Binnen 5 dagen de pre-approval en de CoE geregeld. Wanneer je precies de richtlijnen van de Thaise ambassade volgt is dit een makkie. Dat hebben de Thais toch wel goed georganiseerd.

Wat ik niet kan zeggen van de verplichte PCR test die in Nederland op tijd werd afgenomen, maar waarvan de late uitslag en het bijbehorend reiscertificaat (ondanks de belofte van binnen 24 uur in de mailbox) bijna de hele reis zou hebben verpest, omdat de mail pas na 2 dagen net een paar uur voor vertrek binnenkwam.

Via Agoda het luxehotel Andamantra Resort and Villa in Phuket geboekt. Direct aan zee en voor de spotprijs van € 21,- p.d. voor 2 personen samen inclusief uitgebreid ontbijt. Als je met Emirates vliegt krijg je bovendien gratis een voor de CoE te gebruiken reisverzekering voor de hele periode. In ons geval 6 weken. De 3 Coronatests kosten 8.000 baht p.p. en zijn ook nog te overzien.

In de 33 jaar dat ik Thailand bezoek heb ik nog nooit zo’n relaxte vakantie in Phuket gehad. Geen toeristische drukte, lege stranden, geen files van stinkende taxi’s en lawaaiig verkeer. Je kon bij wijze van spreken met de gehuurde motorfietsen onbelemmerd zigzaggend over de wegen rijden. Met andere woorden: Het rijk voor ons alleen!

Als je voor het nachtleven komt is het niet aan te raden, omdat dat op een paar barretjes na helemaal stil ligt. Alhoewel voor de liefhebber is via de bekende datingwebsites vanzelfsprekend van alles te “regelen”. Niettemin restaurants zijn gewoon open en bieden kwalitatief eten voor ongekend lage prijzen. Ook massages kan je overal krijgen. Als je het geen bezwaar vindt om vanuit Phuket naar andere bestemmingen in Thailand te gaan, is de vrijheid om rond te reizen in het prachtige Phuket natuurlijk een grote pré t.o.v. het 14 dagen opgesloten zitten in een ASQ-hotel. Wanneer je het een beetje goed uitzoekt, is dit zelfs nog veel goedkoper en luxueuzer ook. De Thais in Phuket zijn blij weer wat mensen te mogen ontvangen en dat is ook duidelijk merkbaar aan hun houding.

Na 14 dagen kan je zonder problemen gewoon het land in, mits je natuurlijk 3x negatief getest bent. In ons geval hebben we een auto gehuurd om naar het noorden van Thailand af te reizen. Nadat je de 2 controleposten in Phuket hebt verlaten, volgt er in de volgende provincies geen enkele controle meer en kun je verder vrij door het land reizen.

Al met al een zeer aangename en verrassende ervaring. Zelfs de tussenstop in Dubai van Amsterdam naar Phuket en op de terugweg van Bangkok naar Amsterdam vind ik na bijna 30 jaar non-stop op Bangkok vliegen geen onprettige bijkomstigheid.

Al is de Sandboxregeling maar een voorzichtig- en misschien niet voor iedereen aantrekkelijk begin, het is in ieder geval een goed initiatief van de Thaise overheid en dat mag ook wel eens gezegd worden!

Ingezonden door Gerard

31 reacties op “Lezersinzending: Waarom ASQ opsluiting als je met de Sandbox lekker vrij rond kan reizen?”

 1. Cornelis zegt op

  Bedankt voor het delen van je ervaring, Gerard. Voor m’n eerstvolgende terugkeer naar Thailand lijkt me de Sandbox een aantrekkelijke optie. Meer vrijheid dan in de ASQ die ik december vorig jaar deed.

 2. Witsmaa zegt op

  Moderator: Deze reactie is al geplaatst bij een ander topic.

