Als ik overlijd, krijgt mijn Thaise vrouw dan een weduwepensioen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
3 april 2022

Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw heeft 10 jaar in Nederland gewoond. Wij zijn in Nederland voor de wet getrouwd. Een paar jaar geleden zijn we naar Thailand verhuisd en het huis in Nederland verkocht. Ik heb een AOW pensioen van SVB en nu is mijn vraag: Als ik overlijd, krijgt mijn vrouw dan een weduwepensioen?

Op internet wordt niet duidelijk omschreven over weduwe die in Thailand woont en geen kinderen heeft. Haar leeftijd is 50 jaar en wij willen meer weten over het geld dat zij later ontvangt van de Nederlandse overheid. En waar moet zij dit aanvragen?

Opmerking: Ik ben nog gezond, maar als je ouder wordt moet je hier rekening mee houden.

Groet,

Sjaak

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

13 reacties op “Als ik overlijd, krijgt mijn Thaise vrouw dan een weduwepensioen?”

 1. Rob V. zegt op

  Of de partner een nabestaande pensioen krijgt zal je moeten checken bij je pensioenfonds, daar gaat de overheid niet over. Daarnaast bouwt iedereen van werkzame leeftijd die formeel in Nederland woont een AOW op van 2% per jaar. Dus met tien jaar krijgt uw partner dus 10% AOW.

  Rest nog een nabestaande uitkering vanuit de overheid/SVB. In sommige gevallen kan men daar aanspraak op maken. Zie daarvoor de website van de SVB:
  https://www.svb.nl/nl/anw/wanneer-krijgt-u-anw/kijk-of-u-een-anw-uitkering-kunt-krijgen

  Citaat:

  U krijgt een Anw-uitkering als u op de dag van het overlijden van uw partner:
  – voor een eigen kind, pleeg- of stiefkind zorgt. Het kind is jonger dan 18 jaar en woont bij u, OF
  – minimaal 45% arbeidsongeschikt bent EN
  – nog niet de AOW-leeftijd heeft

  Samengevat: naast een klein stukje AOW en mogelijk een uitkering via uw eigen pensioenfonds zal uw partner waarschijnlijk niets krijgen (of ze moet nog zorg voor minderjarige kinderen hebben of arbeidsongeschikt zijn).

  Kortom, neem dus contact op met uw pensioenfonds voor een goed en persoonlijk antwoord.

  • ron zegt op

   Rob , 10 jaar a 2% =20 % …

 2. Jos M zegt op

  Sjaak, kijk op mijn svb bij je gegevens. Als het goed is staat je vrouw vermeldbij jouw gegevens, bijna onderaan , onder het kopje relatie..

 3. Erik zegt op

  Sjaak, jouw vrouw heeft tien jaar in NL gewoond en dus 10×2 procent AOW opgebouwd maar dat kan zij pas krijgen als ze de AOW-leeftijd heeft bereikt. Het is dus zaak haar alle papieren van die tijd goed te laten bewaren en haar te vertellen hoe dat aan te vragen voor het geval jij er dan niet meer bent. Aanvragen moet thans bij de SVB en dat zal tegen die tijd nog wel zo zijn.

  De Algemene Ouderdoms Wet (AOW) kent geen weduwenuitkering. Mocht jij naast de AOW ook staats- of bedrijfspensioen hebben of een andere ouderdomsvoorziening dan kan -in geval- daarmee een weduwenuitkering verzekerd zijn. Dat staat dan in jouw polis of informeer bij de pensioenuitvoerder.

 4. Adrie zegt op

  Ben zelf nog lang niet aan mijn pensioen toe maar het net ff ingelogd bij de 2 fondsen waar ik
  pensioen heb opgebouwd.

  Mijn vrouw waar ik zowel in NL als in Thai wettelijk mee ben getrouwd ontvangt op dit moment
  als ik nu zou omvallen>>>>

  BPL Pensioen>> ongeveer 60 euro netto per maand
  Pensioen vervoer 644 euro per maand.

