Lezersvraag: Waar in Bangkok, Koh Chang en Pattaya kan ik glutenvrij eten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 januari 2016

Beste lezers,

Waar kan ik in Bangkok, Koh Chang, Pattaya (Siem Reep, Phnom Penh) glutenvrij eten? (winkels, restaurants…).

Ik had jullie lezersvraag van 2013 al gelezen. Maar ik verwacht dat nu bijna drie jaar later, de plaatselijke situatie wat kan veranderd zijn, vandaar mijn vraag naar info hoe het er momenteel is. Ik ben niet volledig glutenintolerant maar moet gluten- (lactose) vrij eten voor mijn spastische darmen.

Groetjes,

Lieve

8 reacties op “Lezersvraag: Waar in Bangkok, Koh Chang en Pattaya kan ik glutenvrij eten?”

 1. Johannes zegt op

  Beste….
  Thailand lijkt mij een paradijs voor mensen met een lactose en/of glutenintolerantie.
  Vrijwel alle traditionele gerechten zijn zowel lactose- als glutenvrij.
  Rijst, rijstnoedels en glasnoedels (van mungbonen gemaakt) zijn ok.
  De typische soepen zoals tom yam en tom kha, de rode, groene en gele curry’s en de Thaise salades zoals yam wun sen, som tam en yam nua zijn volledig lactose- en glutenvrij. In veel gerechten met romige consistentie wordt kokosmelk verwerkt en dit is ook lactose- en glutenvrij. Hier is het toch een beetje oppassen geblazen omdat ik gezien heb dat sommige erg slimme koks koffiemelk i.p.v. kokosmelk gebruiken.
  Waar je wel mee moet oppassen zijn andere soorten van noedels, kant en klaar gerechten uit de supermarkt, allerlei deegsoorten, gebak en bezoekjes aan restaurants die westerse gerechten aanbieden. Dan is het een kwestie van goed etiketten lezen en navragen. Bij twijfel niet eten of het risico van buikklachten op de koop toe nemen.
  Het is overigens zaak om voorzichtig uit te testen wat en hoeveel je wel en niet verdraagt omdat de tolerantiegrens individueel verschillend is.
  Laat maar even weten als er nog specifieke vragen zijn .
  [email protected]
  Groet
  Johannes (diëtist)

 2. jurjen zegt op

  Ik moet ook glutenvrij eten vanwege mijn coeliakie. Nu het Thaise eten is wat dat betreft een uitkomst. Alleen noodle gerechten laat ik soms staan, tenzij de noodles van rijst zijn gemaakt en dat is vaak zo.
  Tenzij je de voorkeur geeft aan de Hollandse pot, dan wordt het misschien een probleem. Maar per slot van rekening zijn we in Thailand en niet in Nederland.
  Vaak weten ze hier niet wat glutenvrij is. Op het strand komen ze iedere dag vragen of ik een koek wil nemen, de eerste tijden probeerde ik duidelijk te maken dat ik die niet mocht eten, maar dat kwam beslist niet over. Nu schud ik iedere dag maar van nee.
  Veel succes

 3. Devriese Véronique zegt op

  ik ben in december in Phuket geweest. Ik heb verschillende voedsel intolleranties waaronder gluten, tarwe’s, koemelk, ei en nog veel andere specifieke. Dat vormde voor mij daar een groot probleem. Mede door de taalbarrière Ook denk ik dat de voedselindustrie nog zo ver niet staat in die problematiek, al moet ik zeggen dat het hier in ons belgenland ook niet evident is. Ik heb daar een heel goeie aangename vakantie beleefd, niettegenstaande het probleem met het voedsel. Wij willen graag terug naar Thailand, dus ik volg met veel interesse de reacties op deze vraag op.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Hier heb ik gelukkig geen verstand van, maar ik kwam een site tegen met het relaas van iemand die dat wel heeft,
  .
  http://www.celiactravel.com/stories/getting-gluten-free-street-food-in-thailand/
  .
  waarop ook een kaartje in het Thais voor restaurants te vinden is.
  .
  http://www.celiactravel.com/cards/thai/

