Toilet Europa versus Thailand (lezersinzending)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
16 januari 2023

Men moet reizen om te leren, zoveel is zeker en wat ik in dit verband o.a. geleerd heb en al lang wil aankaarten is dat Thailand veel hygiënischer en milieuvriendelijker is dan Europa wat, waar we niet te buiten kunnen, “het noodzakelijk bezoek van een toilet” betreft.

Zo goed als ieder toilet in Thailand is voorzien van een sproeier waardoor we ons, na ……, veel “frisser/properder” voelen (en ook zijn) en dan nog eens zonder gebruik, althans gelimiteerd, te moeten maken van “toiletpapier”.

Naar verluidt zijn er 384 bomen nodig om iemand gedurende zijn hele leven van toiletpapier te voorzien, en dan spreken we nog niet van de chemicaliën die hiervoor nodig zijn alsook transport. En met transport bedoel ik van het bos tot bij u thuis en van bij u thuis tot …, om maar te zwijgen over het kostenplaatje op jaarbasis, laat staan +/- 70 jaar lang!

Dit gezegd zijnde, waar zijn de groenen die overal in de regering zitten, waar zijn de andere partijen die zogezegd mee willen werken om een betere wereld/meestrijden tegen ontbossing en verwarming van de aarde e.d.? Kortom hoe komt het dat nog geen enkele regering, niet in mijn land België noch in Nederland (en ik denk nergens in Europa), een wet hebben gestemd om bij nieuwbouw en/of renovatie een sproeier van max. 75,00€ aan iedere toilet te “moeten” voorzien om aangehaalde redenen.

Ik weet het, hiermee gaan we de wereld niet redden maar “het zijn de kleine beekjes die de grote rivieren maken”

Enkel ter info: 10 jaar geleden kocht mijn oudste zoon een “oud” huis” heeft deze volledig gerenoveerd en op mijn advies (moest wel want papa = geldschieter) de toiletten van een sproeier voorzien. Wel, al de vrienden/vriendinnen die ondertussen over de vloer zijn gekomen, die ooit in Zuidoost-Azië op reis zijn geweest, zeiden “wow! Top, man!” Ze hadden niet alleen een goede herinnering maar ze waren ook “clean”.

Ingezonden door Philippe

40 reacties op “Toilet Europa versus Thailand (lezersinzending)”

 1. Er zijn een paar redenen waarom de ‘kontsproeier’ hier in het westen niet erg populair is. 1. de waterdruk is te groot (dat is wel op te lossen met een doseerkraantje er tussen). 2. Het water is hier in de winter ijskoud.
  In het westen zie je soms wel een bidet in de badkamer, zelfde idee. Dat geldt ook voor douche wc’s en douche wc brillen.

  • Rori zegt op

   Eh ik heb in Nederland zo een systeem al jaren. pas vernieuw trouwens is als complete set te koop bij de praxis en hornbach a ongeveer 35 euro compleet

  • Sjon zegt op

   Wij, echtpaar, wonen inmiddels al bijna 9 jaar in Thailand en kunnen de bovenstaande ervaringen alleen maar onderstrepen. Ook hebben wij in Nederland een vakantiebungalow waar we vanwege corona de winter ’20-’21 in hebben doorgebracht. In die vakantiewoning hebben wij zelf een toiletsproeier aangebracht en zelfs in de winter was dat echt geen probleem. Je handen was je toch ook met koud water? Wat een onzin dat dat aan je achterwerk ineens een probleem zou zijn. Dat frisse gevoel van Thailand is dan hoogstens dubbelfris. Gewoon doen!

  • René zegt op

   Na mijn eerste bezoek aan Thailand was ik ook erg enthousiast. Heb inmiddels zo’n 12 jaar deze billenwasser op 2 toiletten en mis het als ik ergens anders het kleine kantoortje bezoek. Dat dit nog niet algemeen goed is begrijp ik niets van. Het is véél hygiënischer en prettiger. Het argument van te koud water is flauwekul. Meterslange leiding in huis zorgt dat het water in de winter al enigszins is opgewarmd.
   Gebruik van toiletpapier vond ik altijd al onprettig. Voor mij nooit meer anders. Een broer van mij heeft zo’n heel duur toilet met ingebouwde warmwatervoorziening, ook al zo’n onzinconcept maar ieder zijn meug. I love my sproeiertje.

