Al vele jaren interesseren mij computers en 3D technieken. Ik ben geen technicus…ik was 30 jaar lang steward (nu al tien jaar met vervroegd pensioen)… Dit maakte het wel voor mij mogelijk om overal op de wereld naar hard-en software te kijken. Vroeger vond ik in Japan, maar ook in Thailand goedkope hardware en vaak ook dingen waarop je in Nederland nog lang moest wachten.

De beste plaats voor mij was Pantip Plaza in Bangkok. Ik kocht er de eerste Playstation voor mijn dochters. Het was een omgebouwde versie en je kreeg er gratis 30 spellen bij, die allemaal roof kopieën waren en die als origineel vele malen meer waard zouden zijn geweest dan de Playstation. Maar goed, wie had het niet gedaan? Voor mij was iedere reis naar Thailand vrijwel altijd verbonden met een bezoek aan Pantip Plaza. Daar kocht ik ook tientallen CD’s met MP3 muziek en CD’s die vol met gekraakte programma’s stonden.

Het was dan ook altijd weer spannend bij thuiskomst, want als bemanningslid werden we vaker gecontroleerd. Dus verstopte ik de spullen en nam altijd iets mee dat ik dan wel aangaf bij de douane. Ze lieten dan een onderzoek achterwege, ik betaalde een tientje en was klaar.

Helaas begon ook in Thailand sterk onder de invloed van Samsung en Apple te komen… Pantip verkocht bijna niets anders meer. Ook begon Thailand langzaam aan duurder te worden en kon je de originelen niet meer zo goedkoop krijgen.

Door de opkomst van het (snelle) internet, was het ook nauwelijks nog nodig software te kopen. Die kon je downloaden… Nu ik in Thailand woon kom ik nauwelijks nog in Pantip. Mijn warenhuis is meestal Shopee of Lazada, waar je ook bijna alles voor redelijke prijzen kunt krijgen.

Een paar jaar geleden begon Virtual Reality een opleving en Oculus bracht 4 jaar geleden de Oculus Go uit, een simpele headset, maar een nieuwe wereld opende zich.
Toen kwam de Quest1 met 6 Dof (directions of field) en twee controllers. Deze kostte overal op de wereld rond de 400 Euro, in Thailand rond de 600 Euro. Je kon hem eigenlijk alleen via een importeur krijgen, die op Lazada stond. De opvolger, de Quest2 (eerst Oculus Quest2 en nu Meta Quest2), was een verbeterde versie en je kon hem via Lazada bestellen. Het was dan wel van oorsprong een Amerikaans model.

Ik gebruik de headset heel vaak. Je kunt er mee fitnessen: boksen, badminton, pingpong, zwaardvechten, pijl en boog schieten, en ook met een speciaal programma op een crosstrainer of stationaire fiets door landschappen rijden, aan uitdagingen mee doen, met anderen fietsen of lopen of voor jezelf bepalen wat je kunt doen.
Een uur tot anderhalf uur per dag fitnessen is super gezond en ik heb er veel plezier van.

Maar ik houd van nieuwe techniek en nu is er een nieuwe headset uitgekomen, die concurrentie voor de Quest2 is. Het is de Pico4. Deze heeft net als de Quest de mogelijkheid zoals op je telefoon apps te installeren, waarmee je dan met de headset kunt sporten of spelen, mediteren of wat dan ook. Echter de prijs in Thailand op dit ogenblik is vrij hoog. Hij kost bijna tweehonderd Euro meer dan in Europa. En je moet echt zoeken om hem op internet te vinden. Ik heb er eentje bij Shopee zien staan. Ook import. In Thailand worden deze apparaten niet veel verkocht, blijkbaar.

Op een Facebook forum schreef iemand dat hij zijn headset in Maleisië ging kopen. Hij gaf me het adres en ik keek na: een VR bedrijf dat verschillende merken headsets verkoopt. Intussen kon ik met iemand daar chatten en ik heb gisteren twee headsets gekocht. Ze kosten daar slechts 370 Euro per stuk. Dat scheelt zo’n 60 tot 70 Euro t.o.v. Europa en is bijna de helft van de prijs van wat hij hier in Thailand kost.

Nu was ik toch al van plan met mijn vrouw naar Maleisië te gaan… dus binnenkort gaan we een weekje naar Kuala Lumpur voor een korte vakantie. Lekker genieten van het Maleise eten, we gaan de Petrobras gebouwen bekijken, het station, Cameron Highlands en Melakka met een oud Nederlands kerkhof. En natuurlijk haal ik dan mijn headsets af. Daar verheug ik me op. Ik had natuurlijk ook mijn bedenkingen, maar tot nu toe hebben ze me altijd goed tot woord gestaan en ik heb de rekening van de headsets al gekregen. Nou is het niet gemakkelijk om vanuit Thailand naar het buitenland geld over te maken. Maar dit kon ik omzeilen door het via Wise te doen. Het bedrijf stuurde me zelfs een link waarop ik alleen nog maar de gegevens moest invullen.

De vlucht naar Kuala Lumpur met zijn tweetjes kost me ongeveer 8.000 Baht, heen en terug… dus dat is voor een twee uur durende vlucht ook geen verkeerde prijs. Sinds 22 augustus kun je ook Maleisië weer binnen zonder Covid-controlle… dus dat zit ook weer goed.

Wat mij ook deze week opviel: als je zoals ik in VR of AR geïnteresseerd bent, kun je Thailand al bijna vergeten. Zeker zijn er mensen die er zich voor interesseren, maar bij een eenvoudig zoeken op Google, vind ik veel sneller in Maleisië bedrijven die dit soort gadgets aanbieden dan in Thailand en ook tegen veel lagere prijzen.

Ik verheug me ook op Maleisië, omdat je dan ook eens alles lezen kunt wat er bestaat (natuurlijk niet de Chinese tekens)… en vrijwel iedereen spreekt Engels.

Dit wilde ik even kwijt…. ik vind het een beetje jammer dat je hier in Thailand een beetje de weg kwijt bent wat dit soort techniek betreft, maar ben blij dat men bij de buren terecht kan… als je maar lang genoeg zoekt…

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website