Lezersvraag: Belgische pensionado en visum verlenging

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , , ,
27 december 2010

Khun Peter: enige tijd terug kreeg ik via e-mail een vraag van een lezer. In samenspraak met hem zet ik zijn vraag op het blog zodat andere lezers kunnen reageren en zijn vraag kunnen beantwoorden.

Onlangs heb ik uw blog ontdekt via een bevriende Belg die zoals ikzelf, ook in Thailand woont, regio Khorat. Het bevat zeer interessante informatie en de persoonlijke indrukken en “meemakertjes” het lezen waard.

Ik ben op pensioen, zowat alles waar ik mijn leven lang voor gewerkt heb, staat nu in Thailand, een huis met alles erop en eraan een auto enz enz. Ik ben gehuwd, uiteraard met een Thaise, deze is nu ook op pensioen na een loopbaan van 25 jaar in de financiële sector van de regering.

Het is goed leven in Thailand, met het nodige geld. Ik hoorde onlangs dat een Nederlander, het jaarlijks visum geweigerd werd, omdat hij onder de 65.000 bht als inkomen had. Ik zit daar nog wel boven, maar als de euro verder zakt of als ze aan ons pensioen beginnen te knabbelen …wil dat dan zeggen dat ik mijn vrouw huis enz enz moet achterlaten en bij wijze van spreken in mijne blote terug naar het Fatherland België kan vertrekken.

Ik heb daar serieuze problemen mee en een gevoel van onrecht, als ik terug denk aan die Nederlander tenslotte die heeft nog altijd een “pak” meer aan inkomsten dan bv mijn vrouw, regeringsambtenaar met een naar Thaise maatstaven een behoorlijk loon “20.000” bht… Wie kan mij betrouwbare info geven? Want de ene zegt dit de andere zegt dat…

41 reacties op “Lezersvraag: Belgische pensionado en visum verlenging”

 1. Chris zegt op

  Beste,
  als je samenwoont of gehuwd bent is het 40000baht per maand.
  Een samenlevengsattest kan je via de ambassade wel verkrijgen.
  Een huwelijk gesloten in Thailand is voldoende met een kopie te overhandigen van de”register”,hier Chiangmai Immigration.
  Enkel een bewijs van de bank dat je een rekening hebt(gemiddelde kostprijs bij de banken is 200 baht) en een inkomstenverklaring op eer via de Belgische Ambassade te Bangkok(huidig tarief 400 Baht en kan per post gevraagd worden) en een kopie van je vrouw of vriendin haar ID en eventueel blauw boek en je voldoet aan de huidige voorwaarden om hier te verblijven.
  Ik raad aan voor een geel boek te gaan,maakt het leven nog eenvoudiger.
  Denkelijk is dit een antwoord op je vragen?
  Anders laat je maar berichtje.
  Chris.

  • guyido zegt op

   Chris,

   geel boek .
   blauw boek?
   kan je iets duidelijker zijn ?
   bedankt

   • Chris zegt op

    Beste,
    blauw boek is voor Thais, is de huisregistratie.
    geel boek is buitenlanders,is de registratie.Te verkrijgen bij het lokale Amphur(district)
    Greets,Chris

  • andre zegt op

   Sorry moderator er ging iets mis en weg was men antwoord.., men vraag was gewoon, indien ik niet met een Thaise gehuwd ben maar met een Indonesische met ook belgisch paspoort telt dan de 40.000bath regel of de 65.000bath ?
   we zouden ons graag in Thailand vestigen, we hebben samen ook een dochtertje van 4j
   MVG

 2. Rudy Ackerman zegt op

  Als het niet anders meer kan ga zimpel voor een ED education visa ergens naar erkende school tussen 20-25.000 per maand voor 180 tal lesuren en je leert er nog wat thais bij en ook een uitstapje maar je moet echt de lessen niet volgen> Iedere drie maand naar immigratiom 1900 bath en dat kan je zo 10 jaren doen.
  Eigenlijk eenvoudyger kan het niet en je leert nof iets bij !

  • a.mulderij zegt op

   als je gtrouwd bent moet je 400000 per jaar inkomen hebben en dat is voldoende om de 3maanden naar de imigratie voor een stempel en is gratis.

