De laatste tijd veel tegenstrijdige berichten gelezen en heb daarom een vriendin in Thailand, die de toeristische sector beter kent dan wie ook, aangesproken om uitleg hoe zij de toekomst echt ziet op basis van hetgeen we nu weten.

Zij wist me het volgende te vertellen:

I think it is still 50/50 whether vaccinated people can come to Thailand in January 22 without any quarantine or having to stay in certain hotels in certain areas – such as Phuket or Samui.

The government wants to re-open the country by the end of October. But vaccinations are going quite slowly and the people who need them most aren’t at the front of the queue.

Thailand has ordered a lot of Sinovac because a large Thai company – CP Group – owns a big share in the company that makes it.

The problem is that this isn’t as effective as the Western vaccines against the Delta variant of Covid. So a lot of Thais want to get vaccinated but don’t want to get Sinovac.

Many resorts are also closed at the moment as it’s hard for Thais to travel. So until mass tourism resumes, the tourist areas of Thailand will look un-inviting for visitors as there’s no point locals spending money to re-open shops, bars and restaurants until they can make enough money to live on.

Hopefully the 2022 – 23 high season will be busy enough for small businesses to break even and then the situation is back to normal in 23 – 24.

Ik geloof vertrouw haar al jaren voor 99,9% en denk, ben er bijna zeker van, dat ze het bij het rechte eind heeft. Hoe pijnlijk het ook is om dit te lezen, althans voor diegene die, bij wijze van spreken hun koffers al ingepakt hebben, zoals ik, om in de nabije toekomst.…

Hoe heeft dit zover kunnen komen?

De afgelopen jaren was het “farang-toerisme” aandeel in Thailand sowieso aan het stagneren (om niet te zeggen aan het terugvallen) ten gevolge van o.a.:

 • voortdurende prijsstijgingen;
 • door soms een “pretentieuze/hebberige” attitude (alles was overal toch zo goed als fully booked of toch bijna);
 • door concurrentie van nabijgelegen landen (Myanmar, Vietnam, Cambodja, Laos, Filippijnen) e.d.

De regering liet het begaan want er is geen vuiltje aan de lucht “China telt 1,4 miljard inwoners en India komt in de buurt so, what’s the issue”, de toekomst is verzekerd want een fractie van die Chindia’s vervangt sowieso zonder probleem het “geringe” verlies aan farangs.

En inderdaad de Chinezen en de Indiërs hebben de plaats van de “farangs” ingenomen, méér nog ze hebben zelfs het land overspoeld weliswaar in een andere gedaante dan men voor ogen had (lees C-19 en Delta).

Daar waar geen vuiltje aan de lucht was is er ineens een vuiltje in de lucht met alle desastreuse gevolgen voor miljoenen Thai. Het land heeft tijd genoeg gehad om de nodige stappen te ondernemen t.t.z. iedereen zo snel mogelijk goed te vaccineren en zodoende:

 • duizenden Thaise levens te redden;
 • een deel van hun 20% van het BNP veilig te stellen.

Nu moeten ze achter de feiten aanlopen om de ijsberg te vermijden en om aan het roer te blijven want de passagiers beginnen zich ernstige zorgen te maken over de kapitein en zijn orkest.

Hoe is dit zover kunnen komen? Ik vraag het me dagelijks af. Zo’n ontwikkelt land, met lieve verstandige mensen, met zo’n rijke cultuur.

Ingezonden door Philippe (Belgie).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.14/5. From 14 votes.
Please wait...

38 reacties op “Lezersinzending: Toerisme in Thailand anno 2022, 2023, 2024…?”

 1. Erik zegt op

  Een somber scenario en ik denk dat dit beeld tot einde 2022 kan aanhouden.

  Maar, Philippe, Myanmar als concurrerend buurland? Daar gebeuren dingen waar geen toerist op af komt, nog los van corona. En daar zijn de soldaten nog lang niet terug naar de kazernes.

