Zonne-energie in Thailand

Het is nu alweer 4 jaar geleden (2018) toen ik advies vroeg van deskundige lezers over zonne-energie thuis. Arjen kwam met huizenhoge prijzen in de miljoenen, maar ook door andere reacties besloot ik nog voorlopig af te zien.

Nu heb ik echter deze week toch weer na lang aarzelen bedrijven willen laten komen. Het eerste bedrijf, 100% Thais was niet bepaald klantvriendelijk en had duidelijk geen interesse om mij te helpen. Keek nog niet eens naar de elektriciteitsrekening en vroeg aan mijn vrouw of zij met mij getrouwd was op een tamelijk onbeschofte manier. Dat bedrijf zit in Pranburi, dus daar maar niet heen gaan.

De tweede was Solar Solutions in Hua Hin. Een vriendelijke Clive kwam me de volgende dag bezoeken nadat ik moeite had gehad zijn bedrijf te vinden (de adressering op Google Maps was niet juist). Hij bekeek mijn stroomrekening, stelde vast dat wij het dubbele van het normale tarief betalen (we zitten in groep 8, een tijdelijke – nu al negen jaar – aansluiting.

Een on-grid installatie zal mij 110.000 Baht kosten. De aansluiting voor het normale stroomnet zou waarschijnlijk net zoveel kosten. Overdag kan ik de overtollige stroom in het net voeden (niet officieel), waardoor de meter terug draait. ’s Nachts maak ik dan weer gebruik van het net. Binnen vier jaar zou die investering van 110.000 Baht terug verdiend kunnen zijn. Hij zal me ook nog een offerte van een hybride systeem sturen, dat meer dan 220.000 kost. Dus geen miljoenen baht!

Ik ben nu ook van plan de installatie via zijn bedrijf te laten doen. In het begin de on-grid oplossing en misschien later eventueel hybride of zelfs off-grid (hoewel dat laatste niet echt nodig is, gezien de prijzen voor accu’s eigenlijk nog onevenredig hoog zijn en de besparing zich voor mij niet loont.

Dit ter “aansluiting” van mijn bijdrage in 2018.

20 reacties op “Zonne-energie in Thailand (lezersinzending)”

 1. Danny zegt op

  Iik heb 3 jaar geleden bij Solar Solutions een 14 KW on grid systeem gekocht.
  Uitstekende service!
  Wees wel zeker dat de inverter ” government” goedgekeurt is. En dat de inverter ook indien nodig “zero-export” aankan.
  Zoals je al vermeldde is de feed in bij het net niet officieel en dat Kan tot vervelende situaties Leiden als er controle zou komen van het electriciteits bedrijf. Ik heb daar persoonlijk ervaring mee. Gelukkig lies het goed af.

  Al met al zeer tevreden, ook met het terugverdien model

  • Sjaak S zegt op

   Bedankt voor je reactie, Danny. Clive zei dat ik een app krijg die dat kan voorkomen. Deze regelt dan de uitvoer zo, dat op de gebruikelijke controles de stroomtoevoer naar het net verminderd wordt (heb ik zo begrepen). Ik hoef er zelf niet veel aan te doen.
   Hoe was het dan bij jou gegaan? Moest je een boete betalen? Ik wil natuurlijk ook geen problemen krijgen.

   Wij zijn ja officieel niet op het vaste net aangesloten. We hebben een éénfase systeem met een analoge meter die ongeveer 500 meter van ons huis vandaan is. En zoals ik al schreef, een zogenaamde tijdelijke aansluiting waarbij wij 7 baht per KwH betalen.

   De inverter voor het on-grid systeem is een SOLAX X1 BOOST
   En die voor het hybride systeem: het merk Deye.

   Ik zal het wel voor de zekerheid navragen.

   • Danny zegt op

    Als je zo alle reacties leest komen een aantal dingen veelvuldig terug:
    Terugverdienmodel
    On grid/ hybrid/ off grid
    Wel of niet officieel
    PEA

    Om eerst je vraag te beantwooeden:
    Nee geen boete betaalt.
    Hier blijkt dat het de PEA niet interessert zolang de rekening van hun maar wordt betaald.
    Discussion met de PEA bleek ook geen enkele zin te hebben ( lokaal niveau) ze snappen er niets van. Er werd net als bij een andere reactie beweert dat bij een stroomstoring of werkzaamheden mijn systeem hun workers onder stroom kon zetten. Absolute online en nadat ik dat bewezen had vetrokken ze en heb ik nooit meer wat gehoord.
    Als je al officieele goedkeuring wil hebben moet je contact opnemen op provincial niveau.
    Ik heb dat niet gedaan want ik kwam er achter dat er bij mij in buurt minstens 10 woningen zijn met on grid solar en geen enkele eigenaar heeft hun systeem geregistreerd.

