Video: Een hooiberg bouwen in de Isaan (lezersinzending)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
11 januari 2022

Ik heb een filmpje gemaakt dat ik graag aan de blogbezoekers wil laten zien. Het verteld het verhaal van de bouw van een hooiberg bij de buren afgelopen december. Het is een filmpje zonder muziek, heel eenvoudig en sober, zoals de Isaan nou eenmaal meestal is.

Ik wil laten zien hoe traag, flegmatiek misschien, met bijna minachting voor de voortschrijdende tijd het leven hier geleefd wordt. De relaxte sfeer, het plezier en de rust van samen iets bouwen. Heel anders dan de gebruikelijke hectiek van Pattaya of andere bekende plaatsen in Thailand. En misschien is het een goede afleiding voor al die mensen die zich, terecht of onterecht, heel erg druk maken over de gevolgen van Corona op hun reisplannen naar Thailand.

Het is misschien wel een heel saai filmpje en het gaat nergens over, net als de tekst helemaal aan het eind, gaat ook nergens over… Maar dat maakt het voor mij nou juist de moeite waard, en ik zou graag van anderen horen, als ze het aan kunnen om tot het eind te kijken, wat zij ervan vinden, het duurt 21 minuten.

Ingezonden door Pim Foppen


» Laat een reactie achter


Rating: 4.58/5. From 12 votes.
Please wait...

8 reacties op “Video: Een hooiberg bouwen in de Isaan (lezersinzending)”

 1. Mark zegt op

  De andere tijdsbeleving vind ook ik interessant. Eten en drinken de werklieden nadien ook samen? De private bouwheer zorgt daarvoor. Als het een bouwopdracht voor een openbaar bestuur is, bvb. gemeente, ziekenhuis of school, zorgt de aannemer voor spijs en drank.
  Hier in het Noord-Thaise dorp waar wij wonen is dat het geval.
  De samenwerking tussen verschillende groepen “land “-“bouwers”, inclusief het uitlenen van “specialisten” tussen de groepen onderling, is ook bijzonder. Een “arbeidsmarkt” die wij in het Westen niet meer kennen.

 2. Eduardus zegt op

  Werkelijk een van de mooiste filmpjes gezien hier op Thailand blog, doet me denken aan Bert Haanstra, mijn dank heb je, zeer genoten.

  • ruud zegt op

   Ik vond het een heel leuk filmpje, die goed liet zien hoe er in de Isaan met eenvoudige middelen en zonder tijdsdruk gebouwd wordt.

 3. Wil van Rooijen zegt op

  Hoi,
  Ja, voor mij ook een heerlijk filmpje om naar te kijken.
  Ik ben ondertussen in slaap gevallen, wakker geworden (waarschijnlijk een hondenblaf of vliegje in mijn neus) en weer verder gekeken. Alsof ik erbij was ter plekke.
  Dit is heerlijk therapeutisch
  Mijn dank,
  Wil

 4. Lung Hans zegt op

  Wat een leuke video! Ik woon nu ruim twaalf jaar in Thailand op het platteland in de provincie Uttaradit maar die manier van bouwen en die relaxte sfeer heb ik ook hier ervaren. Ik heb me er regelmatig over verbaasd hoe er met simpele middelen toch zeer bruikbare resultaten tot stand kwamen.

 5. Pieter zegt op

  Die dikke houten balken worden als “goudstaven” bewaard..
  Vroeger veel gebruikt bij de huizen bouw.
  Tegenwoordig allemaal beton palen.
  En de dak gordingen van ijzer i.p.v. hout, en behandeld met ijzermenie op de las plaatsen.

 6. Ralph zegt op

  Prachtig realiteits filmpje van arbeid op het platteland .
  Geen last van werkdruk,stress,Arbo.
  Met simpel gereedschap is veel mogelijk
  Duurt ietsje langer maar het is ook warm.
  Dankzij urengeld levert het toch nog wat op.
  Heimwee.

 7. Guy zegt op

  Ik meen dat het hier eerder stro is dan hooi.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website