Beste lezers,

Ik heb een vraag misschien is deze al eens gesteld maar kon dat niet terug vinden, dus bij deze.

Mijn vrouw en ik willen over drie jaar naar Thailand verhuizen (zij is Thai) maar we willen ook wat spullen mee nemen zoals een koelkast en wat meer van de huishoudelijke dingen. Nu hoorde ik pas geleden van iemand die vanuit Belgie naar Thailand was verhuist dat ze dik belasting moesten betalen over wat ze mee namen. Maar een tijd terug heb ik eens ergens gelezen dat als de Thaise partner terug gaat naar Thailand dat ze geen belasting hoeven te betalen.

Mijn vraag is dus moeten we nu wel of geen belasting betalen over spullen die we meenemen?

Grroetjes,

Marcel en Chan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

37 reacties op “Lezersvraag: Verhuizing van Belgie naar Thailand. Moet ik import belasting betalen?”

 1. Gerard nagelkerke zegt op

  Nee hoor marcel daar hoef je niks over te betalen ik ben 5 maanden geleden ook vanuit belgie vertrokken naar thailand en ook met mijn thaise vriendin heb wel alles op haar naam gezet op de papieren voor invoer

  • marc breugelmans zegt op

   Toch betalen , desondanks mijn Thaise echtgenote en het allemaal huishoudelijke spullen waren mochten we nogmaals 9000 Bath betalen (november 2015) , ze vroegen eerst 15000 bath , we hebben het dan op 9000 Bath kunnen brengen , het hangt heel veel af welke douane je hebt .

 2. jos velthuijzen zegt op

  Of je nou wel of geen belasting moet betalen,
  je bent ten alle tijden goedkoper uit als je alles
  hier nieuw koopt.

  • Flosje zegt op

   Ik zelf heb nog tekort meegenomen in de container. Als tip zou ik zoveel mogelijk gereedschappen en ook fietsen etc.mee laten verhuizen.
   Inderdaad op je thaise vtouw hasr naam.
   Geen wijnflessen,en of añdere drank.

 3. bona zegt op

  Hallo Marcel en Chan.
  Enkele jaren geleden hebben wij het gedaan.
  Wij hebben helemaal invoeringsbelasting of wat dan ook moeten betalen.
  Wel moeten alle goederen op HAAR naam staan en moeten ze allen als tweedehands omschreven worden. Voor zover ik weet, is dit slechts eenmalig, dus alles in een lading verzenden.
  Hopelijk komt alles in orde voor jullie.

 4. bob zegt op

  Helaas werd ik ook met dit fenomeen geconfronteerd. Ik moest 20,000 baht, deels aan smeer geld) betalen voor een pallet met algemene zaken. Ook het transport is niet goedkoop om maar niet te spreken van de kosten van de Thaise haven naar de eindbestemming. Veel beter om zaken die geen emotionele waarde hebben via een verkoop site bv marktplaats (in Ned.) te verkopen in het thuisland.

 5. Henk zegt op

  Marcel en Chan :Dit onderwerp is inderdaad al verschillende keren ter sprake geweest maar:::Daar is eigenlijk geen antwoord wat zekerheid bied op te geven .
  Er zullen weer vele bloglezers zijn die zeggen dat je dit op naam van je Thaise partner moet laten verschepen en dat je dan geen invoerrechten hoeft te betalen doch dit is niet met zekerheid te zeggen .
  Wijzelf hebben veel spullen vanuit Nederland naar Thailand laten verschepen en toen de spullen in Thailand kwamen kregen we een telefoontje dat we eerst even 25.000 Thaise Baht moesten komen betalen om de spullen in te voeren .
  Ook hier waren wij het natuurlijk niet mee eens en hebben bezwaar ingediend echter zonder resultaat .
  Ten einde raad heb ik naar de Nederlandse Ambassade gebeld en die vroegen of we wel wisten naar welk land wij geemigreerd waren ,na een bevestigend Thailand werd ons medegedeeld dat het hier altijd zo aan toe ging en dat we maar beter konden betalen omdat anders de opslagkosten hoger zouden uitvallen dan de invoerrechten ..Wel wisten ze te vertellen dat de Ambassade er ook niks aan kon doen en dat de invoerrechten ten onrechte waren opgelegd .
  Dus het is waarschijnlijk de keuze van de desbetreffende ambtenaar of je wel of niet betaald

 6. Kris zegt op

  Misschien naast de kwestie.
  In Thailand heb je 110volt en als je pech hebt past ook de stekker niet. Probeer in België uw spullen verkopen (via ebay, tweedehands, …) of schenk het weg aan familie, vriend(in) of aan goede doelen. Wat kost het transport zonder taksen voor een koelkast? Wat is de prijs van koelkast in Thailand?

