Beste lezers,

Ondertussen wonen wij, mijn Thaise echtgenote en ikzelf, al bijna een jaar in België. Alle documenten zijn in orde en nu hebben we voor haar een Belgisch rijbewijs aangevraagd op grond van haar Thais rijbewijs. Dat is redelijk eenvoudig.

Naast een officiële vertaling, redelijk prijzig moet ik vaststellen moet er enkel een aanvraagformulier worden ingevuld. Vermits we eind januari voor 2 maand de familie gaan bezoeken heb ik hier op de gemeente navraag gedaan wanneer ze haar Thais rijbewijs terugkreeg. Dit moest namelijk ter controle met de aanvraag mee ingediend worden.

Groot was dan ook mijn verbazing toen gezegd werd dat ze dit rijbewijs niet terugkreeg omdat ze hier in België toch niet mee mag rijden. Voor het rijden in Thailand moet ze dan een internationaal rijbewijs aanvragen, wat, zoals iedereen wel weet in Thailand weinig betekend.

Heeft iemand hier ervaring mee? Een persoon kan toch verschillende rijbewijzen bezitten?

Groeten,

Bernard


» Laat een reactie achter


18 reacties op “Lezersvraag: Belgisch rijbewijs aanvragen op grond van Thais rijbewijs”

 1. theoS zegt op

  Ik was in Nederland in 1999, voor een tijdje, en liet mijn Thais rijbewijs omzetten (toen kon dat nog ) naar een Nederlands rijbewijs. Ik kreeg toen ook niet het Thaise rijbewijs terug omdat dit ongeldig gemaakt werdt. Ik ben toen naar Thailand gegaan en heb daar een nieuw rijbewijs gehaald met het verhaal dat ik het verloren was. Kreeg direct een nieuw. Let wel, dit is nu 15 jr geleden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. lung addie zegt op

  Beste,

  wat je schrijft klopt volledig. Je vrouw zal haar origineel rijbewijs niet terugkrijgen, dat is nu eenmaal de reglementering in belgikistan. Jammer genoeg heb je deze vraag te laat gesteld want er was een heel eenvoudige oplossing dit te vermijden. Voor de aanvraag in Belgie kon je vrouw in Thailand een nieuw rijbewijs aangevraagd hebben met als reden dat ze het originele verloren had. Dan had ze er twee en kon in Belgie één ervan inleveren en haar reserve Thais rijbewijs behouden om in Thailand te gebruiken. Maar dat kan nog steeds hoor, volgende keer je met haar naar Thailand komt vraagt ze hier gewoon een nieuw aan op dezelfde basis : verloren.
  lung addie

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. bernard zegt op

  Ja inderdaad, misschien de beste oplossing, een nieuw aanvragen als we eind deze maand teruh in Thailand zijn. Tks

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. KingBelgium zegt op

  Beste,

  Ik lees dat je een vertaling nodig hebt voor het Thais rijbewijs in Belgie om te laten zetten.
  Waar heb jij dat laten vertalen ? In Belgie of Thailand ?
  En wat kost dit ?

  Grtn

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. teun zegt op

  Toch vraag ik me af op grond waarvan (Belgische) autoriteiten menen een door Thaise overheid afgegeven rijbewijs te mogen intrekken. Het argument “ze mag er in Belgie niet mee rijden” slaat nergens op. Als dat inderdaad niet mag en ze wordt aangehouden en uitsluitend een thais rijbewijs kan tonen dan zal ze bekeurd wegens rijden zonder geldig rijbewijs.
  Bij mijn vriendin is toen zij destijds een nederlands paspoort aanvroeg ook haar thaise paspoort afgenomen. In het nederlandse paspoort staat expliciet vermeld dat het eigendom is van de Nederlandse Staat. Dat zal waarschijnlijk in de paspoorten van de meeste landen staan vermeld. Het derhalve zomaar afpakken en ongeldig maken is in feite een vorm van diefstal en vernieling van andermans goederen.

  Alhoewel in nederlands rijbewijs niet staat vermeld “eigendom nederlandse staat”, is het zeer de vraag of inname door een niet nederlandse overheid rechtmatig is. En nogmaals, het gebruikte argument “ze mag er hier toch niet mee rijden” rechtvaardigt niet de eenzijdige inname. Dus ook hier is sprake van diefstal. En welke wet verbiedt het om meer dan 1 rijbewijs te hebben?

