zal het vermoedelijk rond de 825 Euro kosten voor een gezin (Mijn vrouw en ik).

   https://www.assudis.be/nl/excyeargen.aspx
   https://www.assudis.be/nl/excyearwar.aspx
   https://www.assudis.be/nl/excyeartar.aspx
   https://www.assudis.be/files/nl/pdf/Tech-Reference-Excellence-042017-NL.pdf

   Misschien heb je er wat aan (of andere lezers)

   • Nonkelwin zegt op

    Vraag aan Ronny,
    Met dank voor je altijd zeer duidelijke info.
    Die AXA verzekering, sluit je die af in Belgie of in Thailand?

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Ik heb eze afgesloten in mijn AXA kantoor in Mechelen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik vraag me toch af….
   Ik weet niet hoe je situatie eigen juist is, want als je niet meer aangesloten bent bij een mutualiteit in België, hoe krijg je dan je dokterskosten, hospitaalkosten en medicatie terugbetaald ?

   • Wim zegt op

    Dag Ronny. Ik ben in het bezit van de (CAK) EHIC kaart geldig voor geheel Europa. In België moet ik dus niet de huis dokter of ziekenhuis betalen dat doet het CAK. Indien er een eigen risico is of de behandeling in België of ander Europees land is duurder dan in Nederland dan moet ik aan het CAK bij betalen.

 3. stevenl zegt op

  Je vraagt naar een reisverzekering die 2x 6 maanden dekt. Hou er rekening mee dat bij een langdurig verblijf in Thailand in geval van een claim vragen gesteld kunnen worden over de lengte van je verblijf en feitelijke woonplaats.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Hij woont toch al in het buitenland …..
   Maakt het voor Nederland dan wat uit of dit dan België of Thailand is ?

   Voor België, en zijn woonplaats daar, moet hij enkel zijn afwezigheid melden bij zijn gemeente als hij langer dan 6 maanden en minder dan een jaar van zijn adres afwezig is. Hij wordt dan als “tijdelijk afwezig” aanzien, maar dat is enkel een administratieve status en heeft geen enkel gevolg voor wat ook.
   Enkel als hij langer dan een jaar afwezig zou zijn op zijn adres moet je je laten uitschrijven
   (uitgezonderd voor bepaalde groepen. Zo was ik 3 jaar werkzaam bij de Nederlandse Marine, maar moest ik mij niet laten uitschrijven bij mijn Belgische gemeente omdat ik Belgisch militair was. Ik bleef dus administratief gedurende 3 jaar “tijdelijk afwezig”. Dat is een van de uitzonderingsgroepen op die regel.)

   • Wim zegt op

    Zeer juist, zo is het mij ook bij het vestigen in België (had daar al 27 jaar gewoond) uitgelegd.

 4. Jan Moreau zegt op

  Janbelg
  Tot hiertoe vergoed de bond Moyson (socialist) nog altijd kosten buiten Europa
  Jan

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Tot verblijven van maximum 3 maand…. zie mijn eerdere reactie.
   Hij is daar dus niks mee als hij 6 maand wil gaan

   • niek zegt op

    Ik ken een Vlaming die het hele jaar in Bangkok woonde en alle kosten vergoed kreeg bij Eurocross via de Bond Moyson. Hij is inmiddels aan kanker overleden.
    Ik zelf ben ook aangesloten bij BM en bij mijn verzoeken om terugbetaling van ziektekosten werd nooit gecontroleerd hoe lang ik in Thailand verbleef en dat is meestal twee maal 5 maanden.
    Had wel voor de zekerheid een reisverzekering bij de VAB.

    • niek zegt op

     Sorry, Eurocross moet Mutas zijn.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Ja, we kennen allemaal wel iemand bij wie het anders is….. En wat was, is daarom nu niet meer…. Bovendien wordt elk buitenlands dossier afzonderlijk beslist en is er nog een verschil tussen kosten van een dringende ziekenhuisopname of ambulante kosten.

     Ik zou dus maar niet klakkeloos vertrouwen dat ze alles wel zullen terugbetalen en al zeker niet dat ze ter plaatse tussenkomen bij verblijven van + 3 maanden.
     Dat laatste doet trouwens andere mutualiteiten ook al niet van dag 1.

     En allemaal goed en wel dat ze misschien zaken gaan terugbetalen, tot je een ernstige opname uit eigen zak mag gaan betalen en je alles eerst mag gaan voorschieten of je eigen repatriëring mag gaan verzorgen. En dat laatste gaan ze niet terugbetalen. Wees daar maar zeker van.
     Een extra reisverzekering is dus zeker niet overbodig.
     Trouwens, die reisverzekering gaat ook eerst bij je mutualiteit aankloppen en betalen enkel die zaken terug die je mutualiteit niet terugbetaald heeft aan hun. Daarom dat je verplicht moet aangesloten zijn bij een mutualiteit om een klassieke reisverzekering af te sluiten.

