Lezersvraag: Airco kopen in Thailand, nieuw of gebruikt?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
29 september 2014

Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin en onze twee kinderen wonen in Bangkok in een redelijke buurt. We huren daar een huis zonder airconditioning; daardoor is het soms snikheet en niet uit te houden. Voor mijn vriendin en kinderen gaat het nog wel maar voor mij is het problematisch.

Ik ben dus nieuwsgierig naar de adviezen over de aankoop van airco’s in Bangkok, gebruikt of nieuw?

In afwachting van uw reactie,

Vriendelijke groet,

Robert

No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Airco kopen in Thailand, nieuw of gebruikt?”

 1. TLB-IK zegt op

  Voor de preis van een nieuwe Airco hoef je geen gebruikte te nemen. Maar helemaal afgezien van het feit of je die 2. hands in een redelijke (dus goed werkende) staat kunt kopen.

  Ik zelf gebruik alleen ventilatoren omdat een airco heel slecht is voor je gezondheid. Mijn ventilatoren heb ik aangepast aan zonne energie, zodat deze overdag niet mijn stroom rekening omhoog drukken. Buitendien werden ze (elektronisch) omgebouwd op een veel lager toerental. alle benodigde bouwdelen kon ik zonder problemen en heel goedkoop in Bangkok kopen.

  Na zons ondergang schakel in over op de 220 V stop-kontakt spanning. Het gebruik van een airco of ventilatoren is een personelijke beslissing. Ik sta op het standpunt, dat je helemaal geen airco nodig hebt.

  • YUUNDAI zegt op

   De lezer vraagt advies over een gebruikte of nieuwe airco aanschaffen. De eerste reactie gaat over niet gestelde vragen als ventilatorren al dan niet electronisch omgebouwd en s’avonds overschakelen op het elektranet.
   Ik kan de vraagsteller heel goed begrijpen, wij hebben ook het genot, waar je natuurlijk ook voor moet betalen van airco’s. Dat airco’s slecht voor je gezondheid zijn, indien dit zo zijn dan zou HEEL Thailand doodziek zijn, omdat overal gekoeld wordt door airco’s. Dat je met ventilatorren, hoe vernuftig ook ver en omgebouwd geen temperatuur daling zoals bij een airco kan bewerkstelligen, daar gaat de reactie maar even niet vanuit.
   Dus reacties, minder dwingend sturen, en respect hebben voor de vraagsteller.

 2. jacob zegt op

  een airco beslis je zelf, laat de kamer waar je hem in wilt hebben uitrekenen, hoeveel kubieke meter inhoud deze heeft, en neem dan een airco die voor deze ruimte toereikend is, op de vraag nieuw of gebruikt kan ik antwoorden,dat kunt U het beste zelf beslissen, ik ken Uw budget niet, maar indien het mogelijk is ga voor nieuw, en neem regelmatig een service beurt, filter reinigen enz, succes.

 3. jamro herbert zegt op

  ik raad je aan een nieuwe te kopen maar een inverter iets duurder in aankoop maar veel stiller en maar 50% aan elektriciteit verbruik !

  • Frans Nico zegt op

   Ik sluit mij bij Jamro Herbert aan, met dien verstande dat vooraf ook gekeken moet worden of de elektriciteitsvoorziening voldoende ampérage kan leveren om een airco te kunnen gebruiken.
   Daar komt bij dat een keuze gemaakt moet worden tussen een split-level airco en een verplaatsbare airco. De laatste kan weliswaar verplaatst worden naar verschillende vertrekken, maar heeft doorgaans wel een afvoer naar buiten nodig en koelt ook minder goed. Een split-level airco moet vast aangelegd worden en is niet makkelijk mee te nemen dan na demontage.
   Ik raad de vraagsteller aan de verhuurder te vragen tegen een kleine huurverhoging een split-leven inverter airco te plaatsen. Dan kan de vraagsteller ook makkelijker zonder extra kosten verhuizen.

 4. HansNL zegt op

  Ik zou graag met je mee willen gaan, TLB-IK.
  Maar je bewering dat “men” geen airco van node heeft, zou ik toch willen “modereren”.

  Er zijn wel degelijk omstandigheden dat koeling wel degelijk onontbeerlijk kan zijn voor iemands welzijn, of zezelfs overleven.

  Natuurlijk, vanwege de kosten voor electriciteit is gebruik van ventilatoren beter.
  Maar dat het in het algemeen beter voor je gezondheid zou zijn?

