Beste lezers,

Ik heb een vriendin in Thailand die onlangs getrouwd is met een Australiër. Ze heeft daarvoor haar baan opgegeven en nu heeft hij haar zonder een cent gedumpt. Het zou me niet verwonderen als hij dit al meer geflikt heeft.

Wie kan enig advies geven wat de rechten van haar zijn en of zij bij een instantie om raad kan vragen?

Groet,

Ruud


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Australier dumpt Thaise vrouw, wat zijn haar rechten?”

 1. ferdinand zegt op

  Misschien erg hard. Maar begrijp nooit waarom er bij een einde van een huwelijk per se geld op tafel moet komen en meestal de man de pineut is. We kennen ook de achtergrond niet
  Maar in principe komen 2 mensen bij elkaar, hopelijk om dat ze van elkaar houden en niet omdat ze er financieel beter van willen worden.
  Gaat het niet, dan ga je weer uit elkaar en volgt ieder zijn eigen weg. We gaan dan wel van 2 gelijke partijen uit en dat is hier misschien maar de vraag.

  (Moge bij opgemerkt worden dat een thaise man meestal nauwelijks enige verantwoordelijkheid op zich neemt bij een echtscheiding).

  Wat anders is het natuurlijk als er sprake van een gemeenschappelijk kind is. Dan moet je daarvor zorgen, hoe dan ook.

  Als ze verstandig waren , hebben ze voor hun huwelijk, huwelijkse voorwaarden opgemaakt en is de zaak bij een scheiding al bij voorbaat duidelijk.
  En je spreekt over “dumpen”, maar als ze getrouwd waren dan kan elke partij natuurlijk voor een scheiding gewoon de hulp van een advocaat inroepen of dat nu in TH, Australie of NL is.

  In principe zou ik het in de huidige tijd wel eens aardig vinden als nu eindelijk eens geen van de partijen (behalve in geval van een kind) bij een scheidng wat van de ander wil. Je neemt mee wat je meegebracht of zelf verdient heb en je laat het huwelijk achter zonder de ander het leven onmogelijk te maken. Je bent vrijwilig gekomen en vertrekt “vrijwllig”als het niet klikt.. Niemand is verplicht te blijve zitten met iemand waar het niet meer mee gaat.
  Ja, ze zal een nieuwe baan moeten zoeken. Maar dat zal vaker in haar / zijn leven gebeuren. Tijden dat een vrouw thuis kon blijven zitten zijn ook voorbij. Ieder moet aanpakken om zijn eigen leven leefbaar te maken.
  En .. als hij dit “kunstje” al vaker geflikt heeft, laat ze dan blij zijn van zo’n figuur af is. Maar waarschijnlijk had hij ook zo z’n voorstellingen en zijn beiden teleurgesteld.

 2. Noël Nuyttens zegt op

  Hello Ruud,

  In Thailand komt meestal het tegenovergestelde voor dat de vrouw de “farang” dumpt nadat ze hem al of een groot deel van zijn geld heeft buit gemaakt en dat zeer gemakkelijk voor deze “dametjes”.

  Natuurlijk is het vreselijk voor je vriendin, veel sterkte voor haar.

  Groetjes Noël.

 3. Adje zegt op

  Als hij met haar getrouwd is zal hem dat ook geld gekost hebben. Lijkt me sterk dat hij ze zomaar gedumpt heeft. Ze heeft hem haar baan opgezegd? Waarom? Om van zijn geld te profiteren? Wel, met de weinige informatie de de vraagsteller geeft kan het speculeren weer beginnen zoals zo vaak gebeurt hier op de Thailandblog bij een lezersvraag.