  Kortom: illegaal gedrag van in dit geval de Belgische overheid.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   U stelt zich de vraag of inname van een Nederlands rijbewijs door een niet- Nederlandse overheid kan.

   Misschien is dit antwoord van uw eigen Rijksoverheid voldoende.
   http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/kan-mijn-nederlandse-rijbewijs-in-het-buitenland-worden-ingevorderd.html.

   Trouwens dit kan ook door de Nederlandse overheid met Belgische rijbewijzen, maar dat wist ik al omdat een collega van mij dit al in de praktijk mocht ondervinden toen we nog in Nederland werkten
   Het rijverbod betreft dan alleen Nederland. Om in België te kunnen blijven rijden mag je een kopie aanvragen van je rijbewijs bij je gemeente, hetwelk je dan wel terug moet inleveren als je het origineel uit Nederland terug krijgt.

   Kortom – niks illegaal, laat staan diefstal. En wat de Thai betreft wordt er niks ingetrokken, maar betreft het een ruil.
   Het antwoord van die beambte – ze mag er hier toch niet mee rijden – slaat inderdaad nergens op.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Willem zegt op

  Ik heb zelf in belgie gewoond en moest mijn Ned.rijbewijs inleveren en kreeg een Belgisch rijbewijs voor het leven.Terug weer in Nederland heb ik mijn belgisch rijbewijs weer moeten inleveren in Nederland en heb weer een Ned.rijbewijs.Een internationaal rijbewijs heeft men altijd nodig als je buiten de europeesche unie gaat.als je naar Thailand gaat zou ik ook mijn Belgisch rijbewijs meenemen.
  Veel succes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Siem zegt op

  Is het in Nederland ook nog mogelijk om Thai rijbewijs te ruilen voor Nederlands rijbewijs??
  Mijn vrouw heeft n.l. ook een Thai’s rijbewijs.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Cor Verkerk zegt op

   Ben ook heel benieuwd of dit mogelijk is. Mijn vrouw heeft ook Thai rijbewijs maar heeft geen zin om hier lessen te nemen.
   Als het inderdaad mogelijk is om dit zo te krijgen is het natuurlijk iets anders.

   Cor Verkerk

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • theoS zegt op

   @Siem, Nee, kan niet meer, is wel geweest. Ik weet niet meer in welk jaar men daar mee gestopt is.
   Je moet nu dus excamen doen voor een Nederlands rijbewijs. Geld trouwens voor elk buitenlands rijbewijs. Geluk gewenst.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Henri zegt op

  Ik heb dit fenomeen in 1990 in NL ook meegemaakt met een Amerikaans rijbewijs. Het is van de zotte dat ze dit doen. bovendien mag het officieel niet eens!! Het is namelijk niet jouw eigendom! dit zijn staats eigendommen die een ander land niet mag innemen!! ze mogen het inzien, evt een kopie maken maar nooit innemen! het staat ook duidelijk in je paspoort dat het niet jouw eigendom is. Je kan er een zaak van maken, die je uiteindelijk zal winnen, maar het simpelste is inderdaad voordat je iets dergelijks doet je bestaande opgeven als vermist en dan krijg je een nieuw document. het is wederom een absurde situatie waardoor het volk gedwongen word om iets raars uite te halen. want wat doe je namelijk als je weer terug gaat naar dat andere land, moet je weer een rijbewijs halen, we blijven niet aan de gang. en die gasten maar geld vragen. blijft nog de vraag open: Wat doen ze in g..snaam met al die documenten?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Serge zegt op

  Kan beamen wat hier wordt gezegd.

  Een Thais rijbewijs wordt omgeruild voor een Belgisch/Nederlands. Men neemt het Thaise in bewaring.
  Zoals gesuggereerd is het vrij makkelijk een nieuw Thais rijbewijs aan te vragen eens terug op Thaise bodem, en niet meer wakker te liggen van het ingeruilde.

