Geachte lezers,

Mijn Thaise vriendin wil een visum aanvraag indienen voor een bezoek aan België.
Daarover heb ik volgende vraag: op de website van de Ambassade van België is het adres Sathorn Square Building, 98 North Sathorn Road. Zij heeft nu een datum voor afspraak ontvangen om zich aan te melden in The Trendy Building, Sukhumvit Soi 13, Klongtoey Nua. Is de Ambassade verhuisd  Vanwaar het verschil in de adressen?

Alvast dank voor jullie reactie.

Groet,

Roel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Is de Belgische ambassade in Bangkok verhuisd?”

 1. Rob V. zegt op

  Optionele externe dienstverlener VFS Global zit in het Trendy building alwaar het voor diverse landen visumaanvragen inneemt en doorspeelt aan de ambassade. Dit tegen een service fee en om de ambassade te ontlasten. Jullie hebben ‘gekozen’ voor deze optionele route via VFS. Een aanvraag direct op de ambassade buiten VFS om kan ook nog steeds. Zie onderaan verstopt op deze pagina:
  http://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-to-belgium/visa/visa-needed

  ——
  Note : In compliance with Article 17.5 of the Community Visa Code, the Embassy maintains the possibility for all applicants to lodge their applications directly at the Embassy. In that case an appointment must be requested by email to visa.bangkok@diplobel.fed.be. In conformity with Article 9.2, the appointment shall, as a rule, take place within a period of two weeks from the date it was requested.
  ——

  Deze tekst was vroeger ook in het Nederlands beschikbaar en ik citeer het in het Schengendossier alwaar ik op de keuze tussen VFS en de ambassase wijs. Eerlijkheidshalve is het dossier nog van vóór het opzetten van het visum aanvraag centrum (VAC) in het Trendy Building maar de kern van het verhaal is nog wel hetzelfde. Een update van het dossier staat in de planning.

  En ja je leest makkelijk over de keuze tussen VFS of direct via de ambassade heen. De ambassade ziet mensen liever naar VFS gaan.

 2. Gringo zegt op

  zie: http://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-to-belgium/visa

  Heb jij (of je vriending) je wel goed voorbereid op de procedure en alle benodigde documenten?

 3. Chris_B zegt op

  De visumaanvragen worden niet langer door de ambassade behandelt maar door VFS Global (http://www.vfsglobal.com/belgium/thailand/)
  Neem in het Trendy Building de lift naar de 8e verdieping.

  • Rob V. zegt op

   Dat is niet (geheel) juist. De visumaanvragen worden nog steeds ook door de ambassade ingenomen, dat is een recht. Maar primair zien ze je liever naar VFS gaan al is dat geheel optioneel. De ambassade is onder de huidige visumregels verplicht ook ‘direct access’ (dus VFS totaal links laten liggen) te bieden.

   De aanvraag zelf wordt ten alle tijden door de ambassade behandeld. Alleen bevoegde ambtenaren mogen dat doen, zeker geen externe partij of personeel. VFS etc. zijn slechts optionele papierschuivers die dingen innemen, doorsturen of weer versturen maar verder niets werkelijk behandelen.

   • marc zegt op

    Heb je meer kans via VFS dan rechtstreeks bij de ambassade? Quid persoonlijk onderhoud? Gebeurt dit bij VFS of moet je nadien nog naar de ambassade?

 4. roel zegt op

  Alvast dank voor de nuttige info

 5. marc zegt op

  Heb je meer kans via VFS dan rechtstreeks bij de ambassade? Hoe zit het dan met het persoonlijk onderhoud. Gebeurt dit door VFS of moet je nadien toch nog naar de ambassade?

  • Rob V. zegt op

   Meer kans op een afspraak bedoel je? Bij beide moeten je binnen 2 weken langs kunnen komen maar bij beide kan dat weleens mis gaan (zou niet mogen gebeuren). In theorie kan VFS sneller opschalen maar hoe dat in de praktijk uitpakt? Als je ruim optijd de papieren inlevert (kan al 3 maanden tevoren) dan maakt het qua tijdswinst niet uit naar wie je gaat.