 4. Louix zegt op

  Adje , geloof niet alles wat je leest of hoort , vele meisjes nemen het niet te nauw met de waarheid en proberen zoveel mogelijk mensen emotioneel te beinvloeden . Indien zij problemen heeft dan zal zij deze ook wel kunnen oplossen . Het is in Thaialnd schering en inslag dat meisjes de emoties van goedgeaarde europeanen misbruiken zodat deze geld opsturen . Ik kom reeds meer dan 21 jaar naar thaialnd en de 10 laatste jaren woon en werk ik in Thailand en het is onvoorstelbaar hoeveel buitenlanders geld opsturen naar deze meisjes die soms to vier vrienden hebben die hen maandelijks geld opsturen . Persoonlijk ken ik een meisje die meer dan 100000 thai baht per maand ontvangt en nog steeds gaat zij werken in de bar want ze kan het plezier niet missen . Ik zeg niet dat iedereen gelijk is maar het is toch opvallend hoe al deze meisjes copies zijn van elkaar . Heb maar weinig thaioase vrouwen ontmoet met persoonlijkheid . Ja ze zijn mooi van buiten maar niet van binnen daar is nog zeer veel werk aan . Etic en moraal zijn onbestaande en ze vergeten iedereen die hen niet meer sponsort . Het is spijtig dat het zo is want mochten deze meisjes zelfstandig kunnen denken , Thailand zou een van de aangenaamste plaatsen kunnen zijn maar spijtig genoeg is het zo niet . Thais leven alleen vandaag en zewillen alles meteen nu direct morgen gaat niet alles is gebaseert op nu en morgen dat bestaat niet

  • Ad zegt op

   Waarom dit verhaal weer over ” Bar meisjes” er zijn genoeg andere Thaise vrouwen met een goed hart, goede opleiding en net zoals iedereen op zoek naar geluk, liefde en een fijne partner.

   Gr. Ad.

   • henk zegt op

    Inderdaad, er zijn ook veel lieve Thaise vrouwen die een man heel gelukkig kunnen maken, als je deze vrouwen vergelijkt met Nederlandse vrouwen… Zeker niet onderdanig, maar als je ze goed behandelt, heb je het super met ze! Inderdaad is er ook een categorie vrouwen die anders zijn, maar zijn b.v. in Pattaya de vrouwen representatief voor alle vrouwen inThailand? Natuurlijk niet.

   • Louix zegt op

    Heb 6 jaar samengeleefd met een thaise van de betere klasse .ze wilde dat ik haar de helft van mijn vermogen gaf of ik zou mijn dochter niet meer zien . Ik kon dit echt niet geloven . Niemand van mijn omgeving had dit zien aankomen had een appartement van 48 miljoen thai bath verkocht en ze eiste de helft op omdat ze samen met mij in de firma werkte en bij thai law kon ze na 5 jaar de helft opeisen ze wist zeer goed wat ze deed . Ik heb haar dan ook de helft gegeven omdat voor mij geld niet zo belangrijk is . mijn besluit is dat iedere persoon zijn eigen karakter heeft maar in Thailand zijn de vrouwen niet zelfstandig genoeg en rekenen ze op het geld van hun partner . De situatie is hier veel anders dan in Nederland en Belgie en natuurlijk speelt ook de leeftijd een rol ik denk dat een jonmeisje dat verliefd wordt op een jonge buitenlander dat dit wel kan lukken maar de meeste buitenloanders die in thaialnd komen wonen zijn oude mannen die verliefd worden op een jone meid en dat zal het grootste probleem zijn . Ik ben nu 3 jaar samen met een bar meisje en hoop dat het mag blijven duren . Mij kan het niet schelen of iemand uit een goede familie of uit een bar komt als haar karakter goed is dan is daar goed mee te leven en daar draait het allemaal om , dat we ons gelukkig voelen .

   • Ad de Groot zegt op

    Bedankt voor je levenservaring. maar ik heb mijn roze bril al jaren geleden afgezet.
    En ben hier al enige jaren zeer happy en gelukkig.
    Het onderhouden van je levenspartner is een normale zaak niet alleen in Nederland maar ook in Thailand.

    reg, Ad.