  Een internationaal rijbewijs heb je nodig om als Belg/Nederlander in Thailand een wagen te besturen. Dit is echter beperkt in tijd (3 jaar volgens het portaal van de Belg. overheid, doch ik meen me te herinneren dat het veel minder was – enkele maanden) en kost behoorlijk wat (Belgie). Voor een kort verblijf loont het bijna niet, gezien de vele transportmogelijkheden in TH. Je vraagt het aan via het gemeentehuis van je woonplaats

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Pauk Vercammen zegt op

  Beste, in Belgie lijkt elke gemeente zijn eigen regels wel te hebben . Ik weet niet welk type rijbewijs uw vrouw heeft maar dit was voor ons het meest eenvoudige document uit de stapel. Gewoon rijbewijs afgegeven op de gemeente ter controle door het parket en nadien een Belgisch rijbewijs gekregen . Dit zonder vertaling of andere tralala. We hebben wel ook een internationaal rijbewijs erbij genomen daar we terug naar Thailand zijn gegaan en ze inderdaad haar rijbewijs heeft moeten achterlaten bij de gemeente. Je mag namelijk in België niet in bezit zijn van 2 rijbewijzen. Dus als je naar Thailand ga ofwel een internationaal rijbewijs ofwel je Belgisch terug inleveren en je Thais terugvragen. Succes ermee!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. bernard zegt op

  @ KingBelgium: de prijs was 37€, als je weet wat er op een rijbewijs staat is dat nogal duur.
  Amporn Chairang
  Beedigd vertaalster Thais-Nederlands
  Pater Pellensstraat 3
  3910 Neerpelt
  Tel. 011 66 45 96
  Mobile 0477 55 13 59

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. Rob V. zegt op

  Ik betwijfel ook of men een rijbewijs zomaar mag innemen, dat is toch Thais staatseigendom. Zo mogen ze ook een buitenlands paspoort niet innemen. Vraag je ambtenaar maar eens op basis van welke wet men dat recht denkt te hebben? Heeft Belgistan ook een online wetgeving database (wetten.nl maar dan voor Be).

  Als iemand ongeveer 6 maanden in BE en TH verblijft en beid landen die persoon inwoner (niet te verwarren met onderdaan) zien dan is het ook logisch dat je in beide landen op het nationaal rijbewijs kunt rijden en dus niets geen internationaal rijbewijs dat voor toeristen (kort verblijf) bedoeld is.

  In Nederland kun je het Thaise rijbewijs niet onruilen. Wat wel kan: als Thaise in Belgistan wonen, daar het rijbewijs omruilen voor een Belgische, naar Nederland verhuizen en het Belgisch rijbewijs inruilen voor een Nederlands. Welke rijbewijzen je in NL kunt inruilen staat op rijksoverheid.nl en CBR (centraal buro rijvaardigheid).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Wetgeving omtrent de rijbewijzen kan u terugvinden in het Koninklijk besluit betreffende het rijbewijs van 23 maart 1998.
   http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=1998032331&table_name=wet

   Verder is er een Omzendbrief aan de gemeentebesturen betreffende de buitenlandse rijbewijzen.
   http://www.mobilit.belgium.be/nl/binaries/28%20Niet%20europese%20buitenlandse%20rijbewijzen_tcm466-223971.pdf

   In deze documenten kan u vinden waarom het origineel nodig is, en dat een buitenlands rijbewijs wordt omgeruild voor een Belgisch rijbewijs. Het wordt dus niet omgezet, maar het is betrokken in een ruil en daar zijn voorwaarden aan betrokken.
   Het origineel wordt bewaard of in voorkomend geval teruggestuurd naar het land van uitgifte.
   Wil je het Thai rijbewijs niet afgeven. Nu goed, dan geen ruil en geen Belgisch rijbewijs in ruil.

   Zo staat er onder andere in artikel 17 van de wetgeving “Indien het een Europees rijbewijs betreft, wordt het teruggezonden naar de overheid die het heeft uitgereikt, met vermelding van de redenen voor die terugzending. Indien het om een buitenlands rijbewijs gaat, wordt dat rijbewijs bewaard door de in artikel 7 genoemde overheid en aan de houder teruggegeven wanneer deze niet meer voldoet aan de voorwaarden die in artikel 3, § 1, voor het verkrijgen van een rijbewijs gesteld worden, tegen teruggave van het Belgische rijbewijs.

   Het door u aangehaalde voorbeeld gaat dus eigenlijk niet op. Eerst naar België, omruilen rijbewijs en dan naar Nederland en daar opnieuw laten omzetten naar een Nederlands.
   Indien de Thai van België naar Nederland verhuist, voldoet hij/zij niet meer aan de voorwaarden voor de ruil naar het Belgische rijbewijs en dient hij/zij het Belgisch rijbewijs bij verhuis terug om te ruilen voor het Thai rijbewijs….
   Doen ze dit niet bij verhuis dan plegen ze fraude met het Belgisch rijbewijs.

