Lezersvraag: Heeft Bangkok eigenlijk sloppenwijken?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
9 mei 2015

Beste lezers,

Ik durf beweren dat ik Bangkok zeer goed ken, onder andere omdat ik er al meer dan 30 jaar op bezoek kom, en toch heb ik nu plots een concrete en misschien nogal naïeve vraag: Heeft Bangkok eigenlijk sloppenwijken zoals die bestaan in bijvoorbeeld Afrikaanse en Zuid Amerikaanse landen?

Nooit heb ik er naar gezocht, waarom zou ik ook? Thailand kent mijns inziens weliswaar niet de armoede zoals die in vele andere Aziatische landen bestaat, maar het is nu toch ook geen super welvarend land waar iedereen van alles teveel heeft. Ik zag in Bangkok uiteraard al veel bedelaars en daklozen, maar dat hebben we in Vlaanderen ook.

Bestaan er echter plaatsen in Bangkok waar honderden of duizenden of tientallen duizenden gezinnen bij wijze van spreken samenleven op een afvalberg of in schamele huisjes zonder deftige voorzieningen, en waar mensen ook dood gaan van de honger of door de slechte leefomstandigheden?

Ik zag dit in India en Brazilië, je ontsnapt er gewoon niet aan, maar nog nooit zag ik iets in Bangkok wat nog maar in de buurt komt.

Ik vroeg het dus af?

Met vriendelijke groet,

Pat


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Heeft Bangkok eigenlijk sloppenwijken?”

 1. Khun Peter zegt op

  Kennelijk nog nooit met de trein naar Bangkok gereisd? Voordat je Hua Lamphong bereikt zie je de sloppenwijken van Bangkok. Die zijn tegen de spoorlijn aangebouwd zoals in zoveel landen.

 2. Rob V. zegt op

  IK neem aan dat vele hier weleens met de trein vanuit BKK vertrokken zijn en de golfplaten huisjes langs het spoor hebben gezien. Ik zou alleen niet weten hoe groot de omvang is maar daarvoor zou je op google maps kunnen kijken (volg het spoor vanuit BKK centrum) of actief op pad gaan in Bangkok.

 3. Frank zegt op

  Hallo Pat, ik heb een even gegoogeld en volgende gevonden. Lees dat maar eens door. BKK heeft ze dus wel. http://www.travelmessage.nl/ticardi-azie/index.php?page=dagboek&dagboek_id=43034

 4. Jeroen zegt op

  Visit Klong Toei .

 5. Ajarn lobin zegt op

  Khlong Toei is een sloppenwijk. Als je bij google “slums in bangkok” invult krijg je veel informatie. Er zijn dus genieg sloppenwijken in Bangkok. Maar denk niet te vergelijken met Favela, denk dat in Bangkok iets veiliger is.

 6. johan zegt op

  Dacht dat het Khlong Toei heet.

 7. RonnyLatPhrao zegt op

  Zoals reeds gezegd vind je ze vooral langs de spoorlijnen, maar ook onder de viaducten zie je ze wel.

  Ik weet niet waar je naartoe wil met deze vraag, maar als het de bedoeling is om er een toeristische wandeling te gaan maken zou ik je dat afraden.
  Sloppenwijken zijn niet de meest veilige plekken en dat is overal ter wereld zo.

  • Edith zegt op

   Iemand die veel van de sloppenwijken weet en er zelfs wandelingen door organiseerde is Sander Jungerius van SJ Company. Hij was gevestigd in Klong Toey en werkte samen met Duang Prateep Foundation.

