Lezersvraag: Belgische belastingaangifte vanuit Thailand lukt niet

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
10 juli 2014

Beste lezers,

Ik ben Belg en woon sedert Januari 2014 in Thailand, ben ingeschreven op de Belgische ambassade te Bangkok en heb een nieuwe identiteitskaart gekregen, dus alles officieel.

Nu wil ik zoals elk jaar mijn belastingaangifte invullen via de site van Taks-on-web, maar als ik daar inlog komt er op dat ik mijn aangifte niet online kan invullen en versturen. Ik heb daarvoor een e-mail verstuurd naar de FOD belastingdienst maar krijg daar geen enkele reactie op, weet iemand raad daarmee?

Alvast bedankt

Rudi

24 reacties op “Lezersvraag: Belgische belastingaangifte vanuit Thailand lukt niet”

 1. Khun Sugar zegt op

  Ik neem aan dat u voor uw vertrek en na het bekomen van het model-8 bij uw gemeente contact hebt opgenomen met uw belastingcontroleur om uw verrek te melden.
  Eens uitgeschreven vervalt de verplichting een belastingaangifte in te dienen, u hebt immers het statuut van niet-rijksinwoner.
  Daarnaast bent u ook geen roerende voorheffing meer verschuldigd op spaargelden en moet u ook geen BTW meer betalen op geleverde diensten.
  U betaald nog wel taksen (belastingen) op onroerend goed indien u deze nog in BE bezit. Op pensioen rest nog enkel bronheffing en een deeltje RIZIV bijdrage, uw verplichte ziekteverzekering blijft immers bestaan in alle landen wereldwijd behalve het land waar u gedomicilieerd bent, in dit geval Thailand. Uiteraard vervalt ook de gemeentetaks.

  Grtjs KS.

 2. sake zegt op

  Ik heb nagenoeg hetzelfde probleem met de nederlandse aangifte. Als ik naar belasting.nl ga komt de boodschap: “deze pagina is niet beschikbaar”.

  • NicoB zegt op

   Beste Sake, de site van de belastingen in NL is http://www.belastingdienst.nl en niet belasting.nl.
   Hoop dat het nu wel werkt, of maakte je een vergissing? Aangifte doen lukt vanuit Thailand wel.
   Sukses,
   NicoB

 3. erik zegt op

  Khun Sugar, meneer woont hier net een paar maanden en zal over 2013 nog aangifte moeten doen..En dan is online gemakkelijker tegenwoordig.

  Ik denk dat meneer even moet bellen met de dienst in zijn thuisland. Er kan een vinkje fout staan en wat ook nog kan is dat inloggen vanuit een land buiten de EU gewoon niet kan. Zijn er ervaringen van andere Belgen ?

  Ik zou meneer Rudi willen adviseren eens te kijken op thailandforum punt be. Daar zitten zeker land- en mogelijk wel lotgenoten.

 4. Ivo Franck zegt op

  Heb zelf mijn belatingsaangifte eerder vorige maand ingevuld vanuit Thailand met Tax-on-Web, wel nog met de oude tokens die ik reeds jaren gebruik. Sinds kort kan je die niet meer aanvragen en moet je met je identiteitskaart inloggen. Daarvoor moet je over een eID kaartlezer beschikken en vooral ook over de recentste versie van de eID software. Hopelijk raak je verder met deze uitleg.

 5. henry zegt op

  Als U zichzelf heeft uitgeschreven in belgie, bent u een Niet- Rijjksinwoner, en niet-rijksinwoners hebben geen toegang mee tot Tax-on-web, wat men op andere plaatsen (zelfs FOD websites) ook beweerd.
  Voor de aangifte inkomsten 2013 zal u zich dus in verbinding moete stellen, met de belastingsdienst van uw laatste ingeschreven gemeente.

 6. Serge zegt op

  Beste

  Dit is een technische vraag, en alleen van toepassing voor Belgen.
  Kan U het probleem iets beter omschrijven, liefst met de exacte tekst of screenshot van de foutmelding?

  Zoniet is het voor buitenstaanders zeer moeilijk te achterhalen waar het knelt.
  In principe zou je wereldwijd je aangifte online moeten kunnen doe met je eid (of een token) op http://taxonweb.be

  Je heb hiervoor een eid lezer (smartcard reader) nodig (ik neem even aan dat je die hebt)
  Mbv een pin kan je dan inloggen en je aangifte invullen, en hier gaat het vaak fout.

