Ik was vorige maand in een Tesco Lotus en zag bij de kassa een mededelingsbordje: op de 4e dag van de maand worden er geen gratis plastic zakken verstrekt.

Nu ben ik weer in Nederland. Ik kan het dus niet meemaken.

Wat ik me afvraag is hoe de klanten dan hun spullen mee naar huis krijgen? In 99% van de gevallen denk ik eerst van de kassa naar de auto. Er zullen weinig klanten met de fiets of lopend komen. Maar kan dat zonder plastic tasjes? Nemen de klanten op elke 4e dag van de maand opeens een herbruikbare tas mee?  Doen ze alles stuksgewijs terug in het winkelwagentje? En laden ze dat dan weer in de achterbak?

Ik zou het eigenlijk wel eens willen zien.  Voornemen: op de 4e van een maand een keer boodschappen gaan doen bij een TescoLotus.

Overigens: ik vind het een goed idee. Misschien dat het beter kan, maar alle beetjes helpen.

Ingezonden door René Chiangmai

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersinzending: Op 4 april geen plastic zakjes in Tesco Lotus”

 1. Alex zegt op

  Ik heb me voorgenomen om voortaan altijd op de 4e van de maand boodschappen te doen bij Tesco Lotus.
  Het zal een stuk rustiger zijn, heerlijk ontspannen. Alex

 2. Danny zegt op

  Men kan natuurlijk ter plaatse een herbruikbare tas kopen. Big C doet hetzelfde op elke 4e vd maand.

  • Johan zegt op

   Inderdaad en ipv dat bij de ingang te vermelden doen ze dat weer op z’n Thais natuurlijk niet, maar pas bij de kassa. Zo kon het gebeuren dat op 4 februari j.l. mijn broer en ik beiden bij de Big C in Pattaya met een volle mand boodschappen bij de band arriveerden, waarop de caissière ons op de mededeling wees. Gewoon de boodschappen op de band laten staan en weggelopen pfff, sommige dingen zal ik wel nooit begrijpen.

 3. jan scheys zegt op

  waarom in hemelsnaam enkel op de 4de dag van de maand en niet ELKE dag?
  ik zie daar de logican niet van in…

  • l.lagemaat zegt op

   De klanten moeten wennen aan deze nieuwe maatregelen, waar in een later stadium plastic tasjes helemaal verdwijnen.

   Bij sommige 7/11 staan verschillend gekleurde afvalbakken opgesteld om het afval gescheiden in te leveren.

 4. Danny zegt op

  Ge krijgt dan een papieren zak. In Top Market toch.

  • conimex zegt op

   Leuk, maar niet veel beter, zelfs meer belastend voor het milieu.

   https://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/24/papieren-tas-vervuilt-meer-dan-plastic-tas-1591560-a523843

 5. JA Bekkering zegt op

  Villa Market geeft het goede voorbeeld en heeft helemaal geen plastic zakjes meer!!

  • Johan zegt op

   Dat moet dan van de laatste maand zijn…

 6. Theiweert zegt op

  Nu de laatste keer dat ik bij Lotus was op de plastic vrije dag. Ik wist niet dat die alleen maar een dag was. Reed iedereen gewoon met hun boodschappenkar naar de auto.

  Zelf heb ik altijd boodschappentassen bij en maakte een compliment voor deze actie, maar dacht dat het voor elke dag gelden. Jammer.

 7. Piet zegt op

  Nog nooit bij de Makro geweest zeker daar krijgt men over de hele wereld nooit tassen.

 8. Liesbeth zegt op

  Bij mijn 7-eleven verkopen ze bij de kassa voor een paar bahtjes (ben de prijs vergeten) papieren zakken ipv de gratis plastic zakjes. Toch mooi dat ze een vervanger hebben voor het plastic.
  Als ik met mijn tasjes van thuis aan kom zetten kijken ze niet meer verbaasd. Vorig jaar nog wel. Dit jaar niet meer. Ben inmiddels niet meer in Phuket, heb ook nooit kunnen vragen of het werkt.