  • theoS zegt op

   Begin ’70 kwam ik naar Thailand en boekte in het Grace Hotel soi 3. Kon ik maar 3 dagen blijven en ging toen bij een bargirl wonen in de sloppenwijk op de hoek van Lat Prao. Heb er maanden gewoond en niks niet onveilig. Kwamen ook veel bij haar kennissen in de sloppenwijk Klong Thoy waar ik door wildvreemden op de borrel genodigd werd. Nooit geen last gehad. Liep overal alleen op straat, ook ‘s nachts als ik op stap was geweest en alleen door de sloppenwijk naar huis liep. Ratten, kippen, wilde katten, alles liep daar rond. Ergens onveilig wezen ligt aan je eigen gedrag tegen over andere mensen. Off topic, ik was vlak na de onlusten in Watts-Chicago en liep daar ook alleen rond met een stuk in mijn kraag, idem ditto Harlem-New York en ik ben blank.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    U hebt alleen geluk gehad Vroeger was het ook een pak veiliger dan nu.
    Met een stuk in je kraag ergens gaan rondlopen is overal vragen om moeilijkheden.
    Trouwens ik heb ook als zeeman overal ter wereld rondgelopen. Sloppenwijken zijn gevaarlijk en daarmee uit.
    Bovendien woon ik nu op LatPhrao 101. Niet in de jaren 70.
    Mij is ook nog niets overkomen, maar ik heb er hier al wel verschillende weten overvallen worden die daar geen enkele aanleiding toe gaven. En dan zijn het nog geen buitenlanders maar Thai. Enkele weken geleden stonden ze enkele straten verder met het pistool in de woonkamer. Berooft terwijl ze zaten TV kijken.
    Als u dan zo bekend bent met Lat Phrao moet u die maar eens opzoeken in de criminaliteitscijfers van Thailand. Vindt u er gegarandeerd in terug.

    Doe dit nu niet alsof een veiligheidswaarschuwing onzin zou zijn.
    U laat het lijken alsof we in een veilige wereld leven.
    Wel, kom dan met uw voeten maar terug op de grond en leef eens in het heden ipv van oude verhaaltjes op te halen.

 8. Erik sr. zegt op

  Enkele jaren geleden kwam er iemand uit Azie naar Nederland.
  Rijdend in de trein zag zij de “volkstuinjes”bij de steden en vroeg:
  oh zijn dit de sloppenwijken van Nederland?

 9. henry zegt op

  Er zijn tienduizenden sloppen in Bangkok Metropolis,voora

 10. klopt zegt op

  en vergeet niet hele linten boven het water langs allerlei kanalen.
  Overeenkomstig is dat ze vrijwel allemaal op staats/gemeenteland staan of boven water=van niemand. En dat ze met veel egards (na wat protesten) een echt huis van vadertje staat krijgen als kanaal uitgediept of weg/spoor verbreed moet worden oid. Het is dus heel verspreid en niet echt geconcentreerd. Overigens-low class housing wijken zoals Din Deang zal elke Belg/NLer toch ook wel als sloppenwijk betitelen.

 11. henry zegt op

  Sloppen bevinden, zich vooral langs de klongs, Ook zijn er de duizenden zinken hutten van de gastarbeiders gezinnen op de bouwwerven allerhande . Grote bouwondernemingen hebben aan de rand van de stad hun eigen nederzettingen waar men in omstandigheden leeft die men zich niet kan voorstellen en jawel het is een Franse multinationale bouwonderneming.

  Kortom ze zijn alomtegenwoordig in Bangkok metropolis, men moet alleen maar zijn ogen openhouden,.

  Maar echt grote Favellas zoals in Zuid Amerika of de Phllipijnen bestaan niet in de hoofdstad, ze zijn meer verspreid maar wel alomtegenwoordig.

 12. ronny sisaket zegt op

  Zeer zeker zijn er sloppenwijken in Bangkok , ik heb met een vroegere vriendin ze zelfs bezocht.
  Het zijn hele gemeenschappen die leven in golfplaten huisjes in de buurten rond Lat Prao alleen zijn die niet zichtbaar vanaf de grote wegen , ellendig leven maar hebben wel zoals overal tv .
  De meeste mensen kiezen er wel zelf voor zo te leven , de reden voor dit bestaan is geld gaan verdienen in de bouw enz in Bangkok zonder huur te betalen , veel dronkaards en drugverslaafden , wat ook het geval is dat er geregeld grote branden zijn in dat soort wijken die aangestoken zijn door de landlords om het gespuis van hun land te verdringen.