 3. Osen1977 zegt op

  @Gerard,

  Hartelijk bedankt voor het delen van je positieve ervaring. Misschien in april dit ook maar overwegen als vrij reizen nog steeds niet mogelijk is.
  Zou je ook aub een totaaloverzicht kunnen geven van wat de kosten zijn hiervoor? Dus voor de periode van 14 dagen.
  Alvast bedankt!

 4. theo zegt op

  hallo Gerard
  zou graag n keer in contact willen komen met jou. ivm het reizen naar thailand
  ik heb ook een vriendin daar …maar kan er niet heen..zou graag het een en ander met jou bespreken

  mvg Theo

  0655130655

 5. reiziger zegt op

  Bedankt voor je verslag, het klinkt allemaal goed. Je hebt het over de gratis verzekering van de Emirates welke je voor de COE kan gebruiken. Dit betekend dan, volgens mij, wel dat je de ticket voor de aanvraag van de COE moet kopen. Dit omdat je in de aanvraag COE deel 1 al de COVID verzekering moet uploaden. Ik overweeg ook dit jaar naar Phuket te gaan vandaar mijn vraag. Daarom wil ik graag weten of je de ticket al had gekocht voordat je de COE procedure begon.

  • Alexandra zegt op

   De COE aanvraag bestaat uit een pre-confirmation en een definitieve confirmation. Voor de pre-confirmation heb je een testbewijs nodig dat je volledig bent gevaccineerd + reisverzekering die minimaal 100.000 $ COVID kosten dekt. Voor de definitieve confirmation heb je een geboekt en betaald SHA+ hotel en een ticket nodig. Van het hotel krijg je een SHABA certificaat dat je moet uploaden. Meer info op
   https://www.thaiembassy.com/travel-to-thailand/no-quarantine-phuket-sandbox-plan.

   Houd er verder rekening meer dat wanneer iemand in jouw vliegtuig positief getest is in de buurt waar jij zat, je alsnog in ASQ moet. De kosten hiervan zijn behoorlijk hoog (3700 baht per dag bovenop de kamerprijs die je al hebt betaald).

 6. Bert zegt op

  Superpositief verhaal Gerard. Fijn dat je ons dit laat weten, want ik denk dat net als ik, veel mensen twijfelen om te gaan. Jouw verhaal heeft mij over de streep getrokken. Ik ga gelijk aan de slag met boeken. Ook goed dat we dit soort informatie via Thailandblog kunnen delen.
  Mvg. Bert Suikers

 7. willem zegt op

  Waarom er toch velen kiezen om niet naar de Phuket sandbox te gaan? IK heb veel redenen lang zien komen op de diverse facebook groepen mbt Thailand .

  – Niet of niet op tijd volledig gevaccineerd dus ASQ is de enige optie.

  – Doorreis moeilijkheden vanaf het afgelegen Phuket. Al een aantal weken is Phuket behoorlijk geïsoleerd. Er geen bijna geen vluchten van en naar Phuket. Alleen Nok air vliegt naar een beperkt aantal bestemmingen voor een prijs die veel duurder is dan normaal. 3500+ baht voor een enkele reis Phuket – Utapao. Taxi van Phuket naar Chiang mai is al snel 22000 baht. Risko’s van checkpoints ( ook die zijn er echt wel. Maar niet altijd actief). Bangkok of Pattaya is toch centraler en makkelijker om na de 14 dagen verder te reizen.

  – Risico van alsnog opgesloten worden als je toevallig in de buurt van iemand hebt gezeten die positief test bij aankomst. Dit is al velen overkomen.

  – Beperkte mogelijkheden om er te komen. Niet alle airlines vliegen op Phuket. Soms is het ook duurder.

  – Zeer onzekere situatie en steeds veranderende maatregelen. Van een open Sandbox zoals in het begin geadverteerd is al lang geen sprake meer. Mensen willen geen onzekerheid en kiezen dan soms voor een ASQ.

  Natuurlijk is het absoluut een zegen om niet in een ASQ te moeten zitten. Ik spreek uit ervaring. Maar de sandbox is ook niet het ultieme.