  Mijn advies>> doe navraag of log in op je pensioen uitkeerder

 5. John Chiang Rai zegt op

  Als je geen andere uitkeringen hebt zoals jou AOW zoals je schrijft,dan krijgt ze van de Nederlandse overheid ,zo anderen reeds geschreven hebben,hoogstens nog haar 10 jaar Nederlandse verblijf a 2%,spreek 20% AOW.
  Omdat ze nu eerst 50 jaar is,zal ze ook na huidige stand,nog 17 jaar moeten wachten op haar 20% AOW.
  Ik weet niet hoe jou verdere financiële stand is,maar je zou om haar werkelijk verzorgd achter te laten,toch nog iets moeten doen.

 6. RoyalblogNL zegt op

  Of uw vrouw recht heeft op AOW over de jaren dat ze met u in Nederland woonde, zal denk ik ook afhangen van de status die ze tijdens die periode had. Op welke verblijfstitel was ze in Nederland? Mogelijk dat dat voor die 10 jaar niet geheel hetzelfde was.
  Het is goed dat u er nu naar kijkt, maar zonder pensioen van u, zal de eventuele uitkering over 17-18 jaar niet erg hoog zijn.

  • Erik zegt op

   RoyalblogNL, wat bedoel je daarmee? Iedereen die in NL woont bouwt AOW op vanaf het 15e jaar tot de AOW leeftijd. Wie ingeschreven is in de basisadministratie kwalificeert. Of wil je hier suggereren dat Sjaak een illegaal in huis had? Lijkt me sterk.

 7. Wut zegt op

  Beste Sjaak,
  Ik neem aan dat jouw echtgenote een Nederlands BSN heeft. Indien zij ook over DigiD beschikt kunnen jullie inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl
  Daar kunnen jullie dan zien wat zij t.z.t. zelf aan AOW kan verwachten en ook, indien zij in Nederland heeft gewerkt, het eventuele eigen opgebouwde pensioen.
  Een eventueel nabestaanden bedrijfspensioen voor haar wordt er ook vermeld. Ik heb het over “eventueel” want jij hebt het alleen over jouw AOW-uitkering en dus weet ik niet of jij daarnaast ook een bedrijfspensioen krijgt. En mocht je dat wel ontvangen dan rijst de vraag of je eerder getrouwd bent geweest, waardoor jouw ex waarschijnlijk het recht heeft op een groot gedeelte van het nabestaanden bedrijfspensioen.
  Overigens, volgens mijn aanname zal het voor jouw echtgenote en vele andere Thaise rechthebbenden, die in Thailand wonen, op Nederlandse AOW en (nabestaanden)pensioenen niet eenvoudig zijn om die ook aan te vragen en daadwerkelijk te ontvangen. Voldoende beheersing van de Nederlandse/Engelse taal, het kunnen omgaan met een computer en het weten tot welke instanties zij zich moeten wenden, met daarbij ook het jaarlijks versturen van een “in-leven zijn verklaring”, is niet voor iedereen weggelegd. Mijn advies is dan ook om duidelijke instructies op schrift te zetten, bij voorkeur vertaald in het Thais.