 13. Kees kadee zegt op

  Ja ga maar langs het spoor dan zie je genoeg ellende,maar kijk ook maar in de buurt van de weekend markt .

 14. Gerard zegt op

  Khlong Toey volgens mij, bij ‘t spoor en achter de markt

 15. Ruud zegt op

  Als je op straat loopt, denk je al gauw dat al die grote gebouwen alleen maar mooie appartementen huisvesten, zoals getoond worden in de Thaise soaps. De werkelijkheid is anders, zodra je de hoofdroutes verlaat, vindt je in de appartementscomplexen, kale kamers van 3 x 3 meter tot 4×4 meter, met als je geluk hebt een kraan en wc gat in de hoek en een luxe heeft zelfs een douchehoek boven het toilet. In deze ruimtes wonen veelal 3 tot 4 personen, zonder airco, zonder keuken en veelal sanitair gemeenschappelijk op de gang waar 20 families gebruik maken van een douche. De gangen en trappen (geen lift) zijn kaal en smal 80 tot 100cm en vaak slecht verlicht. Je zou kunnen zeggen heel Bangkok is een stapelplaats van mensen, waarbij huiseigenaren zich verrijken aan de armen. De huurprijzen variëren van 3000 tot 6000 baht per kamer per maand. Natuurlijk is dit niet het beeld dat de regering de wereld wil laten zien, maar zoek contact met een straatverkoper, taxichauffeur, fabrieksarbeider, serveerster, masseuse en vraag of je voor een etentje mag zien waar ze wonen, dan leer je het echte Thailand kennen.
  Een Thai eet niet op de grond omdat dat traditie is, maar omdat ze te arm zijn voor een stoel en een tafel en veelal geen ruimte meer overhouden om te slapen.
  Veel plezier in tropical Thailand.

 16. Ingrid zegt op

  Wanneer je met de nachttrein vanuit Chiangmai komt wordt het tempo van de trein ‘s morgens vroeg wel heel traag. De trein rijdt dan dwars door een sloppenwijk van Bangkok….

  • Eddy v. Someren Brand zegt op

   Zelfde als in Jakarta …Manilla …

 17. jasmijn zegt op

  In de toeristische steden vind je ook deze woningen, zoals in Hua Hin…
  In Hua Hin zijn deze woningen van bouwvakkers, die ergens anders in Thailand een gewoon Thais hebben…
  Daar de Thai zeer gemakkelijk overal kunnen slapen en leven, zijn deze primitieve huizen geen probleem voor hen.

 18. PeterPhuket zegt op

  Lees ook eens het boekje van Sjon Hauser, weet niet of het nog verkrijgbaar is, “De Strepen Van De Tijger” waarin de sloppenwijken van BKK beschreven staan.
  Kan me van een jaar of 15 geleden herinneren als je met de bus van Pattaya naar BKK reed, je er langs kwam, in het genoemde boekje staat die sloppenwijk omschreven, waar de gemeente van af wilde, en dat op een slinkse manier geprobeerd heeft om dat te verwijderen.

 19. lekky zegt op

  Helaas is meer dan de helft van bangkok is een sloppenwijk.De laatste jaren verbetert het wat

 20. samee zegt op

  Ik herken de opmerking over volkstuintjes. Vriendin van me dacht ook dat de mensen er ‘gewoon’ woonden.
  Verbaasde blikken toen ik vertelde dat het schuurtjes waren om spullen op te bergen. Daar zou je gemakkelijk een heel Thais gezin kwijt kunnen. (als de temperaturen hier tenminste ook Thais waren)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website