Beste lezers,

Ik heb een vraag voor de beleggers van de Thailand-community. Dat wil zeggen, zij die ook op de beurs van New York actief zijn.

De zaak is deze: Dividenden worden in de U.S. belast met een flinke dividendbelasting, de zgn. “withholdingtax”. Deze withholdingtax kan een Nederlander op grond van een US/NL verdrag terugkrijgen via verrekening in Box 3. Woont men echter buiten Nederland en is men door de Belastingdienst aangemerkt als ‘buitenlandse belastingplichtige’, dan valt er in Box 3 niks te verrekenen. Want spaar- en beleggingstegoeden vallen dan buiten de interesse van de nederlandse fiscus.

Het “Bureau Buitenland” kon geen antwoord geven op de vraag hoe ik het moest aanleggen om toch die Amerikaanse belasting terug te krijgen. Men zou het intern aan deskundigen voorleggen en mij na enkele dagen terugbellen. Dat is inderdaad gebeurd (chapeau!) maar de behulpzame mevrouw aan de andere kant kwam niet verder dan te suggereren zélf een daartoe bestemd formulier te zoeken op de site van de Internal Revenue Service (IRS, de Amerikaanse belastingdienst), en dat formulier aan IRS toe te sturen.

Ik heb naarstig geprobeerd dat formulier te vinden maar ik kom er niet wijs uit, zie werkelijk door het bos de bomen niet meer.

Mijn vraag is of er onder ons ervaringsdeskundigen schuilen die mij hierover kunnen bijlichten.

Heel veel dank alvast!

Anton

4 reacties op “Lezersvraag: Beleggen op de beurs van New York en belastingteruggave”

 1. ruud zegt op

  Hallo Anton, m.i. kun je het beste een Amerikaanse Bank, b.v. de Citi Bank, ook gevestigd in Bangkok benaderen, met je vraag inzake een teruggave formulier. Zij zouden dat toch moeten weten. Als je de Amerikaanse belastingregels e.d. allemaal door moet spitten, ben je wel een paar jaar bezig! Succes, Ruud

 2. Roel zegt op

  Beste Anton,

  Als je in Nederland belegd dan wordt het geregeld. Zelf beleg ik bij Binck en de giro, bij de giro heb ik dat net vorige week online ingevuld en zij doen de rest. Bij de giro kan je zo ook een beleggersaccount online aanmaken.

 3. Aad zegt op

  Beste Anton,
  De op dividenden ingehouden Witholding Tax bedraagt 30%. Die kan in 2 stappen worden terug

  gehaald, als volgt.

  1. Er is een W8BEN formulier (gratis te downloaden, type maar in W8BEN en je vindt het als PDF) voor de Relief of Tax at Source van 15%. Je broker dient het door jouw online ingevulde formulier door te geven aan zijn contact broker in de USA. Sommige brokers doen het maar de meeste willen eigenlijk niks met de IRS in de US te maken hebben en jij misschien ook niet? Als je broker een zg Omnibus rekening bij een bank heeft dan kan het ook niet dat moet je dus navragen bij je broker.
  2. Income Tax. Die wordt achtergehouden totdat je een inkomsteopgave doet maar dat is behoorlijk ingewikkeld. Je benadert daarvoor Globtax.com die dat voor je doet maar het is duur en heeft alleen zin voor hogere bedragen.

  Ik wens je geluk en als je vorderingen maakt zou he mooi zijn als je dat ns laat wqeten want je bent zeker niet de enige!

  Groeten,

  Aad

  • Anton zegt op

   Bedankt voor jullie reacties….m.n. Aad: heel toegespitst…dus dát is het bewuste formulier…geweldig! Maar ja, het lijkt me dus verstandig allereerst maar ’s met de broker (i.c. Binck) contact op te nemen. Ik hou jullie op de hoogte.
   Nogmaals dank,
   Anton


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website