Lezersvraag: Auto kopen in Nederland als je uitgeschreven bent?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
19 juni 2018

Beste lezers,

Ik ben al een paar jaar uitgeschreven uit Nederland, maar heb daar nog steeds een appartement. Daar zit ik elk jaar minimaal drie maanden en maak ik gebruik van mijn (oude) auto. Die is echter onlangs buiten mijn schuld in de prak gereden. Nu mag ik geen nieuwe auto kopen, omdat ik niet in Nederland sta ingeschreven.

Hebben andere lezers daar ervaring mee?

Groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Auto kopen in Nederland als je uitgeschreven bent?”

 1. pw zegt op

  Ik probeerde een caravan te kopen wat ook niet lukte.
  Uiteindelijk op naam van mijn zoon gezet.

  Met een auto zal het precies hetzelfde gaan.

 2. Piet zegt op

  Ja het is verboden om een auto of motor op je naam te hebben als je niet ingeschreven bent in een Nederlandse gemeente….dus gewoon op naam van een ander die je vertrouwt nieuw kopen en zijn of haar auto dan rijden , liefst met Nederlands rijbewijs….als je alleen Thais rijbewijs hebt mag je ook een zekere periode daarmee in NL rijden alleen even wel bij de verzekering informeren of die dat toestaat cq dat de auto en jij verzekerd zijn….als je met je Thai rijbewijs auto huurt is dat geen probleem omdat de auto’s van verhuurmaatschappijen verzekerd zijn ook als er een ‘buitenlander’ in rijdt

 3. rori zegt op

  Ik heb hier geen ervaring mee. Maar waarom zou je een auto kopen voor 3 maanden gebruik?

  Als je al in een grotere stad woont zou ik zaken welke ik wilde bezoeken combineren en zo nu en dan een week een auto huren.
  Of ga eens wat merken af en lease een auto?
  Een kort leasecontract bij een auto lease maatschappij of een bepaald merk kost je een 200 Euro per maand en dan ben je overal vanaf en hoeft nergens aan te denken. Geen onderhoud, Geen verzekering etc

  Namelijk je betaald 3 maanden wegenbelasting, Je betaald een maximum aan verzekering zonder eigen risico schat ik een 150 euro per maand. Daarbij de afschrijving opgeteld is het een dure hobby.
  .

  • Sjaak S zegt op

   Dit vind ik het beste idee dat hier staat. Al koop je een kleine auto. Als je slechts drie maanden in Nederland bent is dat nog steeds duurder dan een auto voor korte tijd te leasen. Ik zou dat ook doen, als ik dat nodig dacht te hebben. Je hebt dan altijd een goede auto, hoeft nooit aan beurten, verzekering en belasting te denken en in jouw geval, een nieuwe te zoeken vanwege een ongeval…

  • rori zegt op

   Oh mocht je wel iets kope op een naam van een ander en puur om de naam. Daarbij als de auto niet op de openbare weg staat bij vetrek via RDW in Veendam schorsen. Ook doen met de verzekering afhankelijk van wat is verzekerd kun je brand diefstal, oorzaak van buiten laten doorlopen. Alleen kun je er nie mee rijden.

   Blijft het punt geen eigen risiso opgebouwd dus bij verzekering de hoofdprijs te betalen..
   Leasen is al mogelijk vanaf een 170 Euro per maand. Geen gezeur met wegenbelasting en verzekeringen, Onderhoud, garantie etc.
   Slechts 1 voorbeeld even zoeken naar KORTE termijn leasecontracten is ook mogelijk

   https://www.athlon.com/nl/prive/leasen/privelease/autos/Alle?gclid=EAIaIQobChMI4Ivc08zf2wIVmfhRCh1o4QziEAAYASAAEgJ5efD_BwE

  • Nicky zegt op

   Inderdaad. Als wij in Europa zijn huren we ook altijd een auto. Avis heeft bv speciale lange termijn tarieven.
   Even E mail sturen en tarieven vragen voor de bedoelde periode.
   Geen risico`s , geen extra kosten. Wij hebben 4000 km per maand vrij.

