Lezersinzending: Open brief aan Rob V.

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
31 mei 2019

Beste Rob V.,

Op 28/5 vroeg jij in een reactie aan de lezers van Thailandblog of zij geïnteresseerd zijn in jouw bijdragen over o.a. de mensenrechten, geschiedenis en democratie in Thailand. Uiteraard kan ik alleen mijn standpunt daarover aan jou mededelen. Vooropgesteld wil ik je laten weten dat ik je een bijzonder warm hart toedraag. Je lijkt mij een zeer sociaal bewogen en idealistische man en je toont een bijzondere betrokkenheid met de Thaise bevolking.

Achter veel van jouw standpunten kan ik mij scharen. Maar soms vraag ik mij wel af, hoewel dat feitelijk niet aan mij is om daarover te oordelen, of je niet te veel hooi op je vork neemt en je te veel energie stopt in artikelen en reacties op Thailandblog. De afgelopen week bijvoorbeeld verscheen een diepgaand verhaal van jouw hand met een Thaise mensenrechten-activist en 3 lessen in Thais schrift lezen en schrijven terwijl je daarbij uitgebreid, en m.i. ook terzake kundig en veelal met bronvermelding, reageerde op een aantal artikelen op Thailandblog.

Mede door jouw oproep ben ik bij mijzelf ook ten rade gegaan of ik wel telkens moet reageren op artikelen, te meer daar ik op geen enkel andere Social media actief ben. Voor mijzelf heb ik besloten om dat vanaf nu zo veel als mogelijk te beperken. Ik kwam tot de conclusie dat ik kostbare tijd verspil en het weinig zinvol is om te discussiëren met in feite totaal onbekenden over o.a. verkiezingen in Nederland (FvD) en in Thailand, AOW-uitkeringen, wel of niet in Thailand (gaan) wonen etc.

Natuurlijk blijf ik Thailandblog volgen, ben sowieso geïnteresseerd in de belevenissen van onze diverse in Thailand verblijvende Belgen en Nederlanders alsmede de deskundige beantwoording door veel vaste experts, ook die van jou inzake IND-kwesties, van talloze vragen van inzenders op Thailandblog. Actualiteit in Thailand, toeristische informatie en in enige mate geschiedenis hebben ook mijn aandacht. Maar nu jouw vraag om wel of niet door te gaan met je eerder genoemde stukjes.

Hoewel jij dat uiteraard volledig zelf bepaalt klopt het wel, zoals je zelf al opmerkte, dat nagenoeg geen enkele Thai deze stukjes onder ogen zal krijgen. Het schrijven van je verhalen en het blijven agenderen zal waarschijnlijk ook minimaal effect opleveren m.b.t. tot de door jou en ook door mij gewenste verbetering van de burgerrechten in Thailand. Of het dan zinvol is om daar verder je tijd en energie in te stoppen, is eigenlijk een vraag die je enkel zelf kan beantwoorden.

Wellicht kunnen eventuele reacties op deze brief aan jou daarbij helpen. In ieder geval wens ik jou het allerbeste en blijf ik jouw bijdragen op Thailandblog lezen.

Ingezonden door Leo Th.

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersinzending: Open brief aan Rob V.”

 1. Mark zegt op

  De schrijfsels van Rob V. hebben voor mij een meerwaarde. Zoals al eerder aangegeven heb ik als Belg niet niet ambitie mij te in te laten (bemoeien zeggen kwatongen) met ‘s lands bestuur, in Nederland noch in Thailand. In Belgenland is dat al meer dan voldoende opgave 🙂

  Voor mij leveren de schrijfsels van Rob V.’s c en reacties die ze uitlokken meer kennis van, en hopelijk begrip voor, Thailand … en in iets mindere mate van en voor Nederland op.

  Zijn humanistische uitgangspunten vind ik niet bezwaarlijk, integendeel. Uiteraard zijn de Franse revolutie en de waarden van de Verlichting niet Aziatisch (Thai) van oorsprong. Het zijn en blijven wel internationale basic waarden voor de mensheid. Het siert Rob V. dat hij die actief probeert uit te dragen.

