Lezersvraag: Aangifte belasting en M 15 formulier 2016?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
19 april 2017

Beste lezers,

Op 30 december 2015 ben ik in Thailand komen wonen. Van de belastingdienst ontving ik daarom een M15 formulier. Deze heb ik na uitstel te hebben gekregen in september 2016 verstuurd. In november daarop volgend ontving ik de voorlopige aanslag.

Ik heb begrepen dat de belastingdienst probeert om binnen een jaar tijd de definitieve aanslag te sturen. Maar…..het kan ook nog langer duren.

Nu ben ik in de veronderstelling dat ik elk jaar een M15 formulier toegestuurd krijg? Deze heb ik voor 2016 nog niet ontvangen. Ik krijg de belastingdienst maar niet aan de lijn. Weet iemand wat de verdere procedure nu is? Moet je er zelf om vragen misschien?

Groet,

Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Aangifte belasting en M 15 formulier 2016?”

 1. NicoB zegt op

  Jaar 2015. Alleen voor het jaar van emigratie krijg je een M formulier, dat is gezien je datum van wonen in Thailand geschikt om het inkomen en vermogen gesplitst aan te geven.
  Voor de periode 1 januari 2015 t/m 29 december 2015 voor Nederland en de periode 30 december 2015 t/m 31 december 2015 voor Thailand. Dat formulier heb je dus al ingeleverd en je bent in afwachting van de definitieve aanslag.
  Jaar 2016 en volgende jaren. Voor 2016 kreeg je kennelijk geen brief van de belastingdienst om aangifte te doen. Toch moet je zelf controleren of je aangifte moet doen, dat kun je nazien op de site van de Belastingdienst. Als je aangifte moet doen moet je die inleveren voor 1 mei 2017. Dat kun je op de site van de belastingdienst digitaal doen als buitenlands belastingplichtige.
  Je hebt daarbij sinds 2015 niet meer de keuze om te kiezen voor binnenlands belastingplichtige nu je in Thailand woont. Het programma helpt je vrij makkelijk door de vragen. Als je dat nog niet deed, doe je dat alsnog.
  Je krijgt dus geen M formulier meer voor de jaren na 2015.
  De belastingdienst kantoor buitenland kun je bellen op 055 385 385, dan krijg je de Belastingtelefoon Buitenland aan de lijn.
  Succes.
  NicoB

 2. Rob Tha Mai zegt op

  M formulier is een Migratieformulier, deze is voor het jsaar dat je Nederland in of uit gaat. Daarna moet je in Heerlen een Niet-Ingezeten belastingformulier aanvragen. Zie voor telefoonnummer de site van de Belastingdienst.
  Voor 2015 toen ik 8 jaar in Thailand woonde ben ik nog altijd bezig om de aangifte definitief te maken, terwijl deze op 1 mei 2016 ingediend had. Voorlopige niet akkoord gegaan, alle aftrekposten vergeten ze, maar eerst geld krijgen.

  • Lammert de Haan zegt op

   Dat moet je me toch eens uitleggen, Rob Tha Mai. Jij schrijft dat de Belastingdienst bij de afwikkeling van jouw C-formulier over 2015 alle aftrekposten is vergeten. Ik denk eerder dat jij vergeten bent dat ingaande 2015, bij wonen in Thailand, alle heffingskortingen, aftrekposten en heffingsvrij vermogen van box 3 zijn komen te vervallen.Als jij Thailand Blog de afgelopen jaren wat meer had gevolgd, dan had je hierover veelvuldig artikelen, diverse lezersvragen en daarop gegeven antwoorden kunnen lezen.

 3. Corretje zegt op

  Als leek belastingzaken regelen is onbegonnen werk.
  De belastingwetgeving is te specialistisch. Schakel een goeie belastingadviseur is, die kost.wel geld doch aan het eind van de rit heeft hij dat terugverdiend. Je bent dan tevens van een hoop gezeur af.

 4. RuudRdm zegt op

  Aangaande het jaar waarin je bent ge-emigreerd ontvang je een M-formulier. In jouw geval betreft dit het jaar 2015. Die aangifte 2015 heb je september 2016 verstuurd, waarop in november een voorlopige aanslag volgde. We zitten nu pas medio april 2017. Is allemaal nog wel kort dag. Heb geduld: de Fiscus vergeet jou echt niet.
  Alleen over het jaar waarin men emigreert ontvangt men een M-aangifteformulier. Over 2016 kun je dan, zo je wilt, digitaal jouw belastingaangifte doen. Of wachten op een papieren aangifte. Gezien de perikelen met de ThaiPost is digitale verwerking natuurlijk aanbevelenswaardig.
  Vreemd dat jij de Fiscus niet kunt bereiken. Vanuit Thailand dien je te bellen met de Belastingtelefoon Buitenland: +31555385385. Die kunnen meteen zien of je al in het systeem van het Buitenlandkantoor Herrlen bekend bent. Zie verder ook de website van de Belastingdienst onder hoofdstuk Internationaal. Sukses!

