Lezersvraag: Waar blijft het afvalwater in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
19 januari 2015

Beste lezers,

Misschien een rare vraag, maar wij blijft het afvalwater in Thailand? Ik bedoel dan vooral rioolwater.

Ik heb welk eens gelezen dat het rioolwater zo ongezuiverd de zee in gaat. Met al die hotels lijkt mij dat geen pretje en dan is zwemmen in de zee zoals in Pattaya nog gevaarlijk ook.

Wie weet dit?

Groet,

Nick


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Waar blijft het afvalwater in Thailand?”

 1. ruud zegt op

  Vroeger ging het rioolwater in Patong Beach rechtstreeks de zee in.
  Of dat tegenwoordig nog steeds gebeurt durf ik niet te zeggen.
  Hier nog een link over bruin water in Patong van 2013.
  http://www.phuketgazette.net/phuket-news/Officials-tackle-Patong-Beachs-big-brown-water/22058#ad-image-0
  En een link uit 2012.
  http://phuketwan.com/tourism/phuket-beach-pollution-leaks-onto-european-15536/

 2. Harry zegt op

  Ik heb vroeger vlak bij aan het eind van Soi 16, Naglua gewoond. De troep uit het riool ging rechtstreeks de zee in, dus ja, je kon naast het eindresultaat van het dinner van gisteren zwemmen.
  Verder in TH wordt ook niet zo veel aan rioolwaterzuivering gedaan. Zonde van het geld toch.. gewoon .. spuien. Oh, het ervoor ONTVANGEN geld… gewoon verdelen: rechter broekzak, linker vestzak, beetje in anders( = overheids) zakken enz.
  Milieu… heeft nog geen Thai geïnteresseerd. Alles wat verder dan zijn/haar arm’s lengte valt.. is weg.

  • Robert zegt op

   Niet zo,n leuk verhaal uit Pattaya. Enige jaren geleden is een ondernemer ” verhuisd ” naar Bangkok Hotel
   omdat hij het vuil wat hij ophaalde in de stad per schip buitengaats stortte. na het aanspoelen van de troep kreeg hij ook nog de opdracht het strand te reinigen!!
   Dit is een typisch Thaise manier om geld te genereren.
   Waar gebeurd.

 3. Gringo zegt op

  Thailand produceert ca. 20 miljoen m³ afvalwater per dag, te verdelen in 14 miljoen van huishoudens en 6 miljoen van industrie.

  Over het algemeen wordt afvalwater op rivieren, kanalen en de zee geloosd. Er zijn wel waterzuiveringsinstallaties in Thailand, die slechts een totaalcapaciteit hebben van 3,2 m³ miljoen.
  Het gezuiverde water wordt voor een klein deel hergebruikt, maar het meeste wordt geloosd op het oppervlaktewater. De industrie zuivert zelf ook afvalwater voor hergebruik om daarna op het oppervlaktewater te lozen.

  Er valt veel meer te vertellen over afvalwater in Thailand. Ik zal er binnenkort wat dieper op ingaan op dit blog. .

 4. BramSiam zegt op

  “If you can’t stand the shit, stay out of the water” zou ik zeggen. Ik heb begrepen dat de riolen in Pattaya nu iets verder in de zee uitmonden dan vroeger, dus misschien moet je dicht bij de kust blijven.

 5. Ad Koens zegt op

  Ahoi Nick, je hebt verschillende soorten afvalwater. Belangrijk is om verschil te maken. Te weten: oppervlaktewater, grijs water en zwart water. Zwart water is afkomstig van toiletten. (Om ff duidelijk te zijn: poep en pies !) Grijs water is van wasbakken en badkuipen. Ofwel water waarmee je (je) wast. Oppervlaktewater is overwegend regenwater. In Thailand komen grijs en zwart water vrijwel altijd bij elkaar. (Jawel, je kan dus met een gerust hart ff in de wasbak piesen 🙂 HA ha). Voor zo ver ik juist geïnformeerd ben gaat dit (grijs & zwart) in Pattaya (en Jomtien) naar zuiveringsinstallaties. (Alhoewel ik er nog nooit 1 gezien / gevonden heb … … ! ! ! ). Wat je wel vaak ziet na hevige stortbuien zijn de grote bruine stromen die je dan in zee ziet verschijnen. Dat is dus (de bruin-rode) aarde en het zand dat door de regen meegevoerd wordt. Men roept dan dat dat “de vervuiling” is, doelende op “zwart” water. Dit is het dus niet. Dit sediment slaat neer en is in verhouding tot zwart water niet echt verontreinigd. (Natuurlijk zit er wel “wat” tussen). Ik ga binnenkort weer naar Jomtien, ik zal eens informeren op het stadhuis in Pattaya. (Voor zover dat wat oplevert … … want dát weet je maar nooit. (Eén Farang kan meer vragen dan tien Tai kunnen beantwoorden). Groet, Ad Koens. NL-representative Bangkok Pattaya Hospital.

