Onlangs heb ik een lezersvraag ingestuurd, die op 31 oktober is geplaatst onder de titel “Lezersvraag: Ik zoek in Thailand een Nederlandse of Vlaamse notaris voor volmacht koopakte”. Inmiddels heb ik een duidelijk antwoord op mijn vraag van een Nederlandse notaris en kan ik ook aangeven hoe het zit met een aantal van de voorgedragen oplossingen.

Ten eerste bedankt allemaal voor jullie reacties en tips.

Overleg met een notaris in Nederland heeft uiteindelijk duidelijkheid verschaft. En voor ieders opmerking hier is wel wat te zeggen, alleen niet in elke situatie. Daarom hier nog even een korte opsomming van de verschillende situaties.

Voor het kopen van onroerend goed is slechts een onderhandse volmacht vereist. Dat wil zeggen, indien er geen hypotheek nodig is. Zo’n onderhandse volmacht kan de notaris in Nederland maken en dan kun je deze in Thailand tekenen, waarbij je handtekening wordt gelegaliseerd. Dat kan door een advocaat-plus zoals Erik en Sjaak S. al in een reactie vermelden. Vaker wordt hiervoor ook een Consul ingezet, die ook de volmacht kan opstellen. Ik begrijp dat Belgen hier nog wel eens gebruik van maken.

Indien wel een hypotheekakte moet worden opgemaakt, dan is een onderhandse volmacht onvoldoende en heb je een notariële volmacht nodig. Die dient in aanwezigheid van een notaris getekend te worden.

De huidige pandemie heeft een probleem opgeworpen op dit gebied. Ook voor testamenten dient in aanwezigheid van een notaris getekend te worden, of bijvoorbeeld als je een volmacht wilt afgeven aan een persoon die je vertrouwt om namens jou rechtshandelingen te verrichten als je dat zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld ten gevolge van dementie of een herseninfarct. Maar veel tehuizen voor ouderen waren in het voorjaar gesloten voor publiek en daarom is via een spoed-wet de zogenaamde skype-volmacht in het leven geroepen.

Overigens kan de skype-volmacht in Nederland alleen bij testamenten ingezet worden, in België mag dat ook bij vastgoedtransacties.

België kent overigens al sinds 2018 de mogelijkheid om tegelijkertijd, bij twee verschillende notarissen via een videoverbinding, een akte te laten passeren.

Ingezonden door Paul

2 reacties op “Lezersinzending: Vervolg lezersvraag over notaris voor volmacht koopakte”

 1. Erik zegt op

  Paul, wat ik mis in jouw gewaardeerde toelichting is wat te doen als een land geen notariaat kent zoals de westerse wereld. Thailand kent geen dergelijk notariaat maar wel de advocaat+ doch zijn stempel vermeldt wel degelijk notary of law. Hij/zij heeft een license en dat nummer staat netjes op de akte.

  Als de advocaat+ naar Thais recht door NL notarissen niet wordt aanvaard en je weet bij emigratie dat er volmachten nodig zijn dan zou je nu gedwongen worden voor emigratie in NL een algehele not volmacht af te geven. Overigens is voor de verkoop van een onroerende zaak in NL door de NL notaris de volmacht van de advocaat+ wel degelijk aanvaard.

  • Paul zegt op

   ingeval een onderhandse volmacht voldoet, kan het tekenen en legaliseren door een advokaat-plus gedaan worden. Er is dan geen notaris in Thailand vereist. Zo’n onderhandse volmacht is voldoende bij een onroerend goed transactie.
   Alleen wanneer de koper ook nog een hypotheek dient aan te gaan, is er een notariële volmacht nodig. Tekenen bij een advokaat-plus is dan niet voldoende.

   Jouw suggestie om bij emigratie uit Nederland een algemene notariële volmacht op te laten maken kan inderdaad een oplossing zijn. Je hebt daarbij de keuze voor een algemene notariële volmacht waarbij de gevolmachtigde alle rechtshandelingen op elk gebied mag verrichten.
   Maar je kunt ook kiezen voor een beperkte notariële volmacht waarbij men aangeeft dat de gevolmachtigde bijvoorbeeld wel de overdracht van de eigen woning mag regelen maar geen overige rechtshandelingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website