Bankrekening in Thailand openen voor een toerist?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 augustus 2022

Beste lezers,

De laatste informatie over het openen van een bankrekening is alweer wat ouder, ik zou graag weten hoe het nu zit. Ik wil voor mijn zoon een rekening openen. Hij komt als toerist, maar wel een aantal keren per jaar en het is gemakkelijker voor hem. Bij een paar banken zeggen ze dat hij een verklaring van de ambassade nodig heeft. Maar wat voor verklaring? Ik kom daar niet achter. Ik heb de vraag gesteld op NL Wereldwijd en kreeg daar dit antwoord:

Ik adviseer u om nog een goed bij de Thaise autoriteiten na te gaan wat voor document zij precies van u nodig hebben, en of ze dit dan verder kunnen toelichten. Op de volgende pagina leest u welke verklaringen u bij een ambassade kunt aanvragen:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/verklaring/waar-consulaire-verklaring-aanvragen

De verklaringen die je kunt krijgen zijn: woonplaats, burgerlijke staat gedrag, huwelijksbevoegdheid, Nederlanderschap en in leven zijn.

Heeft iemand enig idee welke verklaring de bank bedoelt of er ervaring mee?

Van de bank word ik niet echt wijzer.

Groet,

Dirk Z

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 4.50/5. From 2 votes.
Please wait...

17 reacties op “Bankrekening in Thailand openen voor een toerist?”

 1. Erik zegt op

  Dirk Z, zo te lezen wordt het assortiment eisen uitgebreid. Een non-O visum, een workpermit, een adresverklaring en nu een brief van de ambassade?

  Er is in dit blog al veel vaker aandacht aan besteed en eigenlijk is het bij de banken hoe de wind staat vandaag.

  Neem een Thai mee zoals een hotelmanager of een Thais familielid die ter plaatste goed bekend staat. De abt van de lokale tempel, bijvoorbeeld. Vertel een verhaal dat je je wilt vestigen in Thailand en een bankrekening nodig hebt voor de storting voor de Immigration.

  Ik heb destijds drie rekeningen kunnen openen op een non-im-O; meer niet. Weer anderen moeten een adresregistratie laten zien van Immigration. Soms is dezelfde bank drie straten verder meer toeschietelijk. Het is op de ene plaats net een loterij, en elders een fluitje van een cent. This is Thailand! Wen er maar aan….

  Overigens, je schrijft ‘Ik wil voor mijn zoon..’ Denk van niet. Hij zal er echt wel bij moeten zijn met paspoort en een geldig verblijfsstempel. En zover ik weet zal hij meerderjarig moeten zijn, dus 20 of meer tenzij hij gehuwd is.

  • Didier zegt op

   Ik heb dit jaar een bankrekening geopend bij de Bangkok Bank als Belg.
   Ik had een certificatie van mijn paspoort nodig van de Belgische ambassade.
   Een paar dagen later de rekening geopend waar mijn Thaise vriendin bij was.

 2. e thai zegt op

  officieel kan het niet maar soms doen ze niet zo moeilijk loop gewoon een paar banken af
  liefst met een Thai erbij met een beetje aanzien of zet op iemands anders naam
  die persoon moet wel te vertrouwen zijn groet E Thai sukses

 3. Jan zegt op

  Bank vraagt vrijwel altijd een ” certificate of residence” verkrijgbaar bij Immigration voor 600 Bht.
  Je zal dan wel moeten aantonen dat je woonachtig bent op het opgegeven adres.

 4. Carlos zegt op

  Toen ik dit probleem had, heb ik eenmalig een visum aangevraagd en met de bevestiging van het visum in bij een filiaal van de Bkk bank kreeg ik een bankrekening.
  Ergens staat dat voor officiële zaken je in bezit van een visum moet zijn.
  Na enkele dagen bedacht ik dat ik nog een spaarrekening deposito wilde voor die 800k, bij een ander filiaal van de Bkk bank ging dat met datzelfde papiertje echter, de dame wilde het innemen voor het dossier en pas na wat gedoe maakte ze dan toch een kopie.

 5. Ruud zegt op

  Toerist en een aantal keren per jaar? Komt hij op familiebezoek en heeft hij hier adres? Want adres is wel degelijk nodig…. Cetificate of Residence of Workpermit worden bij de meeste banken zeker gevraagd.

 6. Lung addie zegt op

  In de eerste plaats zal je zoon zelf persoonlijk al moeten aanwezig zijn. Een rekening openen op naam van iemand anders, zonder deze zijn aanwezigheid en legalisatie, en dat is logisch, kan praktisch nergens.
  Met een toeristenvisum zal het zo wie zo al niet gemakkelijk zijn. De meeste banken vragen een Non O visum met vast adres. De gepaste persoon meenemen kan helpen, bv iemand met een staatsbetrekking, welke dan garant staat. Bangkokbank is hierin een van de meest soepele.

