Beste lezers,

Ik heb de volgende vraag. Ik ben Belg en bezit een huis in Thailand dat ik wens te verkopen aan een andere Belg.

Kan die procedure via België verlopen en desgevallend, zijn er notarissen of advocaten die gespecialiseerd zijn in deze materie?

Alvast bedankt voor uw aandacht,

Alex

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Ik bezit een huis in Thailand; dat wil ik verkopen aan een andere Belg”

 1. erik zegt op

  Je zult toch naar het kadaster moeten en dat ligt niet in België. Je kunt eigenaar zijn van het huis maar de grond is niet van jou en de rechten op de grond (vruchtgebruik, recht van opstal, langlopende huur) kun je niet wijzigen zonder medewerking van de eigenaar van de grond en het kadaster hier.

  Het antwoord is dus nee. Je kunt uiteraard wel de onderhandelingen in België voeren en een overeenkomst maken maar de formaliteiten zijn echt aan Thailand voorbehouden.

 2. David H zegt op

  Koper zal trouwens moeten aantonen dat het geld ter betaling, uit het buitenland komt bij de registratie met attest afgeleverd door Thai Bank of officieel wisselkantoor met zelfde bevoegdheid inzake !

  • MARCUS zegt op

   Als het originele bedrag voor aankoop al uit het buitenland kwam dan hoeft dit toch niet? Het zou een double dipper voor de overheid zijn

 3. Kito zegt op

  @David H
  Als de eigendomsoverdracht tussen twee Europeanen uit de Eurozone plaatsvindt, en zowel koper als verkoper over een rekening in EUR beschikken (wat hier wellicht het geval is, zoals blijkt uit de vraagstelling) is het zeer waarschijnlijk dat de overdracht in EUR gebeurt, en dat het geld nooit “in Thailand” (op een Thaise bankrekening) zal komen.
  Zolang alle registratierechten en eventuele taksen/belastingen/ereloon van notaris/advocaat/geaccrediteerd accountant aan de gerechtigde(n) worden betaald gaat het om een volkomen rechtsgeldige eigendomsoverdracht indien de afgesproken verkoopsom wordt voldaan opdat de verkoper afstand van zijn eigendomsrechten doet ten voordele van de koper.
  (Als vanzelfsprekende restrictie geldt hier uiteraard dat verkopende partij ook wettelijk bevoegd moet zijn om de eigendomsoverdracht te realiseren).
  Maar waar (en in welke munt) de verkoopsom tussen verkoper en koper wordt betaald doet daarbij niks terzake.
  Kito

  • Kees zegt op

   Volgens mij wil kadaster in Thailand zien dat het geld via een bankrekening binnenkomt, dit om witwassen van zwart geld te voorkomen. Die info is ergens op thailandblog te vinden (o.a. video).

  • David H zegt op

   Ontelbare constructies die evenwel allen de naam “dodgy” verdienen ,
   je koopt in Thailand Je registreert in Thailand met aantoonbaar geld In Thailand komend vanuit buitenland (tortor sam), koop je met geld van een vorige Thaise verkoop dan kan je wel via een buitenlandse valuta rekening bij Thaise bank werken mits 2 maal valuta omzetten , dan wordt het ook geacht te zijn komend van buiten Thailand.
   Alle andere oplossingen worden aangetoond door real estate agenten (of pseudo agenten….) , met alle mogelijke gevolgen vandien , zij zullen dan toch al wel hun commissiecenten(buit) opgestreken hebben .
   De koper blijft achter met de komende problemen!!

   Alle andere gemakkelijke regelingen zijn “real estate agents solutions ” en waar er blijkbaar ook een aantal hier reageren .

  • LOUISE zegt op

   Hallo Alex,

   Ten eerste moet jij aan kunnen tonen dat het aanschaf bedrag van jouw huis hier in Thailand uit gelden bestaat, die ook daadwerkelijk vanuit het buitenland Thailand binnen zijn gekomen, wil jij het te ontvangen bedrag uit Thailand willen meenemen.

   Dit geldt ook vvoor de koper van jouw huis, dus het hele gebeuren in Thailand afwikkelen, kan volgens mij helemaal niet.

   Je onthoudt hiermee de thaise advocaat zijn eventuele te derven inkomsten. (ach, de stakker)
   Alsmede city hall, iemand die 20 stempeltjes hanteerd een aanverwante figuren die allemaal nodig zijn om een verkoop legal te maken.