  • ThailandPattaya zegt op

   Education visa lijkt een interessante optie te zijn, kun jij of iemand anders dat wat duidelijker omschrijven? Voor zover ik uit je bericht op kan maken volg je een studie van 180 lesuren maar daar moet je niet naartoe gaan en toch leer je Thais. En dat kost je 25000 baht of dat is de inkomensgrens.

   Met alle respect overigens maar het bericht een keer nalezen voordat er op verstuur wordt geklikt zou geen overbodige luxe zijn.

 3. ludo bridts zegt op

  echt een idiote situatie dat een getrouwd stel een inkomen moet hebben van 40000 baht en een alleenstaande zoveel meer 65000 baht..hoe minder mensen hoe duurder.is dat de logica van de thai? zag onlangs in de supermarkt pak gerookte zalm 100 gr 95 baht. voor een pak van 200 gr 200 baht. thaise logica.blijf me verbazen over die topidioten.ludo

  • Leo zegt op

   Ja en 2 aardappellen voor 35bath bij foodland,lache man! 😉

 4. Frank Franssen zegt op

  Het kan nog erger,

  In NL overweegt men,op den duur , de AOW voor mensen die permanent in een
  “”goedkoop”” land wonen te verlagen. Je moet tegenwoordig (65+) ook al opgeven als je langer dan 3 maanden het land uit bent.

  Wat betreft de toeslag als je AOW in NL hebt voor een ,niet verdienende partner, dan is
  deze negatief.!

  Berekening: Als je niet meer alleenstaand bent maar een partner hebt wordt jouw AOW
  met de helft gekort en jouw (Thaische partner) die niets verdiend krijgt een negatieve
  toeslag omdat ze geen woon/werk verleden heeft in Nederland.

  Met andere woorden: Mijn AOW die ik had: ca. 890,- p. maand is nu 820,- !!!

  Gelukkig heb ik nog andere inkomsten maar ik ga wel naar de rechter. Zitting in april 2011.

  Frank

  • paul oldenburger zegt op

   Beste Frank,
   Hou ons op de hoogte op het forum a.u.b.
   Is toch niet te geloven.
   En als je ziet wat ze met JOUW geld doen,waar je,zoals ik vanaf je 15 jaar voor gewerkt hebt. Afgunst, maar je hebt wel je hele leven betaald.
   Open vraag, wat er met je geld gebeurd..
   Groet,Paul

   • ThailandPattaya zegt op

    Pin me er niet op vast mar volgens mij is dat niet hoe de AOW werkt. jVolgens mij werk je voor de AOW oudere generatie van dat moment, niet voor je eigen AOW. Je werkt en betaalt wel voor je eigen pensioen.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Klopt. Aow is gebaseerd op het omslagstelsel. Wij betalen nu voor de mensen die boven 65 zijn. Overigens is de afdracht niet bepalend voor het recht op aow. Alleen het aantal jaren dat iemand in Nederland heeft gewoond (buitenlander of niet) is bepalend voor betaling van aow. Elk jaar er buiten levert een korting op van 2 procent. In Nederland woonachtigen krijgen tot 2015 een toeslag voor hun partner, die vanaf volgend jaar wordt gekort.

  • Harry Thailand zegt op

   Beste Frank

   Ik heb de zelfde situatie als jij.
   Ben benieuwd naar de uitslag van jou rechtzaak.
   Hou ons op de hoogte op dit forum
   In ieder geval veel succes .

   Groeten Johan

 5. jansen ludo zegt op

  thailand is een leuk land om te verblijven,maar het meest aangename is nog atijd om de 3 maanden naar het thuisfront..
  dus probleem opgelost 3 maanden thailand 3 maanden thuis.
  verandering van spijs doet eten.buien in de winter is het aangenaam in thailand van dec tot en met februari,maar dan begint het hard warm te worden

 6. Harry zegt op

  Beste Frank ik heb inderdaad dat “gerucht” vernomen dat men de uitkeringen (U spreekt over de aow) voor mensen in een goedkoop land wil stoppen cq wil aanpassen.
  Waar het vandaan komt dat men de aow wil verminderen is niet duidelijk.
  Wel wil minister Kamp een aantal uitkeringen stopzetten en/of verlagen en dat zijn de kinderbijslag,kindgebonden budget,uitkeringen algemene nabestaanden wet en de WAO. (bron nu.nl) Er is dus geen sprake van aow.