 4. Willem zegt op

  Natuurlijk mag iedereen in nederland een auto of een caravan kopen. Wat Hans neem ik aan bedoelt is het feit dat je geen auto op Nedetlands kenteken mag zetten als je niet in Nederland woonachtig bent. Dat lijkt me redelijk logisch. Maar kopen kan wel
  Er zijn ook velen die een auto exporteren nasr het land waar men wel woonachig en ingeschreven is. Hetzelfde dat ik ook een auto in Duitsland mag kopen en deze dan vervolgens in Nederland importeer en op kenteken laat zetten. M.a.w. het gaat om het op kenteken zetten van een voertuig.

  • LOUISE zegt op

   Invoeren vanuit buitenland naar Nederland is een puur belasting technische handeling.
   Het uitvoerende land haalt de belasting en BTW er af en invoerende land, in dit geval Nederland komt de belasting, de BTW en de BPM er weer bij.

   Waar het hier om gaat is de tennaamstelling van de auto, welke dus niet gaat lukken als u buiten Nederland woont.
   Gewoon op naam van dochter, zoon, neef of nicht en u bent geholpen.
   Wel bij het nemen van de verzekering even vermelden dat de chauffeur voor de komende 1-2-3- weken Piet Paaltjes is, anders heeft de tennaamsteller misschien een probleem wanneer er een aanrijding heeft plaats gevonden.

   LOUISE

   • Willem zegt op

    Je mag dus wel een auto kopen en uitvoeren.

    Heb laatst mijn auto aan een Roemeen verkocht.

    Hij mocht dus wel mijn auto kopen en op zijn naam zetten via uitvoer procedure met een tijdelijk kenteken.

 5. Roel zegt op

  Ik heb al meer dan 10 jaar een auto op naam van familie en dat gaat prima.
  Ook ik heb nog woonruimte in NL. Een woning of appartement kan je gewoon kopen ook al woon je buiten EU. Maar als je niet ingeschreven staat kunnen ze jouw geen bekeuring sturen als je een foutje hebt gemaakt.

  Verzekering staat ook op naam van familie met mij als regelmatige bestuurder, dat kan dus wel.

 6. Laksi zegt op

  Tja,

  Ook ik kom regelmatig naar Nederland en huur dan een auto bij “Dollar” als je alleen binnen Nederland blijft heel erg goedkoop, maar niet buiten Nederland rijden, anders betaal je extra (de hoofdprijs)
  Kan bij Schiphol (Hoofddorp) worden opgehaald en weer teruggebracht, brengen je gratis weer naar Schiphol en hupsake het vliegtuig in, geen romslomp alles perfect geregeld.

 7. Joop zegt op

  Alleen ingezetenen van Nederland kunnen een kenteken op hun naam krijgen. Dat staat zo geregeld in de Wegenverkeerswet. Je moet de nieuwe auto daarom op naam zetten van iemand die je vertrouwt.

 8. Otto M. Wegner zegt op

  Dat klopt. Merkwaardigerwijs mag je wel een huis kopen maar geen auto.
  Otto

 9. eduard zegt op

  Even een reactie op Rori, Mijn auto kost per jaar met verzekering en wegenbelasting zo n 1700 euro.Ben 4 maanden per jaar in Holland en met schorsen van belasting en verzekering betaal ik dan zo n 570 per jaar. Daar kan ik geen auto voor huren voor 4 maanden.Schorsen brengt alleen mee dat tie van de openbare weg af moet, maar ik had toch al een garage. Gr.

 10. Martin zegt op

  Ja, ik heb de mogelijke oplossing!
  Schrijf je in bij de KvK met een vereniging of stichting, daarvoor betaal je GEEN jaarlijkse bijdrage. Vervolgens koop je op naam van de vereniging/stichting een auto. Doe ik al jaren.
  Succes, Martin.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website