(Adirach Toumlamoon / Shutterstock.com)

Toen zo’n anderhalf jaar geleden de massale protesten begonnen tegen de huidige regering en voor het moderniseren van de monarchie ging dit aanvankelijk vreedzaam en geweldloos, totdat de politie het eerste geweld ging gebruiken.

Daarna kwam Covid-19, en vielen de massale protesten wat stil, maar door het sluiten van Thailand waardoor veel mensen in de problemen kwamen laaiden de protesten de afgelopen tijd weer op.

Een lakse overheid die kennelijk dacht dat met het sluiten van de grenzen ook het virus wel buiten zou blijven en geen, of veel te laat, vaccins bestelde ging het steeds slechter met de gewone man. Hierdoor zagen de mensen zich genoodzaakt toch weer de straat op te gaan om het aftreden van de regering te eisen, het antwoord van deze regering was geen antwoord, maar zeecontainers, prikkeldraad en veel, heel veel politie die hen keer op keer de weg versperden en vaak de waterkanonnen inzette met veel traangas en rubberkogels.

Als je als overheid dan niet een constructief gesprek aan wil gaan met de betogers, en daar zitten ook wel goed opgeleide en redelijke mensen tussen dan voelen mensen zich niet gehoord en kan je verwachten dat het langzaam uit de hand gaat lopen alleen al uit frustratie, vooral bij mensen die aan de onderkant van de samenleving zitten en die door de regering geen uitzicht geboden wordt op een beter leven.

Jongelui die dan de politie bij Din Daeng bestoken met vuurwerk, wat volgens mij ook totaal zinloos is, maar die dat dan waarschijnlijk gaan zien als “ik doe tenminste iets”. Vervolgens een politieapparaat wat hier eigenlijk geen beter antwoord op lijkt te hebben dan elke keer met een enorme overmacht even uit te rukken, met geluk dan wat mensen oppakken, weggaan en het spel begint weer van voor af aan laat beginnen.

Met verbazing volg ik zoveel mogelijk de livestreams en zie dan hoe werkelijk honderden politieagenten enkele tientallen zeer jonge betogers niet de baas kunnen. Dit heeft volgens mij te maken met het slechte opleidingsniveau van de gewone agent die niet kan of mag nadenken.

(Adirach Toumlamoon / Shutterstock.com)

Ik dacht al weken waarom bezet je als politie niet met een paar agenten wat strategische plekken dan kunnen ze geen vuurwerk meer gooien, maar veel belangrijker ga het gesprek aan en probeer te de-escaleren, maar waarschijnlijk zien ze dat als gezichtsverlies. Nadat dan 6 oktober een politieman wordt neergeschoten, schijnt het eindelijk te kunnen komen tot een gesprek met de bewoners en is plotseling de riot politie niet meer aanwezig, maar de gewone politieman, en lijkt de rust in dat gebied terug te keren.

Overigens is het voor mij niet duidelijk of de bewuste agent is neergeschoten door een betoger of door eigen collega, want als je later ziet hoeveel gaten er in bijvoorbeeld de ramen van de 7-Eleven zitten, kan je bij de politie verklaring wel de nodige vraagtekens zetten.

Hieruit ga ik dan voorzichtige conclusies trekken, of de politie is zo incapabel dat ze zelf niet kunnen bedenken dat weken van onrust in Din Daeng gebied voorkomen had kunnen worden door gewoon aanwezig te zijn met de platte pet en eventueel het gesprek aan te gaan, omdat ik namelijk nog geen betoger geweld heb zien gebruiken tegen een agent wanneer hij of zij opgepakt werden. Ofwel de politie heeft dit zo gepland om iedereen weer even in het gareel te krijgen door enorm machtsvertoon. Want de politie heeft wel een imagoprobleem, ten eerste dat er over het algemeen van uitgegaan wordt dat ze corrupt zijn, en aan de andere kant worden ze niet serieus genomen omdat ze eigenlijk wetten en regels niet consequent handhaven.

De afgelopen weken hadden ze na het ingaan van de avondklok iedereen die zich zonder goede reden op straat bevond kunnen oppakken, iedereen die zonder helm rijdt kunnen bekeuren, iedereen die tegen het verkeer inrijdt kunnen bekeuren. Dus daarmee schep je een situatie die eigenlijk volstrekt onduidelijk is, en jezelf ook totaal ongeloofwaardig maakt. Vervolgens dien je als korps niet alleen te benoemen dat er 2 van je agenten gewond zijn geraakt, maar ook open en eerlijk te blijven naar de onderzoeken die lopen (als ze al lopen) naar het slachtoffer die een kogel in zijn nek kreeg, die werd aangereden door een politieauto, naar Jo Ferrari enz. enz.