  • Tom zegt op

   Ik vlieg regelmatig over Thailand in een sportvliegtuigje en heb af en toe wel afvalwaterzuiveringsinstallaties waargenomen. Ze zijn er dus wel. Ik zal er tzt wat beter op letten.

 6. IVO JANSEN zegt op

  Ik zit zelf ook al jaren met deze vraag in m’n hoofd.voor zover ik kan zien staat ” waste managment” nog niet in hun woordenboek.Wat zeer jammer is gezien de miljoenen toeristen de afvalhoop nog eens aanzienlijk komen verhogen. Mij zal je alvast niet veel in zee zien zwemmen, ik vrees dat je dààr wel eens je worstje van “s ochtends uit je toilet zou kunnen tegenkomen. Ik zou er absoluut geen probleem mee hebben mocht men extra verblijftax heffen voor waterzuivering, mocht al dat geld daar daadwerkelijk naartoe gaan.

 7. jozef zegt op

  De informatie is al wat ouder maar geeft je toch wel een aardig idee dat men er mee bezig is

  http://thailand.nlambassade.org/binaries/content/assets/postenweb/t/thailand/nederlandse-ambassade-in-bangkok/import/producten_en_diensten/handel_en_investeren/sector_rapportages/thailand-watertechnologie

 8. Cornelis zegt op

  Voor zover ik weet is het rechtstreeks lozen van was en toilet water in het het riool verboden.
  Elk huis is voorzien van een septictank voor riool en was water.

  Dat is ook de reden dat toiletpapier op een toilet normaal niet aanwezig is.
  Je kan een riool-zuig-wagen laten komen om een overvolle septictank leeg te zuigen.

 9. Guus zegt op

  Mijn huidige echtgenote woonde twintig jaar geleden In de plaats Raikhing (tussen Bangkok en Nakonpathom) Ik heb daar destijds al een, voor die tijd, zeer moderne rioolwaterzuiveringsinstallatie bezocht. Ik weet dat Thailand over tal van dergelijke installaties beschikt. Omdat ik mij in Nederland ruim 25 jaar beroepshalve met (afval)water- en milieu heb bezig gehouden, staat dit onderwerp bij mij extra in de belangstelling. Zonder te willen beweren dat afvalwaterverwerking in Thailand overal prima geregeld is, krijg ik uit de reacties een beetje de indruk dat er, zonder kennis van zaken, negatieve veronderstellingen worden gedaan, waarmee Thailand tekort wordt gedaan. Er wordt in Thailand immers bijzonder hard gewerkt aan de verbetering van rioolsystemen. Tot slot wil ik nog even de kwaliteit van het water van enige jaren geleden van de Maas bij Luik en van de Ruhr in het gelijknamige gebied in herinnering roepen. Ging ik toch liever bij Pattaya zwemmen. Groet, Guus.

  • Ad Koens. zegt op

   Ahoi Guus, helemaal mee eens ! Ook ik heb de indruk dat e.e.a. (zeker voor Thaise begrippen) redelijk geregeld en georganiseerd is. Ad Koens

 10. Hendrik Keestra zegt op

  Guus: “Ik weet dat Thailand over tal van dergelijke installaties beschikt.”

  Interessant!
  Kun je ook wat links geven?
  Ook ik ben beroepshalve zeer geïnteresseerd in dit soort installaties…

 11. NicoB zegt op

  Thailand nooit gehoord van milieu, afval verwerking? Wat een blijk van onwetendheid!
  In Thailand heeft familie een zeer snel groeiend bedrijf dat dagelijks vele vrachtwagens heeft rijden die niets anders doen dan afval en vervuild water, ook chemisch vervuild water, af te voeren naar erkende afvalverwerkings- en recycle bedrijven. Zo ook met ijzerafval, plastics, glas, enz.
  Niet te snel oordelen over zaken waar men geen verstand of kennis van heeft.
  NicoB

 12. Guus zegt op

  Niet flauw bedoeld, maar als je op Google op “Thailand wastewater treatment” zoekt, vind je een schat aan informatie over dit onderwerp. Met name het ietwat gedateerde rapport over wastewater management in the urban area of Bangkok geeft m.i. in kernachtige bewoordingen een aardige indicatie over het probleem en de aanpak van het afvalwaterprobleem in de hoofdstad alsmede een overzicht van de ‘treatment plants’ in Bangkok.

