Lezersinzending: Thaise Baht te duur?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
20 december 2020

In Thailandblog wordt regelmatig gewezen op de hoge koers van de Thaise Baht. Met name wordt dikwijls hierover geklaagd omdat men zich herinnert dat pakweg je 10 jaar geleden voor een Euro 50 baht kreeg en nu ongeveer 30.

Het was altijd vermakelijk om te zien hoeveel experts we onder onze lezers tellen die hierover hun mening gaven en de regering ervan verdachten hier de hand te in hebben gehad.

Juist recent heeft de US treasury, het Amerikaanse ministerie van financiën geklaagd over het omgekeerde! Tekst van de kop: US Treasury labels Switzerland, Vietnam as currency manipulators.

En de US treasury meldt nog drie andere landen te verdenken van manipuleren van hun valuta. Een van deze drie is Thailand. Ha zullen vele lezers denken, “zie je wel”. Maar die zitten op het verkeerde spoor. Thailand wordt ervan verdacht valutatransacties uit te voeren om de waarde van de Baht omlaag te brengen om de export te stimuleren. Zo zie je dat de Thaise regering probeert wat velen van ons willen: koers baht omlaag maar velen van ons dachten dat de Thaise regering juist het omgekeerde doet.

Dit is dus de echte waarheid! Ter lering en vermaak van alle experts onder ons.

Ingezonden door John

22 reacties op “Lezersinzending: Thaise Baht te duur?”

 1. Rob zegt op

  Beste John,

  Raad je aan om naar een ander wisselkantoor op zoek te gaan.
  De Thai baht staat al geruime tijd ruim boven de 36 voor een Euro.

  Wellicht verwar je het met de koers van de US Dollar, die staat inderdaad op ongeveer 30 Baht per US.

 2. Erik zegt op

  ฿ t.o.v. € staat 10% gunstiger dan vorig jaar.
  Als je een Thaise rekening hebt kun je ook nog aardig van de koersverschillen profiteren. Daardoor betaal ik negatieve provisie inmiddels.

 3. Fred zegt op

  Met 1 euro = 36,5 baht
  Staat de baht nog steeds dik overgewaardeerd Rob…

 4. John Chiang rai zegt op

  Beste naamgenoot dit mag allemaal best waar zijn,maar om met de titel van jou ingezonden artikel te beginnen,, THAISE BAHT TE DUUR?” kunnen we toch gerust zeggen,ja dat klopt.
  Het is erg schadelijk voor de export,en ook de werkvoorziening door de slechtere afzet mogelijkheden heeft hier onder te lijden.
  Een van de enigste winnaars zijn de importeurs van buitenlandse waren en goederen,die dit prijsvoordeel haast of helemaal niet verder geven aan hun consumenten.
  Bij Big C,Tesco, etc. die gezien door de hoge Baht hun buitenlandse producten goedkoper kunnen inkopen, zie je reeds jaren de prijzen alleen maar stijgen.

 5. Eddy zegt op

  Hallo John,

  Economie is voor mij ook niet weggelegd. Veel te complex.

  Wist je dat net als Thailand, Duitsland en Italie ook tot dat illustere gezelschap van landen behoren, die door de VS nog net niet bestempeld worden als eigenmunt-koersmanipulatoren.

  Hoe kan dat zou je denken, want Duitsland en Italie hebben toch geen eigen munt.

  Wat de BoT dit jaar gedaan heeft, heeft nauwelijks effect gehad, want sinds maart is de Thaise baht tov de US dollar alleen maar gestegen. Tenslotte spelen andere factoren een veel grotere rol zoals hoeveel buitenlands geld wordt in het land gepompt door [flits-]investeerders, mede ingegeven door vele factoren zoals rentabiliteit, stabiliteit van het land, de munt en het investeringsklimaat.

 6. Jacques zegt op

  De Thaise regering heeft al eerder pogingen ondernomen om de waarde van de baht te beïnvloeden. Dat was van korte duur en ook nu bakt men er niets van. De baht blijft veel te duur, kijkende naar de eurokoerswissel en het bestedingsbedrag is daardoor van velen van ons tot een minimum gereduceerd. Ik las ergens dat de Thaise regering begin volgend jaar, ergens in februari, weer een poging gaat ondernemen en het zal mij benieuwen wat dat gaat opleveren.
  Het gedoe om geld maakt velen ongelukkig en is verworden tot een kwaad dat zijn weerga onder de mensheid niet kent. De uitwassen hiervan zijn voor een ieder te aanschouwen aan statussen van macht zoals de exorbitante luxe en onzinnige gelduitgaven. Een gedrag dat ongepast is en dan druk ik mij zwak uit, gezien de armoede die velen treft.