  Dat de Thaise partner of welke partner waar ook ter wereld geen toeslag krijgt indien zij niet in NL heeft gewoond en gewerkt vind ik toch wel normaal De toeslag wordt verder in 2015 afgeschaft

 7. tony zegt op

  Mijne heren wat word er weer een onzin verhalen de lucht in geblazen , ik zie dat u allemaal in het bezit bent van een P/C gaat u dan eens naar de web site van
  http://www.svb.nl daar kunt u alle informatie vinden over uw A.O.W en andere uitkeringen.

  • Ferdinant zegt op

   Hetgeen ThailandPattaya en Hans Bos o.a. hierover hebben geschreven is geen onzin, maar juist. De Aow moet feitelijk als een voorziening worden gezien, waarbij het nog maar de vraag is of die over 10 jaar nog bestaat. De opmerking van sommigen ” van ik heb daarvoor betaald ” staat dan ook in schril contrast met de jongeren die eveneens daarvoor betalen, maar daar wellicht nooit van zullen profiteren.

   Er is al het nodige gewijzigd en met het huidige kabinet kunnen wij ongetwijfelt meerdere wijzigingen verwachten. Wat echter op dit moment actueel is, zijn de voorgenomen wijzigingen op de partnertoeslag, zijnde een verlaging in 2011 en de afschaffing daarvan in 2015. Anderzijds staan als compensatie ook een aantal tegemoetkomingen op stapel, w.o. de KOB (Koopkrachttegemoetkoming Oudere Belastingplichtigen).

   Er moet mij toch iets van het hart, Nederland is ronduit over gesocialiseerd. Het is toch van de zotte, dat wij allerlei uitkeringen kennen voor in het buitenland verblijvende vrouwen en kinderen. Neem bijvoorbeld de kinderbijslag: een thaise komt naar Nederland heeft in Thailand kinderen (van een Thaise man) leeft hier met een farang, waarmee ze niet is getrouwd, maar krijgt voor haar daar verlijvende kinderen wel kinderbijslag?

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Aan de andere kant heb ik dik 25 jaar fors betaald voor de vut, die werd afgeschaft voordat ik er gebruik van kon maken. En voor kinderen met een Nederlands paspoort en aangemeld bij de SVB krijg je geen kinderbijslag (hoewel de vader in Nederland staat ingeschreven) als je per jaar te lang in Thailand zit.

    • Ferdinant zegt op

     Beste Hans, het is niet zozeer gekoppeld aan de tijdsduur dat je daar verblijft, maar aan de sociaal/maatschappelijk en juridische binding die je nog met Nederland hebt. Kortom, wanneer je hier inkomen geniet en belastingplichting bent en ook woonachtig bent, dan is er niets aan de hand. Het wordt anders wanneer je geen vaste woon of verblijfplaats meer hebt.

 8. Hans Bos (redactie) zegt op

  Inkomen en belastingplichtig in Nederland en ook nog eens ingeschreven. Ik ken maar al te goed het antwoord van de SVB…

 9. Geachte mede-forumgenoten, sedert 4 december 2008 is de navolgende regeling van kracht voor een verlenging van de bestaande verblijfsvergunning.
  Met een Thaise gehuwden, ongeacht leeftijd van de farang, geldt een maandelijks buitenlands inkomen aan pensioen of uitkering van 40.000 thb. Alternatief is een banksaldo van tenminste 400.000 thb OF een combinatie van beide.
  Goedkeuring door immigration Bangkok vereist.
  Voor de 50 plussers zonder huwelijk met een Thaise geldt in algemene zin dat zij een maandelijks pensioen of uitkering moeten bewijzen van 65.000 thb. Alternatief is een banksaldo van 800.000 thb OF een combinatie van beide.
  Goedkeuring door plaatselijke immigration volstaat.
  Let wel : alleen Bangkok Bank en Farmersbank zijn door de staat gegarandeerd.

 10. Wat betreft de Nederlandse AOW.
  Voor Thailandgangers geldt nu reeds
  dat de AOW die men op de eerste van de maand waarin men 65 wordt
  ontvangt, niet de index volgt, maar steeds gelijk blijft.
  Mijns inziens is dit reeds voldoende reducering
  door verblijf in een goedkoper woonland dan Nederland.