     Wat bijstand Mutas betreft.
     Hier staat het duidelijk zwart op wit wat de voorwaarden zijn bij bijstand van Mutas en van daaruit moet je vertrekken. Geldt enkel dus nog voor SocMut (Bond Moyson en De Voorzorg)

     Trouwens De Voorzorg en Bond Moyson is net hetzelfde. Beide vallen onder de SocMut.
     Het enige verschil is dat Bond Moyson voor Oost- en West -Vlaanderen is, en De Voorzorg voor Antwerpen en Limburg.
     Ik heb de link aangepast naar Bond Moyson. Tekst hoef ik niet aan te passen want die is hetzelfde.

     Volgens de website van de SocMut Bond Moyson
     Terugbetaling medische kosten
     …….
     – je tijdelijk en om recreatieve redenen in het buitenland bent. De periode is beperkt tot een maximum van 3 maand over de periode van 1 jaar.
     hhttps://www.bondmoyson.be/ovl/voordelen-advies/terugbetalingen-ledenvoordelen/In-het-buitenland/op-reis/Medische-zorgen-in-het-buitenland/Reisbijstand-Mutas/Pages/default.aspx#tab=ctl00_PlaceHolderMain_hreftab2

     En ook volgens de statuten van de SocMut (Bond Moyson) met Mutas.
     2.2 Voorwaarden
     …..
     c. Het tijdelijk verblijf in het buitenland heeft een recreatief karakter en duurt niet
     langer dan 3 maanden
     hhttps://www.bondmoyson.be/SiteCollectionDocuments/Formulieren/300/StatutenMutas.pdf

 5. rori zegt op

  Je kunt een hospitalisatieverzekering afsluiten bij het DKV bijvoorbeeld. Is alles wel gedekt.
  Ik ben als nederlander wonend in nederland maar altijd in belgie gewerkt tot eind volgens jaar (65) verzekerd bij de FSMB (via kantoor Diest want in Leuven en Brussel = hoofdkantoor praat men niet goed nederlands).
  Heb daar een aanvullende verzekering en bij mij sinds 2004 verzekerd worden rekeningen gewoon uitbetaald???

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Heeft ook wel allemaal zijn voorwaarden en beperkingen in tijd.
   DKV dekt normaal niet meer bij een verblijf van meer dan 3 maanden in het buitenland. (Misschien enkele uitzonderingen)

   Het is niet voor niks dat ze het volgende schrijven op hun website.
   “Wanneer je in het buitenland verblijft, verdien je ook de beste ziekteverzekering. Als je voor drie maanden of langer naar het buitenland gaat, raden wij Globality Health aan.”
   https://www.dkv.be/verzekeringen/ziekteverzekering-buitenland

   Heeft ook allemaal zijn prijs natuurlijk.

   Bovendien nu, als gepensioneerde, bij DKV gaan aansluiten…..
   Wordt eerst een medisch onderzoek met misschien uitsluitingen, wachtperiode en de jaarpremie zal ook niet mis zijn.

   Ik (en ook mijn vrouw) had als militair vroeger ook een collectieve hospitalisatieverzekering bij DKV via Defensie.
   Heb ik bij mijn pensioen opgezegd omdat het nog weinig zin had voor ons.
   Er stond o.a. het volgende in ;
   De aansluiting kan enkel gebeuren voor zover de aan te sluiten personen :
   – Onderworpen zijn aan de Belgische Sociale Zekerheid en ervan genieten
   – Hun woonplaats en vaste verblijfplaats in België hebben of in een aan België grenzend land
   De aansluiting vervalt bij een verblijf in het buitenland van meer dan 3 ononderbroken maanden.
   https://cdsca-ocasc.be/sites/default/files/content/DKV_HOSPIT/2018/bijlage_1_-_samenvatting_defensie_nl.pdf

   Best goed je voorwaarden lezen dus….

   Ter info.
   Over de keren dat ik beroep gedaan heb op DKV in België bij een hospitalisatie heb ik niets dan lof trouwens. Alles was steeds tot in de puntjes geregeld.

 6. Fernand zegt op

  Beste wim,

  Bij eelke verzekering heb jij een kontrakt afgesloten?

  In Belgie dekt bond moyson nog rechtstreeks m.a.w zij betalen je rekeningen indien je gehospitaliseerd word.op andere medische kosten is een forfait van 100 euro!

  De CM is per 01/01/17 gestopt met rechtstreekse betaling vergoed wel je kosten maar je moet eerst zelf alles betalen ,indien en ze vergelijken dan met de kosten in Belgie,en krijg je nooit meer terug betaald dan wat het kost in Belgie.

