Zoals bekend bij de trouwe Thailandblog lezers, ben ik nog steeds betrokken bij de problematiek omtrent het uitgebreide Statement of Insurance, dat de Thaise immigratie eiste na uitbraak van de Covid pandemie.

Daarbij werd het probleem veroorzaakt doordat Nederlandse zorgverzekeraars weigerden om in die verklaring bedragen te noemen. Men wilde enkel de statement zonder bedragen uitgeven met als reden dat de Nederlandse zorgverzekering geen sommenverzekering is, waarin standaard wel bedragen (o.a. het max. verzekerd bedrag) genoemd worden. De Nederlandse zorgverzekeraars verzekeren zorg en niet een bedrag, is hun motivatie. Op zich juist, maar ik begrijp nog steeds niet waar het bezwaar op rust om niet toch bedragen te noemen. Goed, dit loopt nog (zij het zeer traag zoals gebruikelijk bij de overheid, die hoopt dat zo problemen uiteindelijk vanzelf wel verdwijnen) en voor dit artikel minder relevant.

Nu las ik onlangs op Thailandblog een visavraag no 204/22 waarin gesteld werd dat, ten behoeve van haar visumaanvraag, nog een statement van verzekeraars nodig was maar niet werd afgegeven. Inderdaad verlangen sommige visa (zoals het Non Imm “O” retired) een verklaring van verzekeraars, en wel als volgt: ik citeer nu:

5. Health Insurance Policy Certificate with outpatient benefit of not less than 40,000 THB (or equivalent in other currency) and inpatient benefit of not less than 400,000 THB (or equivalent in other currency). The insurance must also cover all expenditures of medical treatments including COVID-19 worth at least 100,000 USD.”

einde citaat

Maar nergens staat vermeld dat deze bedragen ook specifiek vermeld moeten worden in de Statement of Insurance, zoals wel het geval was bij de eerdere eisen voor Certificate of Entry en de Thailand Pass. Ook de meest recente aanpassingen van de inreis regels verlangen zelfs geen verzekeringsverklaring meer. Ik citeer:

“Per 1 juli zijn vrijwel alle reisbeperkingen voor het reizen naar Thailand opgeheven. Zowel gevaccineerde al niet-gevaccineerde buitenlandse toeristen kunnen naar Thailand reizen.

De volgende maatregelen zijn geschrapt per 1 juli:

 • Thailand Pass is niet meer vereist;
 • een medische verzekeringsverklaring van tenminste 10.000 dollar is niet meer vereist.”

einde citaat

Deze versoepelingen van inreis per 1 juli betekenen dus niet versoepeling van visa eisen, voor zover die nog van toepassing zijn. Zelf ben ik te weinig bekend met alle visa’s en men zal per visa goed moeten opletten of behalve een ziektekostenverzekering ook specifiek vermelding van bedragen in een verklaring van verzekeraars nodig is of niet.

Conclusie: Een Nederlandse zorgverzekering dekt in principe zorg in het buitenland (conform de alhier gehanteerde bedragen), maar zorgverzekeraars (met uitzondering van DSW) weigeren dus nog steeds het vermelden van die bedragen, maar niet de afgifte van een algemeen “insurance statement”.

Ingezonden door Haki

11 reacties op ““Statement of Insurance” -vervolg (lezersinzending)”

 1. Wel Haki ik kan je verzekeren dat als er geen bedragen staan van minimaal 40.000 THB voor outpatient en 400.000 baht voor inpatient, je geen visum krijgt. Er zijn wat Thailandgangers die het hebben geprobeerd met de verzekeringsverklaring van Allianz en dat bleek zinloos.

  • Teun zegt op

   Dan rest mijn vraag Peter, wie komen er dan wel in aanmerking voor een Non-Immigrant-O visum? Alleen mensen die een verzekering bij DSW hebben afgesloten?