  • Alexandra zegt op

   Als je in Thailand woont, is het wel een uitkomst ook wanneer je alsnog in ASQ moet zoals ik. In het vliegtuig zat iemand die positief was. Gelukkig kreeg ik dit bericht pas 5 dagen later. Ik heb 5 dagen kunnen genieten van de vrijheid op Phuket. Het hotel waar ik zat (Dusit Thani Laguna) heeft er alles aangedaan om mijn verblijf in ASQ nog zo aangenaam mogelijk te maken. Ik kreeg een kamer met balkon aan de oceaan en ook aan het eten werd veel aandacht besteed. De extra kosten zijn wel even slikken… 3700 baht per dag extra.

 8. Ralph Burggraaff zegt op

  Bedankt voor de info en denk er nu ook over na om in November het Sandbox programma te doen als er nog steeds geen andere mogelijkheden zijn. Moest je de eerste week nog in je hotelkamer blijven of alleen totdat de uitslag van de eerste test kwam?

  • Alexandra zegt op

   Je moet op je hotelkamer blijven totdat je de uitslag krijgt van je eerste PCR test. In mijn geval duurde dat een paar uur.

 9. José zegt op

  Fijn! Zo’n positief verhaal! Wij gaan hier ook zeker voor als we weer terug gaan dit jaar. Een stuk beter dan opgesloten zitten in een ASQ kamer in Bangkok zoals vorig jaar.
  Bedankt voor het delen!

 10. peter zegt op

  Toch eens even kijken wat het nu inhoud dat zanddoosje en COE.
  Er wordt al bij het zanddoosje als eis gesteld, dat je niet via BK mag komen, dus normaliter valt KLM af.
  Staat keihard op de Thai embassy pagina. Geen transit in BK. Daar snijdt KLM zich in de vingers wat betreft zand box?
  Wat me dan weer bevreemd is dat KLM reizen verkoopt naar BK met aansluitend een vlucht naar Phuket?
  Of geldt het dan weer niet, omdat het vliegtuig toch dan uit het buitenland komt en mag de tussenstop weer wel?

  Qatar en ook Emirates doen dat niet. Dus dat zijn een goede keuzes voor de zanddoos. Hierbij heb je wel een tussenstop van een paar uur. (16H)
  Maar is zelfs korter dan met een KLM met overstap.(18h)
  Vreemd eigenlijk dat Thailand dat wel goed keurt.
  Waarom KLM dan niet via Singapore naar Phuket vliegt is mij een raadsel, heb dat ooit eens gedaan
  Ok and the times, they are changing.

  Raar is ook dat je al je papieren weer moet laten zien bij aankomst, je hebt immers de COE.
  Dat zou voldoende moeten zijn of de COE moet weer illegaal te fabriceren zijn.
  Tja, de COE, je moet eerst alles voor elkaar hebben voordat je dat krijgt.
  Copy van paspoort, copy visa, copy van je medische verzekering, vluchtboeking, en je boeking bij een ASH-hotel (zand box) of ASQ hotel (BK?)

  En voor het zanddoosje moet je dan ook nog eens een (tracking?)app op je phone hebben.
  Ook nog eens vooraf betalen voor PCR testen aldaar. Je schijnt dus weer getest te worden in die 14 dagen vrijheid Phuket.
  Dus vergeet geen bahtjes mee te nemen, want je zal eerst moeten gaan betalen. Volgens Gerard, de ervaring man, 8000 bahtjes. Dat is een slordige 200 euro.
  Vergeet niet dat je maar 10000 euro mee mag nemen en deze 8000 bahtjes er extra bij, je in problemen kan doen komen bij controle op Schiphol.

  • Branco zegt op

   De KLM heeft een tijd geleden bekend gemaakt vanaf het hoogseizoen in Thailand (nov/dec) 4x per week via Kuala Lumpur op Phuket te gaan vliegen.

   Plannen kunnen natuurlijk wijzigen maar de KLM volgt de ontwikkelingen dus wel degelijk.