  Het ultimatum voor online aangifte is vastgesteld op 16 juli.
  Wel te betreuren dat de FOD je niet te woord staat

  Groeten

 7. nadine zegt op

  Je kan dit pas invullen vanaf September. Heb juist een mail gekregen van Tax-on-web. Ik doe dit 3 jaar zo.

 8. David H. zegt op

  Als uitgeschreven gepensioneerde Belg zoals ikzelf , moet je een papieren aangifte invullen.Ik heb WEL antwoord gekregen en de melding dat men mij een papierenaangifte ging opsturen , deze is mij 3 tal weken later toegekomen .
  Aangezien ik steeds een belastingsvoorstel standaard vroeger kreeg , en mijn opmerking omtrent hierover , antwoordde men mij dat uitgeschreven personen standaard een papieren aangifte dienen te doen , mocht wel ook de ingevulde aangifte scannen en naar het scancentrum terugsturen , heb voor alle zekerheid zowel scan per email , en de papieren aangifte aangetekend verstuurd.
  Inderdaad ik ook kon niet op Taxs-on web aangifte doen .

  Ben niet zo zeker dat je uitgeschreven géén aangifte meer moet doen , daar men alle begrip had voor mijn verzoek om oud systeem ( belastingsvoorstel ) verder te doen in mijn geval ……..,antwoord was wederom , uitgescrhevenen volgen de standaard procedure …… ( je moest maar eens iets onbelastbaar inkomen hebben in Buitenland ) zouden ze er blijkbaar ook iets van lusten blijkbaar !

 9. Filip Vl zegt op

  Ik ben daar dus ook helemaal niet zeker van dat men geen belastingen meer moet betalen in België wanneer je een pensioen trekt. Ik ben vorig jaar uitgeschreven geweest op 1 mei. Ik diende dus dit jaar 4/12 als gewone belasting in te dienen en 8/12 via uitgeschreven staatsburger ( dit is een verschillende belastingsdienst) . Dit is wat ze me op de dienst belastingen hebben medegedeeld. De dokumenten (papieren) worden dus inderdaad naar uw thuisadres in Thailand opgestuurd . Als je enige vorm van inkomen vanuit België hebt (zoals pensioen) ben je verplicht om hier belastingen op te betalen of is er soms een verschil tussen een privé pensioen of staatspensioen .

 10. Broos zegt op

  Normaal gezien kan je vanaf september met je eid kaart inloggen op Tax on web,dit is enkel voor de personen die ingeschreven zijn in het buitenland
  Hier het antwoord van de belastingen
  Op 1 januari van het aanslagjaar was u niet meer opgenomen in het rijksregister als inwoner van België.

  Indien u nog Belgische inkomsten geniet als niet-inwoner dient u een belastingaangifte niet-inwoner aan te vragen via volgende link: http://financien.belgium.be/nl/particulieren/internationaal/belasting_niet-inwoners/.

  Deze aangiftes zijn pas in september beschikbaar, en ook Tax-on-web voor niet-inwoners zal dan pas open zijn.

  Voor bijkomende algemene informatie kan u steeds terecht op de webstek van de FOD Financiën (http://financien.belgium.be) of kan u het Contactcenter FOD Financiën bellen op het telefoonnummer 0257/257 57 (gewoon tarief, elke werkdag van 8 u tot 17 u).

  Als slot merk ik op dat een definitief standpunt omtrent elk specifiek geval slechts kan worden ingenomen door de bevoegde dossierbeheerder die over alle elementen van het dossier beschikt. Hiertoe kan u contact opnemen met uw lokale dienst.

  Met hoogachting
  G. Limbourg
  Contactcenter FOD Financiën
  Tel. 0257/257 57 (gewoon tarief, elke werkdag van 8 u tot 17 u)
  http://financien.belgium.be

  ——————- Oorspronkelijk bericht ——————-
  Van: jozefgustaaf.broos@gmail.com
  Ontvangen: 4/05/2014 11:43
  Aan: personenbelasting
  Onderwerp: webform web010:[Personenbelasting] 04/05/2014 11:43