 8. Hans zegt op

  Er wordt veel te gemakkelijk ervan uitgegaan dat een getrouwde vrouw na het overlijden van haar echtgenote van staatswege wordt bijgestaan. dat is niet zo. Mijn vrouw krijgt van vele Thaise vrouwen vaak de vraag of zij inderdaad na overlijden van hun NL-man bv AOW krijgen. Zij hebben van hun partner gemakshalve meegekregen dat e.e.a. ten gunste van hen door de NL-Overheid is geregeld. Alsof het hier te lande luilekkerland betreft. Niet dus! Iemand krijgt pas AOW als de AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt. Anno 2022 is die rondom 67 jaar. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het aantal jaren dat zij in NL verbleven/verblijven. Per verblijfsjaar is dat 2 % van de gehuwdenuitkering. Dus iemand die 10 jaar in NL verbleef krijgt tzt 20%. Mijn vrouw bv is van 1968. Zij krijgt in 2035 dus pas AOW. In totaal verbleef zij in NL 13 jaar. Dat wordt dan 26% van ongeveer €850 = € 221 bruto. De berekening is uiteraard geheel bedoeld als voorbeeld. Maar misschien krijgt zij tzt pas AOW als ze 70 jaar oud is. Wie zal het zeggen. Of misschien is de uitbetaling aan veel andersoortige restricties onderhevig. Wie dan leeft, wie dan zorgt.
  AOW-leeftijd berekenen – Wijzer in geldzaken
  Let op: woont een Thaise vrouw tzt in NL dan krijgt zij bericht van de SVB. Woont zij buiten NL dan dient zij tzt zelf met de SVB contact te maken!!

  Krijgt een Thaise vrouw na het overlijden van haar partner een (partner-)pensioen. Neen!! Dat is ook niet zomaar een automatisme. Een pensioen aan een Thaise partner wordt pas uitgekeerd als die partner dat heeft afgeregeld met zijn pensioenfonds, en wel (let op:) v ó ó r d a t hij zelf met pensioen ging. Dus niet achteraf als die partner al in Thailand woont, 70 jaar oud is, begint na te denken, een vraag van zijn vrouw krijgt hieromtrent, enz. Dan is hij te laat. Een Thaise bankrekening met ThB 800K vanwege de Thaise financiële Immigratie-voorwaarden is dus in zo’n geval een alternatief.
  Zelf heb ik op mijn 56ste jaar met mijn pensioenfonds geregeld dat een deel van mijn pensioen werd omgezet in een partnerpensioen voor mijn vrouw. Zij krijgt dit pensioen als ik kom te overlijden. Hoe oud zij zelf is maakt dan niet uit. Blijf ik in leven, dan ontvangt vanaf haar 67ste jaar dit pensioen, in 2035 dus, plus de eerder berekende AOW. Uiteraard hebben we geregeld dat ook die ThB 800K naar haar worden overgemaakt, plus enkele bankrekening-saldo’s meer. Moraal van het verhaal: denk niet gemakshalve dat de Overheid het allemaal regelt voor een buitenlandse partner, maar informeer je en tref voorbereidingen. Overigens is het zo dat de Overheid het voor een binnenlandse partner ook niet zomaar regelt, die betaalt op allerlei manieren diverse premies en belastingen, dus waarom zou een buitenlandse partner het allemaal gratis in de schoot geworpen moeten krijgen?

  • Wut zegt op

   Beste Hans,
   Op een aantal punten ben ik het eens met je reactie, toch wat kanttekeningen. Bij een huwelijk, waarvan sprake is bij Sjaak, of geregistreerd partnerschap geeft de gemeente dat automatisch door aan de pensioenuitvoerder, hoewel het nooit kwaad kan om toch te checken of dat inderdaad gebeurd is. Indien de verbintenis is afgesloten voor ingangsdatum pensioenleeftijd dan heeft de partner vrijwel altijd recht op een nabestaanden bedrijfspensioen. Het is daarbij niet relevant welke nationaliteit de partner bezit. Uiteraard wordt het eventuele bijzondere nabestaanden pensioen van een ex-partner hierop in mindering gebracht.
   Het is voor mij bijzonder dat wanneer jij nog leeft, wat ik voor jou uiteraard hoop, jouw vrouw vanuit jouw bedrijfspensioen ook zelf een pensioen ontvangt wanneer zij 67 jaar wordt. Wanneer jouw vrouw de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt dan heeft zij na aanvraag in ieder geval recht op haar eigen AOW-uitkering. Vooralsnog 26%, maar van welk bedrag hangt af of zij wel of niet met jou (of een ander) samen woont. Als samenwonende is het bedrag (op 1-1-2022) 26% van €851 en als alleenstaande 26% van €1244.
   Je laatste opmerking, over het gratis in de schoot geworpen krijgen voor een buitenlandse partner, kan ik niet plaatsen. Je hebt als partner wél of geen recht ergens op en de afkomst van de partner staat daar los van.

