Beste lezers,

Ik kom inmiddels al weer heel wat jaren in Thailand. Meestal 1 a 2 keer per jaar voor 30 dagen. Een keer heb ik er aaneengesloten 2 maanden verbleven. Nu volgend jaar ga ik (eindelijk) met pensioen en willen wij (mijn lief en ik) er gaan overwinteren voor een periode van 4 maanden.

Ik huur in Thailand altijd een auto meestal via Suvarnabhumi voor een bepaalde periode om familie te bezoeken en om samen tripjes te maken. De procedure die die nodig is zoals creditcard, paspoort, internationaal rijbewijs e.d. zijn altijd benodigd en dat werkt ook allemaal prima.

Een paar dagen geleden was op Thailandblog een artikel over het Thaise rijbewijs en het verlengen er van een interessant artikel maar niet op mij van toepassing. Ik weet dat je op een verblijf van langer dan 3 maanden je internationaal rijbewijs kan gebruiken om in Thailand legaal en verzekerd rond te rijden.

Nu mijn vraag: als ik dan 4 maanden in Thailand wil verblijven hoe doe ik dat dan die laatste maand? Ik neem aan dat je voor die ene maand geen Thais rijbewijs hoef te halen? Dat is denk ik ook niet mogelijk want ik ben toerist en heb geen verblijfsvergunning en officieel adres. Als er lezers zijn die dit ook al eens bij de hand hebben gehad dan ben ik benieuwd hoe ze dit op gelost hebben. Het enige wat ik zou kunnen bedenken dat je een borderrun maakt zodat je weer 3 maanden op je internationaal rijbewijs verder kan tuffen maar dan kom je waarschijnlijk in conflict met je visum.

Graag een advies.

Groet,

Chiang Moi

32 reacties op “Auto huren in Thailand voor 4 maanden en internationaal rijbewijs”

 1. Cornelis zegt op

  Het zal wel een vergissing zijn, maar je schrijft: ‘Ik weet dat je op een verblijf van langer dan 3 maanden je internationaal rijbewijs kan gebruiken om in Thailand legaal en verzekerd rond te rijden.’ Dar rijmt nou niet bepaald met je vraag.

  • Chiang Moi zegt op

   Je hebt gelijk, nog weer lezende klopt het niet. Het moet zijn “een verblijft van maximaal 3 maanden gebruik van het internationaal rijbewijs”. Goed gelezen.

 2. Nicky zegt op

  Wij rijden al acht jaar met een internationaal rijbewijs. Nog nooit problemen gehad.
  Wij hebben jarenlang een auto gehuurd aan een zeer schappelijk tarief via EZYrent in Bangkok.
  Nooit geen problemen gehad met deze mensen. Het laatste jaar betaalden wij voor een VIOS nog maar 15000 baht per maand. Je kan echt handelen met hen. Ook volledig verzekerd met een eigen risico van 5000 baht.

  • Harry Romijn zegt op

   NIET het GEEN problemen hebben met de verhuurder, en verzekeringspremie betalen zijn doorslaggevend, doch wat de Thaise politie ervan denkt en vooral: betaalt de verzekering (voldoende) uit in geval van schade…

  • Jan zegt op

   Ik ook Nicky, ik huur al bijna 10 jaar bij EZY en nog nooit problemen gehad. Ik betaalde verleden jaar voor 10 weken 32500 baht voor een VIOS. Dit jaar heb ik een Ford Ranger besteld voor 9 weken voor 45000 baht.

   • theiw zegt op

    Ik weet niet of ik nu het fout heb, maar 10 welen en 9 weken zijn toch geen 3 of 4 maanden. En daar ging de vraag toch over.
    Zelf heb ik regelmatig twee maanden na in Thailand aankomt een personenbus gehuurd voor een maand. Ook hier nooit moeilijkheden mee gehad. Ook niet bij controles.
    Maar hoe dat zit met de verzekering zou ik niet durven zeggen.

  • Leon zegt op

   Nooit geen problemen betekent in de Nederlandse taal …. problemen!

  • theoS zegt op

   Nicky, het gaat er niet om of jij of de verhuurder er geen problemen mee heeft, maar wat de wet voorschrijft. De wet zegt niet langer dan 3 mnd met Internationaal rijbewijs dan moet men een Thais rijbewijs hebben. Ook word het huilen geblazen met de verzekering want die betaalt niet uit en je draait zelf op voor de kosten in een geval van een evt aanrijding met zwaar letsel of dood. Helemaal niet ver gezocht hier in het Thaise verkeer. Koop maar alvast een bos Buddha amuletten.

   • Weyde zegt op

    Internationaal rijbewijs is een jaar geldig

 3. teun zegt op

  Het international rijbewijs van ANWB is 1 jaar geldig. Dus dat kan – in principe – geen probleem zijn, zolang je binnen de geldigheidsduur buiten Nederland rijdt.

  Waar het om gaat is dus: je moet ervoor zorgen dat je niet illegal in Thailand verblijft. Dus regel je visum vooraf.

