Ben bezig met de aankoop van een huis. Het is gebruikelijk om 10% van het aankoopbedrag als waarborgsom voor de definitieve overdracht te storten.

Hoe kan je dit op een veilige manier doen, bij gebrek aan een zogenaamde G-rekening of escrow service voor particulieren in Thailand? Een “bank draft” schijnt voor mij de uitkomst te zijn. Deze laat je uitschrijven bij je bankfiliaal.

Kosten bij mijn huisbank Kasikorn zijn bijvoorbeeld 0.01% van het bedrag. De ontvanger betaalt niets. De bank draft is op naam van de verkoper (toon aan de bankmedewerker een kopie van de Thai id), terwijl het tot aan transferdatum bij het landoffice door de broker van de verkoper in bewaring wordt genomen. Het geld wordt meteen bij het uitschrijven van de draft van je rekening afgeschreven. Mocht je de draft kwijtraken dan kun je dit met het aantonen van een politierapport bij het bankfiliaal laten annuleren.

Ingezonden door Eddy

Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

6 reacties op “Lezersinzending: Tip – hoe veilig omgaan met betaling waarborgsom bij aankoop van huis of condo”

 1. Daniël zegt op

  Beste Eddy, een borgstelling van 10% is zeker niet te doen gebruikelijk. Ligt er maar aan van wie of wat je koopt. Koop je via een kantoor van een bouwproject dan kan het zijn dat zij een dergelijk percentage willen, maar onderhandelen naar bv 5 % of bv een bedrag ad ThB 100K is ook heel goed mogelijk. Per slot van rekening wil men maar al te graag verkopen, en gaat de koop niet door ben jij het geld kwijt.
  Koop je onderhands van een particulier is ThB 50K ook meestal voldoende.
  Uiteraard wil een koopakte opmaken. Kant en klaar te koop in de betere boekhandel.
  En als het niet anders kan, en je vertrouwt de hele gang van zaken, dan is een bak draft een optie, inderdaad.
  Wil je echt zeker, spreek dan af dat je de koop/verkoop via een advocatenkantoor wil laten lopen.

 2. Jan S zegt op

  In weze geef jezelf het antwoord. Het advies van Daniël om bij twijfel een advocaat te nemen, die meekijkt, is aan te bevelen en zal maximaal 10,000 baht kosten.
  10% aanbetalen is gebruikelijk maar het mag minder maar ook meer zijn. Destijds heb ik bij aankoop van mijn condo 20% betaald. Indien de verkoper zich bedenkt en niet wil verkopen moet hij het dubbele van het borgsom bedrag aan de aspirant koper betalen.

 3. Ben zegt op

  Ik heb toen ik een huis gekocht heb in thailand op aanraden van bangkok bank helemaal geen borgsom betaald.
  Ben

 4. janbeute zegt op

  Wat wij een paar keer gedaan hebben niks geen bankdraft oid.
  Samen met de verkopende partij naar het landoffice en daar terplekke de betaling doen plaats vinden.
  Soms gaat het met cash soms met een bank cheque.
  Willen ze dit niet dan gaat helaas de koop niet door, kijk hoe ze dan reageren.

  Jan Beute.

  • Jan S zegt op

   Ik begrijp dat Eddy een bestaand huis wil kopen. Dan moet vlak voor de overschrijving zorgvuldig gecontroleerd worden dat het huis vrij van hypotheek is én er geen claim op ligt.

   Om het hele bedrag contant mee te nemen klinkt gevaarlijk zeker in Thailand. Vele mensen weten dat je met dikke pakken duizendjes op pad gaat. Een gedeelte oké maar de hoofdsom lekker veilig met een cheque.
   Om de kosten van overschrijving te verlagen neemt men vaak de geregistreerde waarde bij de landoffice.Dit kan interessant zijn maar laat het dan eerst overschrijven waardoor het huis officieel op je naam staat en daarna geef je het restant contant aan de verkoper.

   Ik heb al zoveel gekke dingen meegemaakt. Eens zei de bankdirecteur tegen mij: ‘Om rijk te worden is niet zo moeilijk maar om rijk te blijven!’

 5. W. van Dongen zegt op

  Ik heb ook een huis betaald vanuit Nederland
  Via Wise

  Met deze link kan je gratis dit bedrag overmaken.
  Staat daar direct dezelfde dag op de rekening.

  https://transferwise.com/invite/aed/williamv22


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website