Sinds een tijdje is er weer een nieuwe regering en dat brengt altijd wat spanning met zich mee en de haast logische vraag is wanneer er weer een militaire coup gaat komen.

Thaksin die een neppe celstraf heeft gehad waar Netflix nog een mooie dramatische serie van list en bedrog van kan maken, een nieuwe premier die niets voor elkaar krijgt vanwege ondermijning door de dochter van Thaksin om zelf op reis te gaan naar Thaksin bevriende landen en andere streken waar die man zich nooit van bewust kon zijn.

Dat 10.000 baht gratis geld plan is nu opgeschoven naar het eind van het jaar en met argusogen wordt gekeken naar die minister van Onderwijs dat Noord-Korea zo’n geweldig onderwijssysteem heeft. Daarnaast zijn Russen en Chinezen allemaal lekker welkom om hun dolce vita tijd te hebben. Alles mogelijk gemaakt door die mensen die het zo goed voor hebben met Thai. Ja, ja…

O ja, en dan al die EV plannen waarbij ze zich als onderdanigen gedragen. Meer en meer mensen in de bevolking en het parlement gaan er afkeer over krijgen en degene die het makkelijk mogelijk kan maken zit in een ongemakkelijke positie vanwege een goede band met een lid van de Thaksin clan. Geld koopt macht, maar ik vraag mij af wanneer er iemand is die zegt en actie gaat ondernemen dat de verdere uitverkoop van het land ingezet door Thaksin en handlangers niet langer mag gebeuren. AIS verkopen voor eigen gewin en belastingontduiking aan Singapore was nooit een teken van de liefde voor Thailand terwijl hij zo graag het “Thai houden van Thailand” verkondigde.

De Thaise democratie laat zien dat mensen aan de macht kunnen komen door gebruik te maken list en bedrog, moet je dat dan serieus nemen? Menig mens was blij met de 500 baht om hun stem te verkopen en dan is het wat het is. Zelf denk ik dat er een zogenaamde correctie aan het eind van het jaar gaat komen als de liefde naar niet-westerse landen te groot wordt, maar je weet het maar nooit want geopolitiek speelt ook een rol en zeker in de belabberde economie waarin bijna bevestigd wordt dat er sprake is van een middle income trap.

Mooie taak voor de premier om dat op te lossen, maar helaas weet hij ook niet hoe hij zich uit die slangenkuil moet redden en is het een kwestie van wachten op de zoveelste coup in lijn met de traditie.

Ingezonden door Johnny BG

5 reacties op “Wanneer komt de volgende militaire coup in Thailand? (lezersinzending)”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Ik zie pas een coup komen als rood en geel weer op de vuist gaan; als ’the family’ gevaar loopt in de ogen van de ultra’s of als er door werkeloosheid of armoede onrust ontstaat en men de straat op komt om te protesteren. Onrust en relletjes zijn slecht voor de belangen van het grootkapitaal = de elite = is de uniformen met sterren en die willen dan ingrijpen.

  Dus het zal echt zo’n vaart niet lopen. Politieke tegenstanders worden met de hulp van rechters uitgeschakeld en ‘het volk’ is er zo aan gewend dat het de straat niet eens opkomt. Bovendien, de elite heeft de senaat in handen en daarmee voorkomt men al te progressieve wetten. Nee, Prayuth heeft het goed voor elkaar gebokst voor zijn vriendjes. Het volk is koest.

 2. GeertP zegt op

  Wat je ook denkt van de huidige regering, ze zijn wel gekozen, weer een militaire staatsgreep zou weer jaren van stilstand of achteruitgang betekenen en de uitslag van de laatste verkiezingen geeft overduidelijk aan dat de bevolking niet zit te wachten op weer zo’n schertsfiguur in een uniform, de huidige regering is nog geen jaar aan de macht, gun het even de tijd om dingen te veranderen.

 3. Rob V. zegt op

  Voorlopig niet, degene die fel tegen de “rode” Thaksin & co waren zien een groter gevaar in de oranje aanhang. Phua Thai wil geen al te ingrijpende veranderingen, maar Move Forward wil wel structurele grote veranderingen die botsen met de belangen van personen in de hogere netwerken. Die netwerken boven in zullen de taart wat anders moeten verdelen maar dat is nog steeds gunstiger een betere deal voor hen dan een oranje regering. De militairen kunnen prima met de Chinezen en de Amerikanen samen werken, zolang men maar de speeltjes krijgt en er als het even kan zelf nog leuke “alternatieve inkomsten” op na kan houden.

  Dat men binnen de regering en er omheen strijd heeft om wie welk deel van de taart krijgt, dat hoort er bij. De figuren boven in zijn immers diverse netwerken waar binnen personen zo aan eigen belangen hebben en zo nodig overstappen naar een ander netwerk of een andere alliantie aan gaan. Met de aanstaande ontbinding van Move Forward om de hoek is het belangrijker die onrust onder de duim te houden (gezien vanuit degene die niet malen om democratie). Phua Thai de rit uit laten zitten en die wat beloftes laten vervullen is beter om de aanstaande onrust niet nog verder te laten escaleren door onnodig wat kruimels het plebs te onthouden.