  • Cornelis zegt op

   Geldigheidsduur en maximale lengte van de gebruiksperiode zijn twee totaal verschillende zaken. Thailand kan bepalen dat je het niet langer dan 3 maanden mag gebruiken en dat je voor een langere periode een Thais rijbewijs moet hebben.

 4. piet zegt op

  Mischien simpel idee, maar ga voor een Thais rijbewijs,neem je internat.rijbewijs mee en je kunt Thaise gaan halen.

 5. loe zegt op

  volgens mij moet je een thais rijbewijs hebben indien je langer dan drie maanden in Thailand blijft. dus je zult voor het einde vd drie maanden een borderrun moeten maken. maar dit moet je ook voor een toerist binnen 2 of non O binnen 3 maanden maken

 6. Jasper zegt op

  Beste vraagsteller, ik neem aan dat waar je zegt te weten dat voor een verblijf langer dan 3 maanden het internationaal rijbewijs nog steeds geldig is, je bedoelt dat dit NIET het geval is, en je een Thais rijbewijs moet kunnen overleggen.
  Dit klopt. Het is echter wel zo, zoals je al aangaf, dat als je op een Non-immigrant-O visum in Thailand bent, je elke 3 maanden een zgn. borderrun moet doen. De periode van 3 maanden dat je op internationaal rijbewijs kunt rijden gaat dan opnieuw in.

  Je geeft niet aan welk visum je hebt, voor 4 maanden aaneengesloten verblijf in Thailand dien je over een non-immigrant OA visum te beschikken (waarbij je je overigens wel na, en elke, 3 maanden met de gehele papierwinkel moet melden bij immigration ter verlenging).
  Voor dit visum in de multiple-variant is een hele santemekraam aan eisen, zowel financieel, als dokterverklaring, als een bewijs van onbesproken gedrag nodig. Voor een single non-immigrant-O visum dien je binnen een maand in Thailand 800.000 baht (Ieder) op een rekening te storten, als je die single voor 3 maanden daar wilt omzetten in een extention of stay, of je moet een verklaring overleggen van de Nederlandse ambassade in Bangkok dat je pensioen voldoet aan de financiele eisen. Daarnaast zijn dan overigens ook een doktersverklaringen nodig.

  Ikzelf heb altijd op een multiple non-immigrant O visum gereisd, met een verblijf van 6 maanden (min een paar dagen) is dat maar 1 x een visumrun. veruit het makkelijkst, als je officieel gepensioneerd bent, langer weg wilt en je niet wilt vestigen in Thailand.

 7. Conimex zegt op

  Wanneer je, je gaat vestigen in het buitenland, mag je inderdaad je internationaal rijbewijs niet langer dan 3 maanden in dat betreffende land gebruiken, in Uw situatie dus geen probleem om met een internationaal rijbewijs te reizen in Thailand.

 8. Mart zegt op

  Beste,
  Het Internationaal rijbewijs is slecht een bewijsje dat je in Nederland een echt/ origineel rijbewijs hebt. Je hebt er niets aan zonder dat origineel. Daar komt bij dat indien je langer verblijft dan (2 of) 3 mnd. in Thailand, je een Thai’s rijbewijs Moet hebben. Denk er vooral aan dat je verzekering zal proberen jouw schade niet zal/ hoeft/ wil/ vergoeden omdat je niet aan de wettelijke eisen in Thailand voldoet.

 9. luc zegt op

  Meer dan 3 maand in thailand bent u verplicht thais rijbewijs te kunnen voorleggen. Is normaal geen probleem indien u langer rijdt voor politie, maar ingeval van zwaar accident is laatst alles verandersd en bent u normaal niet meer verzekerd met kans op zware gevolgen en kans in gevang . ? Dus beter te proberen aan thais rijbewijs te geraken indien mogelijk . Zou blijkbaar in Udon thani het gemakkelijkst zijn. Pattaya verplicht examen op computer en max 5 fouten of terug gaan en is nogal veraf. weet het van belg toeristpôlitie.

 10. Herman buts zegt op

  De beste oplossing is om een thais rijbewijs te gaan halen, kan probleemloos indien je je nationaal en internationaal rijbewijs hebt, even een medisch attest halen kan in elk hospitaal verkregen worden en even een filmpje kijken en je hebt een thais rijbewijs is in principe 5 jaar geldig dus je kan het elk jaar terug gebruiken en na 5 jaar terug laten verlengen

  • lung addie zegt op

   Weeral foute informatie. Het eerste Thais rijbewijs welke je krijgt is 2jaar geldig (vroeger was het zelfs maar 1jaar). Bij de vernieuwing van het eerste, na 2jaar, krijg je pas een Thais rijbewijs dat 5jaar geldig is. Geef aub correcte informatie aan de belangstellenden.
   In Thailand mag je 3 maanden met een internationaal rijbewijs rijden. Indien je langer wil, dan moet je wettelijk een Thais rijbewijs kunnen voorleggen.
   Ook de informatie betreffende het OA en het Non Imm O visum, hier hoger gegeven door Jasper, is een bijeengeraapt zooitje van verkeerde informatie ondanks het feit dat visum vereisten en besprekingen op dit blog reeds zeer uitvoerig aan bod kwamen.