   LOUISE

 4. Henk b zegt op

  Nee, zonder toestemming van de grond eigenaar, niet mogelijk.
  Heb al velen zien sneuvelen, grondeigenaar wilde een grote som van de verkoop,, en ging niet door .
  Ander fellang had drie Bungalows , een zelf bewoning, en twee voor verhuur, toen hij wilde verkopen, alleen toestemming voor wisselen contract, als hij een bungalow aan haar wilde schenken.
  Tenzij de grond van vriendin of vrouw is, en wil mee werken aan de verkoop.

 5. marc mortier zegt op

  Ben enigszins verrast door de vraagstelling. Men heeft mij steeds voorgehouden dat een buitenlander geen eigenaar kon worden van een huis in Thailand; wel van een flat.
  Blijkbaar klopt deze info niet alhoewel ik denk dat velen die info voor juist houden.

  • ruud zegt op

   Een huis kan natuurlijk op de grond van een condominium staan.
   Dan kun je aleen het huis verkopen.
   Mogelijk dat het wettelijk niet precies een huis is dan, maar voor het doel van bewoning is het een huis.
   Een huis in Thailand hoort normaal gesproken bij de grond, maar er zijn procedures om die twee te ontkoppelen.
   Ik heb dat ooit gelezen toen ik mijn huis wilde regelen, maar op dit moment ken ik de procedures niet meer.

 6. Daniel zegt op

  Regelmatig vind ik op Belgische websites aankondigen met verkoop van huizen in Thailand, als ik hierover opmerkingen maak wordt er steeds verteld dat dit in een compound (verkaveling) wel mogelijk is. Doorgaans zijn de verkopers Belgische of Nederlands bouwpromotoren.

  • l.lagemaat zegt op

   De compound constructie is een gedoogconstructie maar heeft geen wettelijke status.
   Gaat er iets fout,je partner verlaat je,de compound gaat failliet,dan heb je niets!
   Grond in Thailand blijft taboe voor een buitenlander,ondanks alle “constructies”.
   groet,
   Lodewijk

 7. Roel zegt op

  Als dat een huis betreft die in een company zit, kan het wel degelijk in Belgie.

  Je doet dan namelijk afstand van jouw als shareholder, aandelen kapitaal. Wel is van belang welke shareholders er meer inzitten, meestal 51 % thai, die moeten ook afstandverklaringen hebben getekend en niet op naam van huidige buitenlander. Dus blanco afstandsverklaringen, daarmee krijg jij dus 100% HET RECHT OM HET WEER TE VERKOPEN/ AAN TE KOPEN. Shareholders papieren hebben wij in voorraad liggen en kunnen overal worden getekend. Daarna na bussinisch department om e.e.a. te bekrachtigen. Dus in deze construktie komt er geen landoffice aan te pas. Welcopy paspoort maken en deze ook voor zien van handtekening.
  Als de partijen in Thailand zijn regelen wij dat in maxium een halve dag. Je hoeft daarmee ook niet te bewijzen dat er betaald is of dat het geld in thailand is.

 8. Alex zegt op

  Een buitenlander kan nooit eigenaar zijn van de grond, wel van het huis! De gromd staat altijd op naam van een Thai, en kun je hooguit leasen. Een andere optie is een vompany oprichten in Thailand, maar ook daarvan moet 51% in handen zijn van Een of meerdere Thaien.
  Overdracht en alle papieren kunnen worden verzorgd door ieder law-office in Thailand. Hier kent men geen notaris, dit wordt geregeld door een advocatenkantoor.

 9. NicoB zegt op

  Beste Alex, je bezit een huis in Thailand zeg je, dan ken je vast wel enige regels van Thailand, met name de hoofdregel, geen bezit van grond onder een huis, daarom zou je minimaal de informatie over de eigendom van de grond in je vraag moeten verwerken, vul dat nog aan, dan kunnen bloglezers je zinvol en gericht adviseren.
  Zie graag je verdere info.
  NicoB

 10. eduard zegt op

  Moderator: Slechts 1 lezersvraag per keer.

 11. Loe zegt op

  Ik denk dat er niet veel te regelen is in belgie, zelfs indien je een huis of condo erft, moet je eerst geld uit belgie overmaken naar thailand en dan pas kun je naar landoffice in thailand om de naam van het chanot te laten veranderen. Betaling via een buitenlandse rekening wordt nooit geaccepteerd.

  • marcus zegt op

   Waarom niet? Toen ik jaren geleden een condo kocht in BKK heb ik de 8 milj. baht gewoon van een kanaal eilanden rekening overgemaakt. Je hebt ook dan een prachtig bewijs van de fonsen uit het buitenland komende. Dit voor later als je de girlfriend een blindgier gegeven hebt en naar huis wil. 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website