 7. john koh chang zegt op

  Dirk Z, een bankrekening openen voor iemand anders, familie of niet, lijkt me niet mogelijk. Sommigen onder ons is het gelukt om met toeristenvisum een bankrekening te openen maar dat schijnt echt een uitzondering te zijn..
  Je zoon, komt paar keer per jaar naar Thailand en zal waarschijnlijk een bankrekening willen hebben voor betalingen..
  Dan lijkt me de eenvoudigste weg om een rekening te openen op jouw naam en hem de pinpas te geven. Kan denk ik weinig fout gaan immers geen saldo op de bank is geen betaling kunnen doen.

 8. john zegt op

  Dan lijkt me de eenvoudigste weg om een rekening te openen op jouw naam en hem de pinpas te geven. Kan denk ik weinig fout gaan immers geen saldo op de bank is geen betaling kunnen doen.

  Het enig juiste idee en vraag een credit kaart aan met tegenrekening bij de bangkok bank. Kan hij ook gemakkelijk zijn ticket betalen.

 9. Dirk Z zegt op

  Hartelijk dank voor ale reacties, tips en adviezen. Natuurlijk komt mijn zoon zelf naar Thailand om de rekening te openen en daar na tijdens een wat langere vakantie ook te gebruiken. En als niks lukt kan hij die van mij gebruiken. Allemaal duidelijk. Dat het een beetje een loterij is weet ik ook, maar waar de vraag concreet om draaide is wat ik aan de ambassade zou moeten vragen, welk van de beschikbare documenten (in mijn vraag genoemd) is van toepassing en kan hij als ingezetene van Nederland bij een ambassade krijgen.
  Ik denk dat een van de sterkste argumenten is dat de overheid zelf eist dat je geld op een rekening hebt om een langdurig visum te krijgen en dat het dan raar is als je zonder visum geen rekening kunt openen. Soort Catch-22. We gaan wel wat banken proberen, we zijn goede klant en je kunt altijd suggereren dat je dan misschien ergens anders gaan bankieren…. Maar nogmaals dank voor al jullie input.

  • eddy zegt op

   hallo Dirk, van die verklaring heb ik nog niet gehoord. welke bank? kan deze bank niet aangeven welke verklaring? als je zoon in thailand is, ga naar de bank met een thaise vriend of familie, schrijf je zoon in op het blauwe of geel huis register. kans is het grootst bij kbank of bangkok bank. motief om een bankrekening te openen ontbreekt nog voor een jonge vent, behalve voor werk, studie of trouw visum.

 10. Dirk Z zegt op

  Zowel SCB als Krungsri. Als de bank zou hebben aangegeven welke verklaring had ik de vraag hier niet hoeven stellen. Dat is het hem nou juist, ze zeggen alleen dat je een verklaring van de ambassade nodig hebt, maar wat daarin verklaard moet worden zeggen ze niet.

  • William zegt op

   ‘Heeft iemand enig idee welke verklaring de bank bedoelt of er ervaring mee?’

   Geen ervaring mee Dirk Z, maar wel gevonden wat ze bedoelen.

   De Bangkok Bank vraag om deze verklaring.

   *UPDATE: In some cases Bangkok Bank is now asking for a certified letter from your Embassy. This letter must state that you have presented your passport to the Embassy, and that it is indeed your passport. Depending on the Embassy cost will be between 1150-1750 Baht)

   Dubbele controle dus of het paspoort ook werkelijk bij de toonder hoort.
   Ambassade is in staat om die chip uit te lezen en je vingerafdruk te lezen zodat het echt echt bij elkaar hoort.

   De andere eisen zijn,

   *Passport and one other official identification document: for example, a reference letter from your embassy, your home bank or a person acceptable to the bank.

   *You will also need to provide evidence of your address in Thailand as well as your regular address in your home country.

 11. Dirk Z zegt op

  Dank William voor dit antwoord waar ik wat aan heb. Alleen nog even uitzoeken hoe deze service door de ambassade geregeld wordt.

 12. William zegt op

  Makkelijk zat Dirk.

  Succes.

  https://www.nederlandwereldwijd.nl/legaliseren/kopie-id-bewijs

 13. Emiel zegt op

  Ik heb vandaag toevallig een rekening geopend bij de Bangkok bank. Ik had van alles bij me maar ze wilde alleen de “proof or residence”. Voor die proof of residence moet je naar de immigratie office, even googlen waar. De aanvraag doe je met een TM30 formulier getekend door je huisbaas hotel, in mijn geval mijn schoonvader en ik had mijn 90 dagen non immigrant O visa.

 14. Dick Z zegt op

  Een proof of residence krijg je als toerist niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website