   • Je kan o.a. bij OOM terecht en bij AA: https://www.aainsure.net/nl-non-immigrant-o-a-visa-health-insurance.html

  • haki zegt op

   Peter. Wat jij stelt, zou dan enkel nog voor de aanvraag van Non imm O en Non imm O-A gelden in NL. De website (is van de Thaise ambassade Noorwegen) waar ik uit citeer, heeft het niet over specifieke vermelding van de bedragen. Dus mogelijk ben ik daarmee op verkeerde voet gezet. Bovendien lees ik ook niet meer over klachten over het niet verkrijgen van een visa vanwege de issue van de specifiek te vermelden bedragen, uitgezonderd dan in jullie visa vraag 204/22.
   Ook zit er nu beweging in om het hele probleem uit de wereld te krijgen. Ik hoop daar binnenkort meer over te kunnen schrijven. Daarom hoop ik ook dat indien er nog klachten zijn, ik die hier op dit blog te lezen mag krijgen.
   Haki

 2. Peterdongsing zegt op

  Omdat de Thailand pass niet meer gevraagd wordt, is dit misschien niet meer actueel, maar toch nog even het vermelden waard misschien.
  Half juni wilde ik mijn visum aanvragen voor vertrek begin juli, dus moest ik aan de toen geldende voorwaarden voldoen.
  Ik wist dat per 1 Juli de voorwaarden zouden weinigen, maar moest voldoen aan de voorwaarden van Juni.
  Mijn ziektekostenverzekering is CZ groep en ik heb een extra reisverzekering met medische dekking bij SNS.
  Ik kende de verhalen van weigerende verzekeringen met betrekking tot de verklaring.
  Ik dacht, laat ik een telefoontje wagen aan SNS.
  De juffrouw aan de telefoon zei me, ik stuur even een mail naar het hoofdkantoor en binnen een paar dagen heb je het in huis.
  Ik vertelde haar dat er bedragen in moesten staan en als dit lukte, ik haar eeuwig dankbaar zou zijn.
  4 dagen later lag er een brief op de mat met inderdaad het gevraagde.
  Dus..niet alleen DSW, maar ook de SNS geeft de verklaring gewoon af.
  Dit even ter informatie.

  • khun moo zegt op

   Peter,
   ik heb ook naar aanleiding van jouw post SNS benaderd.
   ik kreeg de volgende tekst.

   Wat wordt er in de verklaring vermeld?

   Medische kosten door covid/corona zijn meeverzekerd, maar worden niet vermeld in de verklaring. Deze worden niet vermeld omdat de kosten die vergoed worden afhankelijk zijn van de kleurcode van het land. De kleurcode kan per dag veranderen.
   VKN kan een minimum verzekerd bedrag in de verklaring vermelden.
   De verklaring is geldig voor 1 reis.
   Maximaal 60 dagen geldig.

   niet geschikt voor een verblijf van langer dan 60 dagen dus.

  • haki zegt op

   SNS is een reisverzekering waar nooit de problemen waren met het vermelden van bedragen. Wel met de zorgverzekeringen (excl DSW), waarvoor wij Nederlanders allemaal verplicht voor verzekerd zijn. CZ weigert wel degelijk de vermelding van bedragen hetgeen ik zelf heb ondervonden waarop ik me nu intensief bezighoud met dit issue.

   Haki

 3. wino zegt op

  Bij de voorwaarden op de site van de ambassade van Thailand staat wel degelijk dat er een vermelding van bedragen op de verklaring moet staan.

  Health Insurance statement confirming coverage for the entire period of your intended stay in Thailand which explicitly mention:

  Outpatient benefit with a sum insured not less than 40,000 THB or 1,300 EUR
  Inpatient benefit with a sum insured of not less than 400,000 THB or 13,000 EUR
  cover all medical expenditures including COVID-19 for at least 100,000 USD
  You may consider buying a Thai health insurance at online at longstay.tgia.org.