  • willem zegt op

   KLM heeft al langer aangegeven dat ze vanaf 1 november rechtstreeks op Phuket gaan vliegen. Dat was zelfs al eerder een bericht hier op Thailandblog.

  • Gert zegt op

   De 8000 Baht voor de 3 PCR testen tijdens het verblijf dienen voor vertrek voldaan te worden. Je hoeft dus geen 8000 Baht extra mee te nemen.

  • Alexandra zegt op

   Om je COE te krijgen moet je je 3 PCR testen al hebben betaald. Er is ook altijd nog een risico dat je alsnog in ASQ moet omdat iemand anders in het vliegtuig besmet is waar jij dichtbij hebt gezeten. Een COVID verzekering dekt deze kosten niet omdat jij niet ziek bent.

  • Cor zegt op

   @peter: je mag zoveel euro’s meenemen als je wilt, je moet alleen de herkomst kunnen aantonen.

   • peter zegt op

    Dat is waar, maar het ging mij om het max zonder melding ervan te moeten maken.
    Neem je meer mee en meldt het niet, kan je alles kwijt raken en krijg je boete op de koop toe.

  • Erik zegt op

   Peter, de limiet zonder te melden is 9.999 euro all-in en in alle valuta en waarden die je bij je hebt.

   10 K euro en meer moet je voor vertrek melden en men vraagt naar de herkomst. En die melding gaat later naar belastingdienst en justitie…..

 11. Branco zegt op

  Bedankt voor het delen van je positieve ervaring over de Phuket Sandbox. Er kleeft wel een nadeel aan dit model wat jullie gelukkig niet hebben ondervonden: Als er iemand positief wordt getest dan gaan de authoriteiten onderzoeken wie risicovolle contacten van deze persoon zijn. Als je bijvoorbeeld in de buurt hebt gezeten van die persoon in het vliegtuig naar Phuket dan ben je een risicovol contact.

  Risicovolle contacten worden op eigen kosten 14 dagen in een ALQ hotel in Phuket oogesloten. ZONDER uitzondering!

  Er zijn al enkele tientallen positief getesten Sansbox deelnemers en honderden personen als risicovolle cpntacten in ALQ opgesloten. De kosten daarvan kunnen fors oplopen tot wel 50.000THB p.p. Omdat het om preventieve quarantaine gaat zonder dat je zelf positief hebt getest wordt dit niet gedekt door de covid-verzekeringen.

  • Bert Suikers zegt op

   Ja het leven is helaas niet zonder risico’s. Zeker niet in deze tijd.
   Maar als je niks onderneemt kom je nergens.

 12. Gerard zegt op

  Het klopt allemaal. Ik heb nu mijn verblijf hier na de quarantaine met 10 dagen verlengd omdat Phuket nu een fijne locatie is. Een aanrader voor wie naar Thailand terugkeert.

 13. Anne zegt op

  Fijn om inderdaad een positief verhaal te horen Gerard. Ik heb dezelfde ervaring, ben op dit moment op Phuket met mijn gezin voor ruim 3 weken vakantie. De CoE-aanvraag was niet moeilijk en ging snel, wel veel papieren regelen. Wij hadden wel gewacht tot 1 augustus met reizen zodat de opstartproblemen met de sandbox wat uit de weg waren. Het is heerlijk rustig maar er zijn genoeg restaurantjes open en de mensen zijn inderdaad blij dat we er zijn. Daarnaast mag er officieel geen alcohol geschonken worden maar heb ik al een heel arsenaal aan bijzondere mokken voor mn neus gehad met bier erin. Plotseling lijkt het of heel Phuket smiddags en savonds aan de thee zit!

