Lezersinzending: Thailand en tradities

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
30 september 2021

Lopburi (weerastudio / Shutterstock.com)

Ik heb niks tegen tradities maar sommige begrijp ik echt niet, ik respecteer een ieder zijn of haar tradities, maar wat ik 29 september op live streams zag daar werd ik echt niet goed van.

Minister president Prayut bezocht een overstroming gebied, en werd daar onthaald door werkelijk honderden hotemetoten met keurig uitgestalde goederen om maar vooral te pronken hoe goed de regering is voor zijn bevolking.

Echter heb ik ook de afgelopen dagen de livestreams gevolgd en wat ik daar op zag was, op een enkele uitzondering na, het ontbreken van leger en politie, welke wel in belachelijke aantallen aanwezig zijn in Bangkok om op te treden tegen de demonstranten. Alleen vrijwilligers deden hun best mensen te helpen.

Nu moest eerst iedereen uitgebreid met alle goederen en de minister president op foto en film en de minister president ging ook sommige “slachtoffers” een van achteruit aangereikt pakket overhandigen die dan vervolgens als een knipmes voor hem buigen en waarschijnlijk moeten beloven hem te zullen steunen bij de volgende verkiezingen. Deze mensen vergeten daarbij waarschijnlijk dat deze pakketten door inzameling acties zijn samengesteld, en als de regering daar al een hand in gehad heeft dat het dan betaald is van hun eigen belastingcenten
Ik kan me daarom dan ook niet aan de indruk onttrekken dat dit zorgvuldig geselecteerde “slachtoffers” zijn.

Waarom moet deze poppenkast zonodig opgevoerd worden met honderden mensen die, in dezelfde tijd, beter hun handen uit de mouwen hadden kunnen steken om de echte slachtoffers van dit natuurgeweld te gaan helpen?

Dit heeft mijn inziens niks te maken met tradities of respect, maar met onderdrukking, corruptie en vriendjes politiek. Want wat ik wel weet en zie is dat de gewone Thai elkaar altijd helpen in nood.

Ik had bij het kijken naar deze beelden medelijden met de gewone Thai, eigenlijk werd ik kotsmisselijk van deze huichelarij.

Ingezonden door Rob

9 reacties op “Lezersinzending: Thailand en tradities”

 1. HenryN zegt op

  De schrijver van dit artikel heeft natuurlijk volkomen gelijk. Zie het maar als politieke propaganda meer is het niet. Je ziet dezelfde poppenkast indien men weer eens een crimineel heeft opgepakt. Tig politie figuren die met de crimineel op de foto gaan en dan proberen uit te stralen. Kijk eens hoe goed wij zijn!!

 2. Johnny BG zegt op

  Het kan ook zijn dat je het Thaise spelletje niet helemaal begrijpt en zelfs als je het begrijpt wat maakt het uit? De Thai zijn uitstekend in staat om het zelf te regelen en dat kan dan maar tegen je eigen logica ingaan.

 3. janbeute zegt op

  Wat je dan weer niet gezien hebt is dat de caravan van Prayut is uitgejouwt door vele Thais staande langs de weg sommigen stampten van woede met hun voeten op het asphalt.
  Wat jij hebt gezien is gewoon de show, maar de Thaise jeugd die trapt daar niet meer in.
  Prayut heeft grote problemen met de huidige jonge generatie.
  Ja de oudjes die buigen nog als een knipmes tot aan de grond toe, maar Thailand is snel aan het veranderen, en ik weet hoe velen over de huidige club denken.
  De demonstranten in Bangkok zijn hoofdzakelijk jongeren en geen op sensatie uitgaande raddraaiers zoals sommigen hier op dit blog nog wel eens denken.
  Ja en wat het leger aangaat die komen alleen in aktie als de elite in gevaar dreigt te komen.

  Jan Beute.

  • Tino Kuis zegt op

   Klopt Jan Beute.
   Ik zag die video’s ook en hoorde mensen roepen: Ai hia (‘klootzak’) en Ohk pai (‘rot op’).

   Prayut zwaaide met een vrolijke glimlach naar de omstanders. Later zei hij dat overstromingen nu eenmaal normaal waren en hoorde bij het Thaise moessonklimaat.

   Ik zei ook altijd tegen mijn patiënten dat kanker een normaal iets is, vaak voorkwam en er gewoon bij hoorde.

  • Rob zegt op

   Beste Jan, dat heb ik ook gezien, maar toen had ik mijn stukje al verstuurd, en ja ik volg alles zoveel mogelijk, met name ook de demonstraties en het idiote politie optreden hiertegen.
   Helaas spreek ik geen Thai maar mijn vrouw vertaald het wel vaak voor me, maar ja die werkt overdag in Nederland, dan probeer ik zelf dingen te vertalen via google.

   En bij de commentaren die dan naast de livestreams staan was de tendens ook meestal ga alsjeblieft helpen in plaats van deze poppenkast, dit voor degene die vinden dat ik de Thaise gewoonten niet begrijp, dan begrijpen de Thai deze waarschijnlijk ook niet 555.

   Rob

 4. Fred Janssen zegt op

  Deze vertoningen zijn dagelijkse kost op de Thaise nieuwsuitzendingen.

 5. kawin.coene zegt op

  Ik kan me best inbeelden wat je dan voelt bij het zien van die komedie.
  Zo kwam in Cangmai eens een minister de kleine man aanmoedigen om meer de fiets te gebruiken tegen de luchtvervuiling maar liet zich en zijn gevolg ter plaatse brengen met de dikke slee.
  Lionel.

 6. Rob V. zegt op

  Prachtig toch beste Rob, al die tradities? Zoals dat er her en der stoere militairen op de foto gaan, met van die leuke sjaaltjes en petjes op in vrolijke kleuren. Een traditie die zo oud is als de vorige vorst. En dan hebben die dienstplichtige eens wat anders te doen , in plaats alsmaar gazonnetjes maaien van generaals en dure pantser… pardon, patser wagens van diezelfde generaals. Dat de premier dan een rondje maakt in boot of heli en vriendelijk uitgejoeld wordt is ook traditie, dat verwacht men nu eenmaal. Zolang het zakencentrum van Bangkok maar droog blijft, daar werken de mensen die er toe doen. Het plebs mag het doen met mooie symboliek en verder hebben ze weinig te verwachten. Als het plebs goede boeddhisten zijn dan accepteren ze dat en laten ze hun frustraties los…

  (moet ik nog een sarcasme disclaimer bijvoegen?)

  • Rob zegt op

   Nee hoor dat is wel duidelijk, geweldig juist jouw kijk op de zaak.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website