Lezersinzending: ‘Men ziet het niet maar het is er wel’

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
3 augustus 2020

Thailand is een land met vele verborgen werkelijkheden ook wel This is Thailand of TIT genoemd. Niet iedereen kan mijn liefde voor het land waarderen maar na bijna 30 jaar Thailand ervaring waarvan de laatste 10 jaar als werkzame bewoner mag ik hopelijk wel een mening hebben.

Vele lezers op dit blog hebben al een werkzaam leven achter de rug en kunnen genieten van een welverdiend pensioen. Niets behalve de dood is zeker in het leven en we proberen er met zijn allen wat van te maken. Althans dat zou de bedoeling moeten zijn als je je eigen leven respecteert.

Pensionado’s reageren vanuit hun eigen financiële positie als de baht het niet zo lekker doet terwijl voor anderen die uit Thailand komen het niet eens zo slecht is als de baht meer euros of dollars oplevert. Wat is dat nou voor arrogantie ten opzichte van de middeninkomen Thai die ook op vakantie naar het buitenland wilt gaan?

Vaak wordt er op dit blog vanuit gegaan dat Thailand een bananenrepubliek is, maar kan het ook te maken hebben met beeldvorming door onruststokers in combinatie met de huidige media mogelijkheden? De overheid heeft een miljoen baht per district vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat de Covid-19 klappen overwonnen kunnen worden. Volgens de Engelse Wikipedia zijn dat 878 districten en volgens mij een substantieel bedrag, en wat hoor je erover? Er wordt gedaan of Thailand een belachelijk land is, maar soms is het beter om het land beter te leren kennen. Wellicht is dat zelfs de reden dat de echte kenners het land beter waarderen wat zich laat zien in de waarde van de baht.

Ingezonden door Johnny BG

10 reacties op “Lezersinzending: ‘Men ziet het niet maar het is er wel’”

 1. Herman zegt op

  Daar waar het land miljarden nodig heeft om er sociaal-economische weer bovenop te komen, gaan die paar miljoenen het niet redden. 878 districten elk één (1) miljoen baht mag dan een substantieel bedrag klinken, wat men niet ziet maar wat er wel is, zijn de grote opgetreden werkloosheid, de lethargie en de onvrede die de bevolking deel is geworden. Gisteren nog uitgebreid met een kennis in Korat getelefoneerd: er is veel onrust op komst.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja 878 miljoen is omgerekend naar Euro’s slechts 24 miljoen Euro. En dan weet je nog niet waar het van gefinancierd wordt want er zijn wel meer dorpsfondsen en zoals wel vaker gaat het ten koste van een ander fonds of overheidsuitgave. Met miljoenen nieuwe werklozen en een terugvallende economie zijn er flink minder inkomsten voor de overheid. En dat resulteert op termijn in de vraag wie het gaat betalen, uiteindelijk zal de overheid fors moeten bezuinigen want er volgen minder inkomsten uit exportheffingen, mindere btw-inning, minder inkomstenbelastingen en accijnzen etc, allemaal dankzij tegenvallende productie, minder toeristen, minder export. Mijn mening is dan als er slecht 878 miljoen beschikbaar is dat heeft de Thaise overheid nu al grote financiele problemen. En men name het recente vertrek van de financiele minister en ook nog het vertrek van de belangrijkste economische deskundige in het kabinet lijkt me daarvan het bewijs.

  • Johnny BG zegt op

   @Herman,
   Dit bedoel ik nou.
   Nederland trekt ook 90 miljard euro uit en dat moeten andere landen ook doen. Ook daar groeit de werkeloosheid en ook daar is onvrede. Gaat nu overal de pleuris uitbreken of is dat alleen aan Thailand besteed?
   Ik kan je nu al zeggen dat dit jaar de revolutie niet gaat uitbreken en op 31 december 2020 zal ik u eraan herinneren.

 2. Han zegt op

  Ik zou graag van iemand die werkelijk verstand van zaken heeft willen horen hoe thailand er nu werkelijk aan toe is en wat te verwachten in de nabije toekomst met werkeloosheid ed.

 3. ruud zegt op

  De insteek van uw verhaal is mij niet duidelijk.
  Het is heel natuurlijk, om een situatie vanuit jezelf te beoordelen, dat doet u net zo goed.
  U bekijkt Thailand aan de hand van uw ervaringen in Thailand niet zoals iemand in Biaffra, of Senegal dat zou doen.

  Verder klinkt 878 miljoen Baht misschien als een substantieel bedrag, maar met 70 miljoen inwoners komt dat neer op ruim 12 Baht per inwoner.
  Dat klinkt al een stuk minder substantieel.
  Daarmee ga je de gevolgen van het Coronavirus echt niet oplossen.

  Verder is het de vraag, in hoeverre maatregelen van de overheid terecht komen bij de mensen die het het hardst nodig hebben.
  Ik heb bijvoorbeeld 3 maanden 50% korting op mijn stroomrekening gekregen.
  Een mooi bedrag, maar het arme deel van de bevolking heeft weinig tot niets gehad aan die regeling, omdat ze geen airco in huis hebben en weinig stroom gebruiken.