 5. Ralph van Rijk zegt op

  Ik zie een heel duidelijke vraag,waar er restaurants of winkels of winkels zijn,
  Helaas geen concreet antwoord,kom op mensen even het artikel goed lezen.
  Ben benieuwd.
  Ralph

  • Fransamsterdam zegt op

   Zowel de vraag als de les goed gelezen hebbende, kan ik, ook na wat googelen en het doorspitten van mijn eigen geheugen, slechts constateren dat het niet zo eenvoudig – wellicht onmogelijk – is om met lijstjes van restaurants te komen die expliciet glutenvrije menu’s aanbieden.
   In dat geval zal van Lieve enige zelfredzaamheid verwacht moeten worden en kan zij daarin slechts ondersteund worden met meer algemene informatie en ervaringen.
   Dat is enerzijds jammer, anderzijds begrijp ik uit een aantal reacties dat dat, mede gelet op het ingrediëntenpalet van de Thaise keuken, echt wel gaat lukken.
   In principe heeft u denk ik gelijk, de moderator had alle reacties tot dusverre kunnen weigeren omdat ze geen antwoord op de vraag geven, maar soms moet er geroeid worden met de riemen die er zijn. Ook in Thailand.

   • Johannes zegt op

    Hé…je brengt me op een idee Frans. Ik zie het uithangbord al voor me…the first total glutenfree restaurant in Thailand. Glutenintolerantie is hip, komt steeds meer voor en de betroffen mensen zijn meestal hoog gemotiveerd. Voor iemand die graag kookt, bereid is zich te verdiepen in coeliakie en de dieetkeuken is dat een echte kans om een bestaan op te bouwen.
    Ik kom tegen een redelijke vergoeding de koks wel opleiden :-).

 6. Johannes zegt op

  Ha Véronique
  Restaurants en/of winkels die speciaal dieetvoedsel aanbieden ben ik niet tegengekomen. De beste kans maak je in de spa-resorts. Daar zijn ze gewend aan gasten met speciale dieetwensen. Als je goed zoekt vind je hier en daar ook wel een winkeltje die organic food verkoopt. Daar zijn dan ook dieetproducten bij. Een concreet adres ken ik alleen bij Lamai beach op Koh Samui. Net buiten het centrum op de weg naar Chaweng vind je “the spa resort”. Ze hebben een fantastische keuken, leuk restaurant met redelijke prijzen.
  Zoals boven beschreven zijn je intoleranties voor gluten, tarwe en koemelk geen probleem zolang je van typisch Thaise keuken geniet. Alleen als je een aangeboren massieve coeliakie hebt en zelf kleinste spoortjes van gluten hoogst schadelijk zijn zul je overal duidelijk moeten maken dat je geen sojasaus wilt (no soy-sauce please!) en dat ze een echt schone wok en schoon servies en bestek gebruiken. In dat geval is het restaurantkaartje dat Frans uit Amsterdam (zie boven) vond een uitkomst.
  Een kippe-ei allergie is helaas een ander verhaal omdat de Thais graag eieren gebruiken. De vooral bij toeristen populaire padthai is hiervan een voorbeeld. Als je zoiets wilt eten zul je de kok duidelijke instructies moeten geven. Dat werkt het beste bij een straattentje of eenvoudig restaurantje waar ter plekke voor je neus wordt gekookt. In zulke “etablissementen” kun je overigens vaak fantastisch lekker en goedkoop eten. Ik heb in straatrestaurantjes gegeten die hun traditionele Isan-specialiteiten per scooterkoerier naar de nobele restaurants sturen die het op hun beurt, voor een aan de ambiance aangepaste prijs uitserveren. zo werkt Thaise catering.
  Maak er een sport van om leuke, gezellige straatrestaurantjes te vinden waar vers, lekker en schoon gewerkt wordt en waar de medewerkers hun best doen om het je naar de zin te maken.
  Ga bij de kok staan, zeg welk gerecht je wilt eten en wijs desnoods aan wat ze wel en wat ze niet mogen gebruiken.
  Als je veel verschillende intoleranties hebt wordt het helaas erg lastig om buiten de deur te eten. Dat is niet alleen in Thailand zo.
  Heb vertrouwen in je zelf en geniet van het lekkere eten
  succes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website