 11. Hemelsoet Roger zegt op

  @Rudi: Heb je wel het juiste belastingkantoor ingegeven en heb je wel het juiste programma op je computer staan? Het is zo, dat wanneer je officieel uitgeschreven bent in Belgie (ambshalve geschrapt uit het bevolkingsregister, zoals dat heet), uw regionaal belastingkantoor van geen tel meer is. Het juiste belastingkantoor voor Belgen die in het buitenland wonen is in Brussel gevestigd. Per e-mail te bereiken op: ctk.db.brussel.buitenland@minfin.fed.be , informeer daar eens.
  Ikzelf ben ook van plan om de belastingaangifte via taxonweb dit jaar in te dienen omdat de papieren aangifte, indien niet per aangetekent schrijven verstuurd, bij mij hier niet meer toekomt en dat ongetwijfeld grote problemen kan geven met de belastingdienst. Ik wacht nu op de levering van de e-ID kaarten (van mij en van mijn vrouw) door de ambassade. De limiet voor de belastingaangifte op 16 juli is enkel van toepassing voor diegenen die in Belgie wonen. Als je in Thailand woont is, zoals Nadine aangeeft, vanaf september taxonweb toegankelijk (met eID kaart). Ikzelf moet alle jaren ’n belastingaangifte indienen omdat ik “inkomen uit Belgische oorsprong” heb (pensioen) en hoewel ik telkenjare terugkrijg van de belastingen. Hoewel mijn vriend die in Phuket woont en ook enkel ’n Belgisch pensioeninkomen heeft, geen belastingaangifte moet indienen en ook geen belastingen moet betalen of terugkrijgt. Men meet daar dus met 2 maten en 2 gewichten zo te zien. Verplichte ziekteverzekering is automatisch gestopt toen ik uit het bevolkingsregister geschrapt ben en moet dan ook geen RIZIV meer betalen, wel nog RSZ en wordt ook nog bedrijfsvoorheffing ingehouden op mijn pensioen. Zodoende heb ik ook geen mutualiteit meer. Die kan ik wel terug verkrijgen als ik terugkeer naar Belgie en daar ’n domicilieadres verkrijg, ook bij tijdelijke terugkeer. Dan kan ik ook terug ’n hospitalisatieverzekering verkrijgen, ongeacht mijn leeftijd omdat er geen leeftijdsgrens meer is daarvoor.

  • Roland zegt op

   Ik meen te weten dat er verschillen bestaan naargelang welk soort pensioen u geniet.
   Overheidspensioenen zijn inderdaad ten allen tijde belastbaar.
   Misschien geniet uw vriend in Phuket een privé pensioen?
   Of mogelijks wordt er voor hem verkeerdelijk geen voorheffing afgehouden. Deze fout heeft men lange tijd ook gemaakt bij de pensioendienst van de NMBS. Doch daar is jongsleden verandering in gekomen.
   Er moeten (ten minste voor overheidspensioenen) altijd belastingen worden betaald.
   Wat u verteld over de mutualiteit (ziekteverzekering) is zeer terecht, voor zover dat u langer dan 90 dagen buiten het land verblijft. Van zodra terug op Belgische bodem kan u daar onmiddellijk terug van genieten.

   • Hemelsoet Roger zegt op

    @Roland: Mijn vriend in Phuket heeft ’n gezinspensioen en heeft als bediende bij BELGAKOM gewerkt. Ik geniet eveneens gezinspensioen en heb in de priveesektor gewerkt (ArcelorMittal). Hij is van zodra hij naar Thailand komen wonen is, niet belastingplichtig meer, ik dus wel.
    Mvg.

    • Roland zegt op

     Dan is het duidelijk dat normaal gezien je vriend belastingen dient te betalen op zijn in Belgie uitgekeerd pensioen.
     Belgacom was vroeger een totale overheidsdienst, nu zijn de statuten enigszins gewijzigd maar toch.
     U werkte bij Arcelor (privé sector) wat eerder aannemelijk zou zijn dat u geen belastingen zou dienen te betalen maar uw vriend van de “overheidsdienst” juist wél.
     Zéér eigenaardig, ik denk dat er ergens nalatigheden zijn gebeurd welke vroeg of laat toch het daglicht zullen zien (alles wordt meer en meer gedigitaliseerd) en dan krijgt uw vriend misschien wel problemen met terugwerkende kracht.
     Heb je al eens nagevraagd of je uw pensioen niet uitbetaald kan krijgen via Luxemburg? Bij mijn weten is Arcelor daar ook vertegenwoordigd. Zomaar een ideetje.

     • Hemelsoet Roger zegt op

      Beste Roland, sedert mijn 65e jaar wordt ik volledig pensioen betaald door de pensioendienst in Brussel en ben ik daar niet meer afhankelijk voor van het bedrijf waar ik voordien werkte, behalve dan ’n eenmalige en levenslange herkentelijkheidspremie die als bijkomend pensioen gegeven wordt. ArcelorMittal heeft zijn zetel in Luxemburg stad en is van oorsprong Luxemburgs (voordien het staalbedrijf SIDMAR, wat het moederbedrijf is), nu het grootste staalconcern in de wereld, dit ter zijde. Nu, u weet misschien dat men ’n ambtenaar eerst moet wakker maken heer hij iets doet, hee 🙂 . Dus dat zie ik nog zo vlug niet te gebeuren dat men vanuit de belastingdienst mijn vriend zal lastig vallen. Nietemin, als ik geen belasting meer zou moeten betalen in Belgie, zou het wel eens kunnen dat ik in de toekomst hier in Thailand zou belast worden en wel zou moeten betalen i.p.v. terug te krijgen van de belastingen in Belgie.
      Mvg.