  • Alexander zegt op

   Beste Philippe.
   Bijna alles wat je schrijft is reeds gezegd en alom bekend, dus niets nieuws.
   Erik heeft gelijk met zijn opmerking omtrent Myanmar, want daar heeft niemand trek in.
   Maar ik denk dat ook in deze tijd zeker Laos en Vietnam geen leuke bestemmingen zijn om moverende redenen en dat de Filippijnen naar mijn persoonlijke mening al helemaal geen concurrent zal zijn, want ook daar is een dwaas aan het bewind die het land negatief beïnvloed.
   Aan het Chinese toerisme is inderdaad bijna geen geld te verdienen, behalve dan dat zij in Thailand de hele boel aan het overnemen zijn, maar dat is al decennia het geval.
   De wereldwijde pandemie zorgt voor een enorme teruggang van individuele verplaatsingen, c.q. vakanties, althans door de verstandigen, want zeg nu zelf, is het ook niet beter voor alles als dat meer terugloopt.
   Voor het toerisme zal Thailand zijn creativiteit moeten ontplooien om die 20% aan inkomsten op een andere wijze te gaan invullen, wat mij voor alle Thais een veel beter plan lijkt, vroeger kon dit toch ook!
   De tijden dat Patong Beach op Phuket alleen nog zandpaden had en straten met trottoirs nog lang niet bestonden, een enkele bar en een paar restaurantjes.
   Ook Chaweng Beach op Koh Samui waar het nog kleinschaliger was ruim 35 jaar geleden, maar ook veel mooier en de mensen waren er veel gelukkiger.
   Pattaya dat door de Amerikaanse marine totaal is verpest toen de grote aircraft-carriers daar tijdens de Vietnamoorlog voor de kust voor anker gingen om de bemanning te laten passagieren en daar duizenden bemanningsleden tegelijk aan land gingen.
   Het stadje had uiteindelijk niets meer met de Thaise cultuur te maken en dat is helaas nog tot aan de dag van vandaag, alleen de stranden van genoemde plaatsen hebben hun oude schoonheid weer teruggekregen.
   Als nu alle leegstaande roofbouw nog langzamerhand gaat verdwijnen, want verhuren of verkopen is geen optie meer, dan krijgt Thailand weer haar schoonheid van 35 jaar geleden terug.

 2. Marius zegt op

  Ik kom ook al sinds jaar en dag in Thailand en had de gedachte ooit er mijn pensioenjaren te slijten. Maar mijn Thaise vrouw is het daar absoluut niet mee eens en wil pas vanaf 2025 een mogelijk langer verblijf in Thailand overwegen. Want zegt ze: zoals de situatie nu is ziet zij de omstandigheden enkel verergeren. Komende winterseizoen ’21-’22 namelijk zal Thailand nog ergere economische klappen krijgen, en zal de maatschappelijke onrust wegens ontbreken van steun en hulp verder toenemen. Zij is het niet eens met de vriendin van Philippe die het over een fiftyfifty-situatie heeft. Het is veel ernstiger, De kans dat er toeristen naar Thailand komen is minder dan 20%. Noch Australië noch de VS noch Europa en zeker niet India en China zijn eind van het jaar cij van Corona-Delta, en Thailand zal nog steeds deels gevaccineerd zijn. Een vaccin beschermt je tegen Covid maar garandeert niet dat je niet alsnog een ander besmet. Besmettingen impliceren ziekenhuisopnames en vollopen van IC’s. Tot nog toe heeft Thailand niet bewezen met deze toestanden om te kunnen gaan. In plaats van leren van ervaringen in andere landen, reageert Thailand net zo chaotisch. Dwz dat Thailand pas winterseizoen ’22-’23 de poorten zal kunnen openen, en mag hopen dat 2023 een jaar wordt waarin het zomertoerisme een nieuwe start kan maken.
  Vergeet niet dat de leefsituatie voor de gewone Thaise mens bezig is desastreus te worden. De meesten van hen worden niet in staat gesteld dit jaar nog een afdoende vaccin ingeënt te krijgen. Er komt een moment waarop dit beleid niet meer wordt getolereerd. Daarbij wordt niet alleen het toerisme getroffen, plus de aan de toerist gelinkte dienstverlening, de gehele informele sector staat er zeer slecht voor. In de familie en kennissenkring van mijn vrouw is al veel werkloosheid merkbaar en her en der staat zij die mensen bij met maandelijkse kleine stortingen.
  Tot slot de vraag: hoe ver heeft het zo kunnen komen? Philippe geeft het antwoord zelf- de kapitein en zijn orkest zijn dezelfde riedel blijven spelen omdat een andere partituur niet voorhanden is. Die mindset heeft men nu eenmaal niet. Want Thailand is helemaal niet zo ontwikkeld waardoor alternatieven inzetbaar zijn. Thailand heeft eigenlijk een egoïstische cultuur die feitelijk lang zo rijk niet is aan empathie; daarbij kent Thailand aan de basis dan wel lieve mensen, maar aan de top is geen sprake van een verstandige instelling. Maar dat was al langer zo, en blijft ook ‘22-’23-’24…….. Tenzij! De tijd zal het leren. Mijn vrouw zit met haar prognose tav 2025 op een juiste spoor, naar het zich laat aanzien.

 3. chris zegt op

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Thailand

  Het aandeel van het farang-toerisme is inderdaad aan het afnemen maar bijna allle Westerse landen laten nog steeds een groei zien (tot 2020 dan). Het is dus niet zo dat de Chinezen en de Indiers de westerlingen vervangen hebben. De groei van het toerisme uit China en India is goed verklaarbaar: Thailand is dichtbij, relatief goedkoop en de Chinezen en Indiers zijn rijker en vrijer geworden in de afgelopen 15 jaar.