  Ik kan een aantal vragen die ik voorbij heb zien komen mogelijk al beantwoorden:
  – verzekering voor CoE via emirates
  Ik wilde nog geen vliegticket boeken tot ik de eerste approval had voor de CoE, maar inderdaad vragen ze naar de verzekering. Toen kwam ik erachter dat je bij Emirates op dit moment ook gratis je ticket weer kunt annuleren zonder opgaaf van reden. Dus tickets geboekt en via de mail ‘proof of insurance’ aangevraagd bij emirates wat ik binnen een dag kreeg. Kosten retour phuket via dubai 500,- pp en dat is dus inclusief verzekering.
  – covid test voor de reis
  Als je in het bezit bent van een digid kun je ‘gratistestenvoorjereis’ ook doen bij een GGD locatie. Dat kun je alleen telefonisch inplannen via 0800-5005. Ik had dezelfde dag nog de uitslag.
  -3 covid testen in thailand
  Dit is inderdaad veel geld (8000 bath = 200 euro) maar had ik ervoor over. Je boekt en betaalt de testen al vooraf dus daar hoef je niets meer te betalen. Je boekt de afspraken gemakkelijk via http://Www.Thailandpsas.com. De eerste is automatisch bij aankomst op het vliegveld. Voor de andere 2 kun je een swab-center kiezen wat het meest dichtbij is voor waar je zit. De uitslag gaat naar het sha+ hotel wat je hebt doorgegeven. Tot de uitslag van de eerste test er is moet je in principe op je hotelkamer blijven. Wij kwamen aan het begin van de middag aan en hebben dus avondeten op onze kamer laten komen. De volgende ochtend zat er al een briefje onder de deur door dat alles negatief was en we dus vrij waren om te gaan en staan waar we wilden.
  -doorreizen na 14 dagen
  Dit waren wij eerst wel van plan maar hebben we toch niet voor gekozen omdat we het te onzeker vonden met wisselende regels en oplopende besmettingen in Thailand. Als je dat wilt doen is met de auto zoals Gerard omschrijft denk ik het slimste.
  -kosten sha+ hotels
  Inmiddels zijn best veel hotels sha+ gecertificeerd en de prijzen zijn op dit moment behoorlijk laag. Omdat het voor ons vakantie is kiezen we niet voor de goedkoopste opties maar 50,- per nacht voor een 2-pers kamer aan het strand vind ik heel goedkoop. Nu zitten we in een hotel op 10min lopen van het Nai Harn strand en dat is 25,- per nacht incl ontbijt.
  Voor accomodatie dus tussen de 200,- en 400,- per week voor 2 pers.

  -risico’s
  Het financiële risico wanneer je zelf positief test wordt dus gedekt door de verzekering, maar dat vonden we nog steeds spannend (je zult maar de pech hebben toch besmet te raken!). Blij toen de 3e test erop zat.
  Het financiële risico wanneer je toevallig in het vliegtuig zit bij iemand die positief test is bij mijn weten inderdaad niet gedekt.
  Er zijn tot nu toe 58 mensen van internationale vluchten positief getest bij aankomst, op een totaal van 21.610 mensen. Dit is 0,27 procent, nu zitten er in het vliegtuig natuurlijk meer mensen dichter bij je in de buurt en zul je eerder op 3-4% risico uitkomen dat er net iemand bij jou zit. Dit risico hebben we ook bewust genomen, maar het neemt niet weg dat je enorm de sjaak bent als het gebeurt! Onze hotels gaven overigens aan dat zij het geld van ongebruikte nachten dan terug zouden storten zodat je dit eventueel in ASQ kunt steken.

  Hopelijk geeft dit wat extra info!

 14. Marcel zegt op

  Andere reden voor ASQ 14 dagen is dat mensen naar Thailand gaan voor familie of vrouw
  en dus na 14 dagen direkt vrij zijn en geen problemen te hebben met
  – transfer (phuket naar bestemming)
  – geen PCR test betalen (is inclusief)
  – Alle maaltijden inclusief
  – Geen problemen indien iemand in vliegtuig positief is
  – etc etc

  Ik betaalde 28.500 totaal en ben nu geheel vrij en kan staan waar ik wil
  Gewoon thuis bij mijn vrouw……….dus die 14 dagen neem ik wel

  • willem zegt op

   Marcel. Dat klopt. De ASQ is all inclusive. Velen rekenen zich rijk met de Sandbox maar veelal zijn de uiteindelijke kosten nagenoeg gelijk. Maar prijs hoeft natuurlijk niet de enige reden te zijn.

