Beste lezers,

Deze week ontving ik een brief van ABN AMRO, gedateerd 13 januari 2022, dat zij gaan stoppen met “de dienstverlening” aan klanten die in Thailand wonen. Over 6 maanden na 13 januari worden de producten automatisch opgeheven (maar we mogen het ook zelf eerder regelen). Kortom, per juli 2022 kan je als Nederlander die permanent in Thailand woont, geen ABN AMRO bankrekening (of andere producten) meer hebben.

Erg jammer, want een NL bankrekening maakt het fijne leven in Thailand best wat makkelijker voor die paar dingen die af en toe nog in of met NL gedaan moeten worden.

Mijn situatie is: Nederlands paspoort, uitgeschreven als inwoner van NL, ingeschreven als inwoner van Thailand, “permanent inwoner” van Thailand, nog 15 jaar niet AOW- of pensioengerechtigd en geen belastbaar inkomen vanuit NL.

Vraag aan de lezers: zijn er nog Nederlandse banken die wel rekeningen willen hebben van Nederlanders die permanent in Thailand wonen, ook rekening houdend met mijn concrete situatie?

Dank alvast voor de reacties!

Groet,

MarkL

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

28 reacties op “ABN AMRO zegt mijn rekening op, bij welke andere NL bank kan ik terecht?”

 1. Klaas zegt op

  Ik bankier bij de RABO bank, al vele jaren voor ik naar Thailand verhuisde. Ook na de verhuizing kon ik gewoon daar blijven en tot op heden ook geen probleem. Geen plotselinge verhoging van de kosten oid.
  Hoop dat het zo blijft.

 2. Jos M zegt op

  Probeer de ASN, dat is een onderdeel van de Volksbank net als SNS.
  Ik bankierde daar al voor ik naar Thailand vertrok en zij maakten daar geen probleem van.

  • Rob zegt op

   Ls,

   Asn doet het netjes, is tevens wat ‘groener’ ingesteld, kortom daar heb je nog wat service.

   Gr Rob

 3. Burt zegt op

  Beste MarkL probeer bij ING buitenland rekening openen.Kost 1.55 euro extra per maand Heb ikzelf al jaren.gr. Burt.

  • Frans zegt op

   Dat klop Burt. Maar je moet wel naar Nederland toe, Lijfenlijk aan wezig zijn.
   Ik werd na 50 jaar trouwe klant er ook uit geknikkerd .

 4. Erik zegt op

  Wat een vreemd beleid; zie https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/kifid-abn-amro-bank-mag-buitenlandtoeslag-voor-betaalrekening-vragen/

  Uit de commentaren blijkt dat onder meer ING en Rabo wel beschikbaar zijn.

  • ruud zegt op

   Maar dan moet je wel in Nederland zijn om een rekening te kunnen openen.

 5. Marcel zegt op

  Kijk hier: https://www.ing.nl/particulier/klantenservice/gegevens-wijzigen/verhuizen-naar-het-buitenland/index.html

  • MarkL zegt op

   Ga ik doen, Marcel, dank!

 6. Dennis zegt op

  Normaalgesproken zou ik zeggen neem een internetbank als Wise of N24. Maar dan vragen ze wel een adres in Nederland voor het toezenden van de bankpas. Als u een adres (familie, vrienden ofzo) heeft, dan kunt u dat proberen. Theoretisch zou het een probleem kunnen zijn dat u fiscaal geen inwoner van de EU bent, maar volgens mij weegt dat niet heel zwaar. Dat is meer de verplichting die Wise en N24 hebben om uw banksaldo door te geven aan de Belastingdienst.

  Er zijn overigens tal van internetbanken, die ook gewoon onder het Europese deposito-stelsel vallen; Revolut, Openbank, N24, Wise en nog wel meer. Gewoon proberen en kijken wie er toehapt; aanmelden is gratis en ID-verificatie vindt op afstand plaats.

  • ruud zegt op

   TransferWise is een financieel bedrijf dat gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk. TranserWise staat onder toezicht van het Financial Conduct Authority (FCA): de Britse toezichthouder. TransferWise valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat het een elektronische geldinstelling is en geen bankvergunning heeft.