 11. arie.bokhoven zegt op

  mensen ik wil graag weten hoelang ik in thailand mag verblijven ik wordt in juni 65 is er geen instantie die alles voor je verzorgt mijn inkomsten zijn 1600 euro per maand.hoe zit het met illegaal verblijf.
  hoelang is een visa geldig

 12. hans zegt op

  arie kijk is bij expats en pensionada, voor emigratie bel je naar thailand ambassade den haag 070-3452088 en er zit op dit blog ene ferdinan weet niet of het de ferdinant danwel ferdinand is, die heeft een buro die kan je vast wel helpen met het een en ander.

 13. Frans zegt op

  In 2015 gaat de AOW veranderen voor de mensen die na 1949 zijn geboren. Dan gaat de leeftijd van de partner meespelen. is de man/vrouw 65 en de partner jonger dan 65 dan krijgt de partner pas op zijn of haar 65 ste ook AOW. Tegen die tijd moet men met een persoons AOW doen. M.a.w. als een pensionada van 65 getrouwd is met bijvoorbeeld een Thaise van 25 dan krijgt deze thaise pas AOW, 40 jaar later.

  • Ferdinant zegt op

   Reeds in 1995 heeft de regering besloten de partnertoeslag vanaf 2015 voor alle nieuwe AOW-gerechtigden af te schaffen, zonder verzachtende maatregelen voor specifieke groepen. De achtergrond van deze maatregel betrof de verdergaande individualisering en de emancipatie van vrouwen. Wanneer je met een Nederlandse getrouwd bent dan gaat deze redenatie wel op, maar wanneer je zoals de meeste van ons, met een Thaise getrouwd bent dan ligt dat toch even iets anders.

   Als ze dan toch willen bezuinigen, dan mogen ze van mij de AOW aan de pensioen hoogte koppelen. Het is toch van de zotte dat mensen met een netto pensioen van € 3000,- of meer in de maand, ook nog eens AOW krijgen. Dit is ook niet wat Willem Drees met de invoering van de AOW voor ogen heeft gehad. Drees is tot zijn AOW-plannen is gekomen om met name ouderen „te behoeden voor armoede en afhankelijkheid.”

  • GerG zegt op

   Let wel op want zij krijgt alleen de 100% AOW als ze tot haar 65e jaar 50 jaar in Nederland heeft gewoond en gewerkt. Voor elk jaar dat je in Nederland werkt en woont bouw je 2% AOW op.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Werken is niet noodzakelijk. Het gaat om wonen en ingeschreven staan.

 14. andre zegt op

  hallo, ik ben een nu 52 jarige gepensioneerde belgische militair, 5 jaar gelukkig gehuwd met een indonesische en hebben samen een dochtertje van 3 jaar.., we bezochten vorig jaar al Thailand en plannen er te gaan wonen., ik heb enkel nog wat vraagjes over de ‘ziekenkas’ zoals we dat in be noemen..,wie kan me daar duidelijkheid in geven.,ook alle andere info welkom.., klopt het ook dat ik slechts 40.000bath moet bewijzen ? grtjs andre 🙂

  • chris&thanaporn zegt op

   Beste Andre,
   het is duidelijk bij de Thaise immigratie.
   40000Baht als gehuwd met(Thaise)partner.Anders 65000Baht of 800000Baht op jaarbasis.(per persoon )
   Inkomensverklaring via Belgische Ambassade te Bangkok.
   Openen van Thaise bankrekening
   Visum 1900 Baht
   Re-Entry Permit 1000Baht Single-3800 Baht Multiple

   Je vrouw is Indo,dus zij valt onder de regeling buitenlander.
   Ik weet niet omdat zij lid zijn van ASEAN dat er voor hun ook een uitzondering wordt gemaakt?
   Myamar-Birma heeft wel een speciale regeling met Thailand.
   Best even natrekken bij de Ambaasade/Consulaten.

   Om een jaar visum te bekomen moet /kan je best binnenkomen in Thailand op basis van een NON-Immigrant O(Others)
   Greets en succes

   • andre zegt op

    ..Bedankt alvast voor deze uitleg, nog ter verduidelijking men vrouw heeft de officiele belgische nationaliteit.., waar ligt het verschil in 650 of 800000bath/jaarinkomen ?
    en kan je daar een goede ziekteverzekering afsluiten..,
    grtjs andre 😉

    • chris&thanaporn zegt op

     Beste Andre,
     65000BAht per maand
     800000BAht jaarinkomen
     of een combinatie van beiden.