  • Cees zegt op

   Ik ben al 4 jaar samen met een en dezelfde Thaise dame en ben vorig jaar met haar voor de Nederlandse wet getrouwd. Vorig jaar ook mijn werkgever failliet en we zaten zonder inkomen de eerste 2 maanden. Vrouwlief kon aan de slag in een restaurant en heeft ons er door heen geholpen. Nu loopt alles weer redelijk, heb voorlopig ook weer werk en inkomsten. Niet alle Thaise vrouwen zijn dus alleen maar uit op geld !!
   We zijn zeer happy met elkaar en hopen dat ook nog heel lang te blijven.

 5. bart zegt op

  Ik zit momenteel met een thaise vriendin die mij wil stoppen, omdat ik nog in een scheiding zit en mijn gezin geen verdriet wil aandoen.
  Ik heb haar onlangs 50K baht geleend, omdat ze dringend een lening moest afbetalen en hiervoor in een bar wou gaan werken. Die geld heeft ze echter niet willen aanvaarden en gewoon terug gestort. Ik geloof echt in haar oprechtheid.
  Ze zit zodanig in de knoei met de situatie, ook i.v.m. het statusverschil, dat ze een eind wil maken aan de relatie. Ondanks dat ik haar voorhoud dat daardoor mijn thuissituatie niet verandert, integendeel zelfs.
  Voel me nu heel onzeker, wil haar gewoon niet verliezen, maar ik snap haar gevoel ook wel.

 6. HansNL zegt op

  Tjamuk.

  Ongetwijfeld zal de dame in kwestie alimentatie van de man kunnen eisen.

  In Thailand bestaat wel degelijk alimentatieplicht, en dit kan ook afgedwongen worden……zolang de man in Thailand blijft.
  Gaat hij terug naar Australie, dan zal de rechtbank in Oz hem ongetwijfeld bevelen om alimentatie te betalen.

  Echter………….

  Alimentatie kan wel geind worden in Australie, maar, en dat is het probleem, Thailand heeft geen enkele instantie die in Internationaal verkeer voor de verdeling van de in het buitenland geinde alimentatie zorg kan dragen.

  Ziedaar dus de reden dat Thaise exen zo makkelijk de dans kunnen ontspringen.

  Overigens, het bovenstaande geldt ook voor Nederland.
  Daar zorgt dat beruchte bureau voor de inning en verdeling van alimentatie.
  Maar niet naar Thailand…………..

 7. Daniel zegt op

  Ik stel vast dat Thaise dames nadat ze een buitenlander hebben leren kennen snel intrekken bij hem. Dit heeft een voordeel dat men de dame echt leert kennen zoals ze werkelijk is. Met goede en slechte kanten. En als de slechte kanten de overhand hebben men dan ook een einde maakt aan de relatie. Naar Thaise begrippen verstaan de dames dat als ze eenmaal samen wonen dat ze ook vast gaan trouwen. Van een echte kennismakingstijd met kans op mislopen heeft men blijkbaar nog niet gehoord. Alles moet altijd snel gaan. Ik spreek hier dan over de oudere dames (ik beweeg me in gepensioneerde middens). Een ander punt is de taal kennis of het gebrek er aan. De meeste oudere dames kennen en minimum kennis van het Engels (er zijn uitzondereingen) De mannen zetzelfde voor Thai. Voor men naar Thailand trekt en mekaar leert kennen door het zenden van Email, stel ik vast dat de mails opgemaakt en verzonden worden door personen welke er een inkomsten van maken. Eigenlijk een vorm van bedriegen. Ga maar eens naar een internet shop. U kan ze daar bezig horen.