   Dit wil nu niet zeggen dat een Thai die naar Nederland verhuisd met een Belgisch rijbewijs automatisch fraude zou plegen.
   Ze kunnen natuurlijk hun rijbewijs ook door middel van examen en scholing behaald hebben.
   Dit rijbewijs kunnen ze dan perfect omruilen voor een Nederlands.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Rob V. zegt op

    Bedankt Ronny, dan staat het tenminste zwart op wit en is het helder wat officieel de bedoeling is zonder te vrezen voor verkeerde uitleg door een ambtenaar of burger.

    Al blijf ik het wel vreemd vinden als je mijn mening vraagt, iemand die wisselend door de jaren heen vele (4 tot 8) maanden in 2 landen verblijft is in beide niet een toerist. Rijden op een int. rijbewijs is dan ook opmerkelijk. Rijden op een TH (of welk land dan ook) + BE (of ander EU) rijbewijs voelt dan logischer aan. Maarja, iemand heeft die regeltjes bedacht. Wéér een Thais rijbewijs aanvragen als je bijna het gehele jaar in Belgistan woont lijkt me dan ook niet echt de bedoeling aldus de Belgische autoriteiten. Inleveren is dan immers vrij zinloos. Idemditto met Belgen die een Thais rijbewijs verkrijgen.

    Voor de Nederlanders toch maar even een linkje (die van rijksoverheid.nl valt zelf te googlen):
    https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Voorwaarden-voor-omwisselen-buitenlands-rijbewijs-naar-Nederlands-rijbewijs.aspx

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Rob V. zegt op

    Bedankt, ik citeer artikel 17 lid 3 en 4:

    Afgifte:
    (…)
    3° een verklaring op eer waarin gesteld wordt dat de aanvrager geen houder is van een Europees rijbewijs, behalve in het in § 2 bedoelde geval;
    4° in voorkomend geval, de rechtvaardiging van de ingeroepen vrijstelling van het theoretische examen of het praktische examen.
    Het rijbewijs is uitgereikt binnen een termijn van drie jaar te rekenen vanaf de datum van het slagen voor het praktische examen [1 bedoeld in de artikelen 29, 2° en 33 en in artikel 21 van het koninklijk besluit van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E.]1. Zoniet moet de kandidaat opnieuw scholing volgen en een nieuw theoretisch en praktisch examen afleggen.
    [2 Elk rijbewijs dat niet wordt afgegeven binnen een termijn van [3 drie maanden]3 na de aanvraag, wordt vernietigd door de overheid bedoeld in artikel 7.
    De minister of zijn gemachtigde bepaalt de bestemming die moet worden gegeven aan de aanvraagformulieren.]2
    § 2. Indien de aanvrager, overeenkomstig artikel 27, 2°, een Europees rijbewijs of een buitenlands rijbewijs voorlegt , bedoeld in artikel 23, § 2, 1° van de wet, ondertekent hij een verklaring waarbij bevestigd wordt dat het rijbewijs authentiek en nog geldig is; het rijbewijs wordt afgegeven aan de overheid bedoeld in artikel 7.
    Indien het een Europees rijbewijs betreft, wordt het teruggezonden naar de overheid die het heeft uitgereikt, met vermelding van de redenen voor die terugzending. Indien het om een buitenlands rijbewijs gaat, wordt dat rijbewijs bewaard door de in artikel 7 genoemde overheid en aan de houder teruggegeven wanneer deze niet meer voldoet aan de voorwaarden die in artikel 3, § 1, voor het verkrijgen van een rijbewijs gesteld worden, tegen teruggave van het Belgische rijbewijs.
    [1 § 3. Er mag geen rijbewijs worden afgegeven aan de aanvrager die reeds houder is van een Europees rijbewijs [3 …]3, behalve in het geval bedoeld in § 2.
    Er mag geen rijbewijs worden afgegeven aan de aanvrager die reeds houder is van een Europees rijbewijs [3 dat]3 het voorwerp uitmaakt van een nationale beperking, een schorsing of een intrekking in een andere lidstaat van de Europese Unie of van de Europese Economische Ruimte.]1

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website