 2. TvdM zegt op

  Door mij worden de artikelen van Rob met veel interesse gelezen. Ze voorzien in welkome informatie. Ik reageer niet veel, want ik vind dat een reactie wel toegevoegde waarde moet hebben. Zo zullen veel anderen er ook over denken. Daardoor is het voor een schrijver natuurlijk moeilijk af te wegen of zijn inspanningen wel gewaardeerd worden. Door mij in elk geval wel!

 3. Yuri zegt op

  De bijdragen en reacties van Rob V. behoren zonder meer de beste op dit blog. Altijd relevant en goed onderbouwd, met verwijzing naar bronnen. Ik lees ze graag.

  • frank h vlasman zegt op

   Lees ze met zeer veel interesse. Lekker doorgaan! HG.

 4. thailand John zegt op

  Ik lees ze graag en worden zeer opoprijs gesteld.

 5. Jeroen zegt op

  Ik ben niet iemand die zelf makkelijk reageert, maar de pennenvruchten van Rob V. worden door mij zeer op prijs gesteld. Ik, en wellicht vele Thailand gangers, behoorden tot de hippiegeneratie. Make love no war! Blijkbaar is met het klimmen der jaren ons geweten in slaap gesust. Rob’s activisme en idealisme stemmen weer tot nadenken. Erg interessant Rob. Ga zo door.

 6. Sir Charles zegt op

  Vind het prima dat Rob V. er mee doorgaat, er vanuitgaande dat wanneer je een andere mening hebt dan de zijne je dan niet direct door hem wordt weggezet als racist, facist en dergelijke uitingen.

  Sorry maar dat komt nogal dikwijls voor bij mensen van links. Overigens ben ook niet rechts maar dat terzijde.

 7. RuudB zegt op

  Het is aan RobV zelf om te bepalen of hij wel of niet artikelen plaatst op Thailandblog. Zowel over welke onderwerpen als over welke frekwentie. Daar hoeven we ons niets over af te vragen. Hij staat af en toe in vol ornaat op dit blog, en wat blijkt: RobV is een volwassen man die gezien de inhoud van zijn artikelen absoluut weet wat hij aan het doen is, tot hoever hij doen kan, en waarover hij denkt te moeten doen. Lekker zijn gang laten aldus. Waarom? Omdat de artikelen en reacties van RobV lezers van dit blog aanzet tot het zich informeren over een andere kant van Thailand. Die aanzet blijkt namelijk aan de inhoud en het aantal van de reacties op zijn stukken. Dus heeft het zin en nut, is het relevant, en nog interessant ook.

  Er zijn 2 groepen voor wie dit alles geldt: de gepensioneerden, van wie een aantal besluit in Thailand te gaan of te blijven wonen. Redeneren dat huisje, boompje, beestje, meisje en vooral pilsje dan de voornaamste ingerediënten moeten gaan vormen van dat verblijf, is veel te simpel. Waarom? Omdat een voornaamste ingrediënt van het leven voor Thai mensen onvrijheid is, volledig in tegenspraak dus waarmee pensionado’s naar TH komen.

  Een tweede groep zijn de toeristen. Voor hen geldt dat zij gerust mogen beseffen dat zij vanwege hun rijkdom de witte stranden, het nachtleven en “honey for money” meemaken, terwijl voor veel Thai die dit alles veelal realiseren slechts armoede als motief geldt .

  Maar nog belangrijker is dit: in Thailand wordt een harde strijd gevoerd. Daar moet aandacht aan worden besteed, en dat moet kritisch worden bezien. Als wij vrijen al niet het voorbeeld geven, hoe kan Thailand dan zijn naam recht doen? Zie hier ook het antwoord aan Leo Th. Het gaat niet om tijd en energie van de enkeling. Het gaat erom dat vele enkelingen een collectief vormen, groepen en groeperingen en uiteindelijk de publieke opinie. De publieke opinie zorgt op den duur- soms zeer lange duur- op haar beurt voor verandering. Uiteindelijk gebeurt het toch. Een Thailandblog als deze en de artikelen van RobV doen mee in (die beïnvloeding van) de publieke opinie.

  RobV zij dus geprezen: niet enkel om het bovenstaande, ook nog eens om zijn kennis aangaande “Schengen”. Dat hij zijn vorderingen Thai taal deelt, ook goed.