  Er kunnen dus geen redenen gegeven worden voor de daling van het aantal Westerse toeristen want die daling bestaat niet. Uit onderzoek blijkt telkens weer dat prijzen geen factor van betekenis zijn. Wie laat zich bij zijn keuze van vakantiebestemming nou leiden door de prijs van een pilsje of van een menuutje, nog afgezien dat je in elke toeristisch land het zo duur en goedkoop kan maken als je wilt. Onzin dus.
  Ja,de concurrentie neemt toe maar heeft nog niet geleid tot een daling van het aantal Westerse toeristen. Een van de redenen is dat Thailand veel te bieden heeft voor vele verschillende categorieen toeristen.

  Een van de belangrijkste redenen waarom het min of meer misgaat, zowel in de gezondheidszorg als in het toerisme als in het onderwijs, als in het openbaar vervoer, is dat Thailand een marktgericht, kapitalistisch land is; al decennia lang en onder elke regering,van welke signatuur dan ook. De overheid doet heel weinig voor je, heel veel wordt overgelaten aan het bedrijfsleven dat natuurlijk geen charity organisatie is en de krenten uit de pap pikt. Een van de kenmerken is dan ook dat er op deze collectieve terreinen absoluut geen beleid is of wordt gevoerd: visie ontbreekt. En ja, dan ben je overgeleverd aan de top managers, de rijken en aan de waan van de dag. En als de situatie te gortig wordt, staan delen van het volk op, veranderen de regering en vervolgens wacht men op de volgende ramp.
  Als je geen ‘mai pen rai’ mentaliteit hebt heb je een slecht en stressvol leven hier.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik denk ook niet direct dat de Chinezen, Indiërs, etc de westerlingen vervangen hebben.
   Er kwamen de laatste jaren gewoon meer Chinezen en Indiërs dan westerlingen.

   En dan is de perceptie natuurlijk anders.

   Stel dat je vroeger 10 000 westerlingen had tegenover 2000 Chinezen en dat die verhouding de laatste jaren gegroeid naar 10 000 westerlingen en 50 000 Chinezen.
   De waarneming is dan dat er minder westerlingen zijn, maar die zijn eigenlijk nog steeds met 10 000. Enkel het aantal Chinezen is gegroeid.
   Daar waar je dan vroeger 5 westerlingen zag voor 1 Chinees, zie je nu 5 Chinezen tegenover 1 westerling.
   Dat is volgens mij de eenvoudige verklaring waarom veel mensen denken dat er minder westerse toeristen komen. Telkens ik het vliegtuig nam tussen België en Thailand had ik nooit de indruk dat er minder mensen in die vliegtuigen zaten. Meestal nog steeds vol..

   Dat de langblijvers misschien verminderd zijn kan zijn, maar die reken ik niet direct bij “toeristen” die hier 2-3 weken hun verlof kwamen doorbrengen.

   Alles voor COVID natuurlijk…

   • Henk zegt op

    Uiteraard wordt bedoeld het absoluut aantal westerlingen dat op toeristisch op bezoek komt, en dat aantal is wel degelijk aan het afnemen. Was er voorheen sprake van 5000 Chinezen en nu 50000 mensen uit China, dan is er sprake van een stijging. Blijft daarbij het aantal westerlingen op 10000 staan, dan heb je het over stagnatie. Maar ik denk dat er slechts 5000 westerlingen naar Thailand en slechts 25000 Chinezen. De relatieve verhouding blijft 1:5, maar desalniettemin is het totale aantal drastisch aan het minderen. Hoe dan ook, het maakt allemaal niet uit: het toerisme implodeert!

    • chris zegt op

     Nee, dat aantal is NIET aan het afnemen. Er is voor bijna alle landen een groei in de laatste 10 jaar. En ja, het aantal Chinezen en Indiers is veel sneller gegroeid dan het naatl westerse toeristen.

  • Johnny BG zegt op

   @ Chris,

   Het is zoals je beschrijft. Ofwel problemen komen vanuit de natuur ofwel vanuit de politiek. Lees de link met een opiniestuk uit 2013 en het is nu en over 10 jaar nog steeds actueel. https://is.gd/vXAtWp

   On topic en uit eigen waarneming is 2021 voor velen een verloren jaar en 2022 zal nog heel wat last krijgen vanwege een lage baht en hogere prijzen voor import producten. Break even in 2022 zou voor velen een hoop zijn want een ingezet beleid gaat niet ineens compleet veranderen, maar een focus zou eerder 2023 moeten worden ondanks druk vanuit allerlei groepen.

