Lezersinzending: Wirai

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
6 oktober 2017

Nadat ik besloot dat we lopend Chinatown in zouden gaan, op weg naar mijn River View Guesthouse, pakte ze mijn hand. Wat een gewoon gebaar lijkt, werd voor mij iets dat ik waarschijnlijk nooit vergeet.

Maar ik voelde me al snel als ’zo’n Farang die met een Thaise….’, waarmee ik eigenlijk met mijn eigen bril naar mezelf keek. Want ja, zo keek ik ook vroeger naar die paartjes, met bepaalde veronderstellingen, die voor jezelf invult.

Laatst schreef hier iemand, dat hij zich daar niets van aan trok. En ik reageerde met: dan moet je wel een bord voor je hoofd hebben/houden, om al die blikken niet te zien. Daar valt van alles over te schrijven, zoals: als je verliefd bent, zie je die toch niet, dan loop je in de wolken.
Of: kijk ik eigenlijk met mijn westerse bril naar mezelf, kijken Thais wel zo naar elkaar en naar mij? Want daar zet ik steeds meer vraagtekens bij. Dat zullen sommigen wel naïef vinden, immers, de Thai ‘laat zijn ware gezicht niet zien’. Nou, als ik zo die transseksuelen, of openlijke nichterige types daar zie rondlopen, zo vrij en onbeschaamd, dan zie ik de Thai wel lachen, maar toch mild, en niet met onze veroordelende Calvinistische blik.

Het was voor haar nieuw, dit stukje Bangkok. Ze was waarschijnlijk met de taxi gekomen, ik denk dat ze nooit de Metro neemt. Die smalle straatjes, en dan dat aardige Guesthouse, met op de 8e etage dat terrasrestaurant, met dat unieke uitzicht op de rivier. Net in de bocht, en als het gaat schemeren al die lichtjes.

Ik sloeg een paar planken mis. Die rondvaartboten waren niet ‘for rich people’ zoals ik dacht. Misschien was ze zelf al eens op zo’n boot geweest. En op mijn foto’s, die ik op mijn laptop liet zien van Koh Chang en Long Beach, zag ze dat van het stel dat het resort runt, de baas geen Thai was. Ook dat klopte, hij is de zoon van een Vietnam-soldaat.

De verhoudingen waren duidelijk:’ I don’t take money from you’, had ze gemaild. Van het drankje, dat ik haar aanbood op het terras, dronk ze maar de helft op.
En zo was ze voor 100 % een ‘meisje van Isaan’ waarover ik in de reisgids gelezen had. Een engeltje. En via Facebook krijg ik een inkijkje in het leven van iemand aan de andere kant van de wereld, maar ook van de burgermaatschappij. Want, tijdens de wandeling realiseerde ik me ook, dat ik in de gidsen gelezen had, dat openlijke affectie betuigen zoals hand in hand lopen min of meer taboe is in Thailand. Misschien zegt u: ach, maar dit was Bangkok. En toch……

Het blijft me fascineren, meer dan ieder ander land.

Haar voornaam heeft ze nu veranderd. In onze maatschappij zouden ouders zich beledigd voelen, daar is een veel voorkomend gebruik. Wat ik zelf jammer vindt, als ik zelf een dochter kreeg, gaf ik haar deze prachtige naam, verbonden aan een pure vriendschap.

Ingezonden door Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Lezersinzending: Wirai”

 1. Joseph zegt op

  Mooi geschreven artikel. Compliment!

 2. Rob V. zegt op

  Veroordelende blikken? Dat klinkt een beetje als het glas dat half leeg is. En ‘de Thai’ doen daar net zo goed aan mee of zeggen het ronduit tegen iemand die opvalt dat die er niet helemaal bij hoort. Een kennis stapte onlangs een dames toilet binnen en kreeg te horen van een schoonmaakster of ze niet bij de mannen wc moest zijn..

  Het zijn net mensen daar in Thailand.

  En dat hand in hand lopen etc. is een taboe voor de oudjes, de jongere generatie heeft daar geen problemen mee. Die goedbedoelde gidsen schetsen nogal generaliserende, simplistische en vaak enigszins achterhaalde beelden over ‘de cultuur’ een land. Soms met lachwekkende adviezen zoals ‘raak het hoofd van een vreemde niet aan’. 555

 3. 't zonnetje zegt op

  Beste Rob V,
  Het is taboe voor oudjes is mijn inziens niet helemaal correct namelijk ik weet van sommige Thai’s dat die heel verwonderd zijn en die wonen in bangkok zeker weten en werken er ook.
  Ging enige jaren geleden verschillende malen in starbucks koffie drinken met een kennis tot eenmaal te laat voor starbucks en ik voorstelde om neer soi nana bij koffieworld te gaan nu we zaten daar en het komentaar was dit is NIET bangkok. deze persoon was toen 33 jaar beslist geen oudje.555
  Kan nog meer voorbeelden aandragen maar vind verder dat een ieder zijn eigen belevenis mag hebben.

 4. rudy zegt op

  Beste Rob,

  Ik loop al 4 jaar met mijn Thaise vriendin hier al 4 jaar elke dag hand in hand op de straat. Wat een ander daar van denkt, Thai of farang zal me vierkant worst wezen. Ze is al 4 jaar dag en nacht mijn partner, mijn steun en toeverlaat, en iedereen mag zien dat ik haar graag zie!

  Ik snap velen niet die drie meter voor hun vriendin lopen, ik zie dat hier elke dag, voor mij is dat gewoon een vorm van disrespect, je vriendin is “het achterhangertje”, ik begrijp dat echt niet hoe je zoiets kan doen!

  Maar ja, wie ben ik…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website