  • Chris van het dorpje zegt op

   Ik weet niet waar jij zit , maar hier in het dorpje hebben we 220 volt !

   • teun zegt op

    Ik denk dat Kris op een generator werkt! Ook ik heb 220 V en europese stekkers en contactdozen in mijn huis.

 7. Henk zegt op

  Alle import is belast in Thailand wat ik niet kan begrijpen is dat je een koelkast wilt meenemen die hier (tropen) veel meer energie gaat verbruiken, alle huishoudelijke spullen zijn hier goedkoper dan in europa waarom zou je de kosten maken van deze spullen verhuizen naar thailand terwijl je voor de kosten nieuwe kunt kopen?

  • l.lagemaat zegt op

   Alle import is NIET belast in Thailand. Voor sommige situaties bestaan regels, maar niet voor gebruikte goederen uit Nederland voor eigen gebruik.

   Wel z.g. teamoney (smeergeld) afhankelijk van de waarde goederen 25.000 Baht, dan worden de goederen wel snel vrijgegeven vanuit de haven Laem Chabang. (Bangkok – Jomtien)

   Handig is om vooraf met de expediteur een afspraak te maken vervoer van deur (Ned.) tot deur (TH).

   groet,
   Lodewijk

   • rob zegt op

    Alle import in thailand is belast. Er is een uitzondering voor huisraad van een thai national die naar thailand terugkeerd.

 8. Luc zegt op

  Beste Marcel,
  Ik heb 8 jaar geleden een container opgestuurd met mijn ganse huishouden,mijn vrouw is ook Thais en normaal als zij terugkeren naar Thailand moeten er geen taxen betaald worden op tweedehandsgoederen.
  Ik heb echter wel een 30000 bath betaald als ik het me nog goed herinner we zijn immers in Thailand en anders openen en controleren ze iedere doos,ze hebben mijn container ook geopend maar die zat propvol en zijn er daarom mischien niet aan begonnen en dat was mischien ook de reden dat ik moest betalen omdat het zoveel was.
  Ik heb alles tesamen 110000 bath betaald,transport in Belgie van en naar de haven,shipping,expediteur in Bangkok en transport van Bangkok naar Sakon Nakhon.
  Groeten Luc.

 9. Christiaan H zegt op

  Beste Marcel en Chan,

  Toen ik in 2002 met mijn Thaise vrouw van Nederland naar Thailand verhuisde, kreeg ik van een beambte van de Thaise Ambassade de raad geen elektronische/elektrische apparatuur mee te nemen zoals computers, wasmachines, koelkasten, TV en stereo apparatuur, omdat daarop door de Thaise douane flinke invoerrechten werden geheven. Ik volgde die raad op. Ze konden dus niets vinden van waarde om invoerrechten te heffen. Maar ze hebben toen 2 fietsen van 7 jaar oud dan maar als nieuw aangemerkt en daarvoor moesten wij 6000 bath invoerrechten betalen.
  Achteraf hoorde ik, dat dit bedrag verdeeld was tussen de douane en het transportbedrijf.

  Van de meubels en huishoudelijke artikelen werd niets belast.

 10. Henk zegt op

  Kris :: hoe kan je iemand gaan vertellen dat er in Thailand 110 volt is ?? Ook in Thailand hebben ze 220 volt en bij de meeste stopcontacten passen ook de Europese stekkers,.
  Overigens is goed electriciteitsspul net zo duur of nog duurder dan in europa ,alleen de rommel voor 1malig gebruik kost weinig .

  • Kris zegt op

   Sorry, ik heb me inderdaad vergist van land.

 11. eugeen zegt op

  Ik denk dat het goedkoper zal zijn om hier alles nieuw te kopen dan occasies naar Thailand te verhuizen.

 12. TAK zegt op

  Ik ben naar Phuket verhuist vanuit Nederland 6 jaar geleden.
  12 dozen met persoonlijke bezittingen en een groot en kostbaar budha beeld
  plus wat schilderijen naar Thailand verscheept. Transport kosten 61.000 bath
  van deur tot deur. Wel moest ik 4000 bath betalen om het door de douane heen te laten
  loodsen. Ik zou nooit meubels, computers ( behalve een laptop) of electrische apparaten naar
  Thailand meenemen. Je kan het hier allemaal kopen voor redelijke prijzen.