 5. Piet zegt op

  Dat formulier voor 2016 is voor jou een C-aangifte
  Gewoon even via je DIGID op de belastingsite kijken daar staat een hoofdstukje ‘belastingaangifte niet-ingezetenen” de rest spreekt voor zich ..je moet inderdaad voor 1 mei 2017 aangifte doen maar je kunt ook op de zelfde belastingsite eenvoudig uitstel vragen , automatisch tot 1 september wordt dat dan verleend
  Als je moet betalen kost je dat wel rente over die periode
  Succes !!

 6. Jan zegt op

  Is het M formulier standaard, heb er nooit een gezien.

  • NicoB zegt op

   Ja Jan, dat formulier is standaard en als je er nog nooit een gezien hebt, dan heb je geluk of ongeluk gehad. Je geeft geen info over hoe en wat van jezelf, dus lastig om verder veel over te zeggen, maar ga er even van uit, dat je naar Thailand geëmigreerd bent.
   Extreem gezegd, nog niet eerder gezien, maar kan wel. Een M formulier krijg je misschien niet als je 31 december van een jaar naar Thailand emigreerde en 1 januari van het volgende jaar in Thailand ging wonen. Dan is er voor dat kalenderjaar geen gedeeltelijk periode NL en Thailand.
   Mogelijk nadeel geen M formulier, stel nu je emigreerde naar Thailand 1 februari 2015 en kwam in Thailand aan 2 februari 2015 en je kreeg geen M formulier.
   Dan heb je misschien voor 2015 in NL teveel belasting betaald als je voor het hele jaar NL belastingplichtig bent geweest, bv. doordat je geen vrijstelling vroeg cq, kreeg voor vanaf 2 februari 2015 in Thailand ipv. in Nederland te belasten pensioen, of bv. vermogen dat heel 2015 in NL belast is gebleven, ipv. slechts t/m 1 februari 2015. Verder zijn uiteraard mogelijke andere invloeden aanwezig.
   Ben je niet in NL uitgeschreven is de situatie volstrekt anders uiteraard.
   Nog even voer om over na te denken.
   NicoB

 7. Jwa57 zegt op

  Geachte Rob,
  Ik heb dit meegemaakt in 2015 met het IB 2014.
  Het eerste jaar een schriftelijke belastingaanslag ingevuld. Daarna via de website van de belastingdienst.
  Het IB 2015 formulier (en verdere jaargangen) kun je vinden op de site van de belastingdienst.
  Het betreffende jaartal aanklikken, alles goed lezen en invullen (als buitenlands betalingsplichtige!) en dan inzenden met DigiD.
  Succes er mee.

 8. Lammert de Haan zegt op

  Ik kan je geruststellen, Rob. Zo’n ‘leuke’ aangifte kreeg je omdat je in de loop van 2015 geëmigreerd bent (deel van het jaar in Nederland en een deel van het jaar in het buitenland gewoond). In zo’n geval krijg je nl. een papieren M-formulier, bestaande uit 73 vragen, waarvan je er meestal maar een paar hoeft in te vullen.

  Als je ook over 2016 aangifte moet doen, dan krijg je daar bericht van van de Belastingdienst. Alsdan doe je aangifte met het C-formulier. Dit kun je digitaal invullen. Alleen op verzoek wordt jou een papieren aangifte model C toegestuurd. Deze service is bedoeld voor digibeten.

  Of er een verzoek om ook voor 2016 aangifte te doen naar jou onderweg is, kun je controleren op website van de Belastingdienst. Daarvoor log je met je DigiD in in het beveiligde gedeelte van de website en ga je naar “Mijn Belastingdienst”. Onder “Correspondentie” moet dan vermeld staan dat een uitnodiging tot het doen van aangifte is verzonden.