  • peter zegt op

   Was ook een beetje beduusd over Haki’s uitspraak, dacht heb ik het nu verkeerd gelezen/begrepen?
   Is het nu weer veranderd?
   Nogmaals gecheckt en inderdaad het staat er toch, eigenlijk belachelijk dat het met lichtroze woorden is neer gezet. En dat is inderdaad alleen bij de non O retirement, waarbij je langer dan 60 (90) dagen mag verblijven.
   De STV, welke zou kunnen gaan stoppen per september, vraagt zelfs om een THAISE ziektekosten verzekering, geen keus, moet Thais zijn. Dat staat weer in het rood en in het zachtroze weer “expliciet wordt vermeld”.
   https://hague.thaiembassy.org/th/publicservice/e-visa-categories-fee-and-required-documents

   Van de non O retirement begrijp ik nu, dat je bij een multiple entry een geheel jaar in Thailand kan verblijven, echter elke 90 dagen een border run doet en je zo zelfs 15 maanden kan blijven in Thailand.
   Begreep ik van RonnyLatya
   Dan zou je dus weer buiten Thailand bij de ambassade, na 15 maanden, weer een nieuwe non O retirement moeten halen en herhaalt het geheel zich?
   En zo hoef je dan niet te voldoen aan de eisen gesteld bij een aanvraag van dat visum IN Thailand?

   Is de vraag of Thailand dit blijft volhouden en niet verandert. Mocht vernemen dat Thailand strikter de visa wil controleren, of je wel de juiste hebt. Maw je moet (?) veranderen van visum vanwege je gedragingen, te veel non O retirement bij ambassades. Waarbij ze dan zeggen, je hebt non O retirement verlenging nodig IN Thailand, met alle gevolgen van dien. Non O retirement ambassade is nu verandert, so whats next?!
   Je moet continu de ziektekosten verzekering hebben, wat dus een verzwaring is van dat type visum en eigenlijk niet meer rendabel (?), aangezien je voor een verlenging IN Thailand, weer geen (nog niet) ziektekosten verzekering hoeft te hebben. Bij dit type visum bewandelen moet je EN elke 90 dagen eruit EN de ziektekosten verzekering hebben, welke duurder wordt naarmate je ouder wordt en zelfs op een gegeven moment stopt. Misschien aardig in den beginne, maar een drag als je ouder wordt en wil blijven.

   In Thailand is dan een verlenging en komen de eisen om de hoek kijken, zoals 800 kbaht op Thai rekening of pensioen 65000 baht/maand of combinatie, zolang het totaal maar 800kbaht of meer is.

   Is een Thai elite visum dan zo langzamerhand niet de beste oplossing? Tja kost je bv 1 miljoen baht voor 20 jaar, maar geen eisen bank en zorgverzekering. Moet nog informeren wat er gebeurt na 5 jaar. Er wordt gezegd “validity, renewable after 5 years”. Iemand al mee gemaakt wat dat in houdt? Zitten daar weer kosten aan? Hoe elite is het?
   Tja, ook deze kan veranderen, want de overheid bepaalt hoe of wat, qua eisen. Met het ander visum ben je 800 kbaht ook 5 maanden kwijt, mag maar helft zakken en daarna moet je als de bliksem er weer voor zorgen dat het terug komt ivm visum eis. Ja, het geld “blijft” van jou, relatief gezien dan.
   Voel vrij me te corrigeren, want soms word ik tureluurs van het gehele visum gedoe van Thailand.

 4. Jan zegt op

  VGZ omschrijft het zo en wordt vanaf begin corvid geaccepteerd. Kan mij voorstellen dat verzekeringen niet op alle verzoeken van alle landen in kunnen gaan. Dus omschrijven dat alles gedekt is is de beste omschrijving voor ieder land. Waar men gewend is met Max bedragen te werken wat wij in nl niet kennen.

  Insured are all necessary medical costs, including COVID-19 treatment and necessary
  observation, which could not be foreseen at departure, during a temporary stay abroad for a
  period of at most 365 days. The costs of transport with an ambulance are only covered
  when this transport is necessary for medical reasons to obtain medical care at the nearest
  hospital. In case of an admittance to a hospital our insurance company only covers the
  necessary medical cost

  Groet Jan

 5. Jacobus zegt op

  Jarenlang heb ik een non-immigrant O visum aangevraagd op basis van retirement en gekregen met mijn Nederlandse verzekeringsdocument. Echter dit jaar was mijn visa verlopen en moest ik een nieuwe aanvragen. Ik zag inderdaad dat nu sprake was van het feit dat een verzekering nodig was met genoemde bedragen. Ik heb toen besloten om een O visum aan te vragen op basis van getrouwd zijn met een thaise. Het gekke is namelijk dat er dan helemaal niet een health verzekering vereist is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website