  • Johnny BG zegt op

   Waar het mij omgaat is dat er zoals bv met Covid allerlei gelden worden vrijgemaakt maar daar hebben veel mensen buiten Thailand totaal geen idee van. Om armoede te bestrijden worden weer andere gelden vrijgemaakt maar voor de rupsjes nooit genoeg is dat slechts een fooi en dat negatieve komt in het nieuws en wordt breed besproken.
   De melkkoe is de middenklasser en blijkbaar zijn er velen die wel de weg in de jungle van het Thaise leven weten te overleven en zeker in Bangkok. Maar of die melkkoe nu zo zit te wachten om naast de familie ook nog de rest van de samenleving te moeten sponsoren is de grote vraag. Ik sponsor liever mijn eigen kind met een goede opleiding van 40.000 baht per jaar. Per maand is dat voor 2 werkenden goed op te brengen en ook als het Thai zijn.
   Het bekt lekker om altijd over mensen met minder dan 9000 baht inkomen te praten maar is dat nou echt de werkelijkheid voor het overgrote deel? Veelal zijn het de ouderen die geen kosten meer hebben voor het onderhouden van kinderen maar ze komen ook niet om van de honger.
   Zolang mensen weten te ritselen dan is het zo slecht nog niet.

   • ruud zegt op

    Ik kan u vertellen, dat 9.000 Baht per maand voor een groot deel van de bevolking een bittere werkelijkheid is.
    Als het even tegen zit, moeten ze daarvan ook nog hun ouders onderhouden, want die kunnen van 600 Baht per maand van de overheid beslist niet (over)leven.
    Of dat het overgrote deel is durf ik niet te zeggen, waarschijnlijk niet, maar wel een groot deel, zeker als je de ouderen met niet meer inkomen dan 600 Baht van de overheid meetelt.

    En wat kun je doen met die 9.000 Baht?
    Als je je kind naar de middelbare school stuurt, moet je verplicht 50 Baht voor de lunch betalen.
    Die ene lunch kost je dus al 1.000 Baht per maand.
    Dan moet je als gezin nog ergens wonen, eten, drinken, kleding…

    Het dorp waar ik woon, is nog redelijk welvarend, om geen andere reden, dan dat er een bedrijf is, dat een groot deel van de mensen in de regio van thuiswerk voorziet.
    Maar als dat bedrijf er ooit mee stopt, bijvoorbeeld omdat import van China goedkoper is, zal het hele dorp in de diepe armoede terugvallen, die het kende voordat dat bedrijf werk begon te verschaffen.

    Dat er geen mensen omkomen van de honger durf ik niet zomaar aan te nemen.
    Ze zullen misschien niet direct aan ondervoeding sterven, maar waarschijnlijk wel korter leven, door teveel rijst en te weinig andere belangrijke voedingsmiddelen als groente, vlees en fruit.

 4. jacob zegt op

  Er is veel meer gereserveerd en uitgekeerd als de vernoemde support…
  Een paar voorbeelden
  Werkenen/bedrijven zijn gesteund met een Social security ondersteuning van 65% van het loon met een maximum van 15,000 thb en voor een periode van 3 maanden
  Vervolgens mogen degenen die daarna hun werk alsnog verliezen nog eens 200 dagen rekeken op deze uitkering.
  Bijdragen aan datzelfde fonds zijn 3 dagen gereduceerd van 5% naar 1%
  Financiele instelling hebben rentes en soms zelfs aflossingen stopgezet tussen de 3 en 6 maanden zowel voor particulieren als bedrijven
  Aan particulieren zijn 5,000 thb per maand uitgekeerd voor 3 maanden

  Dus het is iets uitgebreider als wordt voorgesteld

 5. Mike zegt op

  Beste Johnny, ik bespeur de gebruikelijke “als je het hier niet bevalt dan moet je maar weg” in je verhaal. Kritiek op Thailand ligt bij sommigen nogal gevoelig vooral als ze het zelf niet zo naar hun zin hebben hier en alle schepen verbrand zijn.

  Echter we leven hier, besteden ons geld en het is niet meer dan normaal om opbouwende kritiek te hebben op de politiek hier. En natuurlijk denkt iedereen vanuit zijn eigen straatje en is het fijn als de baht eens wat minder waard zou worden. Gelukkig is hij van 33 naar 37 gegaan in de laatste tijd en zou rond de 40 een reële waarde zijn. Kijk naar internationale elektronische producten om het werkelijk prijsniveau hier te zien. Daarbij niet vergeten dat hier de BTW maar 7% is en in NL het -drie-voudige !

  Daarbij heb je hier in de bovenklasse en middenklasse nauwelijks belastingdruk en is iedereen bezig om d.m.v. corruptie zijn zakken te vullen wat de onderklasse arm houdt. En zoals eerder vermeld is een miljoen baht slechts 27.000 Euro en daar doe je zo goed als niets mee in een district.

 6. jacob zegt op

  Mike,
  Thailand kent een progressief belastingstelsel
  Zoals indereen weet is werken de meeste arbeiders voor een 15,000 thb per maand of lager en met de aftrek mogelijkheden betaalt die groep nagenoeg geen belasting
  De door jou aangehaalde midden en bovenklasse betalen dus wel en progressief dus meer…

  Taxable Income
  (baht) Tax Rate
  (%)
  0-150,000 Exempt
  more than 150,000 but less than 300,000 5
  more than 300,000 but less than 500,000 10
  more than 500,000 but less than 750,000 15
  more than 750,000 but less than 1,000,000 20
  more than 1,000,000 but less than 2,000,000 25
  more than 2,000,000 but less than 4,000,000 30
  Over 4,000,000 35

  40 zou belachelijk zijn want de EU zat voor de C19 al in een dal en het is een grotere zooi als hier
  economie krimpt trager als verwacht en dat is ook een teken aan de wand, de eerste stap naar herstel


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website