In onderstaande video’s is terug te zien hoe hardhandig de politie optreedt, bij deze video is dat bij 43 minuten waar een al aangehouden arrestant tegen zijn hoofd geschopt wordt.

https://www.facebook.com/RatsadonNews/videos/1243610666099641

Bij onderstaande video is na 49 minuten 30 sec te zien hoe een langsrijden motor onderuit wordt geduwd, dit zou in Nederland een poging tot doodslag zijn

https://www.facebook.com/TheReportersTH/videos/582222062917424

Ze geven wel dagelijks meerdere maar uiteindelijk meestal niets zeggende shows over allerlei zaken, maar dat is meer voor de bühne, en vooral voor de TV.

Al met al zal het afwachten worden wat er de komende tijd staat te gebeuren, ik hou mijn hart vast, want met een premier die niet van wijken weet, en denkt altijd het gelijk aan zijn zijde te hebben, die zegt dat de mensen maar moeten gaan bidden om niet getroffen te worden door overstromingen in plaats van krachtdadig op te treden en denkt ik zit droog en veilig achter mijn zeecontainers gaan de Thai nog een spannende tijd tegemoet.

Ingezonden door Rob

9 reacties op “Lezersinzending: Wat is er de laatste tijd gebeurd in Thailand?”

 1. Johnny BG zegt op

  Ik ken deze poppenkast inmiddels 30 jaar en op de een of andere manier interesseert het niet bijzonder veel mensen. Het is intern geneuzel waarbij het niet uitmaakt wie aan de macht is want linksom of rechtsom wordt het toch wel verdeeld en als de grenzen open zijn komen de toeristen toch wel en dan is er net dat extra’s te te verdienen zodat iedereen weer tevreden is.

  • GeertP zegt op

   Elke keer als ik een commentaar van jou lees dan kijk ik voor de zekerheid even op mijn wereldbol, of er niet toevallig een ander Thailand is bijgekomen.
   Het is voor jou misschien een verassing maar het verdienen van geld is niet de hoofdzaak in het leven.

   • Dennis zegt op

    Dan kijk ik ook even op de wereldbol om te zien of er nog een tweede Thailand is bijgekomen. “geld verdienen niet de hoofdzaak”??? Echt? Status, bling bling is in Thailand echt een hoofdzaak en veel geld hebben (al dan niet geleend) helpt daarbij enorm!

    De ongelijkheid in Thailand, ook op economisch vlak, is wel degelijk een grondslag van de protesten en als het land niet snel weer opengaat, dan worden die protesten alleen maar heftiger en groter.

    Bovenstaande geldt overigens voor de hele wereld, dat bewijzen alle conflicten in de wereld ook wel. Alleen mensen in rijke landen, zoals Nederland, kunnen zeggen dat geld verdienen niet het belangrijkste is. Omdat wij het al hebben.

   • Johnny BG zegt op

    @GeertP,

    Ik weet niet anders dan als je geen geld hebt dat het leven best lastig is. In NL is er een sociaal stelsel en dan schijnt dat nog niet voldoende te zijn. In TH is dat stelsel de familie en best vervelend als de familie ook geen geld heeft. Van de overheid moet je het niet hebben en wellicht daarom een makkelijkere levenshouding. De vraag voor een overgrote meerderheid van de bevolking is niet wat ze na hun pensioen gaan doen. De vraag is hoe men aan het eind van de maand zo min mogelijk schulden hebben opgebouwd.
    Thailand is geen sprookjesland maar een land waar je kan winnen maar ook kan verliezen en verliezers worden nu eenmaal wat minder bewonderd.
    Van mij mag het best anders maar als ingezetene kan ik niet veel anders doen dan wat in mijn macht ligt. Met medelijden ga je het gevecht hier niet winnen dus het is altijd “voor wat hoort wat”
    En zo blijft het systeem voortbestaan.
    Don’t shoot the messenger 😉

 2. Tino Kuis zegt op

  Onder de tweede video van The Reporters staat de volgende vastgepinde tekst (naast 7.400 andere commentaren):

  ขอความกรุณาทุกท่านแสดงความคิดเห็นด้วยความสุภาพ เคารพความเห็นต่าง เพื่อสร้างพื้นที่ปลอดภัยสำหรับการสื่อสาร และเปิดโอกาสในการแก้ปัญหาโดยสันติวิธี

