Welke richting zal het toerisme in Thailand uitgaan? Momenteel regeert in Thailand nog de angst. Maar op een bepaald moment zullen ze ook daar de omslag moeten maken. Hier en daar worden proefballonnetjes opgelaten maar van een echt toekomstplan nog maar weinig sprake.

Ook in Europa zijn er nog te veel onzekerheden en worstelen regeringen met het openstellen van de grenzen en het redden van de toeristische industrie die op apegapen ligt. In Thailand probeert de overheid nu nog om met militaire precisie iedere gram van het virus buiten te houden en het land te isoleren. Maar hoe lang kunnen ze dat nog volhouden? Wanneer de rijke bovenklasse zal beginnen klagen over minder inkomsten, zullen ze mijns inziens snel een aantal maatregelen versoepelen.

Aangenomen wordt dat ze in juli of augustus zullen beginnen met de Chinezen en Zuid-Koreanen weer binnen te laten. Tenzij daar een tweede golf uitbreekt. Chinese groepsreizen brengen meteen ook weer geld in het laatje voor de grote concerns en de King Powers van deze wereld. Ze hebben ook reeds aangekondigd om het binnenlandse toerisme aan te moedigen. Maar met welk geld? Iedereen een reischeque? Ze kunnen nog geen degelijke rijstcheque geven aan hun bevolking. Grote concerns zullen nu tevens hun kans zien om het kwaliteitstoerisme te promoten. De toeristen die logeren in de 5 sterren hotels en shoppen in de King Powers.

Maar volgens mij beseffen die miljardairs (het waren enkelen onder hen die deze voorstellen gelanceerd hebben) te weinig dat heel de economie met elkaar verweven is. Ook het massatoerisme brengt een heel mechanisme op gang van massaconsumptie en miljoenen Thais die op hun beurt het verdiende geld weer in de economie brengen. Welvaart creëren doe je niet alleen met een elitair groepje dat wel veel geld genereert maar waarvan de winsten niet noodzakelijk weer in de plaatselijke economie gepompt worden. Kijk naar heel wat grote bedrijven in België. De winsten verdwijnen massaal naar het buitenland of worden besteed in luxeparadijzen. Wanneer je een bloeiende kleinhandel of micro-economie hebt, zal het geld veel meer lokaal her besteed worden en creëer je welvaart voor een brede laag van de bevolking.

Maar massatoerisme brengt ook enkele nadelen met zich mee waar bepaalde elitaire Thais het moeilijk mee hebben. Ongemanierde of lompe buitenlanders met weinig kennis of respect voor de Thaise tradities en cultuur. Geile mannen die de bars afschuimen op zoek naar vrouwelijk vertier. (Leuke kanttekening hierbij is dat de Thais ook helemaal niet vies zijn van een bijvrouw of van een prostitueebezoekje). Overvolle toeristische hotspots. Of zelfs gewoon de gedachte dit mooie land met anderen te moeten delen. Maar zoals men vaak zegt. Je kan geen omelet maken zonder eieren te breken. Vraag het maar aan de inwoners van Brugge. Je zal ze maar iedere dag aan je deur zien passeren die hordes toeristen, koetsen en paardenstront. Waarom ook daar het kwaliteitstoerisme niet promoten? Een Chinees koppeltje dat zijn trouwbeloftes komt hernieuwen op een van de romantische brugjes op de Reien. Inclusief een verblijf in een 5 sterren hotel. Brengt evenveel geld in het laatje dan 20 ordinaire toeristen, maar binnen het jaar mag de helft van de lokale handelszaken de deuren sluiten. Je hebt er een paar rijk gemaakt maar velen arm.

Welke richting gaat Thailand uitgaan? Met een bevolking die amper kan morren en die zucht onder de noodtoestand. Laten we hopen dat de corona vrees het gezonde verstand niet al te veel aangetast heeft en dat in Thailand, misschien met een paar accentverschuivingen, ook daar het gewone normaal weer gaat regeren.

Ingezonden door Peter


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lezersinzending: Welke richting zal het toerisme in Thailand uitgaan?”

 1. Hendrik zegt op

  Of je stelt de vraag: in welke richting het toerisme in Thailand zich gaat bewegen, of je vraagt je af in hoeverre je in Thailand geile mannen op (jonge) vrouwenjacht laat gaan? Deze tweede vraag koppelen aan hoe het toerisme in Thailand post-corona zich gaat ontwikkelen is onzinnig, immers een kwestie van beleid.
  Dus blijft de eerste vraag: ik heb zojuist koffiedrab geraadpleegd en voorzie dat volgend jaar alles weer als vanouds is. Voor dit jaar valt het nog wat tegen, maar uiteindelijk komt alles in orde. Goed zo?