  Waar haal je die 500 baht vandaan waar menig mens zijn stem voor zou hebben gekocht? Uit de berichten van de afgelopen jaren is het beeld meer dat het kopen van stemmen nauwelijks een rol speelde, zeker geen beslissende. Het paaien van de mensen met geld of dergelijke hoort er nog wel een beetje bij, maar daar waar men dat toch doet lijkt de burger haar stem nauwelijks te verkopen aan iemand die men anders nooit zou stemmen. Wat ik zo lees is dat men naar een evenement van een partij gaat, daar geniet en er soms wat uitgedeeld wordt maar op de dag van stemmen men kiest voor de kandidaat en de partij (twee aparte dingen) die tenminste iets voor hen lijkt te gaan doen. Vandaar ook dat partijen populaire kandidaten van een andere partij binnen wensen te halen, dat is daadwerkelijk harde zetelwinst. Geen wonder ook dat er alweer verhalen gaan van Move Forward Kamerleden die ontmoetingen met Anutin (Phum Jai Thai partij), generaal Prawit (Phalang Pracharat) enzovoort zou hebben gehad. Dat zou de positie van een Kamerlid veilig kunnen stellen en winst voor de “pro-junta” (pro oude kliek) partijen zijn.

  Nee, ingrijpen door de militairen verwacht ik dus niet. Misschien als de nieuwe verkiezingen over een jaar of 2-3 helemaal verkeerd lijken te gaan lopen voor de powers that be (de hogere netwerken). Al is er een wetenschappelijk onderzoek dat eens liet zien dat landen met een sociaaleconomische positie zoals die van Thailand eigenlijk geen coups meer kennen. Het zou mooi zijn als dat verleden tijd is. Zitten we nog met de smerige juridische spelletjes om ongewenste politici en partijen met ideeën die de powers that be schaden kalt te stellen… dat is de schonere manier om de macht uit handen van anderen te houden.

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat: “Waar haal je die 500 baht vandaan waar menig mens zijn stem voor zou hebben gekocht? Uit de berichten van de afgelopen jaren is het beeld meer dat het kopen van stemmen nauwelijks een rol speelde, zeker geen beslissende.”

   Inderdaad, Rob V. De voortdurende nadruk op het kopen van stemmen is bedoeld om het idee van democratie te ondermijnen en een staatsgreep te rechtvaardigen. Het verkoopt de onjuistheid dat de Thais niet echt geïnteresseerd zijn in democratie, dat ze dom zijn en alleen uit op geld. Ruim tien jaar geleden ontkenden Chris Baker en zijn vrouw Pasuk het bestaan van het kopen van stemmen al in een opiniestuk in de Bangkok Post:

   https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/383418/vote-buying-claims-nothing-but-dangerous-nonsense

   Een staatsgreep? Misschien als over een paar jaar de Move Forward Partij een meerderheid verkrijgt in het parlement en de senaat minder macht heeft.

   • Johnny BG zegt op

    Het stemmen kopen is maar net hoe je het op waarde schat.
    Wellicht heb ik minder last van een sociale klasse bubbel en zijn mijn bronnen gewoon de werkelijkheid ipv een opiniestuk.
    Destijds kregen de oudjes van dorpen en ook mijn vrouw in de Isaan wel degelijk geld toegeschoven, maar werd er een moreel beroep gedaan om dat te bedanken met een rode stem.
    Zelf heb ik met een convooi van 10 volle touringcars uit een mooban in Rangsit een weekend in Rayong in een strandresort doorgebracht. Eten, drinken en verblijf was allemaal gratis en werd gesponsord door de rode Rangsit clan en de mensen mochten mee als ze beloofden om rood te stemmen.
    Andere weekeinden werden andere moobans in Rangsit getrakteerd op deze vrijgevigheid….
    Als je dat niet wilt benoemen als kopen van stemmen dan is dat ok, maar op z’n minst is het een zware beïnvloeding op mensen die toch al geen hoge pet op hebben met de politiek. Massa is in de Thaise politiek ook kassa.
    Dat men geen hoge pet op heeft met de politiek zal ook te maken hebben de macht in de provincies en districten. “Bangkok” krijgt alle aandacht en de rest zoekt het maar uit en dat gebeurt dan ook.
    Het is toch niet voor niets dat velen buiten Bangkok graag ambtenaar willen worden? Het is de veiligste baan met de meeste mogelijkheden om een lekker leventje te leiden. Zonder geld ben je niets dus om er voor te kiezen kan je niemand kwalijk nemen als je de luxe niet hebt. Het strafrecht corrigeerd (soms) uiteindelijk wel…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website