 13. Marcus zegt op

  Dit is een beetje richting een deel van mijn vakgebied. Het is wat technisch.

  Voor domestic sewage hebben we:

  1. Franse drain , sewage gaat dus de grond in, diepe put met betonnen ringen, grint in de bodem. De bacterien in de grond doen het werk. Dit komt het meeste voor, maar verontrustend , ook vaak dicht daarbij een groundwater put voor drink water. Het is niet zo’n problem als de put diep is en in een aquafier, maar diep kost geld en je kent de Thai
  2. In het oppervlakte water, gewoon een pijp in een slootje of een “laat maar vallen in de rivier” poep huisje op palen.
  3. De BIOTOL als de Thai het noemen. Septic tank kan je het ook noemen. Dit is een aerobic treatment system wat goed kan werken als je er maar voorzichtig mee om gaat. Dus bvb geen chloor in de WC. Deze tanks hebben een capaciteit, een minimum en een maximum. Je kan dus niet een paar weken weggaan en hopen dat de bacterien nog in leven zijn. Mijn eiegen system is voor 4 tot 12 continu, met 50 piek belasting als bvb je een feestje hebt en ze aan de race kak geraakt zijn 🙂

  Aerobic is een manier maar het beste is natuurlijk aerobic, an-aerobic en de-nitrification. Dan komen we over het algemeen terecht in de industrie, de grote hotels en municipal systemen.

  Ik heb zelf een smi anaerobic sectie in mijn biotol gemaakt, milieu bewust dat ik ben.

  Nu goede raad, als je een freeloaders familie hebt die voor nop bij je in gaan trekken zorg dan dat je een voldoende capaciteit biotol hebt. Als je onder belast , gooi gerust keuken afval in de wc, dat helpt, of bij zwaar onderbelasten (dat merk je want het gaat stinken) elke dag een handje kunstmest in de wc.

  Als je niet biodegradable spul in de system stopt, zoals sommig dames stuff, plastic, koffie prut, dan kan je na een paar jaar de biotol uit laten baggeren wat niet leuk is.

  Het is verstandig een grease trap op de inlaat van de biotol te plaatsen in het bijzonder als partner lief olie en curry resten door de wc spoelt.

  Starten nieuwe biotol duurt wel een maand. Dan heb je voldoende bacterien. Je kan het versnellen door biomassa van de buurman zijn biotol er in te doen , of een koeien vlaai.

 14. Jan zegt op

  Vorige week zaterdagävond werd ik op 300 meter van mijn hotel in Hua Hin overvallen door een tropische regenbui die de straat “blank” zette, zo’n 30cm. Omdat er ter plaatse enorm veel steenslag op de weg ligt besloot ik in tegenstelling tot mijn vriendin de laatste 300 meter met schoenen aan naar het hotel te waden. M’n lichtgekleurde sportschoenen waren bij aankomst in het hotel donkerbruin. ik hoop dat het van de bruin-rode aarde was maar het stonk vreselijk.

 15. Leon 1 zegt op

  Beste Guus,
  weet je misschien ook waar de bak olie blijft in Thailand,?? wordt deze opgehaald om er eventueel bio-diesel van te maken.
  Afval bak olie is vrij schoon om er na bewerking om te zetten naar stook olie voor centrales en biodiesel.
  Groet,
  Leon.

 16. lung addie zegt op

  Op Koh Samui is er alleszins een zuiveringsstation. Wat de capaciteit is weet ik niet, doch naar mijn bescheiden mening te klein om al het afvalwater van Chaweng ( waar het zicht bevindt) te zuiveren.
  Hier bij mij in de streek waar ik woon, heb ik geen weet van een zuiveringsinstallatie, doch het is een niet dicht bevolkt gebied en het meeste afvalwater gaat hier gewoon het land op om te bezinken en niet naar een riool.
  lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website