  • Robert zegt op

   Sorry maar ik zou niet weten hoe het werkt met die sproeier. En trouwens hoe moet je je afdrogen?
   En over hygiëne, heb je weleens gezien hoe de meeste toiletten eruit zien? Zeker onderweg.! Bij bijvoorbeeld benzinepompen. Als ik de sproeier gebruik zit ik zeiknat bij iemand op de bank of in de auto.

   • herman zegt op

    Dat is dus waarom je na gebruik van the butgun nog wel toiletpapier nodig hebt, misschien iets minder, anders zit je inderdaad met een natte broek.Ik denk dat water in Europa duurder is dan toiletpapier 🙂 Maar ik heb dus bij mij Thuis wel een butgun geinstalleerd op vraag van mijn vrouw (Thaise) en er staat wel een regelventiel op zodat je druk kunt van de sproeier kunt regelen. Wat ik trouwens in Thailand ook gedaan heb, je wilt geen butgun in je achterwerk met 3 kilo druk op, tenminste ik toch niet.En hun achterwerk mag dan netjes proper zijn ,ik vind die emmer ernaast met het toiletpapier erin dus iets minder hygienisch.

 2. Jos K. zegt op

  Prima idee.
  Ik vermoed dat die zoon een hele aangename warme toiletruimte heeft.
  Een verwarmertje in die kontsproeier waterleiding is ook nog een optie.
  Helaas kost die verwarming dan weer tig bomen aan energie.
  Als je dan toch zo groen wil zijn, dan zet je een mandje met oude kranten en reclamefolders in de wc, zo ging dat vroeger ook.

  Groet,
  Jos K.

  • Jan zegt op

   Wel Jos, nog groener is helemaal geen papier. Er zijn tig voorbeelden van arme landen waar ze het moeten doen zonder (wc) papier. Hoe ze dit dan oplossen laat ik over aan je verbeelding.

   En hier in Thailand gebruik ik ook de kontsproeier. Achteraf heb ik alsnog wat papier nodig om de boel af te drogen hoor. Maar al bij al vind ik het een praktische oplossing.

 3. Jo Smits zegt op

  We hebben er inmiddels twee meegebracht bij terugkeer van bezoeken aan onze zoon en zijn gezin in Thailand, maar om al genoemde redenen, hoge waterdruk, maar vooral de temperatuur van ons kraanwater, nog steeds niet geïnstalleerd. Maar het is absoluut hygiënischer. Mijn zoon zegt altijd de uitdaging te willen aangaan. “Smeer maar eens pindakaas op je onderarm” en hij gebruikt een kannetje water en de ander mag toiletpapier gebruiken. Welke arm zou het eerste schoon zijn? Maar een ander probleem is het weer aan te trekken ondergoed. Dat komt in zo’n warm land als Thailand wel goed, maar ik zou in ons koude kikkerlandje niet graag een tijdje rondlopen met nat ondergoed.

  • René zegt op

   Zorg ervoor dat je altijd een klein handdoekje bij je hebt of indien onderweg stop een meter toiletpapier in je zak om af te drogen. Ik heb altijd reservepapier in de auto voor het geval dat.
   Idd die waterdruk is veel hoger hier en dat resulteert in lekkage aan het Thaise sproeiertje zelf maar dat heb ik opgelost door een stopkraantje er tussen te zetten. Wel iedere keer open en dicht draaien. Ik begreep dat het inmiddels ook via de DHZ-zaken te koop is en dan wel aangepast aan onze waterdruk.