 8. Hans-ajax zegt op

  Wat een vreselijke lamzak (sorry moderator, vergeef me maar plaats het wel a.u.b.), zelf ben ik als Nederlander 10 juni j.l. met m’n vrouw in het huwelijk getreden in Bangkok, heb echter wel het fatsoen dat ik het huwelijk zowel in Thailand als ook in Nederland gelegaliseerd heb. Zij heeft dan ook dezelfde rechten, dan wanneer ik met een Nederlandse vrouw zou zijn getrouwd, ik doel hiermee op rechten zoals nabestaande pensioen alsmede erfrecht, etc., te slecht om te branden zulke mispunten, ik hou van m’n vrouw en zal alles doen wat in mijn vermogen ligt, om haar een onbezorgd leven te geven.
  Tijdens en na mijn leven, en zo hoort het ook en niet anders toch.
  Helaas zou ik zo gauw geen oplossing weten voor de verlaten Thaise vrouw in kwestie, ik vind het wel diep triest en ongehoord.
  Vriendelijke groet Hans-ajax.

  • HansNL zegt op

   Beste halvenaamgenoot.

   Of je je Thaise huwelijk nu wel of niet in Nederland registreert er zijn wel degelijk haken en ogen aan erfrecht, pensioen, en meer van deze zaken.

   Stel je vind beiden dat het huwelijk niet werkt.
   Stel je woont in Thailand.
   Waar ga je scheiden?
   Ik denk in Thailand, en dan gelden de Thaise wetten.

   Wil jij in Thailand scheiden en je echtgenote in Nederland, dan beginnen de problemen.
   Internationaal recht, vermenging van Thais en Nederlands recht, en ga zo maar door.

   Ik verzeker je, mocht je eventueel willen scheiden, dat jij in Thailand beter af ben dan in Nederland, normaal gesproken krijgt eenieder terug wat er in het huwelijk is ingebracht, en worden de eigendommen vergaard tijdens het huwelijk gelijkelijk verdeeld.
   Komt je echtgenote eventueel te overlijden, en er is geen erfenis geregeld, eken er dan op dat als je er niet als de kippen bij bent alles kwijt kan raken.

   Hans, aan een huwelijk in het buitenland zitten vreselijk veel enorme haken en ogen.
   Regel je zaken van tevoren, en kom van de roze wolk af.
   In Nederland wordt je nog enigszins door de wet beschermd, in Thailand liggen de zaken veel gecompliceerder.
   Denk nu niet dat een legaal huwelijk en het registreren daarvan in Nederland alles heeft geregeld.

   Bescherm jezelf, beste Hans.

   En let wel, de verhalen van het financieel uitkleden van een farang overtreffen in aantal vele malen de verhalen waarin de farang op winst staat.

 9. R.Vorster zegt op

  Ter aanvulling nog enige info . Zij (39) kende deze man (77) reeds meer dan een jaar hij is sinds een jaar geleden 3 maal naar Thailand gekomen voor haar, sinds de tijd dat ze hem kent is ze van voor de bar achter de bar gaan werken . Op 20 Mei zijn ze getrouwd voor Budha dus niets op papier ! Binnen 3 weken heeft hij ze zover gekregen door zijn gedrag (o.a met andere vrouwen te flaneren en alles en nog wat te verbieden) dat ze zelf is weggelopen. Ze had gehoopt dat iemand voor haar kon zorgen en noodgedwongen uit dat barleven kon komen . Overigens na doorzoeken op internet heb ik de volgende site gevonden http://www.thaiforeignspouse.com

  • Fred Janssen zegt op

   Zij hechtte ongetwijfeld meer waarde aan dat Boeddha-huwelijk terwijl hij ongetwijfeld wist dat het NIETS betekent bij scheiding en deling,erfrecht enz. Moreel gezien niet fris van hem!!
   Blijft evenwel de vraag of er bij een 39 jarige van voor de bar er geen geschiedenis is???!!!
   Heeft kennelijk van achter de bar alweer verduiveld snel iemand gevonden om bij uit te huilen.
   Thailandblog blijft nog een lang leven beschoren wanneer men dergelijke verhalen steeds
   wereldkundig blijft maken. Hopelijk krijgt dit niet de overhand.