  • ruud zegt op

   Die papieren zakken hadden we afgeschaft, om de bossen te sparen.
   De kaalslag daarvan zal nu wel versnellen.
   Bovendien hebben die papiren zakken een hekel aan regen.

   Een en ander ligt toch wel lastig, als je niet met een eigen auto boodschappen doet.
   Met je boodschappen van het warenhuis los in de achterbak van de taxi naar het volgende warenhuis, en dan?
   Als je niet dagelijks naar de stad gaat, koop je teveel spullen, om een eigen tas van thuis mee te kunnen nemen.

 9. W. vd Vlist zegt op

  Wat een verschrikkelijk probleem. Op elke 4e van de maand geen plastic tasjes meer. Beste Rene wel eens gehoord van een boodschappentas. Daar kan je dan je spullen indoen en met die tas loop je naar de auto en je probleem is opgelost. Erg simpel nietwaar?

 10. Ids zegt op

  Tja, we kunnen toch wel stellen dat Thailand een enorm plastic (afval) probleem heeft. De plasticindustrie heeft kennelijk een grote vinger in de pap en niemand onderneemt iets in deze. Wel willen ze geen sigarettenpeuken op het strand meer, je blijft je af en toe verbazen!
  Dagelijks worden er, op een bevolking van ongeveer 70 miljoen, miljoenen plastic tasjes weggeven. Na het boodschappen doen ben ik wel eens met meer dan 20 tasjes thuisgekomen. Inmiddels heb ik een (opblaasbare) koelbox gekocht met zes koelelementen uit de vriezer en een paar boodschappentassen.
  Werkt prima! Bij Tesco Lotus in Pattaya plaatsen ze alle boodschappen in de tas en koelbox. Wel vooraf zeggen: Mai au tung ka/krap (geen tas alstublieft). Er is niks mis mee om een goed voorbeeld te geven me dunkt.

  • Rob V. zegt op

   Bijna bij elke winkelbediende waar ik dit jaar met slechts 1-2-3 producten aan de kassa kwam vroeg men mij ”เอา ถุง ไหม” [ au thǒeng mái]: “Wilt u/je een tasje?”. Dus ik hoefde niet eens zelf te zeggen dat ik geen tasje (thǒeng) hoefde. Een beleefd ‘mâi au (thǒeng) (kháp/khâ)’ volstaat dan. “Hoef geen (tasje) (beleefdheids woordje)”. 🙂

 11. Lung addie zegt op

  In Makro ( Thailand ) is dit reeds jaren zo en ik zie daar geen enkel probleem. Ik heb steeds een paar opvouwbare plastiek bakken in de koffer van de auto liggen. Daar gaan alle kleine spullen in. De grotere kunnen zo de koffer in en de vleeswaren in een koelbox. Voor mij hoeven er geen gratis plastiek zakken gegeven worden, ik zou ze zelfs weigeren. Vindt het jammer dat het nu bij Tesco maar 1 dag per maand zo is, zou voor mijn part liefst elke dag zo zijn en liefst ook bij 7/11 want dat zijn de plastiek zakjes specialisten.

 12. iseraleentijd zegt op

  tesco: je krijgt ook gedurig extra punten op je Bonat(=bonus) card als je spontaan afziet van plastic bags. Enne: moet en Belg/NLer dat nou echt vragen? Nog nooit een gewone boodschapjestasje gezien? Het gebruik van die gratis dingen neemt enorm drastisch af zodra er wat geld/baatjes voor wordt gevraagd. In sommige landen is dat soort plastic al totaal verboden. Bovendien verkoopt Tesco sterke tassen voor langdurig gebruik-overigens aan veels te hoge prijzen(vergeleken met hier in NL). Maar daar staat helaas geen Gucci of Versace op-misschien zou dat wel een enorme opleving in de verkoop stimuleren.
  Alweer lopen de enige overgeleven buienlanders hierin voorop. Bij BigC is ook zoiets, maar veel beperkter. Bij de 7 wordt aan Thai gewoon alles in de gebruikelijke veel te grote hoeveelheid tasjes verpakt, aan farang wordt gevraagd of ze zonder kunnen.
  Maar wie steun je daarmee nou? CP-ALL door ze nog meer winst te laten maken of dat miljeu?