   • TH NL zegt op

    René dat stopkraantje heb ik ook al een groot aantal jaren, maar waarom iedere keer open en dicht draaien ? Je kan het kraantje toch op de gewenste druk open zetten en dan zo laten staan? Als je een redelijk sproeiertje hebt gaat dat prima en geen gedoe met open en dicht met een te harde straal of een te zachte straal.

    • René zegt op

     De druk verandert niet door het kraantje maar weinig open te draaien. De flow uiteraard wel. Lekt jouw Thaise sproeier niet in NL dan heb je geluk. Ik heb er 2 en lekken beide heel weinig maar kraantje open en dicht is ook geen wereldprobleem.

     • TH NL zegt op

      Beste René, zoals ik al aangaf heb ik echt vele jaren dat Thaise sproeier, ik heb er door de jaren heen en heb in het begin goedkoper sproeiers gehad en nu de duurdere, alleen in het begin probleem mee gehad, nadat het mij duidelijk werdt dat het kraantje niet te veel open zet nooit meer een probleem gehad, als je dat gelukt noemt oké? Mijn inziens was de druk van water te veel waardoor hij ging lekken.
      Het kraantje open en dicht is ook geen wereldprobleem ,daar heb je gelijk in, ik geef alleen aan hoe ik het doet en het werkt uitstekend bij mij zowel in Thailand als in Nederland.

     • TH NL zegt op

      Als de druk niet veranderd maar de flow wel, dan wordt de druk op het sproeiertje minder , hoe verklaar je het anders? Als het rubber voor de sproeikop lekt is het weleens dat het daar niet goed is.

 4. Rob zegt op

  Ik ben het met bovenstaande reacties niet helemaal eens, toen het zeker was dat mijn toenmalige vriendin, inmiddels vrouw, definitief naar Nederland kwam had ik vanuit Thailand zo’n kontsproeier meegenomen en naast het toilet gemonteerd, met een tussen kraantje.
  En ook al is het winter de temperatuur van het water is prima te doen, ik hoor ook mijn vrouw, die een echte koukleum is er ook niet over klagen, vind het heerlijk.
  groet Rob.

 5. Rebel4Ever zegt op

  Ik zie ook het nut van de sproeiers en heb ze in huis en ben er content mee. Voorkomt veel remsporen. Maar waarom zou dit in NL en België bij wet verplicht moeten worden? Mogen bewoners dat a.u.b. zelf beslissen? Beide landen verzuipen al in regeltjes.

  • Kees 2 zegt op

   Niet verplichten (iedereen moet toch zelf kunnen bepalen hoe zijn/haar toilet eruit ziet!?), maar bouwmarkten erop attent maken dit te gaan verkopen + beetje voorlichting.

   • `Freddy zegt op

    Ik heb een maand of 4 geleden eentje bij Hornbach gekocht, maar idd ze zijn niet ingeburgerd.

 6. Jos zegt op

  Ik installeerde het in België ook. Is daar te koop in de betere sanitaire handel (ondertussen mss al in meerdere winkels te verkrijgen. Uiteraard staat in de betere sanitaire installatie ook een drukregelventiel om de toegevoerde druk van de leverancier aan te passen naar een normale huishoudelijke druk.
  Leve het strontsproeiertje !

 7. Wim van Beveren zegt op

  Na mijn eerste bezoek aan Thailand (2006) heb ik gelijk zo’n sproeiertje aangeschaft en in Nederland gebruikt
  Tot in in 2011 zelf in Thailand ben gaan wonen.
  als er soms in een toilet geen sproeiertje is heb ik daar een groot probleem mee.

 8. Kris zegt op

  Dergelijke sproeiertjes in een openbaar toilet gebruik ik nooit. Die zitten vol met bacteriën en worden zo goed als nooit gereinigd.

 9. Andrew van Schaik zegt op

  Voor Thailand geldt: Thai restaurant schoon. toilet soms abominabel slecht. Chinees restaurant (Pattakan) restaurant vaak vies (garnalenkoppen kraken onder je schoenen). doch toilet een juweeltje, mooi veel marmer een echt pispaleis. Een kontesproeier is zeer hygienisch, waarbij Thaise mensen ook toiletpapiet gebruiken, om de boel af te drogen. We accepteren het zoals het voorbij komt.