   Bron: Consumentenbond.

  • Ton Egbers zegt op

   N24 of bedoel je N26? Die online bank opent voor zover ik weet ook alleen maar accounts voor mensen die niet buiten de EU wonen.

   Wise werkt wel, maar buiten de EU wonend kun je geen EUR debit card of andere currency card van hun krijgen, noch autodebit (incasso) betalingen doen. Voor veel andere zaken wel meest handig IMO.

   Noot: Wij werden ook al 3 jaar terug uit onze 45 jarige account bij de ABN-AMRO geflikkerd (veel in dit blog destijds hier ook over). Dus dat hebben we laten gaan en afgesloten. Aanhouden bleek te veel rompslomp. Rabo weigerde ons in hun AMS kantoren ook als expats in Indonesie te accepteren, evenals online Bunq, N26 en anderen. Uiteindelijk lukte alleen de ING via een NL kantoor met ons ter plekke.

   • mark zegt op

    zelfde verhaal hier, mijn ex kon nog wel een rekening openen bij de ING via haar vaders adres maar dat moest ze wel persoonlijk in Nederland regelen.
    Ik zelf heb nu alleen nog een thaise rekening en omdat ik geen workpermit meer heb heb ik ook geen credit card.
    Ik begrijp wel dat de ABN dit officieel niet mag doen maar ja, wat kan je er tegen doen.

  • Jelly zegt op

   Nou bij N26 is niet de beste optie ben daar ook geweest ze hebben mijn account zonder pardon geblokkeerd. Ben mijn geld kwijt kreeg niet terug. Nee geen N26

 7. Caspar zegt op

  Of misschien BUNQ BANK

  Is bunq een echte bank?

  Bunq is een Europese bank met volledige vergunning en je geld wordt beschermd door de Nederlandse Depositogarantie (tot € 100.000 voor alle rekeningen samen). Bunq maakt ook gebruik van geavanceerde beveiligingsmaatregelen zoals two-factor authenticatie om je geld en persoonlijke informatie veilig te houden.

  • Bart zegt op

   Sommigen zouden toch echt eens moeten wat opzoekingswerk doen vooraleer iets te posten.

   Bij de bank die jij aanhaalt kan je geen rekening openen vanuit Thailand en laat dat net het probleem zijn.

   • Ton zegt op

    En mischien goed lezen zou ook een advies kunnen zijn. Meneer kan geen bankrekening bij ABNAMRO meer aanhouden omdat hij in Thailand woont. Dat is heel wat anders dan dat hij geen ING rekening zou kunnen openenen vanuit Thailand waar hij nu kennelijk is. In eenzelfde situatie toen ABNAMRO alle rekeningen van houders buiten de EU ophief, heb ik in Nederland een ING rekening geopend dewoon op mijn Thaise adres. Ik betaal vanuit die rekening met mijn ING app en ook mijn AOW loopt via die rekening.

    • Nicky zegt op

     En wij zijn er juist uitgegooid omdat we geen band meer hadden in Nederland. Wel vreemd

     • Bart zegt op

      Juist Nicky, vreemd dat sommigen wat meer kunnen dan anderen.
      Ik geloof absoluut niet de je een ING rekening vanop afstand kunt openen.

    • ruud zegt op

     De ABNAMRO heeft nooit de bedoeling gehad om om alle klanten buiten Europa op straat te zetten, alleen maar die mensen, die niet over genoeg geld beschikten in de ogen van de ABNAMRO.
     Voor de rijkeren is er een speciale afdeling bij de bank en daar kun je wereldwijd bankieren.
     Mogelijk is die invoering van 15 Euro ook alleen maar bedacht om de kleine klanten aan te moedigen om te vertrekken – bij de ABNAMRO.