  Er zijn er die menen dat RobV links gedachtengoed uitdraagt. Een maffe gedachte. In NL, en vooral in BE, wordt de overheid dagelijks op de voet gevolgd, hun woorden en zeker daden op goudschaaltjes gewogen, en zo nodig wordt die overheid de rekening gepresenteerd. Is dat links? Dacht het niet! In TH kun je niet onbekommerd wonen, werd me in vele reacties duidelijk. Iemand meldde het onovertroffen: je zou wel eens een uitnodiging kunnen ontvangen. Precies! Niets willen weten, niet omkijken, op je eigen m² gaan zitten. Gelukkig doet RobV dat niet. Je moet je niet door angst laten leiden, want doe je dat wel dan ben je niet links, niet rechts, maar l.f (vul zelf maar in). Hoezo wel knetteren op NL/BE, en niet op TH?

  • goort zegt op

   Ik vind dat er nogal wat af te dingen is op deze reactie. Hier spreekt iemand die voor de Thai uitmaakt hoe hij in t leven staat, dat hij niet vrij is. Dat de wetgeving in Thailand anders is dan bij ons, en dat bijv, het koningsschap op een andere manier wordt ingevuld, dat is des Thais. Je mag daar natuurlijk wat van vinden, en ik doe dat ook. Maar ‘s lands wijs, ‘s lands eer, en ondanks al onze verhalen blijven de Westerlingen maar steeds uitdragen dat hun vingertje altijd het beste aanwijst, dat democratie (weten we in de EU nog wat dat voorstelt?) t beste voor de wereld is.

   Ik denk toch dat we de komende decennia zullen zien dat het Westen langzaam ten onder gaat, en Azie, China, India gaan uitmaken hoe de wereld er de komende tijd gaat uitzien. Thailand is druk bezig het Chinese model te implementeren, geleide economie, beperkte democratie, en je kan niet altijd volhouden dat dat verkeerde keuzes zijn.Ik verwijs naar o.a. het welzijn in Singapore.

   Het is aan te raden voor veel farang om eens uit hun Westerse “cocon” te komen.

 8. erik kuijpers zegt op

  Ik lees Rob V ook elders op het net en hij levert daar, en aan het blog hier, een waardevolle bijdrage aan kennis en aan discussie. En, Sir Charles, mensenrechten heten in naam wel ‘een linkse hobby’ te zijn maar in de praktijk laat dat ‘links’ los zodra het mensen in persoon treft……

 9. jan Willem stolk zegt op

  Ik lees alle verhalen Van Rob erg graag en worden ten zeerste gewaardeerd ook zijn schengenvisum dossier waardoor ik mijn vriendin al 5x hier heb ontvangen zonder enige problemen is van onschatbare waarde, daarvoor mijn hartelijke dank en ga zo door

 10. sjaakie zegt op

  Rob V is een fenomeen en autoriteit op Thailandblog en ik hoop dat hij dat ook blijft. Rob is integer, plaatst geheel belangeloos prima reacties en adviezen aan onbekenden ook op een gebied waar velen geen kaas van hebben gegeten. Wie doet dat nou? Juist Rob V en met hem vele anderen op zeer gevarieerd gebied, da’s Thailandblog toch. Rob, je bent slim en kordaat genoeg om zelf te oordelen wat je doet.
  Allen die een bijdrage leveren zeg ik bij deze eens dank daar voor, u verrijkt met z’n alen Thailandblog aanzienlijk.
  Nee, Rob lekker blijven wie je bent, wat je doet, met diep respect.
  Sjaakie

 11. Johnny BG zegt op

  In mijn beleving is het nooit verkeerd om zorgen te uiten en misschien is er wat van te leren. Aan de andere kan het een op een kopieren van wat in Nederland of Belgie gewoon is is voor mij naief of zelfs minachting van een cultuur zijn.
  Thai zijn niet dom en ze weten dondersgoed dat er een verandering moet komen en dat kan alleen van binnenuit.

 12. th nl zegt op

  De stukjes op deze blog zijn door me kaar best goed ,maar als er kritiek wordt geuit op iemands commentaar wat niet correct is, dan vaak niet geplaatst wordt is wel vreemd.
  Lees de commentaren hier boven maar als voorbeeld.
  De hippiegeneratie waar ik mezelf ook onder reken hebben het goed gedaan als ik zo leest, hebben de boel verziekt kun je ook zeggen daarom zijn we naar Thailand gevlucht zou je ook kunnen zeggen.
  Het is altijd leuk om zelfspot te hebben haha dat maakt de mens misschien wel leuker.