 13. Marijke. zegt op

  Wij nemen altijd een boodschappen tas mee naar de supermarkt. In het begin vonden ze het vreemd dat we zelf een tas bij ons hadden.Inmiddels zijn ze bij de rimping in changmai er aan gewend.Kleine moeite en een normale tas gaat ook niet zo snel kapot.Even een uitgave misschien en er altijd aan denken om hem mee te nemen.

 14. Bob Cortie zegt op

  Mensen die boodschappen doen kunnen ook net als voorheen hun eigen boodschappentas meenemen! Niet alleen in Thailand maar overal op de wereld waar met plastic gesmeten wordt!!!

 15. Lung Heng zegt op

  Op elke 4e van de maand geen plastic tasjes meer wordt hier in Bophut (Ko Samui) ook door de Familymart gehanteerd. Seven/ eleven weet ik niet. Eindelijk een begin van de strijd tegen de plasticvervuiling die het milieu op ons eiland behoorlijk schade toebrengt.

 16. Gerrit Tienkamp zegt op

  Ik kreeg de 1e keer alles keurig in een grote papieren zak / moeilijk te dragen. maar ja.
  De 2e keer, vorige maand dus, waren er geen papieren zakken in Tesco Udomsuk, Bangkok, en ook de plastic zakken waren opgeborgen.
  Omdat ik zelf geen tas bij me had starte dus de problemen.
  Omdat het te lang duurde voor een oplossing, zei ik houd je boodschappen maar, en kom morgen wel terug.
  Maar ja dit is amazing Thailand, ze moeten nog veel leren.

  • Petervz zegt op

   Beste Gerrit,

   Niet zij, maar jij moet nog leren je eigen tas mee te nemen. Dan heb je nooit zo een probleem meer.

   • Gerrit Tienkamp zegt op

    Klopt / Ik had ook al eerder een boodschappentas bij die zelfde Tesco gekocht.
    Maar met dat steeds wisselende studenten personeel, willen ze die zelfde tas steeds weer op de kassa erbij aanslaan.

 17. Pat zegt op

  Ik vind het een groot ongemak dat er geen plastiek zakken meer gegeven worden. Je gaat in de vroege namiddag enkele uren wandelen of fietsen en als je naar huis gaat even langs de winkel om boodschappen te doen. Wel onhandig om al die tijd een herbruikbare tas te moeten meesleuren. En thuis, waar moet ik mijn keukenafval in bewaren? Ik ga niet iedere keer naar de kant van de weg lopen om het in mijn vuilbak te kappen.

  • Petervz zegt op

   Meesleuren nog wel Pat, wat voor tas heb je dan? Koop er 1 die je kan opvouwen en in je broekzak kan opbergen. Geen problemen zien waar ze niet zijn.

 18. Petervz zegt op

  Wat is dat toch met die Thaise supermarkten? 1x per maand geen plastic tasjes en de overige dagen wel. Een zeer hypocriete benadering van het enorme probleem.
  Gewoon GEEN gratis plastic zakjes, en ook geen plastic rietjes en bekertjes. Iedereen kan toch een eigen tas meenemen?
  En een papieren zak is geen goed alternatief.

  • nl th zegt op

   Wat een gezeur over plastic tasjes!!
   Een hypocriete benadering?
   Als je de tasjes meeneemt en er thuis de afval in doet wat is een probleem , dus we laten de tasjes wat het is dan kopen we PLASTIC om de vuilnis in te doen oh ja dan wordt de berg plastic wel kleiner wow.
   Ik zie weinig mensen met de bak naar de weg brengen en de troep via bakken (waarvan het nodige ernaast gesmeten wordt lekker als dat naast je huis staat.) naar de stortwagen gaan,
   in grote plastic zakken wordt er ook nog een troep gemaakt. OH ja het hele bevolking opvoeden jaja haha.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website