 10. Mister BP zegt op

  Ik ben zeer enthousiast over de Thaise wc maar om hetzelfde effect te hebben moet ik een Japanse toilet installeren. Dat is een zeer duur geintje. Allereerst moet het sproeiwater verwarmd worden dat kost energie (misschien is dat wel de reden om vanuit een bepaalde politieke richting niet zoveel commentaar te hebben over wc-papier) Daarnaast zit zo’n Japanse wc vol met techniek dus duur.

 11. Veronique zegt op

  Ik heb in Nederland een Thaise toiletdouche laten installeren. Dat ijskoude water wendt snel genoeg hoor. Heerlijk. Ik baal ervan als ik ergens anders naar het toilet moet. Ik kijk uit naar mijn terugkeer naar Thailand.

 12. Kris. V zegt op

  Ik mis de fles nog op het toilet
  Dit was zeer in gebruik bij indische mensen
  Vooral de eerste genarate in de jaren 50 en 60 + u0

  • andrew van schaik zegt op

   Dat kan ik me goed herinneren Kris. De moeder en de vader ieder een aparte fles, waar de kinderen niet aan mochten komen. Kontesproeier kenden ze niet in Indie. Ieder hield vast aan z’n eigen gewoontes en cultuur.

 13. Jurjen zegt op

  Omdat bij mij de waterleidingen van het inbouwtoilet onbereikbaar zijn, gebruik ik al vele jaren tot grote tevredenheid een flesje om de boel schoon te maken na de boodschap. De fles met kraanwater warmt vanzelf op tot de temperatuur van de woning en zo is het niet meer steenkoud.

  • Robert zegt op

   als je wasbak naast de WC is dan is er een simpel en goedkoop systeem dat op de waskraan wordt aangesloten,waarbij de waskraan gewoon beschikbsaar blijft, een soort T-stuk. Werkt prima.

   • herman zegt op

    klopt zo heb ik het ook gedaan en dat t stuk laat ook toe om de druk van de sproeier te regelen.

 14. Tino Kuis zegt op

  Toen ik in 2018 definitief naar Nederland verhuisde ging ik al snel naar een loodgieterswinkel en vroeg of ze ook een ‘kontspuit’ hadden. Dat werd niet begrepen en moest gebarentaal gebruiken om het duidelijk te maken. ‘Oh, een handdouche’, zei de verkoper. Nu ben ik weer verhuisd en staan er flessen met water naast het toilet.

  Een paar maanden geleden kwam mijn zoon met zijn Thaise vriendin naar Nederland. Ze vond eigenlijk alles mooi in Nederland, behalve twee dingen. Het ontbreken van een ‘kontspuit’ in een wc. Dat vond ze heel vies. En verder dat je niet zomaar bij iemand kon binnenlopen en altijd een afspraak moest maken.

 15. Erwin zegt op

  Gewoon wc papier in combi met vochtige toiletpapier werk super. Wel de iets betere merken kopen, die breken beter af voor het riool..Geen natte komt en ook zeer hygiënisch.