   • Hans zegt op

    Beste Wut, dat zeg ik juist- er is alleen recht op een nabestaanden(bedrijfs)pensioen als e.e.a. met betreffende pensioenfonds vóór het bereiken van de eigen pensioengerechtigde leeftijd is geregeld. Ik ken geen pensioenfonds die gratis voor een partner een nabestaandenuitkering uitbetaalt. Je zult altijd een deel van je eigen pensioen daarvoor dienen in te leveren. Wat jij meldt over de AOW is een herhaling van wat ik al schreef. Dan mijn laatste opmerking: die slaat op op de veronderstelling van Sjaak dat zijn vrouw (ik citeer:)”geld dat zij later ontvangt van de Nederlandse overheid. En waar moet zij dit aanvragen?” Zou wat zijn zeg!

 9. Wut zegt op

  Beste Hans,
  Bij de opbouw van het bedrijfspensioen wordt een bepaald percentage van de premie gereserveerd voor het partnerpensioen, dat uitgekeerd wordt na het overlijden van degene die het bedrijfspensioen ontving.
  Voor gehuwden en daarmee gelijkgestelden is dat automatisch geregeld, samenwonenden moeten dat, beslist tijdig, aan het desbetreffende pensioenfonds melden, meestal met overlegging van een notarieel samenlevingscontract.
  Je hebt dus gelijk dat het nabestaandenpensioen niet gratis is, je betaalt er premie voor.
  Kort voor pensionering kan er echter ook vaak voor gekozen worden om het nabestaandenpensioen geheel of gedeeltelijk te laten vervallen/uit te wisselen, waardoor het ouderdomspensioen hoger wordt.
  Ook indien er bij pensionering geen sprake (meer) is van een geregistreerde partner wordt doorgaans een hoger ouderdomspensioen uitgekeerd.
  Jij schrijft dat toen je 56 jaar was met je pensioenfonds geregeld hebt dat jouw vrouw vanaf haar 67e een pensioen op haar naam ontvangt, terwijl jij nog in leven bent.
  Betreft het in jouw geval een particulier pensioenfonds en geen bedrijfspensioen?
  Ik noemde het bijzonder omdat ik van deze constructie in combinatie met een bedrijfspensioenfonds niet eerder had gehoord.
  M.b.t. de AOW heb ik ook het bedrag vermeld van een alleenstaande AOW-gerechtigde.
  Over het gegeven dat de echtgenote van Sjaak na zijn overlijden geen aanspraak kan maken in Thailand op een nabestaanden uitkering vanuit de AOW verschil ik niet van mening met jou.
  Maar het was toch feitelijk geen veronderstelling van hem, hij stelt het enkel als vraag.
  Omdat zijn partner ook zelf AOW in Nederland heeft opgebouwd combineert hij dat waarschijnlijk met zijn vraag hoe zij dat dan later kan ontvangen en waar zij dat aan moet vragen.
  Zoals ik al eerder schreef zal het voor velen in Thailand niet meevallen om hun aanspraken op AOW en (nabestaanden)bedrijfspensioen te realiseren.
  En dan moeten zij bij de Nederlandse belastingdienst ook nog eens om vrijstelling van loonheffing verzoeken voor hun bedrijfspensioen om een hogere netto uitkering te kunnen ontvangen.
  Veel Nederlanders hebben daar al grote moeite mee, laat staan een Thai.
  Ik zie dat op Thailand Blog Belgen en Nederlanders ettelijke vragen over visa stellen, die uitstekend door Ronny LatYa worden beantwoord.
  Hadden de Thaise mensen ook maar zo’n informatie bron beschikbaar voor hun zaken met buitenlandse overheden en pensioenfondsen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website