  • Ger-Korat zegt op

   Wat ik lees en mijn perceptie is dat vrouwen zo´n 40% van de bezoekers van Thailand uitmaken. Kijkend naar de Chinese bezoekers valt het mij juist de soms grote aandeel vrouwen op, meer dan mannen, met name in de groeptours welke ik tegenkom. Idem zie ik over het algemeen meer Aziatische vrouwen en minder mannen. Wat verder betreft en als ik kijk in vliegtuigen zie ik toch veel vrouwen. Dus al met al schat ik zelf in dat het aandeel vrouwen rond de 40% van de buitenlandse bezoekers aan Thailand uitmaakt. Van de mannen is misschien maar de helft geïnteresseerd in Thaise vrouwen, de andere hebben vaak al een relatie of reizen samen met partner of zijn te oud of hebben geen interesse om op vrouwenjacht te gaan. Kortom toerisme in Thailand is iets meer dan mannen op vrouwenjacht. Wel een kanttekening want ik kom al 20 jaar niet in Pattaya maar begeef me naar de overige bestemmingen. En denk dat als je iemand bent welke in Pattaya woont of daar alleen maar naar toe gaat dat je blik eenzijdig vertekend is.

 2. Peter Meersman zegt op

  Dag Hendrik,

  Je hebt een punt voor wat je opmerking betreft. Maar het was ook niet mijn bedoeling om suggesties te geven of om vragen te stellen over het beleid van de regering in post- corona tijdperk noch om een of andere groep toeristen met de vinger te wijzen. Ik heb enkel geprobeerd om aan te geven wat er leeft bij een ( klein ) deel van de Thaise bevolking en hoe ze proberen om van de crisis gebruik te maken om hun ideeën te poneren. De vraag die ik me hierbij stel is in hoeverre die groep het beleid mee zal helpen bepalen en voor wie dit het meest nadelig zou zijn.
  Maar net als jij ben ik eerder optimistisch en hoop ik eveneens dat binnen één of twee jaar alles weer enigzins normaal wordt en dat er in dit mooie land een plaatsje blijft voor iedere toerist.

 3. Mee Yak zegt op

  De rijkste Thai, eigenaar van CP (7- eleven, true) wilt dat de regering THB 3 biljoen in de toeristen industrie stopt. Hij wilt dat de rijke farang naar Thailand komt, 1 miljoen rijke farang staat gelijk aan 5 miljoen “gewone” farang. Thailand heeft de beste 5 sterren resorts, hotels en de beste ziekenhuizen en artsen van e wereld. Er moet actie ondernomen worden om de rijke farang naar Thailand te laten komen en dan zal Thailand weer de toeristen trekpleister van Azië zijn.
  Deze man denkt volgens mij erg aan zij inkrimpende imperium en niet aan de Thai die van THB 400 (minimum loon) moet rondkomen, als hij of zij nog überhaupt werk heeft.
  Volgens deze man moeten de kinderen niet al te lang naar school gaan, maar werken want de praktijk is de beste leerschool.
  Ik ben geen econoom en lees de Thaise kranten, bv Thai Examiner, dan denk ik dat ik gek ben als ik de uitspraken van dit soort mensen lees, nog lagere lonen, want opleiding hebben ze op school niet genoten, maar wel meer winsten voor hem en zijn kornuiten????
  Te triest voor woorden.
  Mee Yak

 4. Peter zegt op

  Beste Ger-Korat,
  Volledig akkoord dat het toerisme in Thailand zich niet alleen beperkt tot mannen die op zoek zijn naar een vrouw. Dat zou inderdaad nogal heel kort door de bocht zijn. Het was in de tekst ook maar één van de voorbeelden, maar misschien wel eentje dat direct in het oog springt en begrijpelijkerwijze reacties uitlokt. Dat dit zich wel voordoet op een paar locaties, zoals je terecht opmerkt, is eigenlijk weinig relevant. De rode lijn in deze inzending is hoe het toerisme, in al zijn aspecten, in Thailand bekeken wordt door de bril van een elite die zich nu de redders van de natie waant en die dan ook nog gehoor krijgt bij bepaalde mensen van de overheid. En bovenal welke de economische gevolgen, vooral dan voor de locale economie en de gewone Thai, zouden kunnen zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website