  • Gerard zegt op

   Beste Marcel,
   De totale kosten voor 2 personen voor de Sandbox waren: bijna 21.700 bath per persoon
   Hotel 14 x € 21,- = € 294,- omgerekend in bath 11.500,-
   PCR-testen 2x 8000 bath = 16.000 bath (die PCR-testen heb jij natuurlijk ook in je inclusiefprijs betaald}
   Eten 14×600 bath = 8400 bath (het zeer uitgebreide ochtend buffet in het hotel was gratis en voor 600 bath kon je zelf je voorkeur restaurant uitzoeken en heerlijk eten overal en dat is na wat ik heb vernomen niet altijd even lekker in de ASQ hotels)
   De autohuur was voor 5 dagen 5000 bath en de auto mocht ingeleverd worden in Khon Kaen. Benzine kosten 2500 bath.
   Als je dit optelt ( 43.400 bath) en deelt door 2 kom je dus echt nog wel goedkoper op nog geen 22.000 bath p.p. uit.
   In ons vliegtuig werd niemand positief getest. Ook later niet. Spijtig voor de mensen zoals Alexandra die dat wel is overkomen, maar ik denk dat het over het algemeen best meevalt en het kleine risico wel waard is. Als je pech hebt , is het ergste wat je kan overkomen dat je 14 dagen in quarantaine moet, maar dat moest jij toch ook sowieso.
   Verder vraag ik mij af wat je met etc. etc. bedoeld. Dat zou je dan toch even precies moeten omschrijven, want daar kan ik zo niets mee en daarmee schets je voor sommige mensen een onduidelijk beeld.
   Overigens wil ik je er aan herinneren, dat wij AL die tijd geheel vrij waren om te doen wat we wilden doen!

   Mvg. Gerard

   • Alexandra zegt op

    Ondanks dat ik in Phuket toch nog in quarantaine moest ivm besmet persoon in het vliegtuig zou ik iedereen Phuket Sandbox aanraden. De kans dat je alle vrijheid hebt, schat ik meer dan 90% in. Dus echt wel de moeite waard. Overigens heb je ook de keuze om terug naar huis te gaan als dit je vakantie is. Dan is het dikke pech, maar heb je niet de extra kosten.

 15. Peter zegt op

  De Thaise ambassade vraagt expliciet om een reis/zorgverzekering die ook geldig is in Oranje (dus Thailand) en rode areas, op de website van Emirates staat dit niet echt vermeld. Accepteert de Thaise ambassade dit wel voor bijvoorbeeld een Non-Immigrant O visum?

 16. willem zegt op

  Nederland heeft Thailand op de lijst met Oranje risico landen geplaatst. Emirates heeft de verzekering voor al zijn passagiers en het staat los van de Nederlandse risico indeling. De verzekering is geen Nederlandse verzekering maar van AIG Europe S.A.

 17. Jackie zegt op

  Hi Gerard,

  Mooi vertaald. Ook ik heb deze ervaring met phuket sandbox . Super geregeld allemaal, kosten waren goed te doen, COE aanvraag was binnen een paar dagen geregeld. Een kleine moeite en je heb een prachtvakantie. Alles was bijna open in phuket. Eten was fantastisch. Mensen waren supervriendelijk.

  Uiteindelijk het eiland verlaten met alle benodigde papieren en met de auto vertrokken. Zoveel mooie plaatsen tegengekomen.

  14 dagen ASQ zou ik zelf nooit doen,maar phuket sandbox voelde totaal niet als Quarantaine. Het was super!!.

  Er zijn zat verzekeringen die je ook kan nemen, beetje google en je hebt goedkoop een verzekering.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website