   Qua persoonlijk onderhoud zou ik meer vertrouwen hebben in de ambassade. VFS loopt een checklist af die door de ambassade is opgesteld en werkelijke kennis van zaken zoals wat er nu in EU Verordening 810/2009 (Visum Code) of de bijbehorende handboeken zoals die te vinden zijn op site EU Home Affairs. Bij de ambassade mag je verwachten dat bij een discussie omtrent het overhandigen van de aanvraag je nog kunt escaleren door er een Belgische ambtenaar bij te vragen.

   Ga je via VFS dan stuurt die ook het paspoort terug, ga je via de ambassade dan kun je het paspoort daar ophalen of laten opsturen.

   • Marc zegt op

    Ik bedoelde eigenlijk meer kans op een visum bij VSF dan rechtstreeks bij de ambassade.

    • Rob V. zegt op

     Geen verschil in kans op het visum. Zie mijn reactie aan Chris B. VFS behandeld geen aanvragen, ze zijn slechts papierschuivers die de aanvraag doorsturen naar de ambassade. Het is enige verschil is het loket (front office) maar de back office is gewoon de ambassade.

     Als je naar VFS gaat dan nemen die een checklist door die is opgesteld door de ambassade om te zien of je niet iets vergeten bent, hopelijk zonder discussie dat hun menen dat stuk mist of overbodig isJe kunt er op staan dat ze het aannemen zoals aangeleverd, escaleren naar een manager die werkelijk de visumregelgeving kent is er niet bij. Vervolgens sturen ze de aanvraag door aan de ambassade alwaar een ambtenaar een beslissing neemt over de aanvraag. Alleen bevoegde ambtenaren van de ambassade mogen over een aanvraag een beslissing geven.

     Over wat een aangewezen externe dienstverlener mag doen schrijft de Visum Code:
     ——-
     Artikel 43

     Samenwerking met externe dienstverleners

     1. De lidstaten streven ernaar samen met één of meer lidstaten met een externe dienstverlener samen te werken, onverminderd de voorschriften inzake overheidsopdrachten en mededinging.
     (…)
     4. Het onderzoek van aanvragen, het persoonlijke onderhoud, en, in voorkomend geval, de beslissing over de aanvraag en het printen en aanbrengen van visumstickers worden uitsluitend door het consulaat verricht.
     5. Externe dienstverleners hebben in geen geval toegang tot het VIS. De toegang tot het VIS is uitsluitend voorbehouden aan naar behoren gemachtigde medewerkers van consulaten.
     6. Aan een externe dienstverlener kunnen een of meer van de volgende taken worden toevertrouwd:
     a)
     het verstrekken van algemene informatie over de visumvereisten en -aanvraagformulieren;
     b)
     het informeren van de aanvrager, op basis van een checklist, over de verlangde bewijsstukken;
     c)
     het verzamelen van gegevens en van aanvragen (met inbegrip van de biometrische kenmerken) en het doorzenden van de aanvraag aan het consulaat;
     d)
     het innen van de legesrechten;
     e)
     het maken van afspraken voor het persoonlijk verschijnen op het consulaat of bij de externe dienstverlener;
     f)
     het verzamelen van de reisdocumenten, waaronder, indien van toepassing, van een kennisgeving van weigering, van het consulaat en de terugzending daarvan aan de aanvrager.
     (…)
     10. De betrokken lidstaat/lidstaten leidt/leiden de externe dienstverlener zodanig op dat deze beschikt over de kennis die vereist is voor een goede dienstverlening en voor toereikende informatie aan de aanvragers.
     (…)
     ——-
     Bron: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:32009R0810

     Lid 10 heb ik zelf mijn twijfels over, je leest soms op forums, blogs of e-mail dat de externe dienstverlener de zaak verprutst omdat het personeelslid meent dat de stukken niet matchen met de checklist. Het zal meestal goed gaan, niet altijd en dan heb ik liever dat iemand met kennis van zaken er bij kan komen.

     • marc zegt op

      Bedankt voor de zeer waardevolle info

 6. marc zegt op

  ik bedoelde eigenlijk meer kans tot het verkrijgen van een visum via VSF dan rechtstreeks bij de ambassade


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website