  • Jacq zegt op

   Ik kan wel meerdere redenen geven waarom het westerse toerist is afgenomen de laatste jaren.
   Ten eerste speelt de koers van de baht een belangrijke rol. 15 jaar geleden zijn heel veel overwinteraars overgestapt van de zuid europese landen naar thailand. Nu is het in sommige gevallen goedkoper om in spanje te overwinteren dan in thailand.
   Ook speelt het visumbeleid een rol waar je voorheen makkelijk op en neer je visa run kon doen kan dit niet meer. Daarnaast is de charme er ook wel vanaf alles is gebasseerd om zoveel mogelijk geld van je af te troggelen. Vroeger kwam je aan op don muang met de tekst de land of Smile en dat was ook heel erg typerend. Nu kom je aan op een lelijk sfeerloze luchthaven vol met aziaten.
   Men had destijds ook oog voor de toerist en werd vriendelijk ontvangen. Tegenwoordig vinden ze het storend als je binnenloopt omdat ze dan hun mobiel activiteiten moeten beëindigen. Thailand was vroeger een place to be voor backpackers en dat is het eigenlijk ook al niet meer waar je vroerger voor een paar euro een strandonderkomen had staan nu luxe resorts.

   • Francois Nang Lae zegt op

    Ja, die Aziaten hier, dat is echt iets van de laatste jaren.

    • chris zegt op

     In 2011, 10 jaar geleden kwamen er al 1,2 miljoen Chinese toeristen. Dus dat is niet van de laatste jaren.

    • RonnyLatYa zegt op

     “Nu kom je aan op een lelijk sfeerloze luchthaven vol met aziaten.”
     Ja, dat zou je niet direct verwachten in Thailand he 😉

   • chris zegt op

    Dat aantal Westerse toeristen is helemaal niet afgenomen.
    Einde discussie.

 4. mat zegt op

  Natuurlijk is het aantal westerse touristen veminderd, met heel goede redenen, de banken en euro crisis in Europa en USA, de covid crisis, de opstelling van de Thaise regering t.a.v massa toerisme, zij willen liever minder toeristen maar daarvoor kapitaal krachtige mensen die hier veel investeren,,
  De uitstraling naar mensen die hier vele jaren naar toe zijn gekomen om vakantie te vieren, en nu hore dat ze eigenlijk helemaal niet meer welkom zijn, kan ook meewerken dat mensen een andere bestemming zoeken, en Cambodia en Vietnam staan er om bekend dat ze westerse toeristen met open armen ontvangen.
  Zelfs nu in de huidige situatie blijft deze regering aanbiedingen enkel voor de rijken van deze aarde opstellen en bekend maken, dus mensen voelen zich niet meer welkom,
  Dis is al begonnen tijdens de periode dat jingluck aan de macht was, en heeft zich onder dit militaire regime alleen maar versterkt.
  Als je wilt dat toeristen naar je land komen moet je ze wel een gevoel geven dat ze welkom zijn, en niet met steeds strengere immigration regels om de oren slaan.
  Maar de economische situatie in de wereld is de grootste reden dat het toerisme overal ter wereld op zijn gat licht, en de regering hier helpt niet erg mee om dit op te lossen.

 5. fred zegt op

  Persoonlijk hecht ik geen belang aan dat soort voorspellingen. Als voorspellingen uitkomen zijn de verkondigers helderzienden komen ze niet uit dan lijken ze wel in rook te zijn opgegaan.
  Iedereen heeft nu wel een mening. Ook virologen economen en politici slaan nu met regelmaat de bal helemaal mis. Makkelijkst blijft altijd het verleden voorspellen dat kan omzeggens iedereen.

  Had je diezelfde vraag gesteld aan uw vriendin in Februari dit jaar zou de voorspelling heel anders hebben geklonken. Ook uw vriendin zal in Februari niet hebben voorspeld dat Thailand in Juli terug en of weer meer in de penarie zat.

  Ook in België is dat zo….sommigen voorspellen dat we misschien wel een min of meer normale Kerst gaan beleven anderen zijn het daar helemaal mee oneens.

  Niemand kan de fratsen van een virus voorspellen ook die vriendin niet.

  • Johnny BG zegt op

   @Fred,
   Inderdaad kan niemand voorspellen maar wel een inschatting maken. Met deze reactie laat u blijken geen zelfstandig ondernemer te zijn en bij de waan van de dag te leven. Dat mag uiteraard maar er zijn ook mensen die beslissingen moeten nemen om een onderneming te laten overleven in een spel waar zij niet in gekend worden. Het sentiment kan daarbij ook een factor zijn en als er vanuit Thaise waarnemingen weinig vertrouwen is dan kan je dat links laten liggen maar dan neem je jezelf in de maling.
   De fratsen van het virus is niet het probleem maar het probleem beheersbaar te maken.

   • KhunTak zegt op

    vele zelfstandige ondernemers zijn wereldwijd al kopje onder gegaan in deze mallemolen van virusbestrijding en lockdowns.
    De komende jaren zullen het er alleen maar meer worden, simpelweg door de hoeveelheid aan beperkingen die opgelegd worden.
    Daardoor kunnen mensen als Bil Gates honderduizenden hectare landbouwgrond opkopen in bv de USA.
    In deze tijden slaat het grote geld toe.
    Ondernemen is vooruit zien en één van de opties, waar al heel veel startende ondernemers gebruik van maken, is het internet.