 13. RuudB zegt op

  Veranderingen van binnenuit kan nooit zonder input: kennis opdoen, opleidingen volgen, ervaringen delen, experimenteren, feedback serieus nemen, evalueren, doelen stellen, discussies aangaan, debatteren, in gesprek blijven, toegeven, consensus zoeken, samenwerken, de ander als gelijk erkennen, etc..
  Maar als de behoefte aan verandering wordt tegen gehouden, hebben we het over andere processen dan genoemd. Het benoemen van deze processen bestempelen als voortspruitend uit links gedachtegoed is fnuikend. En welke cultuur is bedoeld als we het hebben over een junta?

  • Johnny BG zegt op

   Er wordt een beeld geschetst alsof het Noord Korea betreft, maar voorlopig heeft iedereen de mogelijkheid om er een mening over te hebben en het binnen de regels te ventileren.
   Het idee dat je alles maar kunt zeggen en doen is niet in ieder gezin een geaccepteerd verschijnsel en een land bestaat nu eenmaal uit vele gezinnen en heeft dat dus een logisch gevolg.

   Het moet bekend zijn dat er vanuit het buitenland het land ook wordt beinvloed doordat afnemers eisen stellen aan bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden en voorkoming van uitbuiting in de visserij. Daarnaast zijn er ook nog de vele waarnemers die een oogje in het zeil houden en achter de schermen sturend hun werk doen.

   Is het nu zo moeilijk te accepteren dat veranderingen van een staatsbestel tijd kost en gepaard gaan met laatste stuiptrekkingen?

 14. Bert zegt op

  Lekker doorgaan met informatie delen.
  Wie het niet wil lezen kan ook doorscrollen.

 15. Rob V. zegt op

  Een verrassende inzending. Laat ik zeggen dat het blog gebaat is bij de diversiteit aan onderwerpen. En dat er bepaalde normen door de redactie worden gesteld voor zowel stukjes als reacties om de kwaliteit te behouden. Ik doe mijn best om mensen wat te vertellen over Thailand gerelateerde onderwerpen en nee ik ga daar de wereld of het land niet mee veranderen, maar als mensen al even aan het denken worden gezet is dat voldoende. En ja ik lees net zo graag onderbouwde inzending van anderen, jezelf in een clubje van ‘eigen gelijk’ wentelen vind ik niet verstandig. Fijn en bedankt voor de complimenten, maar als er lezers zijn die mijn werk waardeloos of zinloos vinden, ook prima. Die mogen dan beleefd los gaan op het toetsenbord of lekker doorscrollen. 🙂

 16. Leo Th. zegt op

  Fijn om te lezen dat in het leeuwendeel van de reacties Rob V. lof krijgt toegezwaaid en dat zijn bijdragen zeer gewaardeerd worden. Heeft hij, naar mijn mening, ook verdiend. Wens de lezers een prettig weekend, qua temperatuur ziet het ernaar uit dat het in België en Nederland een beetje op Thailand gaat lijken.

 17. Johnny BG zegt op

  De moeite is zeker niet voor niets en ik begrijp dat er een voorkeur voor onderwerpen is. Het zet zeker aan tot nadenken maar waardeloos of zinloos vinden is iets anders dan er anders tegen aan te kijken.

  Op sommige onderwerpen zoals politiek wordt er m.i. teveel door een Nederlandse (ga ik zomaar vanuit) bril gekeken en dat hoeft niet automatisch voor een ander land ook zo te werken.
  Zoiets als het verkondigen dat de Nederlanders en Vlamingen pla ra in hun dagelijkse dieet moeten gaan opnemen omdat het de smaak van het eten verbetert.

 18. Tino Kuis zegt op

  Citaat:
  ‘Op sommige onderwerpen zoals politiek wordt er m.i. teveel door een Nederlandse (ga ik zomaar vanuit) bril gekeken en dat hoeft niet automatisch voor een ander land ook zo te werken’.

  Rob V. kijkt niet door een Nederlandse bril. Hij vertelt het verhaal van Thaise mensen over Thaise toestanden. Hij zoekt misschien wel naar bepaalde specifieke Thais 🙂

  Je moest eens weten hoeveel Thais over politiek en mensenrechten hetzelfde denken als Nederlanders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website