 12. patrick zegt op

  Indien uitgeschreven,moet je geen belastingsaangifte meer doen,betaal je ook geen onroerende voorheffing mee r op spaarboekjes,wel grondlasten op je eigendom(men) als je die daar nog hebt.
  Waarom is het anders interessant je te laten uitschrijven???
  er zijn ook wat nadlene,maar dat is iets anders

 13. kAREL zegt op

  Beste
  Gewoon volgen wat Ivo Franck en Serge schrijven.
  Zorg dat je een ed kaartlezer heb (kan je bestellen via internet) en met je id of consulaire id van de ambassade kan je gewoon je aangifte doen….. Normaal zijn de cijfers al ingevuld door de RVP.;;;;
  Beste groeten

 14. kAREL zegt op

  Enig cijfer dat niet is ingevuld is eventueel KI van eventuele eigendom in Belgie….Was zo bij mij…

 15. David H zegt op

  Alle reacties gelezen , en tot besluit gekomen dat onze Belgische belastingsdiensten volledige gelijkenis vertonen met de Thaise immigratie die alhoewel een algemene dienstverordening voorzien is , ze van kantoor tot kantoor verschilt , zelfs soms van persoon tot persoon !

  Dus is iedereen aangewezen op zijn persoonlijk kantoor of dat voorziene adres in Brussel !
  Ooit zelfs eens antwoord gekregen in verband met Eid dat mijn eid kaart afgeleverd in Thailand niet werkt op EId , terwijl ik een kaart gebruik afgeleverd in Belgie ,die volgens hen niet meer werken kon in Thailand , wijl alles wel werkte op mijn toegang tot mijn rijksregister dossier !
  Tja overheidsdiensten !

 16. Rudi zegt op

  Beste bloggers,

  Bedankt voor jullie reacties, ik heb inmiddels een e-mail ontvangen van het belastingkantoor van mijn
  vorige verblijfplaats in Belgie. Ze gaan mij een papieren aangifte opsturen ( waar ik helemaal niets mee ben, want ik heb geen uittreksel van mijn paar maanden uitkering die ik ontvangen heb in 2013 ).
  Mijn uitkeringskantoor weigert mij om deze gegevens op te sturen vermits ik geen lidmaatschap meer betaal. Ik geloof dat ik problemen heb.

  Groeten
  Rudi

  • Roland zegt op

   Rudi, ik denk dat je niet bepaald een groot probleem hoeft te hebben.
   Je kan je goede wil aantonen via je email (brief-) wisseling.
   Ik stel je voor van de papieren aangifte in te vullen voor zover je kan en er een briefje bij te voegen waarin je uitlegt niet over uittreksels te beschikken, dit buiten je wil om.
   Tevens zou ik alles scannen en deze scan tevens naar hen zenden met email.
   Je weet maar nooit dat de papieren aangifte onderweg verdwijnt, zelfs aangetekend verstuurd vanuit Thailand.
   Meer kan je echt niet doen.
   Succes.

  • David H. zegt op

   Ik weet niet welke uitkering of betaling u ontvangt , maar u kan gewoon uw aangifte invullen naar uw eigen wetenschap , de belastingen vereisen niet altijd bijlages inzake , u kan tevens een verklarende brief bijvoegen met de vermelding van die weigering van die instelling , indien nodig zullen de belasting ambtenaren dit wel zelf opvragen , en WEL bekomen , zo onmenselijk zijn ze nu ook weer niet.

   Indien het pensioen betreft kan Mypension u verder helpen, indien mutualiteit zal men u ook verder helpen (aangezien ik zelfs uitgeschreven men mij nodige info leverde) ,voor andere diensten gewoon over de hoofden heen mailen naar de hoogste mogelijke persoon inzake , succes verzekerd !

 17. Croes Gino zegt op

  Beste Rudi,
  Ik doe dit reeds 3 jaar,en nooit problemen gehad met taxs on web.
  Mocht je in Pattaya vertoeven,mag je altijd eens langkomen.(086-1599324).
  We bekijken het dan samen eens op de computer.
  Grts Gino


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website