Lezersvraag: Achternaam in Thailand veranderen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 september 2014

Beste lezers,

Met ons trouwen, 23 jaar geleden, heeft mijn vrouw mijn achternaam aan genomen. Later is zij ook Nederlandse geworden. Haar Thaise paspoort heeft zij gehouden en de achternaam is toen bij de ambassade in haar Thaise paspoort gewijzigd.

Nu jaren later moet mijn vrouw een nieuwe paspoort aanvragen. Het probleem is nu dat het volgens de ambassade niet meer mogelijk is om mijn achternaam in haar paspoort te zetten. Zo heeft zij dus een Nederlandse paspoort met mijn achternaam en een Thaise paspoort
met haar meisjesachternaam.

In Nederland is het niet mogelijk om de achternaam in haar Nederlandse paspoort te wijzigen. Is het in Thailand mogelijk om haar achternaam te wijzigen zodat zij de gelijke achternamen in beide paspoorten heeft?

Met vriendelijke groet,

Kurt

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Achternaam in Thailand veranderen”

 1. Jan Hegman zegt op

  @Kurt Wat ik wel eens vernomen heb is dat ze moet eerst haar Thaise ID Card moet laten vernieuwen met daarop jou achternaam en dat ze daarna een nieuw Thais paspoort kan aanvragen met jou achternaam.
  Het lijkt mij voor jullie het eenvoudigst en om zeker te zijn dat je de juiste informatie krijgt, dat je contact opneemt met de Thaise ambasade in Den Haag of Amsterdam.
  Mijn vrouw heeft ook nog haar Thaise paspoort met haar eigen meisjes naam en het Nederlandse paspoort met mijn achternaam, als ik zo onbeleeft mag zijn wat is de reden dat jullie willen jullie dit willen veranderen?

  groet,
  jan

  Royal Thai Embassy
  Adres: Laan Copes van Cattenburch 123, Den Haag
  Telefoonnummer: 070-3450766

  ROYAL THAI HONORARY CONSULATE IN AMSTERDAM
  Herengracht 444 (BG)
  1017 BZ Amsterdam
  Tel: 020-4651532
  Fax: 020-4651543
  E-mail: info@thaiconsulate-amsterdam.org

 2. HansNL zegt op

  Heb zoiets ook eens meegemaakt met een kennis van me.

  Die heeft op de Ambassade in Den Haag, de Amphur voor Nederland, zal ik maar zeggen eerst haar achternaam veranderd in de bevolkingsadministratie.
  Daarna een nieuw paspoort aangevraagd met de juiste naam, ook in Den Haag.

  Er werd wel geeist dat er een inschrijving in een Thaise Tambien Baan werd getoond, een verklaring gewaarmerkt door de Thaise Amphur was voldoende.
  Weliswaar moest in die TambienBaan ook haar naam gewijzigd worden, waarna de verklaring afgegeven kon worden.

  Het is inderdaad sedert een jaar of drie-vier zo, dat de achternaam niet meer veranderd kan worden in het paspoort.

  De evenknie had eerst ook een paspoort met daarin een gewijzigde naam.
  Bij het vernieuwen van het paspoort werd inderdaad om de met nieuwe naam getooide ID-kaart gevraagd, en de verklaring van de Amphur.

 3. Ko zegt op

  In Nederland mag een gehuwde vrouw ook haar meisjesnaam in het paspoort hebben staan. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort gewoon opgeven bij de gemeente. Zelfs beide namen opnemen mag tegenwoordig.
  Veranderen van naam in een bestaand paspoort zullen ze niet doen, wel bij nieuw paspoort.
  Waarom dus niet beide namen laten opnemen in een nieuw NL paspoort, dekt de hele lading in 1 keer.

  • Kurt zegt op

   Met de aanvraag van een nieuwe NL paspoort gevraagd of de meisjesnaam terug of erbij kon,
   was volgens de ambtenaar niet mogelijk.