 6. John Chiang Rai zegt op

  Zelfs een expert zal niets anders als de gevraagde vriendin in het bovenstaande artikel kunnen zeggen,dat het hoogstens een (I think ) is van 50/50 of gevacineerde toeristen zonder ingrijpende maatregelen weer worden toegelaten in Thailand.
  Een I think ,dat eigenlijk niets anders is als een vermoeden,of beter gezegd niets weten,en alleen maar hopen.

  De toerist die voor deze pandemie weg bleef,vanwegen de voortdurende prijsstijgingen,dure Baht,etc.etc, zullen nu nog versterkt gezelschap krijgen van die toeristen,die zich geen dure verzekeringen en andere maatregelen laten voorschrijven.
  De regering die denkt dat het grootste probleem de pandemie en een rapide vaccinatie is,gaan met hun hele wanbeleid compleet voorbij aan het feit,dat een grootdeel van de toeristische infrastructuur bankrot, gesloten, of op andere manier niet meer bijdraagt aan een toeristisch visitekaartje.
  Veel landen in Europa,die van hun regeringen een duidelijk betere financiële hulp genoten hebben,zullen voor hun toeristen de komende jaren, omdat ze minder of haast geen kaalslag geleden hebben,veel beter daar staan.
  De grote vraag in Thailand zal zijn,wat de regering voor eventuele toeristen gaat doen die deze toeristische nadelen toch inkoop willen nemen.
  Een regering die gewoon verder gaat met kostspelige verzekeringseisen,en het toelaat dat de buitenlander overal meer betaald dan de eigen bevolking,en tevens stilletjes hoopt dat de toerist door hogere prijzen ook de pandemie schade betalen gaat waarvoor ze zelf door eigen regerings toedoen nog het meeste verantwoordelijk zijn,onderschat zijn toekomstige gasten geweldig.

 7. chris zegt op

  Ik ben nu 68 en sinds mijn 25ste ben ik werkzaam in het toeristisch onderzoek en onderwijs. Mijn specialiteit is de keuze van vakantiebestemming. En ik moet zeggen dat ik heel weinig geloof van de uitspraken van die vriendin. Ik zal de redenen opsommen:
  1. Vakantiebestemming is meestal een emotionele en geen rationale keuze. Of men weer naar Thailand op vakantie gaat heeft dan ook heel weinig te maken met de feitelijke covid-situatie maar hoe die wordt gevoeld door de consument. Bestaande restricties (ook allerlei nieuwe en soms moeilijk te verkrijgen papieren) en hoe snel die worden opgeheven bepalen de mogelijke omslag in het vertrouwen van de consument. En het vertrouwen van de consument in de economie is alleen maar achteruit gegaan, en de schulden vergroot. Meerdere rekeningen moeten de komende jaren worden betaald en dat zal iedereen in zijn portemonnee gaan voelen. Ik verwacht geen wereldwijde extra belasting voor bedrijven die van de pandemie hebben geprofiteerd, maar wellicht kleine aanpassingen (https://www.reuters.com/article/us-global-tax-companies-graphic-idUSKBN2AU17U);
  2. Omdat men niet naar bepaalde (verre) buitenlanden kon reizen hebben consumenten andere bestemmingen ontdekt of herontdekt, incl. het eigen land en Europa. Niet onbelangrijk is dat men met eigen vervoer naar deze landen kan reizen omdat vliegen door menigeen nog niet als veilig wordt gevoeld (zie de besmettingen op weg naar de Olympische Spelen en straks weer terug);
  3. Men schijnt te denken dat de consumenten zomaar vanzelf weer terugkeren maar deze eerste toeristen zullen ontevreden naar huis terugkeren. Het toeristisch en aanverwant aanbod is absoluut niet meer wat het geweest is. Hotels, restaurants, bars, koffieshops, straatventers, markten, winkeltjes etc. zullen gesloten blijven omdat men niet in staat is (financieel of mentaal) om weer te openen. Daarnaast heeft een deel van de ontslagen werknemers en zelfstandigen een andere inkomstenbron gevonden. Zie de ontwikkelingen in de horeca in de USA. Vanwege de arbeidsomstadigheden en de salarissen wil men er niet meer in werken. Een goede zaak, denk ik maar dat zal een afbraak betekenen in sommige sectoren. Het is tekenend dat ik gisteren een advertentie in mijn FB zag van een nieuwe hotelformule waar je zelf geacht wordt je kamer schoon te houden en met behulp van een kok je eten te koken. (!!)
  4. Deze afbraak zal op het eerste oog groter zijn in landen met een zwak of ontbrekend sociaal vangnet. De afbraak in welvaartstaten zal later plaatsvinden als de financiele rekeningen worden doorgeschoven naar het bedrijfsleven die deze weer in rekening zal proberen te brengen bij de consument. Van verhogingen van salarissen en pensioenen zal geen sprake zijn.
  5. Voor Thailand zou de oplossing kunnen liggen in het aantrekkelijker maken van het land voor de permanente komst van gepensioneerde expats (visa, ziektekostenverzekering, eigen huis en grond). Ik zie dat voorlopig niet gebeuren omdat men vol in zal zetten op herstel van het toerisme uit China en India. En omdat enige visie op het herstel van het toerisme in dit land ontbreekt.