    Terugverdienen:
    Mij zal het een biet zijn of ik er 5 of 10 kaar over doe.. ik ben gewoon heel blij met dit systeem.
    Clive iheeft een waardevol goedwerkend systeem bij ons heinstalleerd en zijn after sale setvice is voortreffelijk.
    Doe eerst maar ervaring op met on grid, later kan je altijd nog verder Haan.
    Sukses

    • Sjaak S zegt op

     Hartstikke bedankt voor je uitleg.

 2. Marcel Keune zegt op

  Hoi Sjaak,

  Je zegt onofficieel de stroom retour op het stroomnet!
  Bedoel je dan dat het energiebedrijf het niet weet?
  Als dat zo is, is het dan niet gevaarlijk voor eventuele werkzaamheden aan het stroomnet waarvan monteurs denken dat er geen stroom opstaat?

  Mvg Marcel

  • Sjaak S zegt op

   Volgens mij niet. Bij werkzaamheden aan het stroomnet, wordt de stroom van het net uitgeschakeld, waardoor ook mijn toevoer automatisch stopt. Dat was ook mijn bedenken.

  • Johannes zegt op

   Als er geen stroom op het sunpannel gebeuren stat levert het ook geen stroom, ik heb dat met de man van het stroomnet PEA eindeloos staan debatteren en hij snapte het niet, ik heb toen de stroom kabels van de meter eraf gehaald en in mijn handen genomen, want met mijn digitale Fluke T5-600 Electrical Tester geloofde hij het niet dat er geen stroom op stond. Maar na een paar dagen kreeg ik wel een nieuwe meter die niet meer terug draaide en werd ik dus elke dag voor +/- 60 baht door hun bestolen. Ik ben nu net een offgrit systeem aan het op bouwen met 4x 200Ah Baterijen van de Global met een inverter van 48V 5Kw van Alibaba bij de eerste test gisteren had ik 2Kw gebruik op de PEA meter, normaal 28 Kw dus dat scheelt wel wat.

  • Bing zegt op

   Ook ik lever terug aan het net( onofficieel). Als er geen netspanning is werkt de installatie niet en is er ook geen gevaar. Alle installaties zijn zo ingesteld.

 3. Arjen zegt op

  Ach ja Sjaal,

  Prijzen dalen. Mijn systeem is ruim 15 jaar oud. Toen had nog bijna niemand zonnepanelen.

  Verder heb ik mijn systeem niet aangelegd om op de rekening te besparen, maar als “whole house UPS”. Alles wordt bestuurd en gecontroleerd door een PLC

  Tienertijd was er weinig keus. Mijn systeem doet het nog steeds, en de keren dat al onze buren in het donker zaten, en wij gewoon electriciteit hebben is me het Miljoen (geen miljoenen) Baht dubbel en dwars waard geweest.

  Verder zou ik me nog maar even heel goed informeren over het zonder toestemming van PEA terugleveren aan hen. Dat zou zo de prijs van je installatie van 110.000 kunnen opslingeren naar een miljoen (dan geef je dat toch uit….)

  Voor de goede orde, mijn systeem is een “stand alone systeem” die zijn nog steeds vrij kostbaar. Een inverter met wat panelen wat prijs betreft vergelijken met een “stand alone systeem” is de bekende appels met peren vergelijken. En de appels zijn dan aardig tot ook.

  Als je systeem draait, en de stroom valt uit zit je ook als de zon fel schijnt, gewoon zonder electriciteit. Ik heb, zelfs ‘snachts als de stroom uitvalt gewoon electriciteit

  Maar veel plezier met je “koopje”

  Arjen

  • Sjaak S zegt op

   Dat laatste zinnetje had je kunnen weglaten. Wat voor jou een “koopje” is, daar moet ik voor sparen. Niet iedereen heeft een grote zak met geld, ok?

   Maar omdat ik ook niet zo graag zonder stroom wil zitten (het gebeurt niet vaak), zijn er nog alternatieven en dat zijn de hybride systemen, Deze offerte kreeg ik een uur geleden, waarvan de prijzen voor mijn huis de volgende zijn.