 4. Kurt zegt op

  Het lijkt mij niet verstandig om,als wij dat willen,[ dan geen visum nodig ] met 2 paspoorten met verschillende achternamen tussen Nederland en Thailand te reizen.Problemen bij de airline en paspoortcontrole.

 5. henk zegt op

  Volgens mij is het in Nederland zo dat een gehuwde vrouw altijd haar eigen achternaam behoudt, ook in het Nederlandse paspoort. Wel kan de vermelding e.v. (echtgenoot van) met de achternaam van de man in het paspoort worden vermeld.

  Bovenstaande is bij ons het geval (al 20 jaar getrouwd). In het Thaise paspoort van mijn vrouw staat gewoon mijn achternaam.

  Als we naar Thailand reizen staat haar vliegticket op haar eigen naam zoals in het Nederlandse paspoort,
  en met haar Thaise paspoort kom ze Thailand binnen en gaat met haar Thaise paspoort reist ze Thailand weer uit. Voor de visum verplichting laat ze haat Nederlandse paspoort bij de Thaise paspoort controle zien zien.

  • Willem zegt op

   Lekker duidelijk, die laatste alinea. Ik vraag me af of die laatste controle geen probleem oplevert. Let wel, zien is wat anders dan (be-) kijken.

 6. Joeri zegt op

  Betreffende de namen in de paspoorten zie ik niet goed in waarom men haar Thaise paspoort moet veranderen. Verander haar Nederlandse paspoort in haar meisjesnaam en alles is opgelost. Mijn vrouw heeft haar meisjesnaam behouden toen we trouwden, ik vond niet dat ze mijn familienaam moest krijgen simpelweg omdat ze met mij trouwde. Zij heeft toch ook haar eigen identiteit en op het trouwregister staat dat ze met mij getrouwd is. Ook vind zij dat ook niet nodig dat ze nu perse mijn familienaam moest krijgen. Persoonlijk moet men dat afschaffen en elk zijn eigen naam behouden. Ik dacht dat men nu in Belgie ook kon kiezen welke naam men wilde, de aangetrouwde naam of je eigen familienaam!

 7. Leo de Vries zegt op

  Beste

  Heel eenvoudig ze moet een kohr ror 5 hebben dit is een wijziging ahternaam in et bevolkingsregister van thailand. Amphur maakt deze op voor je of ambassade.

  • NicoB zegt op

   Leo, jij lijkt hier ervaring mee te hebben.
   Een kohr ror 5, verkrijg je dat bij de Amphur, vult dat in en levert dat aldaar af?
   Daarna laat je ook de Tabien Baan aanpassen naar de nieuwe naam?
   Vervolgens vraag je een nieuwe ID card aan?
   Met die nieuwe ID card vraag je een nieuw Thais paspoort aan, met uiteraard je nieuwe naam er in?
   Graag als je de weg kent en de ervaring hebt, zou ik op deze vragen antwoord willen hebben, dankjewel.
   NicoB

 8. pinas zegt op

  Klopt helemaal Leo dat is wat wij ook gedaan hebben. Vond in de eerste intsantie wel dat mijn vrouw haar meisjes naam moest behouden maar de papieren heeft zij toen ingevuld waardoor mijn achternaam in haar Thaispaspoort staat. onlangs heeft zij ook een nieuw paspoort gekregen zonder problemen met mijn achternaam.

  Mijn vraag aan jou Leo.
  Is het mogelijk dat mijn echtgenote de nederlnadse nationaliteit ook kan aanvragen. Levert dat geen problemen met onze bezittingen in Thailand.
  Wat zou ik kunnen doen zodat zij ook de Nederlandse nationaliteit krijgt.

  • Willem zegt op

   Beste Pinas,
   Voor een NL paspoort moet je vrouw zijn ingeburgerd, inclusief het betreffende diploma, en daarna een aanvraag doen bij de gemeente voor nationalisatie/Nederlanderschap. Ze moet ook minimaal 5 jaar onafgebroken in NL hebben gewoond. De procedure mag een jaar in beslag nemen, volgens de regels, maar in de praktijk naar verluidt, duurt het een half jaar.

   Groet,
   W


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website