Ik woon in Jomtien aan de Theprassit road. Ontzettend irritant is als je langs een wat drukkere weg als Theprassit road woont dat met name steeds meer Thaise jongeren het een sport vinden rondrijden met motorbike zonder geluidsdemper en meestal ook nog zonder helm. Ik heb de indruk dat de politie in Jomtien en Pattaya daar niet tegen optreed.

Een grote hoeveelheid motorbikes en auto’s met een normale uitlaat is absolute niet storend. Maar dan komt een of meer aanrijden met een gemanipuleerde uitlaat dan lijkt het of de oorlog uitbreekt en dat moet de politie toch niet ontgaan.

Nu vindt er op de Thepprasit road nauwelijks of geen politiecontroles plaats. Het is uiteraard niet alleen te doen in de straat waar ik woon maar van veel van mijn kennissen hoor ik dat het op andere wegen in Pattaya en Jomtien ook het geval en dat men zich daar in toenemende mate ontzettend aan stoort. Onbegrijpelijk dat de politie daar niet meer tegen optreed.

Ingezonden door Henny

14 reacties op “Lezersinzending: Motorbikes met uitlaat zonder geluidsdemper in Jomtien”

 1. Mark zegt op

  Nochtans aan de Thaise regelgeving zal het niet gelegen zijn. Die garandeert de “gelijkvormige kwaliteit” van voertuigen op de openbare weg. Elk motorvoertuig moet gehomologeerd zijn en de technische keuring moet ervoor zorgen dat die gelijkvormige kwaliteit, eerder door een fabrikant/importeur verkregen van de bevoegde overheid, verzekerd blijft. Vergelijkbaar met hetgeen we in de EU kennen. Tot zo ver de theorie 🙂

  Ik kocht vorig jaar in Thailand een big bike. Nou ja een blits Chino-Italian rijwil van 300 cc. Een jeugddroom die enigzins laat in vervulling gaat. In mijn wilde jonge jaren kon ik zo een blitse Italiano niet betalen. Vandaag maakt het Chinese QJ bikes die minstens even blits zijn en die niet enkel de naam, maar ook de “look and feel” van de droommotor uit mijn jeugd hebben. Ze zijn in Thailand te koop en nog betaalbaar ook. Een leuk kantje van het Chinese economische succes en van de globalisering.

  Wat moet een farrang kinniau nog meer hebben 🙂 Juist ja, een nog goedkopere tweedehands versie. Dus van een Thaise jongeman, die de financiering niet kon aflossen, zo’n blitse bike cash gekocht voor een prikje.

  In gekende Thaise traditie had die Thaise jongeling de blitse bike nog blitser gemaakt met allerlei “after market” spulletjes. Mijn Thaise schoonbroer had bij aankoop geëist dat al de originele onderdelen bij aankoop mee geleverd werden. Ik was verrast door de ongebruikelijk veeleisende punctualiteit van mijn Thaise schoonbroer. Zo had ik hem nog nooit gekend.

  Voor de overschrijving van de motorfiets op mijn naam moest er ook een attest van de technische keuring zijn. Voor die keuring liet mijn Thaise schoonbroer me een aantal van de after-market spullen terug vervangen door de originele onderdelen. Zo moest de luidruchtige Akrapovic uitlaat eraf en werd de originele “klankkast” van de fabrikant er terug onder geschroefd. Ik laat die nu hangen, maar kan me voorstellen dat de Thaise jongelingen na de technische keuring snel terug de snelste en luidste knalpot willen. Deed ik dat ook niet met die eerste Mobilette en met die Zundapp toen ik nog net geen 18 was?
  Man, dat waren nog eens tijden 🙂

 2. Kees 2 zegt op

  Ik besprak dit probleem enige tijd geleden met een politieagent die ik ken… Hij leek niet echt geïnteresseerd en zei: “Ach, als hij aangehouden wordt dan geeft zo’n jongen de agent een paar honderd baht en daarna mag hij doorrijden”.