  Vertaling:

  ‘Laat iedereen alsjeblieft zijn mening geven op een beschaafde manier ook door andere meningen te respecteren zodat we een vellige omgeving kunnen creëren en iedereen de gelegenheid kunnen geven op een vreedzame wijze de problemen te lijf te gaan. ‘

  Inderdaad is het mijn stellige indruk na vele video’s te hebben gezien en vele verslagen te hebben gelezen dat de politie zeer hardhandig en met veel geweld optreedt. Daarnaast krijgen veel vreedzame demonstranten te maken met allerlei aanklachten waarvan die voor majesteitsschennis wel de meeste en ernstige zijn.

  De demonstranten in Din Daeng zijn vaak wanhopige jonge mensen die niet meer in staat zijn een opleiding te volgen of een baan te vinden.

  Zie hier een interview met 5 van deze demonstranten:
  https://prachatai.com/english/node/9481

  • Tino Kuis zegt op

   Laat ik er dit aan toevoegen:

   De demonstranten zijn nogal eens heel jonge scholieren en studenten. De jongste die werd gearresteerd was een 14-jarig meisje. Ik zag beelden van een scholiere van 17-jaar die uit protest haar haar geheel afschoor. Een oudere dame, liefkozend tante Pa Pao genoemd, kleedde zich uit en ging naakt voor de politierijen staan.

   Veel protesten zijn ludiek, expressief, met muziek en poëzie. Die komen helaas minder in de pers.

  • Tino Kuis zegt op

   Sorry…nog een verbetering:

   ….zodat we een vellige omgeving kunnen creëren..en dan staat er nog ”voor de media…

 3. marcel zegt op

  Thailand ken ik al vanaf 1998. Dat jaar leerde ik mijn vrouw kennen, die in 2003 naar Nederland kwam en met wie ik in 2006 huwde. We hebben een pandje te Chiangmai en zijn er met grote regelmaat. Maar ik ben opgehouden met het volgen van de politieke ontwikkeling van dat land. Je wordt er moedeloos van. Het verandert niet. Er bestaat een bovenlaag vol privileges aangevoerd door een allerhoogste welke bovenlaag zich niets gelegen laten liggen met wat onder hen gaande is. Dat uit onder- en middenlagen protest weerklinkt maakt niets uit. Men zet er een politiemacht tegenover en er voltrekt zich een spel die wereldwijd geen enkele aandacht genereert. In welk (zuid-)Aziatisch land wordt geen oppositie onderdrukt? In Thailand bestaat geen enkele analyse noch duiding wat maatschappelijke onvrede betreft. Thailand is namelijk een samenleving waarbinnen ieder zijn of haar plaats heeft die hem of haar toekomt. Anders had je wel een andere plek gehad. En hoe je het wendt of keert: politieke en religieuze melden daags via media deze boodschap en daarmee houdt het op. Geen enkele crisis uit het verleden heeft enig positief democratisch effect gehad. Noch de door Thailand veroorzaakte Azië-crisis van 1997, noch de Tsunami van 2004, ook niet de wereldwijde financiële crisis van 2010, idem niet de militaire crisis van 2014, helemaal al niet de politieke crisis van 2019 en huidige corona-crisis al helemaal niet. De bovenlaag houdt haar gelederen gesloten, zo ook hun beurzen en dat is het dan. Al die crises doven uit, waarna ook alle oprispingen.

  • Rob V. zegt op

   Ik snap dat wel Marcel, dat je bent gestopt met het volgen van de politieke ontwikkelingen. Tot op heden worden de burgers immers keer op keer bloederig terug hun hok in geslagen, van verandering lijkt het maar niet te komen. Maar op een bepaald moment is er toch geen weg terug maar zou je denken, hoe graag de dino elites dat ook willen. Wel interessant, die keuze voor het woord crisis. Dat deed mij denken aan het kapitalisme: Thailand is een zwaar kapitalistisch land met nauwelijks verzachtende factoren voor het plebs. Nu is het inherent aan het kapitalisme dat door zijn interne tegenstrijdigheden keer op keer in een crisis stort. Gaat het land zo door dan is het wachten op de volgende crisis, en de volgende en de volgende… Als het denken van de jeugd nu werkelijk veranderd lijkt, niet langer klakkeloos buigen en geen vragen stellen aan persoon hoger op de ladder, dan zal een van de oprispingen toch eens niet langer stilletjes of bloederig uitdoven?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website