Lezersvraag: Naar Thailand maar angst om weer dengue te krijgen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
10 januari 2017

Beste lezers,

Ik ga binnenkort weer naar Thailand. Met angst en beven omdat ik in juni met dengue in het ziekenhuis heb gelegen. En dat na 13 jaar Thailand. Met de nodige angst omdat een tweede keer nogal ernstig kan zijn.

Nu is mijn vraag omdat ik na een tweede keer dan wel immuun ben: kan ik ergens uit afleiden dat het in juni al de tweede keer is geweest omdat ik de mogelijk eerste keer nauwelijks heb gemerkt?

Groet,

Luciano

11 reacties op “Lezersvraag: Naar Thailand maar angst om weer dengue te krijgen”

 1. peter zegt op

  Nog niet zo gek lang gelee, zag ik op thaivisaforum dat er een soort vaccinatie middel was, nieuw.
  Echter wellicht zeldzaam en niet geheel doeltreffend. Plus dan nog de kosten.
  Dengue is natuurlijk gevaarlijk, niet prettig en je kan er zelfs aan sterven
  Zoek anders aldaar voor evt verdere info, mocht je interesse hebben.
  Je kan ook wellicht navraag doen bij de GGD, verstrekker van allerlei vaccinaties, hierover.

  http://www.thaivisa.com/forum/topic/962078-dengue-vaccination/#comment-11491260

  Tevens stelt er een persoon, dat je niet immuun kan worden.

 2. Peter zegt op

  Dengue is op dit blok al vaker besproken. Naar mijn mening zijn er vier of meer vormen van. En inderdaad, de 1e vorm van is milt (ik kan er over meepraten) maar een andere vorm kan ernstig zijn.

  Helaas is er geen afdoende behandeling mogelijk, alleen uitzieken en veel drinken. In sommige gevallen is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Maar ook daar is men beperkt alhoewel er wel effectief ingegrepen kan worden bij levensbedreiging.

  Maar Dengue kun je tegenwoordig bijna in elk land oplopen, zelfs in Nederland hoewel de kans daar een stuk kleiner is. Maar bijvoorbeeld op de Nederlandse Antillen en warme landen in Europa is het risico bijna net zo groot dan in Thailand.

  Zoals bekend, de drager van het Denguevirus (een mug) steekt voornamelijk overdag, dit in tegenstelling tot de malariamug die is vooral bij invallende duisternis en nacht actief is.
  Ik ben geen arts maar je vraag of je inmiddels immuun bent voor het Denguevirus zal waarschijnlijk met neen beantwoord worden. Inderdaad, je bent waarschijnlijk immuun voor de 1e versie maar er staan nog enkele vormen op de ‘wachtlijst’.

  Dus kans om het virus op te lopen blijft. Wil je het risico vermijden dan is thuisblijven de enige optie.
  Er zijn natuurlijk een hoop voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen zoals het gebruik van DEET, het sterkste insectwerendmiddel voor de huid. DEET is zeer effectief tegen verschillende gevaarlijke ziekteoverbrengers, zoals muggen en teken. Als voorzorgsmaatregel kun je verder bijvoorbeeld overdag sokken, een lange broek en een shirt met lange mouwen dragen maar dat in Thailand bij gemiddeld 30 graden? Vermijd verder plekken met stilstaand water.

  Zie verder op Internet wat je nog meer voor maatregelen kunt nemen.

  Maar risico’s in het leven zullen er altijd zijn. Ik zou me niet zoveel zorgen maken. Blijf je thuis dan kan er ook een vliegtuig op je dak vallen.

  Succes, Peter.

 3. erik zegt op

  Er zijn diverse varianten en immuun voor de ene variant betekent niet immuniteit voor de andere.

  Er is een weblink:

  http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Veelgestelde_vragen_over_dengue

  Bescherm je tegen muggen; da’s het enige advies dat ik voor je heb. Ik ben hier 15 jaar en heb gelukkig geen last van welke muggenziekte dan ook (gehad). Afkloppen…!

 4. Fred Janssen zegt op

  Lijkt me een vraag voor de Thailandblog dokter.
  Dengue zonder dat je er iets van merkt. Ben ook benieuwd.

 5. mart zegt op

  Beste Luciano,
  Wees welkom in Thailand, maar waarom in go..naam met angst en beven? Volgens mij ben je nu in Nl. Waarom niet even een controle../ vragen in een ziekenhuis, evt. Acad. waar een tropische ziekten afd. cq een deskundige arts aanwezig is die jouw hierover veel meer kan vertellen. Beter eerst meer info over de evt. risico’s die er kunnen gebeuren dan zo’n grote gok te nemen. Vind je zelf ook niet?
  Beste groeten en pi mai 2017,
  Mart

 6. Maarten Vasbinder zegt op

  Luciano,

  Ik raad je aan om in NL je bloed te laten testen op antistoffen. Dan kunnen ze je meer vertellen. Er zijn vier vormen van Dengue. Er is ook een vijfde vorm ontdekt, maar daar zijn nog maar heel weinig gevallen van bekend. Dengue komt ook rond de Middellandse zee voor tegenwoordig en is bezig aan een wereldwijde verspreiding. Er is een vaccin voor de 4 types, dat in Thailand wordt gegeven van 9-45 jaar. Momenteel wordt in Taiwan getest of het vaccine ook aan ouderen gegeven kan worden.