  Een week geleden reed zo’n knaap zelfs op het middenpad (dus onderdak) van de grote markt aan Thepprasit, naast het Collosseum… niemand van de Thaise verkopers die er iets van zegt.

  Bel regelmatig 1337… en email TAT

 3. ron zegt op

  In Hua-Hin is het net hetzelfde …om je dood aan te ergeren ! De politie staat erbij en kijkt (luistert) er naar !
  Die controleren liever het rijbewijs van een farang !

 4. Pat zegt op

  No offence hoor, maar bewijst dit niet dat we van Thailand een klassiek Westers land (met veel regels en wetten) willen maken vanaf het moment dat we er wonen??

  Een beetje naar analogie met de streeffoodstalletjes waarvan velen ze hier ook weg willen…

  Nogmaals, zonder kritiek gezegd hoor, want ik ben een schoolvoorbeeld van iemand die zeer snel geïrriteerd is en soms zeer verzuurd zit te kijken naar overlast en dergelijke, maar ik denk dat geen enkele toerist, expat, en zelfs een westerling die pas net in Thailand woont, dit storend vindt.

  Het moment echter dat je je stevig gesetteld hebt in een land, neem je de reflexen van je cultuur mee denk ik.

  Nogmaals, dit is geen kritiek, eerder een vraag of een vermoeden…

  • LOUISE zegt op

   @Pat,

   Je zal maar de winkel uitstappen of een showroom en dan komt zo’n mafketel over de stoep racen,dus niet zachtjes omdat hij vooraan bij het stoplicht wil staan.
   Wij hebben dit enkele malen gezien en eenmaal moest een moeder een noodsprong maken met kindje in haar arm.
   Die kamikaze reed gelukkig met een noodklap tegen een reklame bord aan.

   Bovenstaande heeft dit niets met “verwesteren” te maken maar gewoon met overleven en proberen die grijze massa te gebruiken.

   LOUISE

   • Pat zegt op

    Beste Louise, objectief gesproken heb je volledig gelijk, maar het punt dat ik wil maken is dat je je blijkbaar pas stoort aan al die zaken als je er permanent woont.

    Ik maak als veelvoudige Thailand-toerist deze (irritante) aspecten ook mee, maar stoor me er totaal niet aan omdat ik vind dat dit behoort tot de gebruiken/omgangsvormen van dit land.

    Ik hou er zelfs van, het ontspant me zelfs, en ik tolereer het omdat ik vind dat ik me geen zak mag bemoeien met hoe een ander land functioneert.

    Als iets me stoort aan een land, dan blijf ik er weg.

    Ik hoop dus echt dat Thailand niet teveel dezelfde westerse gebruiken gaat invoeren van onze landen.

    • Wim van Doorn zegt op

     Als iemand objectief gelijk heeft, heeft hij of zij gewoon gelijk. Het gaat hier niet om maar (soms) wat irritante gewoontes, die slechts irritant zijn doordat in jouw land van afkomst die niet (of significant minder) zouden voorkomen (hetgeen in casu nog maar de vraag is), het gaat hierom gevaarlijk gedrag. Levensgevaarlijk, of gehoor-beschadigend, komt dat hier meer voor dan elders dan is dat niet slechts een cultuurverschil. Daar heeft het niets mee te maken. Voor zover het in Nederland ook voorkomt is het ook daar gewoon grof geweld. Pat, je dient onderscheid te maken in wat overal onacceptabel is, en wat dan misschien aanpassingen van je vergt, maar die gewoon op te brengen zijn.

     • Pat zegt op

      Je hebt gelijk dat er universele onacceptabele dingen bestaan, maar ik reageerde vooral op de lezersinzending van Henny en daar is het punt :

      “Thaise jongeren het een sport vinden rondrijden met motorbike zonder geluidsdemper en meestal ook nog zonder helm”.

      Louise spreekt over racen over de stoep en het maken van noodsprongen, dat is onacceptabel in alle landen.

      Zonder geluidsdemper en zonder helm (!!!) zegt ze, wel dat laat me echt steenkoud…
      Tenzij je er blijkbaar woont, en daarmee herhaal ik het hoofdpunt van mijn betoog.