   DEYE 3.6 KWS HYBRID SYSTEM WITH 5 KWS OF LITHIUM STORAGE
   This will include
   A 3.6 KWS HYBRID DEYE inverter
   A 5 KWS lithium storage system
   A 7 panel 3.8 KWS PV system
   PRICE: 188,000 BAHT INCLUSIVE

   DEYE 5 KWS HYBRID SYSTEM WITH 5 KWS OF LITHIUM STORAGE
   This will include
   A 5 KWS HYBRID DEYE inverter
   A 5 KWS lithium storage system
   A 10 panel 5.4 KWS PV system
   PRICE: 230,000 BAHT INCLUSIVE

   5 KWS HYBRID SYSTEM WITH 10 KWS OF STORAGE
   This will include
   A 5 KWS HYBRID DEYE inverter
   A 10 KWS lithium storage system
   A 12 panel 6.5 KWS PV system
   PRICE: 285,000 BAHT INCLUSIVE

   Al met al intussen haalbare prijzen en dan hoef je ook niet meer in het donker te zitten.

 4. Ben Geurts zegt op

  Normaal zou de inverter uit moeten schakelen als netspanning te laag helemaal weg is.
  Een goede inverter doet dat dus ook.
  Ben Geurts

 5. william zegt op

  Beste Sjaak S

  Ik ben absoluut geen expert, maar kan omdat ik een on grid installatie op het dak heb liggen wel vertellen dat er iets in dat verhaal van Solar Solutions niet klopt.
  Wat voor een installatie levert dat bedrijf voor dat geld.
  Denk niet de juiste.
  En monteren ze het wel of is het een bouwpakket.
  Het is lachwekkend goedkoop heb de helft meer betaald voor een 3 kW installatie gemonteerd en wel.
  Op minder kan je een huishouden niet laten draaien.

  Terugleveren …… zit al bijna driekwart jaar op een meter te wachten die dat kan een officiële aansluiting dus door PEA, maar die hebben niet zo’n haast.
  De meter die ik nu heb, doet dat echt niet is schijnbaar geblokkeerd wat dat betreft.
  Veiligheidsmaatregel beetje slordig als er een dooie medewerker onder de kabels ligt omdat jij……………….
  Als de energie uitvalt bij de PEA door weersomstandigheden of ongelukken zit ook jij zonder stroom trouwens met een on grid installatie.

  Terug verdienen is een papieren rekensom bij vele.
  Ben er zelf niet ontevreden over, maar de rekensommen van de heren is sterk op verkoop gericht.
  Zit nu op een 35 % eigen opwek, ga als alles goed gaat uitkomen op naar de veertig plus zeg max. 45 %.
  On grid zonder terug levering of lithium accu.
  Zou nu op minimaal acht A negen jaar uitkomen als het er geen tien worden voordat de installatie is, verdient.
  Gebaseerd op jaarrekening zonder deze installatie.

  Volgens de beste man zou jij dus 27500 baht aan stroom moeten opwekken per jaar.
  Nou dat kan je dus op je rekeningen snel even optellen of je zoveel betaalt erger nog dat zou die door mij ongeveer genoemde max. 45 % moeten zijn.

  Als PEA bij mij dwars blijft liggen ga ik over op een lithium accu on grid met een accu erbij dus PEA als laatste aan de beurt.
  Kosten nu tussen de 70000 baht en de grofweg het dubbelen.
  Wie een goedkopere oplossing weet mag het zeggen wat accu betreft.
  Hoop dit jaar toch een prijsverlaging te kunnen zien met die lithium batterijen.
  De opslag zit het probleem PEA levert de ingebrachte energie door jou tegen ongeveer de helft van de prijs gewoon weer af aan je tegen de volle prijs.

  Levensduur installatie dus afschrijven gemiddeld want het gaat allemaal geen 25 jaar mee zoals de panelen schat ik op 20 jaar, maar kan ook best op meer uitkomen dus altijd wel positief te noemen wat investering betreft.
  Is het niet voor jezelf is het wel voor je achterban in maandelijkse kosten of onroerend goed waardering in het algemeen.
  En heb je toch je positieve bijdrage geleverd aan de energie problemen vandaag de dag.
  Maar zou nog wel eens even meer bedrijven benaderen en niet op de Thaise glimlach af gaan maar op de prijsopgave met afspraken.

  • Sjaak S zegt op

   Het kan dat het bij mij vrij goedkoop is, omdat ik eigenlijk niet zoveel stroom verbruik. Het probleem bij mij is (ik heb het al vaker beschreven: ik krijg geen stroom voor het normale tarief geleverd, maar het hoogste tarief en dat is 7,29 baht per eenheid. Dat is meer dan het dubbele van het normale tarief. Nu heb ik gemiddeld een rekening van 4000 Baht per maand, bij normaal tarief dus 2000 Baht. Zelfs wanneer ik geen stroom meer naar het net kan leveren door de beperkingen van PEA, bespaar ik toch tussen 1/3 en de helft van wat ik nu betaal.
   Zou ik overschakelen naar het normale net, kost me die aansluiting even veel en ben ik ook afhankelijk van de prijsverhogingen van de aanbieder. Bovendien heb ik vernomen dat een eventuele buur dan gratis gebruik kan maken van de voorziening waarvoor ik meer dan 100.000 Baht moet betalen. Denk je dat zo’n buurman dan mij die 50.000 baht gaat geven of dat PEA mij het geld teruggeeft? Niet dus.
   Hoe dan ook, ik ben met de overschakeling naar een on-grid systeem met Solar Solutions beter af dan met hetgeen PEA mij opdringt.