 13. Johan zegt op

  Als je iets gaat verschepen dan moet je met de vervoerder een prijs tot aan de deur overeenkomen.
  Ik kocht alles nieuw in Thailand. Een grote koelkast voor 275 euro. tv 40 inch – 200 euro , enz. Veel voor weinig. Mijn advies is, ruim het op in Belgie en koop hier nieuw voor weinig geld.

 14. Bucky57 zegt op

  2 jaar geleden met mijn partner (Thaise) hier heen gekomen. Alles op haar naam laten zetten, conform de regelgeving hoefde zij geen invoerrechten te betalen omdat zij terugkeerde naar Thailand. Heb 10 qm laten verschepen door de vervoerder. Dit koste mij toen € 2000 voor deur tot deur. Alles is deze vervoerder nagekomen. Bij binnenkomst in Thailand heeft de importeur gebeild dat de goederen aanwezig waren en hij een datum wilde afspreken voor levering. Geen extra kosten bij importeur als bij de douane hoeven te betalen. dus zo kan het dus ook. De hele huisraad zat erin (ook drank en electronica)

  • Jos zegt op

   Bucky57

   Wij hopen volgend jaar ook voorgoed naar Thailand te gaan.
   Mag ik vragen welke vervoerder je gebruikt hebt?
   Als je dit liever niet hier verme;d kan je me ook mailen
   jomel (at ) chello.nl

   • Bucky57 zegt op

    Ik heb toen gebruik gemaakt van http://www.windmillforwarding.nl

 15. Sjaak S zegt op

  Ik denk zelf ook dat het beter is om alleen nog kleine spullen mee te nemen. Waarom je hele hebben en houden? Een ijskast meebrengen naar Thailand? Witgoed kun je hier zonder problemen krijgen.
  Ik heb met pijn in mijn hart van veel spullen afscheid moeten nemen, maar ik zou telkens weer dezelfde beslissing nemen. Maar goed, ieder zijn eigen plezier.

  Trouwens, het viel me op dat vele schrijvers hier met bath moesten betalen? Het heet Baht met de ha vóór de “t”. …

 16. Ser Kokke zegt op

  Ik heb 35 kuub huisraad naar Thailand verscheept van deur tot deur. Koste veel geld. En de invoerrechten ongeveer 700 Euro. En dat was dik de moeite waard. Maar dan ook alles en alles variërend van gewoon tot top kwaliteit. Als ik het hier zou moeten kopen en ik woon in de binnenlanden, zou ik er jaren druk mee zijn geweest om alles hier te kopen en dezelfde kwaliteit is hier even duur, maar meestal veel duurder.
  Mijn Thaise vrouw heeft dit NIET ingevoerd, toch zijn de invoerrechten gelijk!
  Advies: als je goede spullen hebt, neem ze dan mee, dat is altijd goedkoper dan weggeven en hier nieuw kopen.

 17. Wim de Visser zegt op

  Dag Marcel en Chan.

  Neem contact op met Windmill forwarding: http://www.windmillforwarding.nl/

  Zij hebben mijn spullen 2 jaar geleden verhuisd van NL naar Thailand tegen een goede prijs en alles zonder enige extra betaling of andere onzin.
  Hun partner in Thailand neemt contact met je op over de status van je verzending.
  Ik heb deze firma als zeer goed aanbevolen bij anderen, Ook op dit blog.

  Succes

  • Malee zegt op

   Wij 4 jaar geleden, we hadden 10 kuub, zijn 2 nederlanders, alles gewoon van deur tot deur en inderdaad geen extra betaling.
   Zeer goede service aardige verhuizers en zorgzaam met je spullener was dan ook niets kapot.

  • Wil zegt op

   Goede dag Marcel en Chan, ook wij zijn in 2014 naar Thailand geëmigreerd vanuit Nederland (allebei Nederlander) en hebben ook alles via Windmill geregeld. (10 Kub) en alles werd netjes en zonder extra kosten binnen 3 maanden bij ons afgeleverd in Hua Hin door hun Thaise partner. Echt een aanbeveling om het via hun te doen.

 18. nico zegt op

  Gewoon alles hier verkopen. Al die moeite die je moet doen van douane + transportkosten terwijl je in Thailand een koelkast kunt kopen voor ongeveer 7000 baht. ( Toshiba) 5 jaar garantie. Persoonlijke bezittingen is nog iets anders natuurlijk. Veel succes .