 16. Johnny BG zegt op

  Naar mijn mening stelt de schrijver een goede vraag.
  Wat is de reden dat zo’n vervuilend product in een tijd waar de hygiene goed op orde is, door handjes met zeep te wassen, niet op het programma in Westerse landen staat om actief af te bouwen in het licht van afgesproken klimaatdoelen en zij in feite de grootste veroorzaker van dat probleem zijn. In het proces zit een vertraging wat terug te leiden valt naar het handelen van de Westerse landen en dan kan dit onderwerp er ook wel bij. Minder stoken en minder papier, niets mis mee.
  Het antwoord valt uiteraard haast te raden nl. werkgelegenheid voor de mensen in de bosbouw, logistiek, handel en daarvan afgeleid de btw en inkomstenbelastingen voor de overheden. Hoe mee hoe beter mentaliteit.
  Dom houden is beter voor de baten en daar zijn blijkbaar ook groene partijen niet vies van.
  Ik vraag mij zelfs af of een lezersvraag aan https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde o.i.d opgepakt zou worden.
  Je kan tegen alles aanschoppen, maar vertellen hoe je je achtergelaten restdelen duurzaam kan verwijderen gaat de massa nog te ver.
  Spontaan krijg ik een paar flashbacks. In mijn leven zag ik het ook met de tv wat kleuren tv werd tot zonnepanelen. De massa is kassa en zelf slecht in staat om voor veranderingen te zorgen.
  Je staat erbij, kijkt ernaar en dan toch over je heen laten komen om later in te zien dat veranderingen er toch wel komen.
  Uiteindelijk zijn het de bedrijven die jaren geleden in tv, cd, zonnepanelen en voor de toekomst in batterijen investeerden om er geld aan te verdienen.
  Bijna gratis water en een spuitkop leveren de investeerders niets op dus wordt er ook niets veranderd, maar het betekent niet dat jezelf niet kunt anticiperen want dat kan je leren.
  Uit de reacties blijkt op deze post dat vele positief zijn dus verspreid de wijsheid zou ik haast zeggen.

  • Philippe zegt op

   Dank U Johnny en ook alle anderen, ik denk de meerderheid, die mijn mening delen en eerlijk gezegd Johnny, je hebt de kern van de zaak veel beter verwoord dan ik zou kunnen.
   Last but not least: dan hebben we het nog niet gehad over die vieze borsteltjes, links of rechts van onze dagelijkse troon, die ook nog eens uiteraard regelmatig vervangen moeten worden.

 17. Nicole zegt op

  Alle reacties hierboven komen van mannen. Maar dat vrouwen die sproeiertjes hoofdzakelijk gebruiken na het plassen lees ik nergens. Ik wil zo’n ding ook niet meer missen. Het is toch ook voor een vrouw veel frisser om na het plassen even af te spoelen. Bij ons thuis hebben we gewoon kleine handdoekjes hangen bij het toilet voor persoonlijk gebruik

 18. Sjaak P zegt op

  Hoe de konten sproeier te gebruiken hier een Youtube filmpje

  https://youtu.be/dKkryfdtMNQ

  • Jos M zegt op

   Heb net het hele filmpje bekeken maar geen kon sproeier gezien

 19. Dick zegt op

  Ik heb ook een Japanse toilet zitting maar de verwarming van van bril en water staan uit. Werkt prima zo.

 20. William-Korat zegt op

  Wat een uiteenlopende reacties die soms wel wat minder zijn.
  Natuurlijk is een handdouche beter voor het reinigen van je onderlijf als een stuk papier
  Die paar druppels die blijven ‘hangen’ zijn te verwaarlozen, kwestie van richten, het gaat om je sluitspier niet om je volledige achterwerk.
  Heb het in twee vormen aan de muur hangen [handdouche en papier] net als het hand-sanitair potje naast de kraan.

  Hier gebruikt men de mindere kwaliteit, handdouche, slangbreuk maakt niet zoveel uit.
  In Nederland niet aan te raden, maar daar heeft men ook een goedgekeurde kwaliteit te koop.
  Een basic aansluiting met een extra tappunt zou normaal zijn in nieuwbouw huizen.

 21. Sjefke zegt op

  Thuis zelf een bum gun aangesloten, absoluut geen last van hoge waterdruk of koud water in de winter. Zou niet meer zonder kunnen, droom is een Japanse wc bril, verwarmd en met waterstraal..

  • Th NL zegt op

   Beste Sjefke,
   Ik weet niet of je dat soort toilet bedoel die ze in terminal 21 in pattaya hebben, of ken je die niet?
   Als je daar een keer ben probeer die eens , ik durf te beweren die zijn echt schoon, betere ben ik nog niet tegengekomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website