  • Johnny BG zegt op

   Het blijft een rare frustratie.
   Dit jaar is er geen instroom van buitenlandse valuta vanwege gebrek aan toerisme maar ondertussen wel gigantische uitgaven aan infrastructuur. Daarnaast is het voordeeltje voor export naar de VS per 2021 ook minder.https://ustr.gov/about-us/policy-offices/press-office/press-releases/2020/october/ustr-announces-gsp-enforcement-action-country-successes-and-new-eligibility-reviews
   Kan het niet zo zijn dat het devalueren van de euro en US$ de echte reden is van de huidige waarde vergelijkbaar met de bitcoinkoers of Nederlandse huizenprijzengekte?

   • Jacques zegt op

    Het zou zo maar kunnen dat dit een belangrijke factor is en er wordt wat getimmerd aan de weg in Thailand. Als je in die branche werkzaam bent is je baan verzekerd.

  • ruud zegt op

   Ik vraag me af waar u dat te duur op baseert.
   Ik kan me een koers herinneren van 7 Baht voor een gulden (15-16 Baht voor een Euro) en een koers van meer dan 50 Baht voor een Euro.
   Hoe moet ik nu aan de hand van de wisselkoers een uitspraak doen over te duur en te goedkoop?
   Of anders, hoe berekent u dat te duur, of te goedkoop?

   De juiste wisselkoers wordt uiteraard niet bepaald door een aantal expats dat niet uitkomt met hun geld – iets wat niet hoeft te worden veroorzaakt door een te dure Baht, maar waarschijnlijk door een te rooskleurige inschatting van de uitgaven in vergelijking met het inkomen.
   Uitgaven die in de loop der jaren vaak harder stijgen dan het inkomen – ook voor Nederlanders in Nederland.

   Als je je als expat echter beperkt tot Thaise producten, is het leven nog steeds voordelig.

 7. Jan S zegt op

  De Baht schommelt al bijna 1 jaar tussen de 33 en 37.2

 8. Cees 1 zegt op

  Inderdaad, ik hoor ook steeds van die mensen die denken dat Thailand de baht duur houd.
  Dat is namelijk onmogelijk. Want dan zouden ze iedere dag voor miljarden aan dollars Euro ‘ Yen en ponden moeten kopen. En zoveel geld heeft geen enkel land. Dus zeker Thailand
  niet. Maar er word nog steeds geïnvesteerd in Thailand en daarom worden er veel baht gekocht. En gaat hij nog niet naar de 40. Trouwens voor de crisis in 1997 kreeg je voor 1 gulden maar 13 baht. Omgerekend naar de euro is dat maar 28,6 baht.

 9. Maarten Vasbinder zegt op

  Eén van de belangrijkste oorzaken is geld witwasserij, maar dat mag niet gezegd worden van de junta.

  • Peter zegt op

   Wat bedoel je met witwasserij

 10. Ger-Korat zegt op

  Een ieder die klaagt dat de baht te hoog is heeft geen weet hoe een prijs tot stand komt en dat is door vraag en aanbod. Exporteert Thailand meer dan neemt de vraag naar baht toe en stijgt de waarde of Thailand neemt vreemde valuta´s in ontvangst als betaling en pot dit op. Dit oppotten in valutareserves doet Thailand veel sinds de economische crisis in 1997 en heeft nu een reserve welke tot de hoogste ter wereld behoort ( nu al 236 miljard USD ) en is dit jaar al met 22 miljard USD gestegen. Zou men deze 22 miljard verkopen dan krijg je er Thaise baht voor terug en deze vraag naar baht zorgt dan voor een stijging. Gelukkig voor de baht is het buitenlandse toerisme bijna geheel verdwenen anders stond de baht wel in de richting van 33 baht voor een Euro. Een lagere waarde van de baht goed is goed voor de export maar dan krijg je door deze export een vraag naar baht vanuit het buitenland om deze export te betalen en dan stijgt de waarde. In de jaren van de Nederlandse Gulden stond onze munt aan de top samen met de Zwitserse Frank en de Singapore Dollar, 3 landen met een economie gebaseerd op export en daardoor vraag naar de munt en daardoor een sterke munt. Thailand heeft door zijn economie, werkplaats voor het buitenland, hier ook mee te maken, naast het vele geld wat binnenkomt door het toerisme. Kortom de baht kan op de langere termijn alleen maar stijgen tenminste als het toerisme weer terugkomt zoals voorheen.
  Ik ken Thailand al sinds 1991 en begin jaren negentig kreeg je rond de 12 tot 14 baht voor een gulden, als je dit omzet naar de Euro is dit 26 tot 31 baht. Kijk die richting gaat het op langere termijn op want immers zolang er meer vraag naar baht is dan het aanbod stijgt de koers.