  • Rob V. zegt op

   Meen je dat nu serieus? Dan lijkt mij het evident dat ze geen rechten heeft en dat zal zij (en hij) ook weten. Nu weet ik niet hoe ze financieel alles samen regelde in de relatie: is hij haar zakgeld gaan geven zodat ze niet meer hoefde te werken (wiens idee/wens was het trouwens om te stoppen met werken?), wie heeft het cirimonieel huwelijk betaald en/of de eventuele sinsod? Hoelang leefde ze nu echt samen onder één dak? Zijn er bepaalde beloftes aan elkaar gedaan (over geld, migratie, …), Hoe is de relatie verbroken? Waarom zijn ze niet wettelijk getrouwd (wiens idee was dat?). Zijn ze met elkaar uit liefde samengegaan of hadden waren er andere redenen bij hem of haar (geld, seks, aandacht, …) -wat best zou weleens zou kunnen met zo’n leeftijdsverschil al zijn er vast stellen van wie de partners tientallen jaren schelen en liefde wel degelijk de enigste of de dominanste reden voor het gelukkig samenzijn is. – Etc.

   Dat zijn allemaal dingen die iemand zou moeten weten om te oordelen of de relatie op een nette manier is verbroken of niet. In het ene uiterste scenario heeft de man zich helemaal blauw betaald aan allerlei kosten (zakgeld, op haar aandringen gestopt met werken, huwelijksfeest en sinsod etc.), hebben ze nauwelijks contact gehad, hoefde een wettelijk huwelijk van haar niet zo nodig en was er dus weinig binding/relatie terwijlk de man wel heel veel heeft ‘moeten” geven. In het andere uiterste heeft zij alles netjes gedaan, is zij gestopt met werken op zijn aandringen, heeft hij haar zakgeld toegezegt en nog meer moois, leefde ze al sinds het begin samen onder één dak en deed ze alles voor hem, zouden ze binnenkort wettelijk huwen en heeft hij haar plots gedumpt.

   De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden, dus ik kan geen oordeel vellen al lijkt het er een beetje op dat ze op bepaalde punten tochwel naïef is geweest (zij het “vergeten wettelijk te trouwen” danwel verlangen dat hij haar geld geeft terwijl daar nooit beloftes over zijn gemaakt.) of dat zij begon te pushen voor méér (zekerheid danwel geld) en hij de benen heeft genomen omdat hij daar niet toe bereid was.

   Kort versie: geen echt huwelijk, geen contract etc dus ze hebben wettelijk van elkaar niets te verwachten of eisen. Of het sociaal allemaal netjes is verlopen is een tweede.

  • BA zegt op

   Het verhaal zal wel 2 kanten hebben maar je hoort er waarschijnlijk maar 1.

   Zij 39 hij 77.

   En ze gaat van voor de bar naar achter de bar??? De meeste dames welke achter de bar werken gaan ook gewoon met klanten mee. Zolang zo’n dame nog in een bar werkt houd ze er nog een vaste klantenkring op na. Grote kans dat ze zelf ook niet al te fris is. De hele bar is in dat geval in de loop, alle dames weten van de boyfriend en ze houd zich koest als hij in het land is, maar gaat vrolijk verder als hij weg is. En anders houd ze er wel een paar huisbezoek adressen bij. Die dames wedden doorgaans niet op 1 paard 😉

   Als ze echt wilde had ze namelijk op dat punt definitief gestopt met werken in de bar. Geen klanten is geen baht en zoveel verdient ze niet in een bar als ze niet met farang mee gaat.

   Vergeet niet dat de dames meestal goede dramaqueens zijn. Als manlief even short time gaat dan is het huis te klein ook al doen ze het zelf ook. Als ze er mee weg kunnen komen dan is het meestal wat niet weet wat niet deert.

 10. ruud NK zegt op

  Ruud, het advies wat ik je kan geven is: “Ga eens met die Australiër praten” , als je je echt in deze zaak wilt mengen. Belangrijk is ook, hoe zijn ze getrouwd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website