  • Dimitri zegt op

   Chris, het is niet omdat jij dat gelooft dat dit ook de waarheid moet zijn.

   Overal ter wereld heeft het toerisme een klap gehad. Eenmaal Corona onder controle is zal de toeristische sector opveren als geen ander. De mensen zitten massaal te wachten om weer op reis te kunnen gaan. Dit zal voor Thailand niet anders zijn.

   Misschien is het dringend tijd om te stoppen met doemdenken want dat kan men hier als geen ander.

   De nabije toekomst ziet er niet rooskleurig uit voor Thailand wegens het achterwege blijven van de vaccinatie. Echter, ik durf te wedden dat het eerste kwartaal van 2022 er heel anders zal uitzien. Maar ik ben dan ook iemand waarvan mijn glas altijd halfvol is.

   • chris zegt op

    Ik wil NOGMAALS benadrukken dat het niet alleen om de vraag gaat maar – denk ik – veel meer om het aanbod. Waar moeten al die mensen overnachten als 50% van de hotels gesloten blijft. En waar uit eten gaan als 50 % van de restaurants in Pattaya, Hua Hin en Phuket niet meer open gaan? Het is hier niet een welvaartsstaat waar de overheid overal te hulp schiet……
    Een oplossig zou kunnen zijn dat de toeristen het achterland gaan vekennen (Chumporn, Chayaphum?) maar daar zijn bijna geen hotels en restaurants te vinden van het niveau dat toeristen verwachten.

    • Lung addie zegt op

     Beste Chris,
     jij vernoemt hier Chumphon en dat daar bijna geen hotels en restaurants te vinden zijn van het niveau dat toeristen verwachten. Ik denk dat je hier nooit geweest bent anders zou je dat niet schrijven. Wil je een lijst, van enkele pagina’s lang, met adressen van top hotels en restaurants? En. geen Chinezen. Het merendeel van de ‘toeristen’ zijn hier wel Thaise mensen die speciaal van Bangkok of het diepere Zuiden komen om er te genieten van het overheerlijke seafood waar de streek voor gekend is, gelukkig niet bij het massatoerisme want daar zitten ze hier nu ook precies niet op te wachten. Het resultaat is nu, ondanks de huidige crisis in deze sector, de economie hier niet ingestort is en ze gewoon doordraaien op eigen volk.

     • chris zegt op

      beste Lung Addie,

      Overal zijn wel uitstekende hotels, ook in Chiang mai en Udonthani. Het zijn er niet genoeg met niet genoeg bedden om de stroom van (door sommigen verwachte) miljoenen toeristen op te vangen die niet meer terecht kunnen (of willen) in de bekende toeristische plaatsen.
      Laat onverlet dat ook in Chiang mai een luxe hotel definitef is gesloten.
      https://globalexpatrecruiting.com/dhara-dhevi-hotel-in-chiang-mai-permanent-closure-a-barometer-for-the-hospitality-industry/
      En dat de Thais vanuit de rode gebieden niet meer naar Chumporn kunnen reizen. Dus ook daar zal men de gevolgen van de pandemie gaan voelen, zeker als het langer duurt dan twee weken. En dat weten we aan het eind van deze week. Het ziet er voorlopig niet goed uit voor het binnenlands toerisme.

   • Chris (BE) zegt op

    Dimitri,

    Dit is net het probleem met de mensen waarvan hun glas altijd halfvol is.

    Ik kan u verzekeren dat ik, door mijn toeristische achtergrond als door mijn ervaring in het onderwijs, wel eens gelijk kan hebben. Dit heeft helemaal niets met doemdenken te maken. Integendeel zelfs, als je een beetje realistisch bent en eens goed rond je kijkt wat er allemaal gaande is kan je niet anders dan mij gelijk te geven.

    In het verleden werd er al eens geopperd dat velen onder jullie steeds met een roze bril oplopen. Ik bekijk liever de echte realiteit en stel vast dat ik in veel gevallen er niet ver naast zit.

