Belastingaangifte in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
19 januari 2022

Beste lezers,

Ik kan niets vinden als antwoord op mijn vraag. Vandaag aangifte gedaan in een klein kantoor. De volgende vraag. Ik maak elke maand geld over van mijn NL rekening naar Thaise rekening met Wise. Dit geld is afkomstig van verhuur van mijn eigen woning in NL. Deze inkomsten worden in NL al belast.

Volgens mij zou dit dan niet in Thailand mogen worden belast? Nu is het punt hoe bewijs je dat geld uit verhuur is en al belast is? In Thailand zeggen ze nu dat er bewijs moet zijn van de belastingdienst.

Het enige wat ik nu heb is de aangifte van het voorgaande jaar. Maar daar staat in de definitieve aanslag niet specifiek huuropbrengst volgens mij.
Wat zouden ze kunnen accepteren als bewijs?

Het is nu een beetje kip en het ei verhaal. Ik kan pas aangifte doen in NL met RO21 en RO22. En hier willen ze bewijs zien dat ik belasting betaal over de verhuur.

Nu was ik bijna 9.000 baht kwijt aan inkomstenbelasting.

Groet,

Jan si thep

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

8 reacties op “Belastingaangifte in Thailand?”

 1. Erik zegt op

  Jan si Thep, volgens artikel 6 lid 1 van het verdrag mogen inkomsten uit onroerende zaken worden belast in het land waar die zaken liggen. Hier vind je de tekst: https://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09.

  Weet je zeker dat de huurpenningen in NL belast zijn? Mij lijkt dit box-3 vermogen.

 2. ruud zegt op

  Om te beginnen moet u naar een groot regiokantoor gaan.
  De kleine belastingkantoren hebben de kennis hierover niet in huis.

  De vraag is dan wel, of u voor uw emigratie contact met de Nederlandse belastingdienst hebt gehad over uw emigratie, want anders weten ze niet, dat u bent ge-emigreerd.

  U bent ook wel erg snel geweest met uw Thaise belasting betaling, u had beter kunnen wachten tot u in Nederland uw aanslag had betaald, dan had u dat kunnen overleggen aan de Thaise belastingdienst.

 3. Lammert de Haan zegt op

  Dag Jan,

  Je zult twee dingen aannemelijk moeten maken:
  1. het betalen in Nederland van de vermogensrendementsheffing (box 3) t.z.v. de woning;
  2. het feit dat het bij de in Thailand ingebrachte gelden om huurinkomsten t.z.v. deze woning gaat.

  Ad 1. Gebruik hiervoor je Nederlandse aangifte 2020 met de daarbij behorende aanslag. Vertaal daartoe in het Engels de van belang zijnde onderdelen van de aangifte. Deze aangifte bevat enkel de postcode en het huisnummer. Vermeldt daarom tevens het volledige adres.

  Ad 2. Gebruik daartoe je Nederlandse dagafschriften van de bank. Ik neem aan dat de bijschrijvingen t.z.v. de huur ook als zodanig zijn omschreven op de bankafschriften (wellicht met vermelding van het volledige adres). Vertaal ook dat in het Engels.

  Zie voor de Engelse tekst van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting de volgende weblink van het Thai Revenue Department en waarbij met name artikel 6 van dit Verdrag van belang is:

  https://www.rd.go.th/fileadmin/download/nation/netherland_e.pdf

  Meld je in het vervolg niet weer bij een lokaal kantoor maar ga op zoek naar een groter (regionaal) kantoor voor het doen van aangifte.

  Succes.

 4. Leo Bosch zegt op

  Beste Jan,
  Je geeft wel heel weinig gegevens over jezelf om met je mee te kunnen denken.
  Er zijn tal van zaken die beslissend kunnen zijn m.b.t. belastingheffing c/q ontheffing.
  Ben je wel of niet uitgeschreven in NL.( i.v.m. wel of niet recht hebben op ontheffing in NL)..
  Als je bent uitgeschreven in NL. kun je over je inkomsten uit NL. Belastingontheffing aanvragen, als je kunt aantonen met je RO 20 of RO.21, dat je hier in Thailand belastingplichtig bent. Ik weet alleen niet of huurpenningen daar ook voor in aanmerking komen.