   • william zegt op

    Ik zou dan toch voor die 188000 baht aanbieding gaan.
    Punt is dat je voor 0900 uur en na 1530 zelf vaak weinig stroom genereert.
    Ik heb diverse apparatuur daar op afgesteld kan niet iedereen.
    Dan is de verhouding in het voordeel PEA [opkomende zon en afnemende zon] in de uren daartussen kan je [bij mij] alles stevig laten draaien.
    Zie dat ze jouw een 5 KWS lithium opslag systeem aanbieden is te weinig om de avond/nacht door te komen, maar goed een stevig stuk ervan wel.
    Of die dingen dan ook ‘de helft’ kosten is weer een andere vraag.
    Hoogste tarief en gewoon tarief is voor mij troebel water.

    • Sjaak S zegt op

     Klik maar op deze link. Dan kun je de diverse tarieven die PEA handhaaft zien. Wij hebben nr 8.

     https://eservice.pea.co.th/EstimateBill/

 6. Danny zegt op

  Hoi Sjaak,
  Dank je voor deze update.
  Kan je mij een berichtje sturen via [email protected]?
  Dank je.

 7. Rebel4Ever zegt op

  Sjaak,
  Kan je het correcte adres melden? Ik woon ook in HH en ben in solar geïnteresseerd voor mijn Koi visvijver. Filtersysteem plus pompen verbruiken meer – draaien 24/7 nonstop – dan mijn woning. Het is voor overdag, ‘s-nachts zal het net het moeten overnemen, want ik begrijp dat daarvoor een batterij optuigen (nog) kostbaar is. B.v.dank.
  E-mail: [email protected]

  • Sjaak S zegt op

   Hallo Ed,

   Hier is een link naar hun Facebookpagina. https://www.facebook.com/solarsolutionltd/

   Clive Oggier is de GM van het bedrijf en hij komt bij je kijken. Ik heb mijn afspraken met hem via Facebook gemaakt.

   Bij mij is het hetzelfde: de pompen van mijn vijver lopen ook 24/7 en verbruiken waarschijnlijk het meest. Ik wilde eerst ook hoofdzakelijk voor de vijver zonne-energie gebruiken. Maar de panelen kosten niet zo veel en je bent toch goedkoper uit als je dan de rest van het huis ook van zonne-stroom kan voorzien.

 8. Stephan zegt op

  Hoi, heel belangrijk dat je een goede niet arrogante leverancier hebt. Check bij minstens 3 klanten hoe ze tevreden zijn.

  Er wordt door veel mensen nogal wat onzin verteld over solar energie. Het is eigenlijk heel eenvoudig! Platen op het dak, een inverter en een geschikte batterij.

  Er was zelfs bij een leverancier bijna ruzie! Ik vroeg hem of hij dacht dat ik gek was of dat hij niet zo goed Engels sprak. Hij ging echt helemaal uit zijn dak.

  Teneinde 3 offertes gehad. 2 van 400 en 500 duizend en een hele eerlijke aardige kerel die aanbood voor 180.000 baht.

  Ik heb daarvoor een off grid inverter en een 5.5kwh lithium batterij en 8 platen op het dak. Ik run het hele huis dag en nacht hierop en heb in bijna 3 jaar nog nooit een probleem gehad. 1 keer duurde het lang voor de batterij bij was geladen en ze kwamen dezelfde dag nog langs om te kijken. Een connector op het dak bleek niet waterproof te zijn.

  We hadden eerst bin PEA gevraagd maar een aansluiting kostte meer dan 250.000 baht om de kabels naar ons land te trekken. Dus de solar was een eenvoudige beslissing. Nooit rekening voor Electra en nooit huur want we hebben land gekocht. Water krijgen we uit de lucht….

  Succes met je investering. Als je zijn adres wilt stuur ne een message.

  Gegroet

  • Sjaak S zegt op

   Ja hoor Stephan, hier is mijn adres: sjaaks …. ad….. hotmail.com. Alvast bedankt. Je kunt het toch anders ook op het forum hier zetten, ik denk dat er een aantal mensen blij mee zullen zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website