 19. nonkelwin zegt op

  Van alle reacties vind ik deze van Bucky57 het meest positieve en het meest bruikbare.
  Het zou echter wel handig zijn mocht Bucky wat meer gegevens willen meedelen: van waaruit naar waar? Wie was de agent/vervoerder/importeur? Waar hebt u de overeenkomst afgesloten?

 20. JanVC zegt op

  Wij verhuisden een volledige container op naam van mijn Thaise echtgenote. Meysmans en Zonen uit Brasschaat België. Alles ingepakt door hen. Zeer vakkundig en geen problemen noch in België , noch in Thailand.
  Neem aub geen ijskast of diepvriezer mee! Wij deden het wel en hadden er na enkele dagen spijt van. De isolatie is te zwak voor de tropen. We hadden de praktisch nieuwe “Liebher” toestellen beter verkocht of weggegeven in België want ne twee dagen op volle toeren draaien waren ze stuk!
  Succes!
  Jan en Supana

 21. Nicksurin zegt op

  Ik heb 3 jaar geleden mijn volledige inboedel laten verschepen naar Thailand in een 20 ft container. Container werd verzegeld voor de deur (foto’s genomen vlak voor de verzegeling) en werd verzegeld en alles in goede staat circa 5 weken later voor de deur afgeleverd, circa 500 km van Bangkok. De spullen op naam van mijn Thaise vrouw als “used Household goods”. Een inventarislijst (in het Engels) opgesteld voor de vervoerder en voor de douane. Vervoer is geheel door de vervoerder, Milestone Logistics en agent, APC Logistics in Bangkok, geregeld zonder tussenkomst van mij. Niets geen teamoney of taks voor de inboedel hoeven te betalen. Het enige wat ik later aan de douane moest betalen was een gering bedrag aan tax voor mijn duikuitrusting en golfset, welke ze op de packinglijst hebben zien staan en wat aan mij werd toebedeeld. Dit was echter een zeer laag bedrag, nl 1400 B, circa 1 % van de nieuwwaarde. Totale kosten van het transport circa 105.000 B.(tegen huidige koers).

  Of je wel of niet je spullen wil laten verschepen hangt geheel af van de kwaliteit van je huidige inboedel en emotionele waarde. Als je kwaliteitsspullen wilt hebben, ben je net zoveel kwijt als in Nederland (met name meubels) plus dat je weken bezig bent om alles bij elkaar te zoeken. Als ik het over zou moeten doen, zou ik absoluut weer hetzelfde doen, dus alles verschepen.

 22. lung addie zegt op

  : http://www.windmillforwarding.nl/

  enkele jaren geleden, als Belg, met deze Nederlandse expediteur gewerkt tot heel grote tevredenheid. Van deur tot deur, geen extra kosten, geen beschadigingen. Keuze tussen zelf inpakken of door hen. Alles perfect en heel correct verlopen. Een aanrader.

  PS doe niet de moeite koelkast of diepvriezers TV te verschepen om hoger aangegeven redenen.

 23. jacob zegt op

  Marcel en Chan,
  Heb net als schrijver Visser mijn meubilair laten verhuizen Door Windmill forwarding,hebben alles netjes verpakt, bij aankomst in Bangkok telefoontje van hun agent :Trans pack gekregen en werd de datum gezegd waarop onze spullen werden bezorgd,geen bij betaling,wel alles als verhuis goed op naam van echtgenote laten invoeren,heb dit gedaan omdat verkopen in Nederland moeilijk is,allerlei zwervers krijg je aan de deur die alles voor drollen geld willen hebben,succes en een goed 2016.

 24. teun zegt op

  Ook ik heb destijds op naam van mijn vriendin spullen verscheept. Vermelding 2e hands/gebruikt. Omdat er nogal wat schemerlampen bijzaten moest daar opeens belasting over worden betaald!!?? Ik weet het bedrag niet meer, maar iets van TBH 10.000. Uiteraard was dat geen invoerrecht, maar gewoon smeergeld. Niet betalen was natuurlijk een optie, maar dan zou aflevering van de gehele container zwaar worden vertraagd of mogelijk zelfs niet plaatsvinden.
  Het is en blijft Thailand, nietwaar??

 25. marcel zegt op

  Hartelijke dank voor voor jullie reacties en adressen we kunnen hier wat mee en zullen zeker eens goed na gaan denken over wat er wel en niet mee gaat.

  groet marcel en chan

 26. Philip zegt op

  Luc kan u de naam van de verhuisfirma melden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website