  Belangrijk voor belastingheffing in Thailand i.v.m. aftrekmogelijkheden:
  Ben je wel of niet 65+, ben je wel of niet getrouwd, heb je wel of niet de zorg voor kinderen, of (schoon)ouders.
  Je schreef dat je 9000 B. belasting moest betalen over de huurpenningen die je maandelijks overmaakt.
  Daaruit neem ik voor het gemak even aan dat je nog geen 65 bent en hier niet bent getrouwd.
  Als dat wel zo zou zijn, kom je voor ca.1050 euro aan huurpenningen p/m hier niet eens in aanmerking voor belastingheffing.
  Hoe kom ik aan dit bedrag? Als ik even terug reken: Huur 12600 euro=ca.475000 B. p/jr.
  Nog geen 65 en niet getrouwd kun 100.000+60.000= 160.000 B. aftrekken, rest nog 315.000 B..
  1e belastbare schijf 0 – 150.000: met 0% belast. Rest nog 165.000.B.
  2e schijf: 150 – 300.000 B..= 5% = 7.500 B. BELASTING. Rest nog 15.000 B.
  3e schijf: 300 – 500.000 B.= 10%= 1.500 B. BELASTING. Totaal 9000 B.
  Als je 65+ bent en hier getrouwd, zou je minstens een aftrekpost van 100.000+190.000+60.000+60.000 B =410.000 B.hebben, dus niet voor belastingheffing in aanmerking komen.

  .

  • Lammert de Haan zegt op

   Leo Bosch, lees eerst de vraag van Jan voordat je daar een reactie op geeft.

   Het enige wat Jan vraagt is: is het juist dat het Revenue Office belasting heft over mijn uit Nederland afkomstige inkomen, nu dat inkomen bestaat uit huuropbrengst van m’n in Nederland gelegen woning.
   Het enige antwoord daarop is: “Nee, dat is niet juist.”

   Dan weet je meteen dat Jan ingezetene en dus enkel fiscaal inwoner is van Thailand en dat hij daardoor onbeperkt belastingplichtige is voor de Personal Income Tax (PIT).

   Het vragen van vrijstelling, d.m.v. een Verklaring belastingplicht woonland (R.O.22), voor de Nederlandse vermogensrendementsheffing (box 3) heeft geen enkele zin daar enkel Nederland heffingsbevoegd is ten aanzien van z’n in Nederland gelegen woning.

   Voor de beoordeling van de belastingplicht in Thailand (die in dit geval dus niet bestaat) zijn zaken als leeftijd, al dan niet getrouwd, zorg voor kinderen of (schoon)ouders en waarop jij wijst, totaal niet relevant. Het heeft dan ook geen enkele zin dat Jan deze informatie prijsgeeft.

   Overigens kan ik een bedrag aan PIT van 9.000 heel goed plaatsen. Uit een soort beroepsdeformatie had ik al een berekening gemaakt, daarbij uitkomend op een niet al te hoge huur voor een vrijesectorwoning in Nederland, zeker in deze tijd van een overspannen woningmarkt.

   Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

   • Erik zegt op

    Lammert, ik beschouw in casu beroepsdeformatie als iets positiefs! Hier zit er nog een….

    Ik vraag me iets af. Het is januari 2022; is dat niet wat vroeg voor een aanslag 2021? Zou het een ouder jaar betreffen, bijvoorbeeld 2020? En daarbij, zover ik me kan herinneren, is dit het eerste geval van het belasten van huurpenningen dat hier langskomt. Zou 2020 het emigratiejaar van Jan zijn? En zou de aanslag zien op een aantal maanden pensioen en een aantal maanden huur? En als dit het emigratiejaar is, haalt Jan daarin wel de 180 dagen? Want geen 180 dagen, dan geen belasting over buitenlands ‘inkomen’….

    Kortom, Jan, werk aan de winkel.

    • Lammert de Haan zegt op

     Het is inderdaad wat aan de vroege kant, Erik. Je moet voor 1 april a.s. aangifte over 2021 doen. Ik verwacht niet dat het gaat om de aangifte over 2020. Dan zou de aanslag nl. bestaan uit THB 7.826 aan belasting en THB 1.174 aan boete (1,5% per maand of een deel van een maand dat je te laat aangifte doet).

     Jan spreekt enkel over huurinkomsten, dus zonder pensioenuitkering, waarbij een bedrag aan belasting van THB 9.000 knap overeenkomt met een jaarhuur van € 12.250 (per maand afgerond € 1.020). Dat is een redelijke huur voor een woning in de vrijesector. Dit wijst er vervolgens op dat Jan heel 2021 in Thailand heeft gewoond en dus niet in de loop van 2021 is geëmigreerd. Dat betekent dat Jan onbeperkt belastingplichtig is in Thailand.

     Overigens lees ik in het bericht van Jan dat de Thaise fiscus vraagt om bewijs van het feit dat het hier gaat om de huuropbrengst van een in Nederland gelegen woning. En dat lijkt me niet onredelijk. En dan is er inderdaad werk aan de winkel (zoals ik in een eerdere reactie al aangaf).

 5. Leo Bosch zegt op

  Nog even dit Jan. Met dat hele verhaal over het Thaise belastingstelsel heb ik alleen maar willen aangeven dat de ambtenaar misschien niet je aftrekposten heeft toegepast. Als jij lagere inkomsten hebt opgegeven dan waar ik van uit ben gegaan (1050 euro p/m huur lijkt me vrij veel), en de ambtenaar past de aftrek niet toe, zit je ook gauw aan 9000 B. Dat is mij namelijk ook al eens overkomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website