     Vrouw Belgische nationaliteit is Visum met deze voorwaarden
     Verzekering kan in Belgie met het ziekenfonds worden afgesloten.Beste info is daar te verkrijgen met hun specifieke voorwaarden.
     Anders eens op het internet kijken!
     Greets en succes.

     • andre zegt op

      Hey Chris, tnx, bij mijn ziekenfonds verzekeren ze enkel in europa en dan zelfs bvb buiten belgie enkel drie maanden.., grtjs andre

      • chris&thanaporn zegt op

       Beste Andre,
       er zijn in Belgie(Vlaanderen) verzekeraars genoeg.
       Het beste is een adres aanhouden,wat ik ook doe,in Belgie en zo kan je blijven genieten van de opgebouwde sociale zekerheid!
       Je weet maar nooit of je ooit de stap moet terug maken is de achterliggende gedachte?
       Alles is perfect regelbaar met je (tijdelijke)woonst in het buitenland(Thailand)met je ziekenfonds.
       Zo ervaar ik het toch en heb gedurende nu meer dan 3 jaar in TH 1x beroep op hun moeten doen en dit is perfect geregeld!
       Ik zou nooit ale bruggen opblazen.
       Een reisverzekewring is ook een optie en de voorwaarden bij oa Ethais zijn wereldwijd dekkend.
       Hopelijk geeft dit je een andere kijk op de situatie?
       Greets vanuit CNX

       • andre zegt op

        Hey Chris en Thanapom,
        bedankt voor al deze info alvast..,natuurlijk blijft een mens altijd met vragen zitten, het is voor ons de bedoeling om ons ergens ‘vast’ te vestigen omdat onze dochter nu 3j stilaan naar school moet..,(jammer of noem het schandelijk dat het kindergeld niet in azie word uitbetaald..of dit zou moeten veranderd zijn..,) natuurlijk blijven we een adres houden om alle wegen open te houden men weet maar nooit..! bij ethias had ik enkele jaren geleden een verzekering afgesloten maar zij behouden hun het recht om je ‘buiten te zetten’ als ze iets moeten uitbetalen..,iets anders wat me toch wel laat nadenken is het feit van het te bewijzen pensioen, als belg is nu wel genoeg maar wat als ze het veranderen ?..ben je dan het jaar volgend eruit ? allemaal jammere dingen en mss wel extremen maar al bij al.. ik hou van Thailand en hoop er iets moois op te bouwen..,ik ken verschillende landen in Azie nu wel., en ja Thailand.., waarschijnlijk en mede dankzij het Boedhisme is speciaal, mooi en rustiger om leven dan bvb Maleisie, of indonesie..,en ik heb hier het democratisch recht om hier geen hoofdletter voor te plaatsen..,maar das een ander verhaal ! grtzz to all here !! andre en familie 😉

        • Hans Bos (redactie) zegt op

         In het vervolg reageren met juiste interpunctie en hoofdletters. Anders nemen wij het democratische recht om je reactie niet te plaatsen.

        • andre zegt op

         Zal even het woord ‘interpunctie’ opzoeken.., sorry werk niet op een redactie maar was 25 jaar militair.., (met onberispelijke carriere en onderscheiding door Koning Boudewijn zaliger..) just kick me out ! 🙁

        • chris&thanaporn zegt op

         Beste Andre,
         Je niet laten”opwinden”door Hans Bos.
         We zijn steeds te bereiken voor info via e-mail
         [email protected]
         Greets en succes

 15. marijke zegt op

  Ook ik heb een lezers vraag.Wie weet waar je in changmai een goede tweede hands fiets kunt kopen.Of wat een redelijke nieuwe kost.Bij voor baat dank.Marijke.

 16. Frank zegt op

  Een fiets kun je in heel Thailand al nieuw kopen voor ca. 60,- Euro (wel Aziatische kwaliteit). Koop dus niet meteen de goedkoopste. In alle grote winkelcentra is wel een afdeling fietsen enz.

  Frank


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website