  • Paul christiaans zegt op

   In de jaren tachtig kreeg je zelfs lange tijd niet meer dan 8 baht voor een gulden omgerekend naar de euro dus nog geen 18 Baht, ook toen deden wij zaken vanuit Thailand naar Nederland

 11. Joop zegt op

  Voor mensen met een goed geheugen: 40 jaar geleden was de baht pas echt duur, namelijk 10 baht voor een gulden; dat zou dus ongeveer 22 baht voor een euro zijn.

 12. KrisKras Thai zegt op

  I.v.m. de Amerikaanse verwijten, kan men stellen “de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet”. De Amerikaanse FED, de Europese ECB en anderen zijn er met hun gratis geld politiek van het laatste decennia mede oorzaak van dat o.a. de Thaise Baht zo hoog staat.
  Nog niet zo lang geleden was er veel te doen over de ‘Amazon Coin’, een soort wereldmunt. Hopelijk biedt dit op de lange termijn een soelaas. Ik ben geen voorstander van de Bitcoin wegens geen toezichthouder (s) en aldus geen inflatie-regulering.

 13. AHR zegt op

  “Quantitative easing” in Europa en USA. Geld wordt massaal bijgedrukt om de economische groei te bevorderen met het gevolg van een waardevermindering voor de Europese en Amerikaanse munt. Dit reflecteert zich tegenover de Thaise munt.

 14. BramSiam zegt op

  Blij dat met dit artikel de feiten benoemd worden, i.p.v. al die ondeskundige en ongefundeerde meningen.
  Als je meent wel te weten hoe het zit, maar je zegt tegelijkertijd dat je niets weet van economie moet je je afvragen hoe zinnig het is om een mening te ventileren lijkt me.

 15. Jan kars zegt op

  Mensen kijk even:
  U heeft een uitkering van € 1000 ( koers : €1= 7 bath ) u krijgt € 7000 bath.
  ( koers : €1= 33 bath ) u krijgt € 33000 bath
  Wat is duur en wat is goedkoop ?

  • Jacques zegt op

   Dat heeft u keurig verwoord. Ik zou er dit aan toe willen voegen. Met een koers van 1 op 50 is dit dus 50.000 baht voor 1000 euro. Met dit in het vooruitzicht zouden ook de minder bedeelde gepensioneerden uit Nederland en dit zijn er velen zoals we weten, langere tijd kunnen vertoeven in Thailand. Een beetje solidariteit kan geen kwaad. Bij langverblijf alhier dien je toch minimaal 65.000 baht per maand aan te kunnen tonen voor de Thaise autoriteit. Dat is voor velen geen sinecure. Zeker zonder liggende gelden. Ik zie graag meer mensen gelukkig als minder, maar ik weet dat daar door menigeen anders over gedacht wordt. Voor mij is het verschil tussen duur en goedkoop een graadmeter dat de gemiddelde Nederlandse gepensioneerde ook hier kan vertoeven zonder kopzorgen. Gemiddelde gepensioneerde ongeveer bruto 800 euro pensioen en maximaal ongeveer 1250 euro AOW. Te samen 2050 euro bruto, trek daar de Nederlandse belasting vanaf als je spekkoper bent als ex ambtenaar en het netto bedrag moet dus minimaal 1762 euro zijn met de huidige koers van 39.89 baht voor een euro. Voor die groep is dit thans dus al bijna kritiek. Bij een rampzalig scenario uitgaande van 7 baht voor een euro, kunnen de meeste lang verblijvenden wel hun biezen pakken. Dan wordt (is) het hier veel te duur.

   • Cornelis zegt op

    39,89 is wel èrg optimistisch, Jacques!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website