  • Ger-Korat zegt op

   Je schrijft over economie en welvaartstaten; nou ik kan je vertellen dat elk Westers land sterker uit de vele voorgaande crisissen kwam en Covid is echt geen uizondering. Integendeel als je naar Nederland kijkt mocht je blij zijn dat er even een dipje kwam want er was teveel vraag naar personeel, de economie groeide te hard en nu zelfs tijdens dit coronadipje heeft een gemiddeld persoon in 2020 zelfs 4418 Euro bijgeschreven bij zijn bezit alsmede degene met een eigen huis ( meer dan 60% eigen woningbezit) heeft een stijging van de waarde gezien van 20 % in 1 jaar.

   Ga je nog eensvoorbij aan het feit dat de meeste hotels niet dicht zijn maar in de spaarstand staan, onderhoud en schoonmaak worden gedaan en het wachten is totdat men weer meer gasten ontvangt. Komt nog bij dat een werknemer in 1 minuut is gevonden dus waar heb je het over als je schrijft dat men mentaal en financieel het niet aan kan. Als er iets met ondernemen geld kan worden verdient heb je gelijk een overvloed aan ondernemers die het wel aan kunnen dus hoe kun je schrijven dat men het mentaal niet aankan, een ieder pakt gewoon aan als er wat te verdienen valt en dat is de grondslag dat het financieel kan want er wordt immers verdient door te ondernemer.

   • chris zegt op

    Ik had het over Thailand, niet over Nederland.

    • Ger-Korat zegt op

     Ik ook, in punt 4 heb je het over de afbraak van de welvaartsstaten. En in punt 3 benoem je de heropstart van de ondernemingen in Thailand als probleem. Nou schrap deze uit je betoog want beide zijn geheel onrealistisch.

     Benoem dan dat China de komende jaren uit Thailand weg zal blijven want men probeert ten kostte van alles corona buiten de deur te houden, kijk hiervoor naar de bouw van een muur bij de gehele grens met Myanmar, de vreselijk straenge quarantaine regels en oplossingen bij besmettingen. Je mag dan zeker verwachten dat de Chinese overheid geen toerist voor fun en vertier naar Thailand zal laten vertrekken en daarom zal zeker 25% van het toerisme in de komende jaren in Thailand verdwijnen.

     • chris zegt op

      Gelukkig beslissen de meeste meer rijke Chinezen zelf waar ze op vakantie gaan want de individule vrijheid is de fagelopen jaren exponentieel toegenomen end at laat men zich niet meer afnemen.

      En lees voor de aardigheid dan deze artikelen:
      https://nos.nl/artikel/2391110-economisch-herstel-na-corona-verdeelt-sterke-en-zwakke-economieen
      https://nos.nl/artikel/2391104-de-bijenkorf-staat-te-koop

 8. Jan W. zegt op

  Jaren lang zijn we in de maanden januari en februari met veel plezier gegaan ,maar dat is nu helaas voorbij.
  We zijn definitief gestopt , primair omdat ons het risico m.b.t. corona te groot wordt en de economische gevolgen nu en in de toekomst het er niet aantrekkelijker op maken .
  Winkel straten met veel restaurants en winkels die gesloten gesloten zijn.
  En “last but not least” alle beperkingen die opgelegd zijn om de pandemie te controleren .
  Jammer maar het is niet anders.

 9. Marinus zegt op

  Deze visie komt op mij over als zeer realistisch. Met mijn te positieve instelling dacht ik mijn Thaise vriendin weer deze zomer te kunnen begroeten. Het ging in Thailand lange tijd goed. Ik dacht weinig besmettingen in Thailand en in Nederland een hoge graad van bescherming door de vaccinatie.
  Mijn vriendin werkend vanuit ons huis zo´n 50 km van Khonkaen kon nog redelijk de kost verdienen met haar coffeeshop. Nu wegens werkzaamheden de weg nabij Mancha Khiri al 2 maanden niet meer.
  Deels komt dat door de zware regenval, maar ik ontkom niet aan de indruk, dat het hier ook gaat om een slechte planning.
  Ook mijn vriendin wacht nog op Pfizer. Dat zou pas in oktober arriveren. In andere vaccins heeft zij geen vertrouwen.

  • fred zegt op

   Dus ook geen vertrouwen in Astra Zenecca noch in Johnson&Johnson noch in Moderna. Van waar komt dat wantrouwen ? Heeft zij enige medische kennis of heeft het zoals meestal in Thailand weer te maken met bijgeloof. Ze mag dan al van geluk spreken dat ze niet in Europa woont want hier hebben de mensen in de beginperiode helemaal niet mogen kiezen. Ik heb veel vrienden die AZ kregen. De Franse expats werden onlangs ingeënt met Johnson&Johnson net als momenteel veel mensen in België.