 7. Fransamsterdam zegt op

  Zoals al opgemerkt, ook al zou het de tweede keer geweest zijn, dan kun je altijd nog de derde of vierde variant oplopen (of de vijfde, die in 2013 ontdekt schijnt te zijn).
  Het kan zinvol zijn om spray/gel met een hoog percentage DEET mee te nemen, aangezien dat in Thailand lastiger verkrijgbaar is. Blijven sprayen of smeren!
  Het gloednieuwe vaccin is niet zaligmakend, geeft dacht ik een kleine 70% bescherming. Vooralsnog alleen beschikbaar voor mensen tussen de 9 en 45 (ik denk omdat er op andere leeftijden nog niet getest is).
  Die vaccinatie bestaat uit drie doses met tussenpozen van 6 maanden en je kunt je er voorlopig in Thailand slechts bij 1 ziekenhuis voor aanmelden. Als je ervoor in aanmerking komt en het lijkt je wat zou ik zo snel mogelijk met de eerste dosis beginnen. Bijkomend voordeel: Je moet elk half jaar naar Thailand.
  .
  https://www.samitivejhospitals.com/en/dengue-fever-vaccine/
  .
  Het mijden van gevaarlijke plekken is vrijwel ondoenlijk. De muggen leggen hun eitjes bij voorkeur in ‘stilstaand water’ maar dat hoeft geen sloot of meertje te zijn, een bloempot of dakgoot is genoeg. Anderzijds zou ik het gevaar nou ook niet opzoeken en wel mijn ogen open houden.
  Slapen onder een klamboe zou ik alleen overwegen als je last hebt van muggen in je kamer. Hangt een beetje van de accomodatie af. Dat de muggen voornamelijk overdag steken maakt een klamboe niet zinloos, het is in Thailand voor de muggen vaak al weer eerder dag dan voor een vakantie vierende toerist.
  Het leven is niet zonder risico’s en de statistiek leert ons dat het jaarlijks aantal doden door dengue in de hele wereld vergelijkbaar is met het jaarlijkse aantal verkeersdoden in Thailand.

 8. luciano zegt op

  Dank voor al Uw antwoorden.

  Uit info blijkt dat je na de 2e keer voor alle 4 de varianten immuun bent.
  In juni heb ik met dengue in het ziekenhuis gelegen.
  Na 13 jaar Thailand: dus vroeg ik me af of dit misschien de 2e infectie is geweest en dat ik het de 1e keer nauwelijks of niet heb gemerkt, net zoals veel Thais die een paar dagen wat grieperig zijn.
  De vraag is dan of ik dat ergens uit zou moeten kunnen afleiden.

 9. willem zegt op

  Luciano.

  Je bent mogelijk imuum tegen 1 van de 4 varianten van Dengue. Maar dat maakt het juist meer gevaarlijk.
  Er is veel informatie te vinden op het internet over Dengue en het blijkt dat na een initiële infectie de kans groter is dat een tweede infectie veel zwaarder, gevaarlijker kan zijn.

  Je lichaam herkent de dengue te laat en gaat over reageren. Daarbij kan het dodelijk zijn.

  Vorig jaar overleed in Thailand een zeer bekende en rijke acteur aan dengue. Al zijn faam en vermogen en de beste medische ondersteuning hebben hem niet geholpen.

  Zoek op google maar eens naar het fenomeen ‘immune-enhancement’ of ‘antibody-dependent enhancement’ van Dengue

 10. Jack G. zegt op

  Heel begrijpelijk dat er door de vragensteller vraagtekens worden gezet als je een keer een tropische ziekte hebt opgelopen. Ik heb ooit een tropische verrassing elders een keer opgelopen en dan denk je wel even; En dit wil nooit meer!! Toch moet je even over de drempel heel stappen. Ik zelf draag wel vaak een lange broek en altijd sokken. Ik draag niet die dikke winterbroeken in de warme landen die we vandaag aan hebben in Nederland. Maar goed,ik heb vaak eerder koud in airco en ventilatorland Thailand dan te warm.

 11. Fransamsterdam zegt op

  Uw vraag is helder en begrijpelijk.
  Vermoedelijk luidt het antwoord: Nee.
  Uit het onderzoek in de link meen ik na het heel vluchtig te hebben doorgenomen dat er een (nieuwe, eenvoudigere) methode is ontwikkeld om tijdens een besmetting vast te kunnen stellen of het een eerste of tweede besmetting betreft.
  A contrario redenerend zou het dan ná een besmetting helemaal (nog) niet mogelijk zijn.
  Wellicht dat het ziekenhuis waar u opgenomen bent geweest een dergelijke test heeft uitgevoerd en daar het resultaat nog van heeft.
  Nogmaals, ik heb het niet uitputtend bestudeerd, maar het lijkt me in ieder geval mogelijk een antwoord te geven op uw vraag. Verder blijft het bij goede raad…
  .
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1151893/#__sec6title
  .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website