Aangezien de geldigheidsduur van het Thaise paspoort van mijn partner binnenkort ten einde loopt, hebben we na het maken van de verplichte online afspraak onlangs de Thaise ambassade in Den Haag bezocht voor de aanvraag van een nieuw paspoort.

Als regelmatige lezer van Thailandblog weet ik dat in Thailand het dragen van een mondkapje op een aantal plekken nog steeds verplicht wordt en hoewel ik dat niet op de website van de ambassade heb zien staan dacht ik er goed aan te doen om uit voorzorg mondkapjes mee te nemen. Bij aankomst bleek dat een goed idee te zijn geweest want op de buitendeur stond dat er een mondkapjesplicht geldt vóór binnenkomst van de ambassade.

Aanbellen was niet nodig, de deur naar het claustrofobisch aandoende halletje was niet op slot en wij konden dus zo naar binnen. Wij waren de enige bezoekers maar in het achter glas aangrenzende kantoortje zat een Thaise medewerker te werken op zijn computer en aangezien hij ons geen blik waardig gunde namen wij maar plaats op 2 van de 3 aanwezige stoelen. Na zo’n 5 minuutjes meende ik er goed aan te doen om toch, tegen de zin van mijn partner in, de aandacht van de medewerker te trekken door te vragen of hij iemand over onze aankomst moest informeren.

Nou, dat was niet nodig, wij moesten gewoon blijven wachten en het gezicht van mijn partner sprak boekdelen over mijn schijnbaar nutteloze vraag aan de medewerker. Niet lang daarna verschenen er 3 Thaise bezoekers, de deur naar, zoals ik van een vorig bezoek wist, de wachtruimte waar de paspoort aanvragen worden verwerkt ging direct open én werd ook gelijk weer gesloten achter hen. Vervolgens kwamen er nog 4 Thaise bezoekers, die niet door mochten lopen zodat het halletje ook gelijk vol stond.
Na ± 10 minuten werd de deur van de andere wachtruimte geopend, de eerdere 3 Thaise mensen kwamen naar buiten en vervolgens werd de naam van mijn partner genoemd, dus wij daar naar toe.

Ik mocht echter, in tegenstelling tot vorige keren, niet mee naar binnen; de 4 andere Thaise bezoekers wel. Na een paar minuten kwam mijn partner alweer terug, de aanvraag was geregeld (kosten 50 euro, alleen per pin te betalen). Op de website stond vermeld dat je ervoor kan kiezen om tegen betaling van € 9,20 het nieuwe paspoort naar je huisadres te laten opsturen. Ook dat wist ik van een vorige keer, ter plekke schreef je zelf je naam en adres op een envelop en betaalde je vervolgens het geld voor de postzegels. Maar dat was nu veranderd, je had vooraf zelf een reeds geadresseerde envelop moeten meenemen, voorzien van de benodigde postzegels. Jammer dat ik dat niet op de website had gelezen, we zouden nu dus eerst in een winkel een envelop en postzegels moeten kopen en die dan met de naam en adres weer bij de ambassade moeten inleveren.

Daarbij moet je er nu wel op letten dat je het tarief van 2023 voor een aangetekende brief aan postzegels aanhoudt, dus hoger dan wat de ambassade aangeeft, omdat de brief pas in januari volgend jaar verstuurd wordt. We vonden het echter te veel gedoe en besloten daarom dat we het paspoort over een maand zelf wel zouden gaan ophalen; dat kan zonder afspraak op maandag t/m woensdag, tussen 13:30 en 14:00 uur.

Al met al toch snel geregeld, de wachttijd in het gemeentehuis voor het aanvragen van mijn Nederlandse paspoort was aanzienlijk langer.

De berichtgeving op de website van de ambassade is volgens mij niet up to date, of ik zou er overheen gekeken moeten hebben. In de ambassade zelf hangen tal van memo’s in verschillend formaat, de meeste in de Thaise taal maar ook in het Engels en een enkele in het Nederlands; niet bepaald overzichtelijk. En nu maar wachten op een bericht dat het paspoort opgehaald kan worden.

Ingezonden door Wut

10 reacties op “Naar de Thaise ambassade in Den Haag voor een nieuw paspoort (lezersinzending)”

 1. Maurice zegt op

  Betreffende het mondkapje en zelf envelop meenemen, dit wordt wel vermeld op de website van de ambassade. Toevallig heeft mijn vrouw van de week afspraak gemaakt en vertelde me dat dit gelijk nadat ze de afspraak had gemaakt.

  Vertaald van de website: You will be responsible for the cost of sending by registered mail yourself. and prepare an envelope for sending back by yourself by addressing the envelope (name and address) to yourself and having to affix a stamp worth at least 9.20

  Betreffende het mondkapje kan ik ook niet vinden, maar mijn vrouw wist me wel te vertellen dat dit moet.
  Zal haar moeten vragen waar ze die informatie gevonden heeft want is inderdaad niet duidelijk.