  Ik ben best wel blij met de airco in mijn skaapkamer.
  Slapen en dan wakker worden op de grond omdat ik hetzij mijn bed uitgedreven ben door transpireren of uitgewaaid door de ventilatoren?
  Nou nee, dank U.

  Maarrrrrrr.
  Heb ik het nu mis?
  Er werd toch advies gevraagd over de aanschaf van nieuwe of gebruikte airco’s.
  Toch?

  Wel behoudens kopen kan er ook geleased worden.
  Central Air verhuurt airco’s voor korte of lange tijd.
  Met reinigings- onderhouds en reparatie contract.

  • TLB-IK zegt op

   In het artikel werd niet gesproken over de noodzaak voor de gezondheid ?. In mijn slaapkamer draaien geen ventilatoren. Andere ventilatoren in huis draaien ook bijna niet, bewegen zich alleen met 25 rpm / minuut. En dat is ruim voldoende.
   Het misverstand kommt, omdat bijna niemand het ventilator effekt kend-wel dat van airco. Je koopt ook geen Porsche als je die alleen nodig hebt om naar AH te gaan ?

 5. henk luijters zegt op

  Wij waren in maart van dit jaar 12 dagen in Banphe. Het was bijna 37 graden, geen wind en bloedje heet. De airco in de kamer was winderig en soms te koud. Een goede ventilator zou wel beter geweest zijn. Het vervelende van een airco is de juiste afstelling te vinden. ‘s Nachts moesten we er altijd een dikke deken bijnemen en goed je nek bedekken.
  gr. HENK

 6. piet zegt op

  Nieuwprijs is vaak niet veel hoger en voordeel garantie; ja dit bestaat zeker ,wel bij aircovakman kopen en niet groot warenhuis raad ik u aan.

 7. Nest zegt op

  Voor 13000 a 14000 baht koop je een nieuwe airco,geinstalleerd, van 12000 BTU, genoeg voor een kamer van 30 m2 indien je ze op 25 a26 graden insteld,niet op de Thaise
  Manier: 20 graden en een jas aandoen….
  26 graden Celsius is een goede temp,verschil met buiten niet te groot,beter voor de gezondheid en…
  Belangrijker voor Hollanders : de portemonee…

 8. Piet Geluk zegt op

  Naar mijn mening moet je nooit een gebruikte airco kopen, waar komt zo iets vandaan moet je je afvragen.
  Betreft ziek worden van een airco is n.m.m alleen als het filter niet regelmatig wordt schoongemaakt, kijk maar eens in zo’n filter van een airco in een gemiddeld hotel, dan heb je geen behoefte meer om het aan te zetten. Wat denkt u, vol met bacterien, en misschien wel virussen.
  En ja, mijn ervaring is ook dat een zo genaamde inverterende airco veel comfortabeler en zuiniger werkt, en met een zeer laag geluidsniveau.

  En nog een advies, neem geen ouderwets type airco, zoals je inderdaad veel in hotels ziet, ze maken aanzienlijk meer lawaai.

 9. roy zegt op

  Ik ben koeltechnieker en zou in Thailand nooit een 2de handse airco kopen.
  De kans dat er vocht of vuildeeltjes in de installatie zit is veel te groot.Dit zorgt voor problemen
  en een slecht rendement.Verder heb ik vastgesteld dat er heel veel airco’s en niet alleen in
  Thailand slecht zijn afgeregeld en foutief bedient worden.met een beetje gezond verstand kan je al
  veel problemen oplossen.

  – Zet de airco niet op 18°c als het buiten 36°c is,de airco zal overbelast worden en valt dan
  tijdelijk uit.

  -Snelheidsregeling afstandsbediening op automatisch zetten dan gaat de ventilator trager draaien
  als de gewenste temperatuur is bereikt.

  -Onderhoud is ook zeer belangrijk,filter binnen unit (verdamper) uitnemen en afspoelen.
  De buiten unit (condensor) reinigen met de tuinslang.

  -De uitblaastemperatuur wordt bepaald door de hoeveelheid gas (CFK) in de installatie,

  -Een inverter heeft het voordeel van lager energieverbruik en minder knipperende lampen
  omdat het vermogen geleidelijk wordt opgebouwd.

  -Laat je lichaam rustig wennen aan een hogere temperatuur,airco elke week 1 graadje hoger.