  De Belastingdienst beschikt vaak over voldoende gegevens om te kunnen beoordelen of het voor hen zinvol is om jou aangifte te laten doen. Krijg je echter geen uitnodiging, dan wil dat nog niet zeggen of het voor JOU niet zinvol is om aangifte te doen. Mocht bijv. je bedrijfspensioenfonds de inhouding van loonheffing ingaande 2016 niet hebben stopgezet, dan heb je recht op teruggaaf van de ten onrechte ingehouden loonheffing. De Belastingdienst “maakt er geen gewoonte van” om jou dan een uitnodiging te sturen tot het doen van aangifte. Zo ver gaat hun service nu ook weer niet. Dat moet je zelf in de gaten houden.

  Maar let bij dit alles wel op. Het kan zijn dat het pensioenfonds juist heeft gehandeld, maar dat de SVB nog steeds de heffingskortingen toepast, omdat jij niet hebt doorgegeven aan hen dat zij daar mee moesten stoppen. In dat geval krijg je geen door het pensioenfonds ten onrechte ingehouden loonheffing terug maar moet je belasting betalen, omdat de SVB ten onrechte de heffingskortingen hebt toegepast.

  Of je in dat geval, ondanks het feit dat je geen uitnodiging hebt gehad tot het doen van aangifte, toch aangifte moet doen, moet ik je in m’n rol van belastingconsulent adviseren om dat wél te doen. Maar de verantwoordelijkheid om wel of geen aangifte te doen ligt volledig bij jou.

  • Jan zegt op

   Beste Lammert,
   Maakt de belasting verschil tussen een bedrijfspensioen en een pensioen van bijvoorbeeld het ABP..??
   Zo ja…wat is de reden daarvan..?

   • Lammert de Haan zegt op

    Beste Jan,

    Ervan uitgaande dat Thailand je fiscale woonland is, dan mag een bedrijfspensioen slechts worden belast door Thailand, met uitsluiting van Nederland (artikel 18, lid 1, van het Belastingverdrag Nederland-Thailand). Hiermee ga ik even voorbij aan de remtitance base (artikel 27 van het Verdrag).

    Een ABP-pensioen, mits verkregen uit een overheidsbetrekking, is slechts in Nederland belast (artikel 19 van het Verdrag). Let er hierbij op dat het ABP ook dikwijls optreedt als pensioenuitvoerder voor private organisaties, zoals onderwijs- of zorginstellingen. Dan kun je niet spreken van een pensioen uit een overheidsbetrekking, maar van een privaat-/bedrijfspensioen.

    Soms heeft een ABP-pensioen een tweeledig karakter en is zij aanvankelijk verkregen uit een publieke betrekking, welke naderhand is geprivatiseerd. Alsdan dient een opdeling plaats te vinden van een deel (aantal jaren) publiek pensioen en een deel (aantal jaren) privaat pensioen. In dat geval spreken we van een hybride pensioen. Met deze zaken moet je terdege rekening houden, als je het hebt over een ABP-pensioen.

 9. Ex-belastingambtenaar zegt op

  Maak geen slapende honden wakker als je moet betalen. laat ze zelf reageren

  • NicoB zegt op

   Dit is nou niet het meest fraaie advies van een ex-belastingambtenaar.
   Geloof mij maar, het systeem vergeet je echt niet, tijdig nagaan of je aangifte moet doen is een goede zaak. Het resultaat van een aangifte kun je eenvoudig testen door het aangifteprogramma digitaal in te vullen.
   Je zaakjes tijdig op orde houden is beter dan achteraf met een open kraan dweilen om alles in orde te krijgen, ook nog eens met mogelijke extra kosten.
   NicoB

 10. Jacques zegt op

  Ik kreeg van de belastingdienst netjes een brief waarin stond dat ik voor 2016 (het jaar dat ik mij definitief zetelde in Thailand) geen aangifte hoefde te doen, omdat ik waarschijnlijk niets hoefde terug te betalen. Ik had wel al zelf een formulier M15 aangevraagd en toegezonden gekregen. Overigens kon ik zelf op de belastingsite een aangifte pro forma opmaken en kon dus zien dat er juist was ingehouden en ik ook niets terug zou krijgen.
  Ik heb al de keren dat ik met de belastingdienst gebeld heb vrij snel contact gekregen en daar dus ook niets over te klagen.

  • NicoB zegt op

   Er wijzigt nogal eens e.e.a. in de wetgeving, dus het gebruik van het juiste formulier is van belang.
   Voor alle duidelijkheid, het formulier M15 is voor een aangifte van het jaar 2015 als je in dat jaar emigreerde, voor 2016 is het een aangifteformulier M16.
   Ook ik heb de ervaring dat het bellen met de Belastingdienst Buitenland soepel verloopt, ik gebruik daarvoor Skype voor een laag tarief omdat het een vaste lijn van de belastingdienst is.
   NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website