 10. johank zegt op

  De Thaise regering leunt de laatste jaren teveel op het opkomende toerisme uit China, dat ook zeker wel gebeurd de laatste jaren in de grote toeristen plaatsen.
  MAAR;
  De chinezen zijn slimme mensen en spenderen weinig tot niks en reizen 9 van de 10 keer in groepsverband in goedkope accommodaties.
  Wat nu het grootse probleem is voor de Thaise regering dat de meeste Chinezen van lust en vertier houden zoals grote casino’s (die niet in Thailand zijn) en bordelen en vrije rook plaatsen (wat in Thailand ook bijna niet meer kan)
  De meeste Chinezen gaan nu naar Cambodja, Sihanoukville waar bijna al het land is opgekocht en de voertaal nu Chinees is.
  Sihanoukville is bijna volledig herbouwd tot een luxe vakantie oord vol met lust en vertier die thailand niet kan bieden.

  • chris zegt op

   Toch maar weer een poging om een aantal vooroordelen te bestrijden:
   – de regering leunt niks; het toeristisch bedrijfsleven ziet dat er een grote markt ligt in het nabijgelegen China en ontwikkelt produkten en diensten voor deze doelgroep, samen met Chinese toeroperators;
   – de Chinezen zijn al lang niet meer de Aziatische cheap charlies. Zij zijn zelfs de grootste groep kopers van appartmenten in Thaialnd en spenderen miljoenen Bahts. De onroerend sector voelt dat nu, in Bangkok maar ook in toeristische steden.
   – er zijn steeds meer jonge Chinezen die genoeg Engels spreken om zelfstandig op reis te gaan en dat doen ze dan ook. Ze hebben ook nog eens veel geld en verblijven in de luxe hotels.

   En ja, iederen die naar Thailand komt om te gokken heeft het verkeerde land gekozen. Toch weerhield dat ongeveer 10 miljoen Chinezen niet om hun 2019 vakantie in Thailand te houden. Blijkbaar kunnen ze wel twee weken zonder gokken. Over bordelen en roken zal ik me niet uitlaten maar de enigen die denken dat er in Thailand geen bordelen zijn zitten in de regering. Die gaan naar nachtclubs.

 11. Adriaan zegt op

  Voor farangs is Thailand minder aantrekkelijk geworden. Neem de alcohol wetten … Een farang drinkt graag een redelijk glas wijn bij zijn diner. Een beetje fles wijn kost in de supermarkt al duizend baht. En dan al die dagen dat alcohol verkoop verboden is … Het is iemand anders jouw geloof opdringen. En vorig jaar kon een farang eventueel een inreisvisum krijgen als hij een condo van meer dan 3? miljoen had. Of via dat elite gedoe. Laat ze dan liever gewoon zeggen dat ze liever hebben dat je alleen je portemonnee naar Thailand stuurt, maar zelf niet hoeft te komen.

  • chris zegt op

   Ja, wijn is hier niet goedkoop maar als je je aanpast aan de Thais, drink je whisky voor een prijs waarvoor je in Nederland Spa Rood krijgt.
   De verkoop van alcohol is verboden op ongeveer 20 Boeddhistische dagen per jaar. De Thais lossen dit op door een dag ervoor genoeg drank in te slaan of gaan bij de papa-en mama shops alcohol kopen. Vraag elke Thai in de straat en hij brengt je er graag naar toe voor 20 Baht. Van 2 tot 5 in de middag kun je ook geen alcohol krijgen in de officiele winkels. Tja, ik kan echt wel wachten tot 5 uur voor mijn biertje.
   En een toeristenvisum dat 30 dagen geldig is, is gratis.
   Kortom Adriaan…………..

  • Lung addie zegt op

   Beste Adriaan,
   die alcoholvrije dagen die bestaan reeds veel langer, zelfs toen Thailand als toeristische bestemming nog hoogtij vierde was dit reeds zo. Als ik dit soort reacties lees dan heb ik het gevoel dat ‘toeristen’ enkel naar Thailand komen om er ongelimiteerd te kunnen zuipen. Zijn dit wel ‘toeristen’ in de werkelijke zin van het woord? Sommige mensen maken van elk argument een mogelijkheid om Thailand te kunnen bashen. Indien je vakantie wenst in een land, met een goed glas wijn bij uw diner, wel dan ga je naar een wijnland en Thailand is dat toevallig niet. Wil je dat in Thailand wel, dan zal je er moeten voor betalen. Denk je dat in andere landen de toeristische sector weldadigheidsinstellingen zijn? Wel dan heb je het verkeerd voor. Overal is de toeristische sector er op gericht geld te verdienen, niets meer of niets minder.

   • Adriaan zegt op

    Kunnen genieten van een goed glas wijn bij het diner is niet hetzelfde als “het op een zuipen zetten”. En willen verdienen aan toerisme is niet hetzelfde als de arrogantie om alleen lieden met een condo van meer dan 3 miljoen of lid van de elite club toe te laten.

 12. T zegt op

  Mooi realistisch stukje ik hoop echter wel een beetje dat je er minimaal 1 jaar naast zit maar vrees er ook voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website