 8. dick zegt op

  Ik woon al meer dan 20 jaar in Thailand, en heb nog steeds mijn ABN AMRO.
  Ook ik ben uitgeschreven in Holland, maar hou het adres van mijn broer als adres voor de ABN.
  Mijn AOW komt op die rekening binnen, en van hier uit doe ik internet bankieren, dus kan naar hier overboeken als dat nuttig/noodzakelijk is.. Geen schriftelijke communicatie met de bank, alles gaat immers digitaal.. Dus er komt geen post van ABN voor mij, bij familie terecht…

  • MarkL zegt op

   Die mogelijkheid van het gebruiken van een adres van familie heb ik helaas niet, Dick. En vrienden in NL wil ik er niet mee lastig vallen
   Vandaar dat ik voorafgaand aan mijn emigratie me keurig bij ABN gemeld heb en alles op mijn Thaise adres heb gezet, wat na mijn uitschrijven uit NL mijn enige mogelijke adres was en is. En nog geen jaar daaran zeggen ze de rekening dus op. Tsja. Gelukkig kan ik verder met alle tips!

 9. hansman zegt op

  Ik heb een rekening bij Triodosbank met een correspondentieadres in NL. Reeds 5 jaar geen probleem.

  • MarkL zegt op

   Een bank met principes komt dus ook op het uitzoeklijstje. Dank, Hans!

 10. john zegt op

  Open een euro rekening bij WISE. Laat al uw inkomsten bij wise binnenkomen en verzamel zo om een grote som euro’s over te maken naar Thailand wanneer het u belieft. Overmaken kan naar een euro of een baht rekening in Thailand. Er is een maar bij wise is maakt over op een verzamel iban (BE79967040785533) en u moet er voor zorgen dat degene die aan u betaalt uw rekeningnummer vermeld. Anders gaat het bedrag retour afzender. Ook pensioenuitkeerders als SVB werken mee al is dat vermelden van uw accountnummer nogal een problem.
  NB; in Nederland is uw rekeningnummer verwerkt in de Nederlandse IBAN)

  • Ton Egbers zegt op

   Wat bedoel je met verzamel IBAN?

   Iedereen uit NL (en BE neem ik aan) krijgt al snel wel degelijk z’n eigen IBAN. Dus die van mij is anders dan die jij noemt (overigens wel in BE, ook al ben ik NLer).

   Sterker nog: Als je met multiple currencies te maken hebt, kun je zelfs je eigen USD account in de VS (officieel via ACH of ABA) of bv. je eigen AUD account in Australie krijgen (officieel via BSB).

   Maar zoals ik ook al eerder ergens hierboven heb aangegeven: Alhoewel je via deze persoonlijke accounts wel “domestic” payments kan doen en ontvangen (bv gratis AUD naar andere AUD rekening, net als IBAN met EUR), je kunt er geen debit/credit cards voor krijgen, noch autodebit betalingen mee regelen. Dus louter voor eenmalige of handmatig herhaalde online transacties. Maar dat is toch al geweldig?

   PS. Ik weet niet of Wise ook al in domestic TH rekeningen voorziet. In mijn woonland Indonesie helaas nog niet. Maar dat zou natuurlijk voor jullie in TH en mij in ID het meest makkelijke zijn. Singapore ook al, maar Maleisie ook nog niet. Dus voor TH zelf checken, of benieuwd of iemand op dit blog dat al weet?

 11. Jan de Jong zegt op

  Toen ik nog in NL woonde,inmiddels 16 jr geleden zat ik bij de Rabo en gewoon adres wijziging doorgegeven toen ik naar Indonesie ging…een maat van mij hier zat bij de Abn Amro en ondanks aardig vermogend werd hij eruit gegooid
  door de bank,maar een Rabo wilde hem ook niet…zit al weer diverse jaren bij de ING

 12. Wombat zegt op

  Mijn zuster die in Australië woont heeft online een account geopend bij Bank N26. Ze had wel een NL simcard in haar smartphone met duo sim geplaatst (KPN) en mijn adres in NL gebruikt. De N26 Creditcard en Maestro bankpas heb ik na ontvangst met aangetekend post naar Australië gestuurd. Ze moest wel tijden de aanvraagprocedure een BSN nummer doorgeven aan N26 en een kopie van haar NL paspoort, dus als je die hebt nog problem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website