  • Wut zegt op

   Beste Maurice, in het verleden kreeg je op de ambassade een envelop overhandigd, waarop je terplekke naam & adres schreef en vervolgens, met gelijktijdige contante betaling van de kosten van de postzegels, aan de medewerker teruggaf. Nu zag ik in het halletje een rekje staan waarin je de gefrankeerde envelop kon plaatsen. De door u geciteerde tekst van de website over dit onderwerp had ik gelezen maar het was niet zodanig door mij opgevat dat ik nu zelf een envelop met postzegels moest meenemen. De, overigens vriendelijke, medewerker zei letterlijk tegen ons: ‘u moet het zelf regelen, de ambassade kan u daarbij niet helpen’. Op zich natuurlijk geen punt maar we hadden ons dat niet beseft. Een feit is dat het paspoort dit jaar (2022) niet meer zal worden verstuurd. In 2023 zullen postzegels ter waarde van €9,20 niet meer voldoende zijn dus degenen die deze maand nog een afspraak voor een nieuw paspoort hebben en dat willen laten opsturen moeten daar wel rekening mee houden.

   • Maurice zegt op

    Beste Wut,

    Ik kan me inderdaad herinneren dat je ter plekke een envelop kon krijgen.

    Misschien is het in het Thaise schrift wat duidelijker, dingen kunnen door het te vertalen anders overkomen.Het Thais direct vertalen kan problemen opleveren.
    Kan me ook goed voorstellen (als men er al eerder geweest is voor paspoort) dat de tekst dan anders wordt geïnterpreteerd.

    Tevens gevonden over het mondkapje, dit wordt pas verteld nadat je op “online booking” hebt geklikt en bent doorverwezen naar de site om de online booking te maken.

    Het staat dan in het kopje “Our Booking Policy”
    Our Booking Policy:
    Please study the information and prepare supporting documents. If the document is not ready https://hague.thaiembassy.org See the section “Consular Service for Thai people” (Consular Service) and please wear a face mask every time when entering the embassy building.

    Het is wel allemaal omslachtig daar het niet direct vermeld wordt.
    Ik kan me goed voorstellen dat mensen dit direct wegklikken en er geen aandacht aan geven.
    Niet echt slim aangepakt van ze.

    • Wut zegt op

     Beste Maurice,

     Je veronderstelling is helemaal juist, ik heb inderdaad de Thaise tekst via Google vertaald naar het Nederlands en nadat ik de afspraak had gemaakt heb ik mij afgemeld van de site, zonder naar andere mededelingen op zoek te zijn gegaan.
     De site van de Thaise ambassade was voor mij niet bijzonder gebruiksvriendelijk, maar wellicht ligt dat aan mij.
     Van sommige teksten kon ik op de site de versie in het Engels vinden maar het merendeel werd weergegeven in het Thais, die ik dus via Google kon vertalen naar het Nederlands.
     Maar het aanvragen van het nieuwe Thaise paspoort is gelukt en dat is natuurlijk het belangrijkste.
     In ieder geval bedankt voor je moeite en reacties!

 2. Rys Chmielowski zegt op

  Bedankt Wut voor deze nuttige extra informatie. Omdat wij over een paar maanden ook een nieuw Thais paspoort nodig hebben, heb ik jouw verslag met belangstelling gelezen. Toen ik een tijdje terug een visum nodig had,, mocht ik dezelfde sfeer ervaren op deze Thaise ambassade. Inderdaad een voorproefje in het klein, wat je strakjes in het echte grote Thailand ook mee kan maken tijdens een bezoek aan ‘Immigration en soortgelijke kantoren. Groet van Rys. ’

 3. Rudolf zegt op

  Ik heb ook positieve ervaringen met de Thaise Ambassade in den Haag, betreffende aanvraag nieuw paspoort van mijn vrouw. Werden meteen geholpenen ik mocht gewoon mee naar binnen. Duurde 3 weken, zelf opgehaald ivm zoekraken.

 4. fred zegt op

  Als Thai heb je er alle belang bij een nieuw paspoort aan te vragen in Thailand wanneer je er bent. Zonder afspraak en binnen de 3 dagen thuis bezorgd. Kostprijs 1500 Baht ( 10 jaar geldig)

  • Wut zegt op

   Beste Fred, als je in Thailand bent wanneer je Thaise paspoort aan vervanging toe is, zou dat een optie kunnen zijn. Hebben we in het verleden een keer gedaan, ergens op een troosteloze plek onder Bangkok. Inderdaad zonder afspraak maar we moesten urenlang wachten voordat we aan de beurt waren. Wij wonen op een halfuur reizen van de Thaise ambassade in Den Haag, dus daar aanvragen heeft zondermeer onze voorkeur.

 5. Frans de Beer zegt op

  Een week of 3 geleden ben ik ook met mijn vrouw en dochter geweest. Op de deur zagen wij de mededeling over het mondkapje. Aangezien wij deze niet bij ons hadden zijn we zo doorgelopen. Eenmaal binnen heeft niemand ons erop gewezen. De medewerkers droegen een mondkapje, maar ik zag dat andere bezoekers er ook geen droegen.

 6. Wut zegt op

  Beste Frans, ik kies bij voorkeur het zekere voor het onzekere. Het briefje op de deur vermeldt dat je het mondkapje voor het naar binnengaan moet opzetten.
  U bent er niet op aangesproken maar dat had natuurlijk wel het geval kunnen zijn, je weet het nooit van tevoren. Tijdens ons bezoek kwamen er er nog 7 Thaise bezoekers en één Nederlander, die een presentje voor de ambassade kwam brengen, én iedereen droeg, inclusief wij tweeën, het mondkapje.
  Mocht u wel mee naar binnen in de tweede ontvangstruimte of moest u, net als ik, in het halletje wachten?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website