   • loe zegt op

    er wordt hier inderdaad veel onwaarheden geschreven met als gevolg dat de vraagsteller in de problemen kan komen met de verzekering mocht hij betrokken raken bij een ongeluk

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Inderdaad Lung.
    Ik begrijp niet dat mensen.. Nu ja..
    %

 11. Laksi zegt op

  Tja,

  Ook erg verwarrend geschreven.

  1/ Een internationaal rijbewijs (ANWB) is één jaar geldig, dus je kan een jaar in Thailand rond rijden, je kan het alleen bekomen in Nederland en dus niet verlengen in Thailand. Enne dus niet 3 maanden zoals je schrijft.

  2/ Een visum van 4 maanden; tja, hoe ga je dat doen?
  mogelijk eerst op een toeristen visum van 30 dagen en in Thailand een visum voor 3 maanden aanvragen.
  In Thailand heeft elk hotel een adres en dat kan je gebruiken voor je visum aanvraag.
  Elk hotel is verplicht, binnen 24 uur, jullie aan te melden bij de immigratie, dus ze hebben jullie adres al.
  Dat is dus jullie officeel adres in Thailand.

  • loe zegt op

   nummer 1 is dus beslist NIET waar

  • Jasper . zegt op

   Nr. 1 is onjuist: de geldigheidsduur van een internationaal rijbewijs is weliswaar 1 jaar, maar de gebruiksduur in Thailand is telkens maximaal 3 maanden aaneengesloten.

   Nr. 2 is onjuist: er bestaat geen toeristenvisum voor 30 dagen, er wordt alleen bij aankomst een zgn. visa-exempt verleend. Hiermee is het niet mogelijk om een non-immigration-O visum aan te vragen in Thailand.
   Een toeristenvisum (2 maanden) behoort voor de vraagsteller volgend jaar niet meer tot de mogelijkheden: deze wordt (in Den Haag althans) alleen verleend aan mensen die een betrekking hebben.

 12. Peter V. zegt op

  Je mag inderdaad maar drie maanden, met een internationaal rijbewijs, in Thailand rijden.
  Ben je hier langer, dan moet je een Thais rijbewijs hebben.
  Een re-entry is een andere optie, door de 4 maanden in 2 periodes te knippen.

  • Patrick zegt op

   Uw internationaal rijbewijs geldt altijd, maar je moet naar ‘immigration’ gaan voor je 4de maand ! Voor een Thai rijbewijs moet je een jaarvisum hebben.

   • Jasper . zegt op

    Een single non-immigrant-O visum (3 maanden) is niet binnen thailand te verlengen bij immigration. Wel kan men het land uit gaan en op een visa-exempt weer binnenkomen voor 30 dagen. Dit kan dan overigens wel weer bij immigration worden verlengd met 30 dagen voor 1900 baht.

 13. Marcow zegt op

  Zoals Piet en Herman reeds aangeven … eenvoudig met je internationale rijbewijs, je Nederlandse rijbewijs, 2 pasfoto’s, een doktersverklaring (20-50 Bht) en een proof of residence je Thaise rijbewijs (eerst 2 jaar geldig, daarna na verlenging, 5 jaar) ophalen/omwisselen.

  • Jasper . zegt op

   Na het afleggen van een test voor kleurenblindheid, diepteperceptie en reactiesnelheid. Alle formulieren zijn in het Thai, en e.e.a. kan alleen als je reist op minimaal een non-immigration-O visum.

 14. Roland jacobs zegt op

  Patrick het is niet zo dat je een Jaarvisum moet hebben. Ik was afgelopen December en Januarie 2018 voor 7 weken in Thailand en heb ik mijn Thaise rijbewijs voor auto en motorrijbewijs gehaald.

  • TheoB zegt op

   Roland,
   Ik denk dat velen met mij zéér benieuwd zijn naar een gedetailleerde beschrijving van hoe en waar precies je in het bezit bent gekomen van die rijbewijzen. Met name van welk immigratiekantoor je de vereiste ‘certificate of residence’ gekregen hebt.

 15. Jacques zegt op

  Ik denk dat het beste advies is om betrokkene te verwijzen naar de instanties in Thailand. Immigratiepolitie in de verblijfsplek en het rijbewijsbureau. Wet – en regelgeving is altijd onderhevig aan verandering en aanpassing. Dat kan per maand verschillen. De laatste informatie is bij die autoriteiten te verkrijgen. Ieder rijbewijs bureau en immigratiekantoor kan ook de regels weer anders toepassen. Wel dient men met duidelijke vraagstelling te komen en eventueel een tolk bij je te hebben, want de communicatie daar schort het nog wel eens aan. Dus alle goedbedoelde info niet te na maar, het kan verkeren in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website