  • Frans Nico zegt op

   Een uitstekende uitleg en advies, Roy.

 10. Jef zegt op

  Buiten Bangkok vind ik een airco overbodig behoudens gedurende de twee heetste maanden, waarin die slechts tot een uurtje hoeft te draaien na zonsondergang indien de muggen en andere insecten het er dan ongewenst maken ramen en deuren open te laten, zo mogelijk ingesteld op 24 of 25 graden. Dat volstaat om de overdadige hitte weg te werken, ook al doet de in de stenen opgeslagen warmte daarna de temperatuur nog wel opnieuw stijgen, echter tot een nog wel net draaglijk niveau. Een goede verluchting en ventilator(en) en gewoon zoveel mogelijk van een open terras en eventueel een externe kookgelegenheid gebruik maken, volstaan overdag.

  In Bangkok en misschien in het midden van een een paar andere steden, maakt de luchtbezoedeling het evenwel minder wenselijk de ongefilterde buitenlucht overdag vrij spel te geven in de woonst. De enorme massa stenen bouwsels in de zeer wijde omgeving, houden de temperatuur er ook ‘s avonds veel langer ondraaglijk. De airco zal dan best op 28 graden ingesteld blijven – dat is niet de meest optimale comforttemperatuur maar wel een waaraan men vlot went en het voorkomt de grote schok tussen binnen en buiten, bovendien merkelijk zuiniger in verbruik.

  Door dit veel groter aantal uren aircogebruik, is het er van des te meer belang een zuinig type te kiezen en de voor gelegenheidsgebruik interessante tweedehandsmarkt links te laten liggen.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Jef, mensen zijn niet gelijk als het gaat om het beleven van temperaturen. Wat de een overbodig vindt, is voor de ander noodzaak. De vraagsteller heeft weinig tot niets aan de persoonlijke beleving van een ander. Zijn vraagstelling is enkel advies omtrent aankoop en gebruik van een airco, niet of een airco al of niet nodig is.

 11. Top Martin zegt op

  Ik vind het verhaal over het gebruik van ventilatoren inplaats van een airco heel goed. Het is ook veel beter voor het millieu. In Thailand wordt nl. nog steeds Fregengas gebruikt. Thais worden ook ziek van airco omdat ze er elke dag en overal mee te doen hebben en hebben vaak een verkoudheid.

  Om je lekker te voel is het ook niet nodig om de temperatuur omlaag te brengen. Daar is de -gevoelde- temperatuur al voldoende. En die krijg je op een gezonde manier door een langzaam draaiende ventilator. Ik vind het heel juist dat daar op wordt gewezen. Uiteindelijk zitten eskimos ook niet de hele dag te stoken, om de temperatuur naar boven te brengen ?.

  • ruud zegt op

   ik zou een nieuwe airco kopen.
   Die zijn zuiniger in gebruik.
   Die aankoop verdient u dan vrij snel terug en het is waarschijnlijk comfortabeler, dan een oude rammelbak, waarvan de rubber dempers zijn versleten.
   Tenminste, als u niet van plan bent volgende maand te verhuizen.

 12. Herman Termote zegt op

  Amazing Thailand is zeker geen land waar je second hand of gebruikte airco s mag kopen . Je moet weten dat Thai s hun nieuwe aircos nooit of te nimmer een onderhoudsbeurt geven .
  Koop alvast een nieuwe en niet de goedkoopste maar de duurste , zelfs de duurste is nog niet goed genoeg … Een aardigheidje,
  Groetjes,
  Herman

 13. Jasper zegt op

  Als je moet overwegen of je en nieuwe of tweedehandsairco (nauwelijks verkrijgbaar, overigens) moet aanschaffen valt mij de mond open.
  Als je het kunt betalen koop je in Thailand ALTIJD nieuw. Tweedehands is: goedkoop is duurkoop.
  Als je het niet kunt betalen, vraag ik mij af wat je uberhaupt in Thailand doet als westerling.

 14. Leo de Vries zegt op

  Beste’

  Wij hebben een nieuwe airco van panasonic gekocht voor 11000 bht incl.usief montage etc. Werkt perfect voor slaapkamer. Af en toe service voor 500 bht voor schoonmaken ontluchten is behoud van je airco. Succes.

 15. Robert zegt op

  Met dank voor de reacties. Word dus nieuw.

 16. Jef zegt op

  Moderator: Graag alleen een reactie op de lezersvraag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website