      Die gehoorschade riskeer je ook in New York hoor!

   • khun Roland zegt op

    Inderdaad, groot gelijk. Maar velen schijnen hier blijkbaar over die grijze massa niet te beschikken.
    Er zijn nu eenmaal normen en waarden die een vorm van beschaving aantonen, die zijn grensoverschrijdend en van alle tijden.
    Blijkbaar hebben ze hier nog een lange tijd te gaan vooraleer daar aan toe te komen.
    Waar geen controle heerst is de gek de baas.

 5. Herbergier zegt op

  Hier in Buriram is een prachtige zesbaansweg tussen de stad en het voetbalstadion (racecircuit) aangelegd, nu is deze weg in de avonduren, vooral op vrijdag- en zaterdagavond, door de motorbikers tot een waar racecircuit omgedoopt en dan liefst zo hard mogelijk rijden zonder geluidsdemper, zonder verlichting en zonder helm.

  • l.lagemaat zegt op

   Hoe zo dat Thailand in de top 10 staat van de meest dodelijke ongevallen?

   • janbeute zegt op

    Ter correctie aangaande motor ongelukken met dodelijke afloop staan we hier in Thailand inmiddels op nummer uno .
    Aangaande verkeers ongevallen met dodelijke afloop nummer twee .
    Zeker een felicitatie waard .

    Jan Beute .

 6. ton zegt op

  Ik vind dit een probleem dat wel degelijk alle mensen aangaat.
  Of je nu expat bent of een paar keer per jaar op vakantie in Thailand bent.
  In mijn dorp in de isaan rijden de jongens het liefst rond met wat ik een traktor noem Veel lawaai en zo hard mogelijk. Ze hebben absoluut geen kijk op wat er op de weg gebeurt.
  Dat oom agent hier niks tegen doet is hier niet zo verwonderlijk. want de laatste 40 jaar is hier nog nooit een agent geweest.
  In de dorpen heeft mijnsinsziens de pujabaan hier iets op te zeggen. zoniet dan de kamnan.
  Maar ook deze schitteren van afwezigheid om de jeugd een halt toe te roepen.
  Laatst is door zon joch mijn hond dood gereden.
  MAAR er loopt hier ook een jochie van anderhalf jaar rond .
  Ik heb gelukkig een groot hekwerk.dus hij kan de straat niet op.
  Wat mij wel bevreemd is dat wanneer er zon : traktor : langs komt die kleine jongen aan het hek gekluisterd is.. hij vind het geweldig. behalve Opa

 7. Ton zegt op

  Vroeger had ik een Honda brommertje, 50 cc, viertakt, gedeeltelijk afgezaagde uitlaat. Later een echte motor, BMW 500 cc met twee megafoonuitlaten. Nu zou je in NL vanwege de overlast voor anderen snel van de weg gehaald worden. En terecht!
  Ben inmiddels een “paar” jaar minder jong. Als ik nu midden in de nacht gewekt word door weer zo’n voorbij razende Thaise bromnozem, dan ben ik helemaal niet vrolijk, integendeel. Maar moet direct daarna toch ook terugdenken aan mijn eigen jeugd. En dat verzacht de pijn een beetje, Heb nu nog wel een motor, met diep geluid edoch beschaafde geluidssterkte. Ook ik merk de toename van het lawaai in Thailand: niet alleen met brommers wordt geknoeid, ook met motoren en auto’s. Politie doet niets, jammer. Om op een rustige locatie te wonen wordt steeds meer een luxe. S’avonds oordopjes indoen wil wel helpen. Of wat drempels in de weg opwerpen.
  Tja, die jeugd van tegenwoordig.
  ‘Onze jeugd heeft tegenwoordig slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. (…) Jonge mensen spreken hun ouders tegen, houden hun mond niet in gezelschap en tiranniseren hun leraren.’ Aan het woord is ene Socrates, een slordige 2500 jaar geleden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website