  Ikzelf moest een hartablatie ondergaan in bkk-pty hospitaal kost prijs 1.000.000 bath,in AZ Brugge 6000 euro.ze zeiden je mag niet meer vliegen,de proffessor van AZ Brugge broeg mijn medisch dossier op en zei mij spring maar op de vlieger.zo asngeraden zo gedaan.

  • Wim zegt op

   Fernand bij de Liberale Mutualiteit en de doorlopende reisverzekering bij Europ-assistance. Maar in België en de rest van Europa gebruik in mijn EHIC kaart (European Healthy Insurance Card). Ik heb dus geen mutualiteit nodig. Alleen in België om mijn reisverzekering af te kunnen sluiten.

 7. lung addie zegt op

  Er is hier in dit verhaal wel iets wat mij echt doet twijfelen.
  Schrijver vernoemt dat hij AOW en pensioen krijgt uit Nederland en in Nederland belastingen betaald. Tot dusver alles ok ….. MAAR …. om in Belgie te kunnen genieten van de ziekenzorg is er nog wel iets meer: de RSZ (Rijks Sociale Zekerheid). De mutualiteit treedt enkel op als ‘derde betaler’, het geld komt van de RSZ. Iemand die hiervan wil genieten moet RSZ plichtig zijn of, indien geen eigen inkomen, ingeschreven zijn bij iemand die dit wel is ( bv kinderen, niet werkende echtgenote….). De RSZ wordt, ook bij gepensioneerden, rechtstreeks van het pensioen ingehouden al voor de belastingen worden berekend.
  Een aansluiting bij een mutualiteit kan altijd maar dat betekent niet dat je uitkeringsgerechtigd bent. Het is normaal dat schrijver een brief kreeg van de mutualiteit dat hij die bijdrage niet hoefde te betalen, daar hij waarschijnlijk geen RSZ bijdrage (13.07% van het bruto inkomen) in Belgie betaalt, tenzij hij dit op eigen initiatief betaalt, waar ik aan twijfel, heeft hij toch geen rechten op een terugbetaling.

 8. Eric zegt op

  Je ziekteverzekering blijft geldig
  ——————————————-
  Alle Belgen die een ziekenfondsbijdrage betalen, zijn sowieso gedekt door de ziekteverzekering. Dus ook als je langer dan drie maanden in het buitenland bent.

  Met de landen binnen de Europese zone zijn er afspraken gemaakt. Je krijgt – net zoals in België – een groot deel van je ziektekosten terugbetaald. Vraag wel op voorhand je Europese ziekteverzekeringskaart aan bij je ziekenfonds. Zo heb je de garantie altijd op zak. . Ze geldt in alle EU-landen maar ook in Ijsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.

  Reis je buiten Europa, dan zal de terugbetaling van je ziektekosten gebaseerd zijn op de Belgische tarieven. Hier moet je wel opletten want de tarieven die worden aangerekend, kunnen serieus verschillen van de tarieven die in ons land gelden. Als je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten reist, zal je veel hogere tarieven aangerekend krijgen. Maar je hebt dus recht op de Belgische tarieven.

  Je hospitalisatieverzekering blijft geldig
  —————————————————-
  De hospitalisatieverzekering komt tussen in het buitenland. De terugbetaling in het buitenland is wel anders dan die in het binnenland. Maar dat heeft niks te maken met de duur van je verblijf.

  Je Mutas repatriëring stopt na drie maanden
  ———————————————————–
  De reisbijstand Mutas is een tweede pijler van het ziekenfonds. Het is een wereldwijde medische bijstand die ook repatriëring naar België voorziet. De Mutas bijdrage is slechts drie maanden per jaar geldig. Blijf je langer dan drie maanden weg, dan val je terug op je verplichte ziekteverzekering.

  Ik veronderstel dan ook :
  Als een “Belg” of “niet Belg” aangesloten is aan een ziekenfonds altijd een terug betaling krijgt. alleen” Mutas” help je niet meer in het buitenland en je moet alle rekeningen vooruit betalen die je daarna voor een deel terug krijgt.

  Bron:
  https://radio2.be/de-inspecteur/langer-dan-3-maanden-in-het-buitenland-hier-moet-je-op-letten

 9. Lammert de Haan zegt op

  Beste Wim,

  Ik lees dat ook jouw AOW-uitkering in Nederland belast is en dat je dus in België geen belasting daarover betaalt, terwijl je in België woont. Maar dan gaat er werkelijk iets mis.

  In artikel 18 van het door Nederland met België gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting is e.e.a. als volgt geregeld:

  Artikel 18. Pensioenen, lijfrenten, sociale zekerheidsuitkeringen en alimentatieuitkeringen

  o b.Pensioenen en andere al dan niet periodieke uitkeringen die worden betaald ter uitvoering van de sociale wetgeving van een verdragsluitende Staat aan een inwoner van de andere verdragsluitende Staat zijn slechts in de laatstbedoelde Staat belastbaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website